2022 Telmo Rodriguez Matallana

De fles/label kan afwijken van de afbeelding

Op voorraad

12 items beschikbaar

Nabestelling mogelijk
🚚 Bestellingen geplaatst vóór 17:00 worden vandaag verzonden

Omschrijving

chevron-down

EN PRIMEUR KORTING GELDIG T/M 1/11/2025 EN ZOLANG VOORRAAD STREKT - VERWACHT DECEMBER 2025. PRIJZEN EN PRIMEUR ZIJN AF DORDRECHT. ALS GRATIS SERVICE KUNNEN DE WIJNEN BIJ ONS GECONDITIONEERD EN VEILIG WORDEN OPGESLAGEN ZODAT ZE BIJ GELEGENHEID KUNNEN WORDEN AFGEHAALD OF IN OVERLEG TEGEN KOSTPRIJS VERSTUURD WORDEN.

het verhaal achter Matallana

Matallana is het Ribera del Duero-project van Telmo Rodríguez en Pablo Eguzkiza. Hun visie is het herstellen van de historische waarde van de streek, waarbij terroir en traditie centraal staan. Vanaf 1998 werden oude bush vines in ere hersteld en nieuwe percelen aangeplant volgens traditionele methoden. Vandaag omvat Matallana elf wijngaarden, verdeeld over vijf dorpen: Sotillo de la Ribera, Roa, Fuentecén, Fuentemolinos en Pardilla. De totale oppervlakte bedraagt 21,5 hectare, waarvan 5 hectare meer dan 50 jaar oude stokken bevat en 16,5 hectare nieuwe aanplant is “zoals vroeger”, met hoge plantdichtheid en natuurlijke aanpassing aan de omgeving.

terroir en druiven

De kracht van Matallana ligt in de diversiteit van zijn terroirs. De wijngaarden liggen tussen 820 en 902 meter hoogte en verschillen van kalkrijke bodems tot zand, mergel en kiezel. Deze variatie geeft de wijn diepte en complexiteit. De blend bestaat voornamelijk uit tinto fino (tempranillo), aangevuld met kleine hoeveelheden garnacha, bobal en albillo. Alle wijngaarden zijn biologisch bewerkt, in bush vines aangeplant en kennen een plantdichtheid van 3.800 stokken per hectare. Dit levert druiven op met een pure expressie van hun herkomst.

de oogst 2022

Het jaar 2022 was in Ribera del Duero extreem warm, met een oogst die acht dagen eerder begon dan in 2021. Ondanks de hitte en de uitdagingen leverden de druiven een wijn met opmerkelijke balans en frisheid. Het resultaat is een jaargang met kracht en concentratie, maar zonder de logheid die warme jaren soms kenmerkt. Met 14,5% alcohol, een pH van 3,72 en 4,34 gram zuur per liter toont de 2022 Matallana rijpheid en spanning in perfecte harmonie.

vinificatie en opvoeding

De druiven werden afzonderlijk vergist in eiken- en roestvrijstalen vaten. Daarna volgde een opvoeding van 14 maanden in Franse eikenhouten vaten van verschillende leeftijden. Deze traditionele aanpak geeft structuur en complexiteit zonder dat hout het fruit domineert. Het levert een wijn op die trouw blijft aan het karakter van Ribera del Duero: krachtig, levendig en gelaagd.

kleur, geur en smaak

De 2022 Matallana heeft een diepe robijnrode kleur. In de neus verschijnen aroma’s van rijpe kersen, pruimen en bramen, aangevuld met viooltjes, kruiden en een vleugje minerale frisheid. In de mond is de wijn krachtig en intens, maar ook verfijnd en elegant. De tannines zijn fijnkorrelig en geven structuur zonder hardheid. De afdronk is lang en harmonieus, met een subtiel vleugje kruidigheid en aardse tonen. The Wine Advocate benadrukte dat de wijn, ondanks de hitte van het jaar, niet log is maar juist evenwichtig en stijlvol, en waardeerde hem met 96 punten.

beoordelingen en bewaarpotentieel

De 2022 Matallana werd door Luis Gutiérrez (The Wine Advocate) met 96 punten beoordeeld en beschreven als een “serieuze, harmonieuze en uitgebalanceerde Ribera, een triomf over de omstandigheden van het jaar”. Slechts 23.883 flessen werden geproduceerd, wat de exclusiviteit benadrukt. Het bewaarpotentieel ligt tussen 2025 en 2035, waarin de wijn zich verder zal verdiepen en ontwikkelen tot een complexer geheel.

wijnen van Telmo Rodríguez online bestellen?

Indien aanwezig vindt u In de tab ‘Bijlagen’ de officiële factsheet en extra informatie van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht, gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres. U kunt de volledige wijn reviews lezen van o.a. Parker, Suckling, Vinous en Wine Spectator.

Advies nodig bij het vinden van de ideale wijn bij uw gerecht. Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis voor klanten van Grandcruwijnen.

wijn spijs combinaties

  • Gegrilde entrecôte met rozemarijn en knoflook – de stevige structuur van de wijn sluit aan bij de sappige intensiteit van het vlees.
  • Lamsbout met tijm en olijfolie – de kruidige en aardse tonen versterken de complexiteit van de wijn.
  • Wildstoof van hert met jeneverbessen – de krachtige en volle smaken vinden balans in de frisheid en elegantie.
  • Risotto met eekhoorntjesbrood – de romige textuur wordt opgefrist door de minerale spanning van de wijn.
  • Gegrilde aubergine met tijm en olijfolie – de aardse en kruidige tonen sluiten perfect aan bij de diepe fruitaroma’s.
  • Gerijpte Manchego of oude Comté – de nootachtige en ziltige smaken versterken de lange, complexe afdronk.

