2022 Domaine Henri Bourgeois Sancerre D'Antan

Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2024 - 2035 |
Op voorraad
6 items beschikbaar
Omschrijving
Domaine Henri Bourgeois ligt in Chavignol, waar het wijndomein 60 jaar geleden 2 hectare besloeg. De tiende generatie van het familiebedrijf bezit nu 65 hectare die druiven voor de helft van de geproduceerde wijnen levert. De familie heeft ook een bezit in de Marlborough streek in Nieuw Zeeland en bottelt zelfs een aantal van hun pittige sancerres . De topwijnen van sancerre en pouilly-fumé rijpen op eikenhouten vaten.
Sancerre beschikt over een terroir dat diverser is dan menigeen denkt. Niet alleen maar kalkhoudende hellingen, maar ook ondergronden met silex, de vuursteen die we ook kennen uit Pouilly-Fumé. De cuvée d’Antan, een van de vlaggenschepen van Henri Bourgeois, wordt gemaakt van de helling met het hoogste gehalte aan silex van het domein, in het dorp Saint-Satur. De stokken in het perceel voor de cuvée d’Antan zijn heel oud: ze staan er sinds 1936. In combinatie met zeer lage opbrengsten en duurzame wijnbouw zorgt dit voor druiven met een bijzondere concentratie en diepgang. Hij wordt ook gemaakt op een klassieke manier, met een gisting en rijping op gebruikte barriques. Door zijn klassieke karakter en bijzondere zuurgraad is dit een Sancerre die jaren oud kan worden, in tegenstelling tot wat we verwachten van dit type wijn. Het mag gerust een wijn worden genoemd die Sancerre op een klassieke manier op de kaart zet als een echt serieuze wijn.
De Henri Bourgeois Sancerre Blanc d'Antan Terroir de Silex, een van de vlaggenschepen van Henri Bourgeois, wordt gemaakt van de helling met het hoogste gehalte aan silex van het domein, in het dorp Saint-Satur. Rokerig, vuursteen, limoen, amandelen, vol en geconcentreerd, weelderig en genereus, mooie zuren. Krachtige, droge witte wijn. Fijn bij gegrilde kreeft, gebakken zwezerik, tarbot, risotto met grote garnalen.
Awards:
Oogstjaar 2017 - 17pt (Perswijn)
Oogstjaar 2019 - 93pt (Wine Enthusiast)
Oogstjaar 2019 - 94pt (Robert Parker Wine Advocate)
Specificaties
Verpakking opmerking | Doos |
---|---|
Wijnsoort | Wit |
Land | Frankrijk |
Regio | Loire |
Appellatie | Sancerre |
Wijnhuis | Henri Bourgeois |
Druif | Sauvignon Blanc |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2035 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 93 |
Vinous rating | 92 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Complex, Droog, Fris, Fruitig, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Indruk maken, Lekker luxe, Met vrienden |
Professionele Recensies
Parker
Rating
94
Release Price
$55
Drink Date
2024 - 2030
Reviewed by
Stephan Reinhardt
Issue Date
30th Jun 2022
Source
Issue 261 End of June 2022, The Wine Advocate
Bourgeois's 2019 Sancerre Blanc d'Antan Terroir de Silex is from a vineyard first planted in 1936 on predominantly flinty soils. The nose is intense, fresh and pure in all its flintiness and dried herbal aromas. This is a really pure and mineral Sancerre, or life from stone (to quote a well-known South African Sauvignon). On the palate, this is a pure, fresh and saline, quite firm and grippy Sancerre with still a little astringent tannins but lots of purity and tension. This is definitely a wine for connoisseurs and patient wine lovers. If you like oysters, you'll like this wine too. 14% stated alcohol. Natural cork. Tasted in March 2022.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
HENRI BOURGEOIS SANCERRE D’ANTAN TERROIR DE SILEX 2022
Score
93
A well-rounded, precise, succulent and minerally white with notes of stone fruit, white flowers, stones and gunpowder. Medium-bodied with bright acidity. Lively and fine-tuned with a viivd core of crunchy fruit and a mineral dominance toward the long finish. Drink or hold.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
92
Drinking Window
2022 - 2030
From: Sancerre: Finding Its Place (Aug 2022)
The 2019 Sancerre d'Antan provides a seductive entrance to this wine; there's a fiery line of flint that courses through this wine. Excellent concentration of ripe fruit, but this wine isn't about fruit flavors. It is fermented in older barrels, smoothing its edges and making this sway across the palate and leaving savory notes and taut grain. Certainly not a stereotypical Sancerre.
