2022 Telmo Rodriguez Matallana

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2026 - 2034 |
Beschikbaar per | 16 dec. 2025 |
Op voorraad
12 items beschikbaar
Nabestelling Informatie
Het is mogelijk dit artikel in nabestelling/backorder te bestellen. Dit is mogelijk met artikelen welke wij over het algemeen in 3-5 werkdagen weer voldoende op voorraad kunnen hebben. U kunt deze dus gewoon bestellen maar wel belangrijk te vermelden dat wij pas de order versturen als deze in zijn geheel gereed is.
Omschrijving
EN PRIMEUR KORTING GELDIG T/M 1/11/2025 EN ZOLANG VOORRAAD STREKT - VERWACHT DECEMBER 2025. PRIJZEN EN PRIMEUR ZIJN AF DORDRECHT. ALS GRATIS SERVICE KUNNEN DE WIJNEN BIJ ONS GECONDITIONEERD EN VEILIG WORDEN OPGESLAGEN ZODAT ZE BIJ GELEGENHEID KUNNEN WORDEN AFGEHAALD OF IN OVERLEG TEGEN KOSTPRIJS VERSTUURD WORDEN.
het verhaal achter Matallana
Matallana is het Ribera del Duero-project van Telmo Rodríguez en Pablo Eguzkiza. Hun visie is het herstellen van de historische waarde van de streek, waarbij terroir en traditie centraal staan. Vanaf 1998 werden oude bush vines in ere hersteld en nieuwe percelen aangeplant volgens traditionele methoden. Vandaag omvat Matallana elf wijngaarden, verdeeld over vijf dorpen: Sotillo de la Ribera, Roa, Fuentecén, Fuentemolinos en Pardilla. De totale oppervlakte bedraagt 21,5 hectare, waarvan 5 hectare meer dan 50 jaar oude stokken bevat en 16,5 hectare nieuwe aanplant is “zoals vroeger”, met hoge plantdichtheid en natuurlijke aanpassing aan de omgeving.
terroir en druiven
De kracht van Matallana ligt in de diversiteit van zijn terroirs. De wijngaarden liggen tussen 820 en 902 meter hoogte en verschillen van kalkrijke bodems tot zand, mergel en kiezel. Deze variatie geeft de wijn diepte en complexiteit. De blend bestaat voornamelijk uit tinto fino (tempranillo), aangevuld met kleine hoeveelheden garnacha, bobal en albillo. Alle wijngaarden zijn biologisch bewerkt, in bush vines aangeplant en kennen een plantdichtheid van 3.800 stokken per hectare. Dit levert druiven op met een pure expressie van hun herkomst.
de oogst 2022
Het jaar 2022 was in Ribera del Duero extreem warm, met een oogst die acht dagen eerder begon dan in 2021. Ondanks de hitte en de uitdagingen leverden de druiven een wijn met opmerkelijke balans en frisheid. Het resultaat is een jaargang met kracht en concentratie, maar zonder de logheid die warme jaren soms kenmerkt. Met 14,5% alcohol, een pH van 3,72 en 4,34 gram zuur per liter toont de 2022 Matallana rijpheid en spanning in perfecte harmonie.
vinificatie en opvoeding
De druiven werden afzonderlijk vergist in eiken- en roestvrijstalen vaten. Daarna volgde een opvoeding van 14 maanden in Franse eikenhouten vaten van verschillende leeftijden. Deze traditionele aanpak geeft structuur en complexiteit zonder dat hout het fruit domineert. Het levert een wijn op die trouw blijft aan het karakter van Ribera del Duero: krachtig, levendig en gelaagd.
kleur, geur en smaak
De 2022 Matallana heeft een diepe robijnrode kleur. In de neus verschijnen aroma’s van rijpe kersen, pruimen en bramen, aangevuld met viooltjes, kruiden en een vleugje minerale frisheid. In de mond is de wijn krachtig en intens, maar ook verfijnd en elegant. De tannines zijn fijnkorrelig en geven structuur zonder hardheid. De afdronk is lang en harmonieus, met een subtiel vleugje kruidigheid en aardse tonen. The Wine Advocate benadrukte dat de wijn, ondanks de hitte van het jaar, niet log is maar juist evenwichtig en stijlvol, en waardeerde hem met 96 punten.