Specificaties

chevron-down
Beschikbaar per 16 dec. 2025
Verpakking opmerking Kist
Wijnsoort Rood
Land Spanje
Regio Castilla y Leon
Appellatie Ribera del Duero
Iconen Icoon Spanje & Portugal
Wijnhuis Telmo Rodriguez
Druif Tempranillo
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2022
Drinken vanaf 2026
Drinken tot 2034
Alcohol % 14.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Aanbieding En Primeur
Parker rating 96
James Suckling rating 94
Smaakprofiel Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe, Open haard

Professionele Recensies

chevron-down

Parker

96

James Suckling

94

95/100 | 95/100 | 96/100

R

Wijnhuis

chevron-down

Wijnmaker Telmo Rodriguez wordt bestempeld als één van de jonge leeuwen van de Spaanse wijnindustrie. Hij studeerde aan de universiteit van Bordeaux en later in de Rhône bij de beroemde August Clape. Hij was de wijnmaker van La Granja Senora De Remelluri, de bodega van zijn vader in Rioja. Hij is daar vertrokken om, wat sommigen zouden noemen, flying winemaker te worden . Telmo geeft er echter de voorkeur aan om zichzelf 'driving winemaker' te noemen. hij woont in Madrid en rijdt met de auto naar de gebieden waar hij wijn maakt. In korte tijd hebben zijn wijnen een plaats op het internationale speelveld gevonden. Eén voorbeeld: in het Wine Report 2008 van Tom Stevenson is Telmo opgenomen bij de beste 10 producenten uit Spanje. Wij spraken weer eens uitgebreid met Telmo Rodriguez. Dat is altijd een genot. Als je met hem om de tafel gaat zitten leer je altijd iets of geeft hij stof tot nadenken. Wat maakt dit ‘geweten van de Spaanse wijnwereld’ zo bijzonder? Toen Telmo zijn studies afrondde in Bordeaux en vervolgens stages had gelopen bij mensen als Chave (Hermitage), Clape (Cornas) en Dürrbach (Trévallon) kwam hij terug in Spanje. Daar zag hij dat andere Spanjaarden die in Frankrijk hadden gestudeerd Franse druivenrassen en gewoontes naar Spanje brachten. Zo kwam er steeds meer draadgeleiding terwijl het Spaanse systeem altijd vrijstaande stokken waren geweest. Telmo trok de conclusie dat hij zich wilde richten op de oude kwaliteiten van Spanje als vrijstaande stokken, inheemse druivenrassen en ‘field blends’. Daarnaast was hij de eerste in Spanje die moderne etiketten introduceerde en zet hij zich af tegen de rigide Spaanse wijnwetten.

Vrijstaande stokken
Spanje was vroeger een land van bush vines: de stokken stonden per gebied en per wijngaard zover uit elkaar dat ze ieder aan voldoende water konden komen. Zet je stokken bij draadgeleding ver uit elkaar, dan gaat de stok ver groeien en veel te groot worden. Bij draadgeleding heb je dus veel meer stokken per hectare nodig. Probleem is echter dat daar niet voldoende water voor is en je dus moet gaan irrigeren, in gebieden die vaak toch al met een tekort aan water kampen. Bovendien hangen de druiven bij vrijstaande stokken meer in de schaduw wat minder kans geeft op ‘verbranding’ en tot minder gestoofd fruit en frissere zuren leidt. Het enige nadeel van vrijstaande stokken is dat er meer handwerk komt kijken bij het wijngaardbeheer en de oogst. Telmo werkt vrijwel uitsluitend met bush vines.

Inheemse druivenrassen
Voor Telmo was duidelijk dat er in Spanje zoveel goede inheemse rassen zijn dat import uit Frankrijk van ‘the big five’ (Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot, Cabernet en Syrah) helemaal niet nodig is. Hij was één van de eerste die goede Rueda produceerde van Verdejo en Viura, hij omarmde Mencia en Godello in Valdeorras, Monastrell in Alicante, Moscatel in Malaga, Garnacha in Cebreros…. Midden jaren negentig werd hij nog voor gek verklaard met deze filosofie maar nu loopt iedereen hem achterna.

Field blends
Vroeger bestonden er in Spanje veel wijngaarden met diverse druivenrassen door elkaar heen, ook wel ‘field blends’ genoemd. Tegen field blends wordt vaak ingebracht dat de rassen (die gezamenlijk worden geplukt) niet allemaal op hetzelfde moment rijp zijn. Ervoor spreekt dat de diversiteit en ziektebestendigheid toeneemt en dat het de complexiteit bevordert. Telmo heeft inmiddels twee wijngaarden met field blends in productie. Hij maakt er in Rioja Las Beatas van (genoemd naar de wijngaard, eerste jaargang beloond met 97 punten door Parker) en in Valdeorras Las Caborcas. Prachtige, originele wijnen!

Spaanse wijnwetten
Telmo was de eerste die in 1995 het woord Reserva van een Rioja afhaalde. In zijn woorden: ‘I ask my wines how long they want to stay in the wood’. Het ene jaar kunnen druiven moeiteloos een rijping van 12 maanden in hout aan, in een ander jaar echter niet. Over Las Beatas was consternatie: het Consecho wilde aanvankelijk de met een field blend gemaakte wijn niet goedkeuren als Rioja… terwijl er een tijd was dat alle Rioja zo gemaakt werd! Dit is door het Consecho niet op de spits gedreven en uiteindelijk voor hen gelukkig, gezien die enorm hoge internationale waardering.

Bijlagen

chevron-down