2022 Domaine Henri Bourgeois Sancerre Blanc ES-56 Éocéne Silex La Bourgeoise

Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2024 - 2036 |
Op voorraad
6 items beschikbaar
Omschrijving
Domaine Henri Bourgeois ligt in Chavignol, waar het wijndomein 60 jaar geleden 2 hectare besloeg. De tiende generatie van het familiebedrijf bezit nu 65 hectare die druiven voor de helft van de geproduceerde wijnen levert. De familie heeft ook een bezit in de Marlborough streek in Nieuw Zeeland en bottelt zelfs een aantal van hun pittige sancerres . De topwijnen van sancerre en pouilly-fumé rijpen op eikenhouten vaten.
De weelde van een bijzonder domein als Henri Bourgeois is dat het in de loop der jaren een prachtig wijngaardbezit heeft opgebouwd. Daardoor is het mogelijk verschillende Sancerres te maken van verschillende ondergronden, en ze ruiken en smaken allemaal verschillend. Het laat ook mooi zien dat het terroir een sterke invloed heeft op de Sauvignon Blanc, sterker dan menigeen denkt. Sancerre Blanc 'ES-56 Éocéne Silex La Bourgeoise' wordt gemaakt op basis van oude stokken op warme hellingen met een hoog gehalte aan silex (vuursteen), die al door de monniken van Saint-Satur werden gebruikt om wijn te maken. Dit terroir zorgt voor wijnen met een bijzondere mineraliteit en een weelderig mondgevoel, met veel lengte. Dat effect wordt nog versterkt door de lage opbrengsten in deze wijngaard. De wijn krijgt nog meer kracht en diepgang omdat een deel wordt opgevoed op vaten van eiken uit de Tronçais. De rest blijft op roestvrij staal, om ook de fruitige kant van deze wijn mooi te benadrukken.
ES-56 wordt gemaakt op basis van oude stokken op warme hellingen met een hoog gehalte aan silex (vuursteen), met veel mineraligheid. Breed, vuursteen, vanille, vleugje grapefruit en kruisbessen, diepgang en intensiteit, fijne zuren en bitters. Droge witte wijn. Fijn bij vitello tonnato, kalfsschnitzel, gerookte zalm op toast, licht gerijpte geitenkazen.
Awards:
Oogstjaar 2019 - 93pt (Robert Parker Wine Advocate)
Oogstjaar 2019 - 90pt (Wine Enthusiast)
Oogstjaar 2020 - 93pt (Wine Spectator)
WEETJE: In de tab 'Bijlagen' vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor 'Afhalen' op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Verpakking opmerking | Doos |
---|---|
Wijnsoort | Wit |
Land | Frankrijk |
Regio | Loire |
Appellatie | Sancerre |
Wijnhuis | Henri Bourgeois |
Druif | Sauvignon Blanc |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2036 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
James Suckling rating | 93 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Complex, Droog, Fris, Fruitig, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Indruk maken, Lekker luxe, Met vrienden |
Professionele Recensies
Parker
Rating
93
Release Price
$40
Drink Date
2022 - 2034
Reviewed by
Stephan Reinhardt
Issue Date
30th Jun 2022
Source
Issue 261 End of June 2022, The Wine Advocate
The 2019 Sancerre Blanc La Bourgeoise is based on old Sauvignon vines growing on flinty slopes. Fermented in oak and stainless steel and aged on the lees for about eight months, the 2019 opens with a deep and intense, concentrated and mineral-scented nose of crushed stones, iodine and deep and spicy, serious blackcurrant fruit. Full-bodied, rich, intense and fine on the palate, this is a round and firmly structured Sancerre with spicy polyphenols and a stimulating salty and piquant finish. This is a dense and mouth-filling, textural wine that I like a lot because the fruit is not up front but spicy and intense. Excellent aging potential. 13.5% stated alcohol. Natural cork. Tasted in March 2022.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
HENRI BOURGEOIS SANCERRE ES-56 2022
Score
93
A solid, precise and lively Sancerre with so much mineral character. Aromas of leaves, flint, gunpowder, mild spices and dried lemons dominate on the nose. It’s medium-bodied yet so intense, full of verve and drive. There is a bright acidity driving the vertical dimension in the long, focused, stony finish. Drink or hold.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Wine Spectator
93
Henri Bourgeois Sancerre La Bourgeoise 2020
Concentrated and harmonious, with melon, nectarine, gooseberry and lemon curd layered with green herbs and an intense salty spine. A subtle hint of honey adds richness, and a toasted almond note rounds out the lengthy finish. Delicious. Drink now through 2028. 3,500 cases made, 400 cases imported.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
90
Vintage 2019 - 90pt (Wine Enthusiast)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Wijnhuis Domaine Henri Bourgeois werkt al 10 generaties vol passie en zorg met Sauvignon Blanc en Pinot Noir druiven om wijnen met een unieke expressie te maken. Ieder lid van de familie: Jean-Marie Bourgeois, Arnaud, Lionel en Jean-Christophe zet zijn kennis en expertise in om dit doel te kunnen bereiken. Het huis ligt in het hart beroemde stadje Chavignol, op de grootste terroirs van Sancerre en Pouilly-Fumé. Het gebied ligt aan de bovenloop van de Loire.