beoordelingen en bewaarpotentieel
De 2022 Matallana werd door Luis Gutiérrez (The Wine Advocate) met 96 punten beoordeeld en beschreven als een “serieuze, harmonieuze en uitgebalanceerde Ribera, een triomf over de omstandigheden van het jaar”. Slechts 23.883 flessen werden geproduceerd, wat de exclusiviteit benadrukt. Het bewaarpotentieel ligt tussen 2025 en 2035, waarin de wijn zich verder zal verdiepen en ontwikkelen tot een complexer geheel.
wijnen van Telmo Rodríguez online bestellen?
Indien aanwezig vindt u In de tab ‘Bijlagen’ de officiële factsheet en extra informatie van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht, gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres. U kunt de volledige wijn reviews lezen van o.a. Parker, Suckling, Vinous en Wine Spectator.
Advies nodig bij het vinden van de ideale wijn bij uw gerecht. Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis voor klanten van Grandcruwijnen.
wijn spijs combinaties
- Gegrilde entrecôte met rozemarijn en knoflook – de stevige structuur van de wijn sluit aan bij de sappige intensiteit van het vlees.
- Lamsbout met tijm en olijfolie – de kruidige en aardse tonen versterken de complexiteit van de wijn.
- Wildstoof van hert met jeneverbessen – de krachtige en volle smaken vinden balans in de frisheid en elegantie.
- Risotto met eekhoorntjesbrood – de romige textuur wordt opgefrist door de minerale spanning van de wijn.
- Gegrilde aubergine met tijm en olijfolie – de aardse en kruidige tonen sluiten perfect aan bij de diepe fruitaroma’s.
- Gerijpte Manchego of oude Comté – de nootachtige en ziltige smaken versterken de lange, complexe afdronk.
Specificaties
Beschikbaar per | 16 dec. 2025 |
---|---|
Verpakking opmerking | Kist |
Wijnsoort | Rood |
Land | Spanje |
Regio | Castilla y Leon |
Appellatie | Ribera del Duero |
Iconen | Icoon Spanje & Portugal |
Wijnhuis | Telmo Rodriguez |
Druif | Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2026 |
Drinken tot | 2034 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | En Primeur |
Parker rating | 96 |
James Suckling rating | 94 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
2020
RP 96
There is a change in the 2020 Matallana, as they have included Jean-Guillaume Prats (ex-Cos d'Estournel, ex-Lafite...) in the Ribera del Duero project, and the wine is going to be sold for the first time with this vintage through the négociant system of La Place de Bordeaux. The grapes from the five villages (mentioned but then crossed out on the label) were picked between the sixth and 18th of October and fermented with indigenous yeasts in stainless steel and oak vats. The wine matured in French oak barrels for 14 months. This is a little riper than the 2019 I tasted next to it, despite both being 14.5% alcohol (at least on the label). It follows the path of seriousness and austerity of the last few vintages and has a very calcareous mouthfeel with chalky tannins that lift up the finish. 19,624 bottles produced. It was bottled in May 2022.
2018
Rating
96
Release Price
$75 - 80
Drink Date
2021 - 2030
Reviewed by
Luis Gutiérrez
Issue Date
19th Aug 2021
Source
August 2021 Week 3, The Wine Advocate
The Ribera del Duero project has been changing and a work in progress for a while ,and there's only one wine produced, of which this time I tasted the 2016 Matallana. It's a traditional blend of Tempranillo with approximately 15% other grapes—Valenciano (Bobal), Navarro (Garnacha) and white Albillo—from different soils in five different villages, Sotillo de la Ribera, Roa, Fuentecén, Fuentemolinos and Pardilla. It fermented in oak and stainless steel vats with indigenous yeasts and matured for 14 months in French oak barrels of different ages. 2016 was also an abundant crop of wines with freshness. It's a traditional red with elegant rusticity and subtle aromas, already gaining some tertiary notes, integrated oak and a medium to full-bodied palate with fine-grained tannins, fine but still identifiable as Ribera del Duero. They have the idea to renovate an old house to make the winery but they are facing bureaucratic problems... 22,665 bottles produced. It was bottled in May and June 2018. There will be no 2017 of this wine.