- By Rebecca Gibb MW on July 2022
Based in the village of Chavignol, this is one of Sancerre’s biggest and most savvy producers. Not only does it have parcels in some of the finest vineyards in Sancerre, but it also produces wines from Pouilly Fumé and other center-Loire appellations like Menetou-Salon, as well as Marlborough, New Zealand. The entry-level styles offer a clean, crisp, uncomplicated expression of their appellations but things get more interesting higher up the scale. If you want to discover the spectrum of terroirs, whether it’s Kimmeridgian marls (try the cuvées Le MD de Bourgeois and Jadis), chalky clay (Les Côtes aux Valets) or flint (Les Ruchons), the Bourgeois tasting room would be a good place to start. The on-site restaurant is also worth putting on your must-dine-at lists in the region, dishing up possibly the best beef tartare I’ve ever had, as well as the full spectrum of Chavignol cheese.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Wijnhuis Domaine Henri Bourgeois werkt al 10 generaties vol passie en zorg met Sauvignon Blanc en Pinot Noir druiven om wijnen met een unieke expressie te maken. Ieder lid van de familie: Jean-Marie Bourgeois, Arnaud, Lionel en Jean-Christophe zet zijn kennis en expertise in om dit doel te kunnen bereiken. Het huis ligt in het hart beroemde stadje Chavignol, op de grootste terroirs van Sancerre en Pouilly-Fumé. Het gebied ligt aan de bovenloop van de Loire.
De pioniersgeest binnen de familie heeft ervoor gezorgd dat er in 2000 ook een wijnhuis kon worden gestart in Marlborough, Nieuw-Zeeland: Wijnhuis Clos Henri. Ook hier bloeien de Sauvignon Blanc en Pinot Noir op de grote terroirs van deze streek.
Clos Henri is een bijzonder nieuw project in Marlborough, dat is opgestart door de befaamde wijnfamilie Bourgeois uit de Sancerre, Frankrijk. Daar komen zijn wijnen op de markt onder de naam van de oprichter, Henri Bourgeois. Dit prachtige bedrijf in Chavignol is een van dé referenties in de Sancerre. Henri leeft niet meer, maar zijn kinderen en kleinkinderen zetten het huis op magistrale wijze voort. Gebaseerd op deels eigen wijngaarden en deels gekochte druiven worden door de familie Bourgeois rijpe en klassieke Sancerres gemaakt, in totaal zo’n 1,2 miljoen flessen, met aan de basis 72 hectare wijngaarden.
De kennis die zij opdeden in de Sancerre over de teelt en de vinificatie van Sauvignon Blanc en Pinot Noir konden ze één op één toepassen in hun bijzondere nieuwe wijngoed in Nieuw-Zeeland. Hiervoor verwierf de familie in 2000 109 hectare weilanden in Marlborough, om hier hun passie in een ander land te kunnen botvieren. Ze kozen voor het district Wairau River, dus in het rivierdal ten westen van Blenheim, het centrale plaatsje van Marlborough. Een logische keuze, want de ondergrond is hier heel arm, door de oude afzettingen van rivierkeien, en daarmee perfect geschikt voor de aanplant van Sauvignon Blanc en Pinot Noir. Maar tegelijk is de ligging zo gekozen, dat een deel van de wijngaarden op de heuvels ligt. Daardoor zijn er op de aangekochte grond drie soorten terroir te vinden, en dat komt de complexiteit van de wijnen ten goede. De wijnen van de verschillende delen van de wijngaard hebben een duidelijk verschillend karakter.
Een van de redenen voor de keuze van juist dit stuk land was dat het nog zo onbedorven was. Er bevond zich hier een schapenboerderij, en het land was nooit geploegd of bemest –er was eigenlijk geen sprake van enige menselijke interventie. Dat betekende een gezonde ondergrond, ideaal voor de aanplant van een mooie wijngaard. Met behoud van het biologisch evenwicht werden door Jean-Marie Bourgeois eerst planten neergezet die de grond wat extra voeding zouden geven, om de tekorten die er waren aan bepaalde voedingsstoffen te compenseren. De eerste stokken gingen in de grond in augustus 2001. Elk jaar worden zes hectare wijngaarden aangeplant, zodat het in totaal twaalf jaar duurt voor het hele stuk is omgevormd van boerderij tot wijngaard. Daarmee is het ook mogelijk voor de familie om stap voor stap een nog beter idee te krijgen van het bijzondere terroir, en ook om het wijngaardbeheer waar mogelijk verder te verbeteren en aan te passen. Zo is een bijzondere wijngaard gecreëerd voor precies dezelfde twee druiven waarmee Bourgeois ook in Sancerre en omstreken succes mee heeft: Sauvignon Blanc en Pinot Noir. De eerste wijnen onder de naam Clos Henri zijn gemaakt in 2003 en de volgende jaargangen profiteerden van het bijzondere terroir van deze nieuwe wijngaard. Een prachtig project, dat nu al bijzondere wijnen oplevert.