De pioniersgeest binnen de familie heeft ervoor gezorgd dat er in 2000 ook een wijnhuis kon worden gestart in Marlborough, Nieuw-Zeeland: Wijnhuis Clos Henri. Ook hier bloeien de Sauvignon Blanc en Pinot Noir op de grote terroirs van deze streek.
Clos Henri is een bijzonder nieuw project in Marlborough, dat is opgestart door de befaamde wijnfamilie Bourgeois uit de Sancerre, Frankrijk. Daar komen zijn wijnen op de markt onder de naam van de oprichter, Henri Bourgeois. Dit prachtige bedrijf in Chavignol is een van dé referenties in de Sancerre. Henri leeft niet meer, maar zijn kinderen en kleinkinderen zetten het huis op magistrale wijze voort. Gebaseerd op deels eigen wijngaarden en deels gekochte druiven worden door de familie Bourgeois rijpe en klassieke Sancerres gemaakt, in totaal zo’n 1,2 miljoen flessen, met aan de basis 72 hectare wijngaarden.
De kennis die zij opdeden in de Sancerre over de teelt en de vinificatie van Sauvignon Blanc en Pinot Noir konden ze één op één toepassen in hun bijzondere nieuwe wijngoed in Nieuw-Zeeland. Hiervoor verwierf de familie in 2000 109 hectare weilanden in Marlborough, om hier hun passie in een ander land te kunnen botvieren. Ze kozen voor het district Wairau River, dus in het rivierdal ten westen van Blenheim, het centrale plaatsje van Marlborough. Een logische keuze, want de ondergrond is hier heel arm, door de oude afzettingen van rivierkeien, en daarmee perfect geschikt voor de aanplant van Sauvignon Blanc en Pinot Noir. Maar tegelijk is de ligging zo gekozen, dat een deel van de wijngaarden op de heuvels ligt. Daardoor zijn er op de aangekochte grond drie soorten terroir te vinden, en dat komt de complexiteit van de wijnen ten goede. De wijnen van de verschillende delen van de wijngaard hebben een duidelijk verschillend karakter.
Een van de redenen voor de keuze van juist dit stuk land was dat het nog zo onbedorven was. Er bevond zich hier een schapenboerderij, en het land was nooit geploegd of bemest –er was eigenlijk geen sprake van enige menselijke interventie. Dat betekende een gezonde ondergrond, ideaal voor de aanplant van een mooie wijngaard. Met behoud van het biologisch evenwicht werden door Jean-Marie Bourgeois eerst planten neergezet die de grond wat extra voeding zouden geven, om de tekorten die er waren aan bepaalde voedingsstoffen te compenseren. De eerste stokken gingen in de grond in augustus 2001. Elk jaar worden zes hectare wijngaarden aangeplant, zodat het in totaal twaalf jaar duurt voor het hele stuk is omgevormd van boerderij tot wijngaard. Daarmee is het ook mogelijk voor de familie om stap voor stap een nog beter idee te krijgen van het bijzondere terroir, en ook om het wijngaardbeheer waar mogelijk verder te verbeteren en aan te passen. Zo is een bijzondere wijngaard gecreëerd voor precies dezelfde twee druiven waarmee Bourgeois ook in Sancerre en omstreken succes mee heeft: Sauvignon Blanc en Pinot Noir. De eerste wijnen onder de naam Clos Henri zijn gemaakt in 2003 en de volgende jaargangen profiteerden van het bijzondere terroir van deze nieuwe wijngaard. Een prachtig project, dat nu al bijzondere wijnen oplevert.