I tasted the fine-wine portfolio from Telmo Rodríguez and Pablo Eguzkiza, wines from different regions with a great majority of 2018s, a vintage that was challenging in many places but with very good results. Their viticulture is organic (and has been for a while) and is biodynamic in some places; they are in the process of certifying some of their wines, but they are finding some bureaucratic problems. In Rioja, all of their wines are certified organic.
In Galicia (Valdeorras or Riberas del Bibei, as they want to call it), they have their new winery in an old building that they restored, and they have a new wine, probably called Lg. Valbuxan (Lugar de Valbuxan, a place from O Bolo), a red that closes the gap between Gaba do Xil and the single vineyard wines. Falcoeira and O Diviso are in the process of being certified organic.
Most of the wines from Gredos, which now carry the DO Cebreros and mention Sierra de Gredos on their labels, were from the 2018 vintage, one of the finest in the zone. The wines showed super elegant and with unnoticeable oak—defined, clean and precise—and they showcase the consolidated new style since the arrival of winemaker Marc Isart.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
95/100 | 95/100 | 96/100
Decanter
95/100 punten
A brand new wine to the Place de Bordeaux this year and the first wine from Ribera del Duero via a collaboration between Telmo Rodriguez and Pablo Eguzkia (also of Yjar on the Place). A field blend of massal-selection grapes - Tinto Fino, Navarro, Valenciano, Albillo 'and others' are chosen from 11 vineyards across five villages with different soils and landscapes totalling 21.5 hectares. This is softly floral on the nose with bright red berry notes. Taught and direct, this doesn't deviate too much from the centre of the palate - the spiced, tobacco-laced black fruit and clear mineral wet stone, graphite and pencil lead all in one line from start to finish, tangy and a little constricted. Feels well worked no doubt, smooth and defined, just not so expansive and wide at this point. Coiled and knitted with tons of liquorice and savouriness on the finish. A real balancing act of complexity and flavour layering with underlying power and promise of great things to come. Ageing 14 months in French oak barrels. Interestingly, the label features a series of redacted, blacked-out lines covering vineyard names as regulations prevent the naming of such.
Colin Hay (The Drinks Business)
95/100 punten
This could easily become something of a cult wine. A new release on la place – the first from Ribera Del Duero and unlikely to be the last – from the extremely talented Telmo Rodriguez (here working with Pablo Eguzkiza). Lovely grippy chalky tannins. Dried raisins. Figs. Dark berry fruit too and a little hint of raspberry puree. This will need time for the tannins to soften, but it has impressive aging potential.
Jane Anson (Inside Bordeaux)
96/100 punten
First time on the Place, from Vinedos de Matallana, care of the iconic winemaking partnership between Telmo Rodriguez and Pablo Eguzkiza, produced with fruit from plots across Burgos. The pair's signature mix of intensity and concentration playing against delicacy and reserved power is fully on display, a combination that should be impossible to achieve in the heat of Ribera del Duero. It's earthy, in the sense that it feels hewn from rocks that give a feeling of slate, granite, steely tannic hold, fine but intense, all of which melts into fragrant gunsmoke, oyster shell, lemon rind, raspberry, pomegranate and red cherry fruits. The flavours are toasted and yet cooling, a wine of contrasts and texture, and utterly compelling. Powerful yet the barest lightness of being. Begs you to find out more. Lucky us that these wines are going through the Place, bringing them to wider attention.