Domaine Henri Bourgeois ligt in Chavignol, waar het wijndomein 60 jaar geleden 2 hectare besloeg. De tiende generatie van het familiebedrijf bezit nu 65 hectare die druiven voor de helft van de geproduceerde wijnen levert. De familie heeft ook een bezit in de Marlborough streek in Nieuw Zeeland en bottelt zelfs een aantal van hun pittige sancerres . De topwijnen van sancerre en pouilly-fumé rijpen op eikenhouten vaten.
Sancerre beschikt over een terroir dat diverser is dan menigeen denkt. Niet alleen maar kalkhoudende hellingen, maar ook ondergronden met silex, de vuursteen die we ook kennen uit Pouilly-Fumé. De cuvée d’Antan, een van de vlaggenschepen van Henri Bourgeois, wordt gemaakt van de helling met het hoogste gehalte aan silex van het domein, in het dorp Saint-Satur. De stokken in het perceel voor de cuvée d’Antan zijn heel oud: ze staan er sinds 1936. In combinatie met zeer lage opbrengsten en duurzame wijnbouw zorgt dit voor druiven met een bijzondere concentratie en diepgang. Hij wordt ook gemaakt op een klassieke manier, met een gisting en rijping op gebruikte barriques. Door zijn klassieke karakter en bijzondere zuurgraad is dit een Sancerre die jaren oud kan worden, in tegenstelling tot wat we verwachten van dit type wijn. Het mag gerust een wijn worden genoemd die Sancerre op een klassieke manier op de kaart zet als een echt serieuze wijn.
De Henri Bourgeois Sancerre Blanc d'Antan Terroir de Silex, een van de vlaggenschepen van Henri Bourgeois, wordt gemaakt van de helling met het hoogste gehalte aan silex van het domein, in het dorp Saint-Satur. Rokerig, vuursteen, limoen, amandelen, vol en geconcentreerd, weelderig en genereus, mooie zuren. Krachtige, droge witte wijn. Fijn bij gegrilde kreeft, gebakken zwezerik, tarbot, risotto met grote garnalen.
Awards:
Oogstjaar 2017 - 17pt (Perswijn)
Oogstjaar 2019 - 93pt (Wine Enthusiast)
Oogstjaar 2019 - 94pt (Robert Parker Wine Advocate)
Verpakking opmerking | Doos |
---|---|
Wijnsoort | Wit |
Land | Frankrijk |
Regio | Loire |
Appellatie | Sancerre |
Wijnhuis | Henri Bourgeois |
Druif | Sauvignon Blanc |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2035 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 93 |
Vinous rating | 92 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Complex, Droog, Fris, Fruitig, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Indruk maken, Lekker luxe, Met vrienden |
Parker
Rating
94
Release Price
$55
Drink Date
2024 - 2030
Reviewed by
Stephan Reinhardt
Issue Date
30th Jun 2022
Source
Issue 261 End of June 2022, The Wine Advocate
Bourgeois's 2019 Sancerre Blanc d'Antan Terroir de Silex is from a vineyard first planted in 1936 on predominantly flinty soils. The nose is intense, fresh and pure in all its flintiness and dried herbal aromas. This is a really pure and mineral Sancerre, or life from stone (to quote a well-known South African Sauvignon). On the palate, this is a pure, fresh and saline, quite firm and grippy Sancerre with still a little astringent tannins but lots of purity and tension. This is definitely a wine for connoisseurs and patient wine lovers. If you like oysters, you'll like this wine too. 14% stated alcohol. Natural cork. Tasted in March 2022.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
HENRI BOURGEOIS SANCERRE D’ANTAN TERROIR DE SILEX 2022
Score
93
A well-rounded, precise, succulent and minerally white with notes of stone fruit, white flowers, stones and gunpowder. Medium-bodied with bright acidity. Lively and fine-tuned with a viivd core of crunchy fruit and a mineral dominance toward the long finish. Drink or hold.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
92
Drinking Window
2022 - 2030
From: Sancerre: Finding Its Place (Aug 2022)
The 2019 Sancerre d'Antan provides a seductive entrance to this wine; there's a fiery line of flint that courses through this wine. Excellent concentration of ripe fruit, but this wine isn't about fruit flavors. It is fermented in older barrels, smoothing its edges and making this sway across the palate and leaving savory notes and taut grain. Certainly not a stereotypical Sancerre.