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Wijnmaker Telmo Rodriguez wordt bestempeld als één van de jonge leeuwen van de Spaanse wijnindustrie. Hij studeerde aan de universiteit van Bordeaux en later in de Rhône bij de beroemde August Clape. Hij was de wijnmaker van La Granja Senora De Remelluri, de bodega van zijn vader in Rioja. Hij is daar vertrokken om, wat sommigen zouden noemen, flying winemaker te worden . Telmo geeft er echter de voorkeur aan om zichzelf 'driving winemaker' te noemen. hij woont in Madrid en rijdt met de auto naar de gebieden waar hij wijn maakt. In korte tijd hebben zijn wijnen een plaats op het internationale speelveld gevonden. Eén voorbeeld: in het Wine Report 2008 van Tom Stevenson is Telmo opgenomen bij de beste 10 producenten uit Spanje. Wij spraken weer eens uitgebreid met Telmo Rodriguez. Dat is altijd een genot. Als je met hem om de tafel gaat zitten leer je altijd iets of geeft hij stof tot nadenken. Wat maakt dit ‘geweten van de Spaanse wijnwereld’ zo bijzonder? Toen Telmo zijn studies afrondde in Bordeaux en vervolgens stages had gelopen bij mensen als Chave (Hermitage), Clape (Cornas) en Dürrbach (Trévallon) kwam hij terug in Spanje. Daar zag hij dat andere Spanjaarden die in Frankrijk hadden gestudeerd Franse druivenrassen en gewoontes naar Spanje brachten. Zo kwam er steeds meer draadgeleiding terwijl het Spaanse systeem altijd vrijstaande stokken waren geweest. Telmo trok de conclusie dat hij zich wilde richten op de oude kwaliteiten van Spanje als vrijstaande stokken, inheemse druivenrassen en ‘field blends’. Daarnaast was hij de eerste in Spanje die moderne etiketten introduceerde en zet hij zich af tegen de rigide Spaanse wijnwetten.
Vrijstaande stokken
Spanje was vroeger een land van bush vines: de stokken stonden per gebied en per wijngaard zover uit elkaar dat ze ieder aan voldoende water konden komen. Zet je stokken bij draadgeleding ver uit elkaar, dan gaat de stok ver groeien en veel te groot worden. Bij draadgeleding heb je dus veel meer stokken per hectare nodig. Probleem is echter dat daar niet voldoende water voor is en je dus moet gaan irrigeren, in gebieden die vaak toch al met een tekort aan water kampen. Bovendien hangen de druiven bij vrijstaande stokken meer in de schaduw wat minder kans geeft op ‘verbranding’ en tot minder gestoofd fruit en frissere zuren leidt. Het enige nadeel van vrijstaande stokken is dat er meer handwerk komt kijken bij het wijngaardbeheer en de oogst. Telmo werkt vrijwel uitsluitend met bush vines.
Inheemse druivenrassen
Voor Telmo was duidelijk dat er in Spanje zoveel goede inheemse rassen zijn dat import uit Frankrijk van ‘the big five’ (Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot, Cabernet en Syrah) helemaal niet nodig is. Hij was één van de eerste die goede Rueda produceerde van Verdejo en Viura, hij omarmde Mencia en Godello in Valdeorras, Monastrell in Alicante, Moscatel in Malaga, Garnacha in Cebreros…. Midden jaren negentig werd hij nog voor gek verklaard met deze filosofie maar nu loopt iedereen hem achterna.
Field blends
Vroeger bestonden er in Spanje veel wijngaarden met diverse druivenrassen door elkaar heen, ook wel ‘field blends’ genoemd. Tegen field blends wordt vaak ingebracht dat de rassen (die gezamenlijk worden geplukt) niet allemaal op hetzelfde moment rijp zijn. Ervoor spreekt dat de diversiteit en ziektebestendigheid toeneemt en dat het de complexiteit bevordert. Telmo heeft inmiddels twee wijngaarden met field blends in productie. Hij maakt er in Rioja Las Beatas van (genoemd naar de wijngaard, eerste jaargang beloond met 97 punten door Parker) en in Valdeorras Las Caborcas. Prachtige, originele wijnen!
Spaanse wijnwetten
Telmo was de eerste die in 1995 het woord Reserva van een Rioja afhaalde. In zijn woorden: ‘I ask my wines how long they want to stay in the wood’. Het ene jaar kunnen druiven moeiteloos een rijping van 12 maanden in hout aan, in een ander jaar echter niet. Over Las Beatas was consternatie: het Consecho wilde aanvankelijk de met een field blend gemaakte wijn niet goedkeuren als Rioja… terwijl er een tijd was dat alle Rioja zo gemaakt werd! Dit is door het Consecho niet op de spits gedreven en uiteindelijk voor hen gelukkig, gezien die enorm hoge internationale waardering.
Trivia
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aanEN PRIMEUR KORTING GELDIG T/M 1/11/2025 EN ZOLANG VOORRAAD STREKT - VERWACHT DECEMBER 2025. PRIJZEN EN PRIMEUR ZIJN AF DORDRECHT. ALS GRATIS SERVICE KUNNEN DE WIJNEN BIJ ONS GECONDITIONEERD EN VEILIG WORDEN OPGESLAGEN ZODAT ZE BIJ GELEGENHEID KUNNEN WORDEN AFGEHAALD OF IN OVERLEG TEGEN KOSTPRIJS VERSTUURD WORDEN.
het verhaal achter Matallana
Matallana is het Ribera del Duero-project van Telmo Rodríguez en Pablo Eguzkiza. Hun visie is het herstellen van de historische waarde van de streek, waarbij terroir en traditie centraal staan. Vanaf 1998 werden oude bush vines in ere hersteld en nieuwe percelen aangeplant volgens traditionele methoden. Vandaag omvat Matallana elf wijngaarden, verdeeld over vijf dorpen: Sotillo de la Ribera, Roa, Fuentecén, Fuentemolinos en Pardilla. De totale oppervlakte bedraagt 21,5 hectare, waarvan 5 hectare meer dan 50 jaar oude stokken bevat en 16,5 hectare nieuwe aanplant is “zoals vroeger”, met hoge plantdichtheid en natuurlijke aanpassing aan de omgeving.
terroir en druiven
De kracht van Matallana ligt in de diversiteit van zijn terroirs. De wijngaarden liggen tussen 820 en 902 meter hoogte en verschillen van kalkrijke bodems tot zand, mergel en kiezel. Deze variatie geeft de wijn diepte en complexiteit. De blend bestaat voornamelijk uit tinto fino (tempranillo), aangevuld met kleine hoeveelheden garnacha, bobal en albillo. Alle wijngaarden zijn biologisch bewerkt, in bush vines aangeplant en kennen een plantdichtheid van 3.800 stokken per hectare. Dit levert druiven op met een pure expressie van hun herkomst.
de oogst 2022
Het jaar 2022 was in Ribera del Duero extreem warm, met een oogst die acht dagen eerder begon dan in 2021. Ondanks de hitte en de uitdagingen leverden de druiven een wijn met opmerkelijke balans en frisheid. Het resultaat is een jaargang met kracht en concentratie, maar zonder de logheid die warme jaren soms kenmerkt. Met 14,5% alcohol, een pH van 3,72 en 4,34 gram zuur per liter toont de 2022 Matallana rijpheid en spanning in perfecte harmonie.
vinificatie en opvoeding
De druiven werden afzonderlijk vergist in eiken- en roestvrijstalen vaten. Daarna volgde een opvoeding van 14 maanden in Franse eikenhouten vaten van verschillende leeftijden. Deze traditionele aanpak geeft structuur en complexiteit zonder dat hout het fruit domineert. Het levert een wijn op die trouw blijft aan het karakter van Ribera del Duero: krachtig, levendig en gelaagd.
kleur, geur en smaak
De 2022 Matallana heeft een diepe robijnrode kleur. In de neus verschijnen aroma’s van rijpe kersen, pruimen en bramen, aangevuld met viooltjes, kruiden en een vleugje minerale frisheid. In de mond is de wijn krachtig en intens, maar ook verfijnd en elegant. De tannines zijn fijnkorrelig en geven structuur zonder hardheid. De afdronk is lang en harmonieus, met een subtiel vleugje kruidigheid en aardse tonen. The Wine Advocate benadrukte dat de wijn, ondanks de hitte van het jaar, niet log is maar juist evenwichtig en stijlvol, en waardeerde hem met 96 punten.
beoordelingen en bewaarpotentieel
De 2022 Matallana werd door Luis Gutiérrez (The Wine Advocate) met 96 punten beoordeeld en beschreven als een “serieuze, harmonieuze en uitgebalanceerde Ribera, een triomf over de omstandigheden van het jaar”. Slechts 23.883 flessen werden geproduceerd, wat de exclusiviteit benadrukt. Het bewaarpotentieel ligt tussen 2025 en 2035, waarin de wijn zich verder zal verdiepen en ontwikkelen tot een complexer geheel.
wijnen van Telmo Rodríguez online bestellen?