- By Rebecca Gibb MW on July 2022
Based in the village of Chavignol, this is one of Sancerre’s biggest and most savvy producers. Not only does it have parcels in some of the finest vineyards in Sancerre, but it also produces wines from Pouilly Fumé and other center-Loire appellations like Menetou-Salon, as well as Marlborough, New Zealand. The entry-level styles offer a clean, crisp, uncomplicated expression of their appellations but things get more interesting higher up the scale. If you want to discover the spectrum of terroirs, whether it’s Kimmeridgian marls (try the cuvées Le MD de Bourgeois and Jadis), chalky clay (Les Côtes aux Valets) or flint (Les Ruchons), the Bourgeois tasting room would be a good place to start. The on-site restaurant is also worth putting on your must-dine-at lists in the region, dishing up possibly the best beef tartare I’ve ever had, as well as the full spectrum of Chavignol cheese.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis Domaine Henri Bourgeois werkt al 10 generaties vol passie en zorg met Sauvignon Blanc en Pinot Noir druiven om wijnen met een unieke expressie te maken. Ieder lid van de familie: Jean-Marie Bourgeois, Arnaud, Lionel en Jean-Christophe zet zijn kennis en expertise in om dit doel te kunnen bereiken. Het huis ligt in het hart beroemde stadje Chavignol, op de grootste terroirs van Sancerre en Pouilly-Fumé. Het gebied ligt aan de bovenloop van de Loire.
De pioniersgeest binnen de familie heeft ervoor gezorgd dat er in 2000 ook een wijnhuis kon worden gestart in Marlborough, Nieuw-Zeeland: Wijnhuis Clos Henri. Ook hier bloeien de Sauvignon Blanc en Pinot Noir op de grote terroirs van deze streek.
Clos Henri is een bijzonder nieuw project in Marlborough, dat is opgestart door de befaamde wijnfamilie Bourgeois uit de Sancerre, Frankrijk. Daar komen zijn wijnen op de markt onder de naam van de oprichter, Henri Bourgeois. Dit prachtige bedrijf in Chavignol is een van dé referenties in de Sancerre. Henri leeft niet meer, maar zijn kinderen en kleinkinderen zetten het huis op magistrale wijze voort. Gebaseerd op deels eigen wijngaarden en deels gekochte druiven worden door de familie Bourgeois rijpe en klassieke Sancerres gemaakt, in totaal zo’n 1,2 miljoen flessen, met aan de basis 72 hectare wijngaarden.
De kennis die zij opdeden in de Sancerre over de teelt en de vinificatie van Sauvignon Blanc en Pinot Noir konden ze één op één toepassen in hun bijzondere nieuwe wijngoed in Nieuw-Zeeland. Hiervoor verwierf de familie in 2000 109 hectare weilanden in Marlborough, om hier hun passie in een ander land te kunnen botvieren. Ze kozen voor het district Wairau River, dus in het rivierdal ten westen van Blenheim, het centrale plaatsje van Marlborough. Een logische keuze, want de ondergrond is hier heel arm, door de oude afzettingen van rivierkeien, en daarmee perfect geschikt voor de aanplant van Sauvignon Blanc en Pinot Noir. Maar tegelijk is de ligging zo gekozen, dat een deel van de wijngaarden op de heuvels ligt. Daardoor zijn er op de aangekochte grond drie soorten terroir te vinden, en dat komt de complexiteit van de wijnen ten goede. De wijnen van de verschillende delen van de wijngaard hebben een duidelijk verschillend karakter.
Een van de redenen voor de keuze van juist dit stuk land was dat het nog zo onbedorven was. Er bevond zich hier een schapenboerderij, en het land was nooit geploegd of bemest –er was eigenlijk geen sprake van enige menselijke interventie. Dat betekende een gezonde ondergrond, ideaal voor de aanplant van een mooie wijngaard. Met behoud van het biologisch evenwicht werden door Jean-Marie Bourgeois eerst planten neergezet die de grond wat extra voeding zouden geven, om de tekorten die er waren aan bepaalde voedingsstoffen te compenseren. De eerste stokken gingen in de grond in augustus 2001. Elk jaar worden zes hectare wijngaarden aangeplant, zodat het in totaal twaalf jaar duurt voor het hele stuk is omgevormd van boerderij tot wijngaard. Daarmee is het ook mogelijk voor de familie om stap voor stap een nog beter idee te krijgen van het bijzondere terroir, en ook om het wijngaardbeheer waar mogelijk verder te verbeteren en aan te passen. Zo is een bijzondere wijngaard gecreëerd voor precies dezelfde twee druiven waarmee Bourgeois ook in Sancerre en omstreken succes mee heeft: Sauvignon Blanc en Pinot Noir. De eerste wijnen onder de naam Clos Henri zijn gemaakt in 2003 en de volgende jaargangen profiteerden van het bijzondere terroir van deze nieuwe wijngaard. Een prachtig project, dat nu al bijzondere wijnen oplevert.