Indien aanwezig vindt u In de tab ‘Bijlagen’ de officiële factsheet en extra informatie van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht, gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres. U kunt de volledige wijn reviews lezen van o.a. Parker, Suckling, Vinous en Wine Spectator.
Advies nodig bij het vinden van de ideale wijn bij uw gerecht. Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis voor klanten van Grandcruwijnen.
wijn spijs combinaties
- Gegrilde entrecôte met rozemarijn en knoflook – de stevige structuur van de wijn sluit aan bij de sappige intensiteit van het vlees.
- Lamsbout met tijm en olijfolie – de kruidige en aardse tonen versterken de complexiteit van de wijn.
- Wildstoof van hert met jeneverbessen – de krachtige en volle smaken vinden balans in de frisheid en elegantie.
- Risotto met eekhoorntjesbrood – de romige textuur wordt opgefrist door de minerale spanning van de wijn.
- Gegrilde aubergine met tijm en olijfolie – de aardse en kruidige tonen sluiten perfect aan bij de diepe fruitaroma’s.
- Gerijpte Manchego of oude Comté – de nootachtige en ziltige smaken versterken de lange, complexe afdronk.
Beschikbaar per | 16 dec. 2025 |
---|---|
Verpakking opmerking | Kist |
Wijnsoort | Rood |
Land | Spanje |
Regio | Castilla y Leon |
Appellatie | Ribera del Duero |
Iconen | Icoon Spanje & Portugal |
Wijnhuis | Telmo Rodriguez |
Druif | Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2026 |
Drinken tot | 2034 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | En Primeur |
Parker rating | 96 |
James Suckling rating | 94 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Parker
2020
RP 96
There is a change in the 2020 Matallana, as they have included Jean-Guillaume Prats (ex-Cos d'Estournel, ex-Lafite...) in the Ribera del Duero project, and the wine is going to be sold for the first time with this vintage through the négociant system of La Place de Bordeaux. The grapes from the five villages (mentioned but then crossed out on the label) were picked between the sixth and 18th of October and fermented with indigenous yeasts in stainless steel and oak vats. The wine matured in French oak barrels for 14 months. This is a little riper than the 2019 I tasted next to it, despite both being 14.5% alcohol (at least on the label). It follows the path of seriousness and austerity of the last few vintages and has a very calcareous mouthfeel with chalky tannins that lift up the finish. 19,624 bottles produced. It was bottled in May 2022.
2018
Rating
96
Release Price
$75 - 80
Drink Date
2021 - 2030
Reviewed by
Luis Gutiérrez
Issue Date
19th Aug 2021
Source
August 2021 Week 3, The Wine Advocate
The Ribera del Duero project has been changing and a work in progress for a while ,and there's only one wine produced, of which this time I tasted the 2016 Matallana. It's a traditional blend of Tempranillo with approximately 15% other grapes—Valenciano (Bobal), Navarro (Garnacha) and white Albillo—from different soils in five different villages, Sotillo de la Ribera, Roa, Fuentecén, Fuentemolinos and Pardilla. It fermented in oak and stainless steel vats with indigenous yeasts and matured for 14 months in French oak barrels of different ages. 2016 was also an abundant crop of wines with freshness. It's a traditional red with elegant rusticity and subtle aromas, already gaining some tertiary notes, integrated oak and a medium to full-bodied palate with fine-grained tannins, fine but still identifiable as Ribera del Duero. They have the idea to renovate an old house to make the winery but they are facing bureaucratic problems... 22,665 bottles produced. It was bottled in May and June 2018. There will be no 2017 of this wine.
I tasted the fine-wine portfolio from Telmo Rodríguez and Pablo Eguzkiza, wines from different regions with a great majority of 2018s, a vintage that was challenging in many places but with very good results. Their viticulture is organic (and has been for a while) and is biodynamic in some places; they are in the process of certifying some of their wines, but they are finding some bureaucratic problems. In Rioja, all of their wines are certified organic.
In Galicia (Valdeorras or Riberas del Bibei, as they want to call it), they have their new winery in an old building that they restored, and they have a new wine, probably called Lg. Valbuxan (Lugar de Valbuxan, a place from O Bolo), a red that closes the gap between Gaba do Xil and the single vineyard wines. Falcoeira and O Diviso are in the process of being certified organic.
Most of the wines from Gredos, which now carry the DO Cebreros and mention Sierra de Gredos on their labels, were from the 2018 vintage, one of the finest in the zone. The wines showed super elegant and with unnoticeable oak—defined, clean and precise—and they showcase the consolidated new style since the arrival of winemaker Marc Isart.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
95/100 | 95/100 | 96/100
Decanter
95/100 punten
A brand new wine to the Place de Bordeaux this year and the first wine from Ribera del Duero via a collaboration between Telmo Rodriguez and Pablo Eguzkia (also of Yjar on the Place). A field blend of massal-selection grapes - Tinto Fino, Navarro, Valenciano, Albillo 'and others' are chosen from 11 vineyards across five villages with different soils and landscapes totalling 21.5 hectares. This is softly floral on the nose with bright red berry notes. Taught and direct, this doesn't deviate too much from the centre of the palate - the spiced, tobacco-laced black fruit and clear mineral wet stone, graphite and pencil lead all in one line from start to finish, tangy and a little constricted. Feels well worked no doubt, smooth and defined, just not so expansive and wide at this point. Coiled and knitted with tons of liquorice and savouriness on the finish. A real balancing act of complexity and flavour layering with underlying power and promise of great things to come. Ageing 14 months in French oak barrels. Interestingly, the label features a series of redacted, blacked-out lines covering vineyard names as regulations prevent the naming of such.
Colin Hay (The Drinks Business)
95/100 punten
This could easily become something of a cult wine. A new release on la place – the first from Ribera Del Duero and unlikely to be the last – from the extremely talented Telmo Rodriguez (here working with Pablo Eguzkiza). Lovely grippy chalky tannins. Dried raisins. Figs. Dark berry fruit too and a little hint of raspberry puree. This will need time for the tannins to soften, but it has impressive aging potential.
Jane Anson (Inside Bordeaux)
96/100 punten
First time on the Place, from Vinedos de Matallana, care of the iconic winemaking partnership between Telmo Rodriguez and Pablo Eguzkiza, produced with fruit from plots across Burgos. The pair's signature mix of intensity and concentration playing against delicacy and reserved power is fully on display, a combination that should be impossible to achieve in the heat of Ribera del Duero. It's earthy, in the sense that it feels hewn from rocks that give a feeling of slate, granite, steely tannic hold, fine but intense, all of which melts into fragrant gunsmoke, oyster shell, lemon rind, raspberry, pomegranate and red cherry fruits. The flavours are toasted and yet cooling, a wine of contrasts and texture, and utterly compelling. Powerful yet the barest lightness of being. Begs you to find out more. Lucky us that these wines are going through the Place, bringing them to wider attention.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnmaker Telmo Rodriguez wordt bestempeld als één van de jonge leeuwen van de Spaanse wijnindustrie. Hij studeerde aan de universiteit van Bordeaux en later in de Rhône bij de beroemde August Clape. Hij was de wijnmaker van La Granja Senora De Remelluri, de bodega van zijn vader in Rioja. Hij is daar vertrokken om, wat sommigen zouden noemen, flying winemaker te worden . Telmo geeft er echter de voorkeur aan om zichzelf 'driving winemaker' te noemen. hij woont in Madrid en rijdt met de auto naar de gebieden waar hij wijn maakt. In korte tijd hebben zijn wijnen een plaats op het internationale speelveld gevonden. Eén voorbeeld: in het Wine Report 2008 van Tom Stevenson is Telmo opgenomen bij de beste 10 producenten uit Spanje. Wij spraken weer eens uitgebreid met Telmo Rodriguez. Dat is altijd een genot. Als je met hem om de tafel gaat zitten leer je altijd iets of geeft hij stof tot nadenken. Wat maakt dit ‘geweten van de Spaanse wijnwereld’ zo bijzonder? Toen Telmo zijn studies afrondde in Bordeaux en vervolgens stages had gelopen bij mensen als Chave (Hermitage), Clape (Cornas) en Dürrbach (Trévallon) kwam hij terug in Spanje. Daar zag hij dat andere Spanjaarden die in Frankrijk hadden gestudeerd Franse druivenrassen en gewoontes naar Spanje brachten. Zo kwam er steeds meer draadgeleiding terwijl het Spaanse systeem altijd vrijstaande stokken waren geweest. Telmo trok de conclusie dat hij zich wilde richten op de oude kwaliteiten van Spanje als vrijstaande stokken, inheemse druivenrassen en ‘field blends’. Daarnaast was hij de eerste in Spanje die moderne etiketten introduceerde en zet hij zich af tegen de rigide Spaanse wijnwetten.
Vrijstaande stokken
Spanje was vroeger een land van bush vines: de stokken stonden per gebied en per wijngaard zover uit elkaar dat ze ieder aan voldoende water konden komen. Zet je stokken bij draadgeleding ver uit elkaar, dan gaat de stok ver groeien en veel te groot worden. Bij draadgeleding heb je dus veel meer stokken per hectare nodig. Probleem is echter dat daar niet voldoende water voor is en je dus moet gaan irrigeren, in gebieden die vaak toch al met een tekort aan water kampen. Bovendien hangen de druiven bij vrijstaande stokken meer in de schaduw wat minder kans geeft op ‘verbranding’ en tot minder gestoofd fruit en frissere zuren leidt. Het enige nadeel van vrijstaande stokken is dat er meer handwerk komt kijken bij het wijngaardbeheer en de oogst. Telmo werkt vrijwel uitsluitend met bush vines.
Inheemse druivenrassen
Voor Telmo was duidelijk dat er in Spanje zoveel goede inheemse rassen zijn dat import uit Frankrijk van ‘the big five’ (Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot, Cabernet en Syrah) helemaal niet nodig is. Hij was één van de eerste die goede Rueda produceerde van Verdejo en Viura, hij omarmde Mencia en Godello in Valdeorras, Monastrell in Alicante, Moscatel in Malaga, Garnacha in Cebreros…. Midden jaren negentig werd hij nog voor gek verklaard met deze filosofie maar nu loopt iedereen hem achterna.
Field blends
Vroeger bestonden er in Spanje veel wijngaarden met diverse druivenrassen door elkaar heen, ook wel ‘field blends’ genoemd. Tegen field blends wordt vaak ingebracht dat de rassen (die gezamenlijk worden geplukt) niet allemaal op hetzelfde moment rijp zijn. Ervoor spreekt dat de diversiteit en ziektebestendigheid toeneemt en dat het de complexiteit bevordert. Telmo heeft inmiddels twee wijngaarden met field blends in productie. Hij maakt er in Rioja Las Beatas van (genoemd naar de wijngaard, eerste jaargang beloond met 97 punten door Parker) en in Valdeorras Las Caborcas. Prachtige, originele wijnen!
Spaanse wijnwetten
Telmo was de eerste die in 1995 het woord Reserva van een Rioja afhaalde. In zijn woorden: ‘I ask my wines how long they want to stay in the wood’. Het ene jaar kunnen druiven moeiteloos een rijping van 12 maanden in hout aan, in een ander jaar echter niet. Over Las Beatas was consternatie: het Consecho wilde aanvankelijk de met een field blend gemaakte wijn niet goedkeuren als Rioja… terwijl er een tijd was dat alle Rioja zo gemaakt werd! Dit is door het Consecho niet op de spits gedreven en uiteindelijk voor hen gelukkig, gezien die enorm hoge internationale waardering.
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aan