Domaine Henri Bourgeois ligt in Chavignol, waar het wijndomein 60 jaar geleden 2 hectare besloeg. De tiende generatie van het familiebedrijf bezit nu 65 hectare die druiven voor de helft van de geproduceerde wijnen levert. De familie heeft ook een bezit in de Marlborough streek in Nieuw Zeeland en bottelt zelfs een aantal van hun pittige sancerres . De topwijnen van sancerre en pouilly-fumé rijpen op eikenhouten vaten.
De weelde van een bijzonder domein als Henri Bourgeois is dat het in de loop der jaren een prachtig wijngaardbezit heeft opgebouwd. Daardoor is het mogelijk verschillende Sancerres te maken van verschillende ondergronden, en ze ruiken en smaken allemaal verschillend. Het laat ook mooi zien dat het terroir een sterke invloed heeft op de Sauvignon Blanc, sterker dan menigeen denkt. Sancerre Blanc 'ES-56 Éocéne Silex La Bourgeoise' wordt gemaakt op basis van oude stokken op warme hellingen met een hoog gehalte aan silex (vuursteen), die al door de monniken van Saint-Satur werden gebruikt om wijn te maken. Dit terroir zorgt voor wijnen met een bijzondere mineraliteit en een weelderig mondgevoel, met veel lengte. Dat effect wordt nog versterkt door de lage opbrengsten in deze wijngaard. De wijn krijgt nog meer kracht en diepgang omdat een deel wordt opgevoed op vaten van eiken uit de Tronçais. De rest blijft op roestvrij staal, om ook de fruitige kant van deze wijn mooi te benadrukken.
ES-56 wordt gemaakt op basis van oude stokken op warme hellingen met een hoog gehalte aan silex (vuursteen), met veel mineraligheid. Breed, vuursteen, vanille, vleugje grapefruit en kruisbessen, diepgang en intensiteit, fijne zuren en bitters. Droge witte wijn. Fijn bij vitello tonnato, kalfsschnitzel, gerookte zalm op toast, licht gerijpte geitenkazen.
Awards:
Oogstjaar 2019 - 93pt (Robert Parker Wine Advocate)
Oogstjaar 2019 - 90pt (Wine Enthusiast)
Oogstjaar 2020 - 93pt (Wine Spectator)
WEETJE: In de tab 'Bijlagen' vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor 'Afhalen' op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Verpakking opmerking | Doos |
---|---|
Wijnsoort | Wit |
Land | Frankrijk |
Regio | Loire |
Appellatie | Sancerre |
Wijnhuis | Henri Bourgeois |
Druif | Sauvignon Blanc |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2036 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
James Suckling rating | 93 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Complex, Droog, Fris, Fruitig, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Indruk maken, Lekker luxe, Met vrienden |
Parker
Rating
93
Release Price
$40
Drink Date
2022 - 2034
Reviewed by
Stephan Reinhardt
Issue Date
30th Jun 2022
Source
Issue 261 End of June 2022, The Wine Advocate
The 2019 Sancerre Blanc La Bourgeoise is based on old Sauvignon vines growing on flinty slopes. Fermented in oak and stainless steel and aged on the lees for about eight months, the 2019 opens with a deep and intense, concentrated and mineral-scented nose of crushed stones, iodine and deep and spicy, serious blackcurrant fruit. Full-bodied, rich, intense and fine on the palate, this is a round and firmly structured Sancerre with spicy polyphenols and a stimulating salty and piquant finish. This is a dense and mouth-filling, textural wine that I like a lot because the fruit is not up front but spicy and intense. Excellent aging potential. 13.5% stated alcohol. Natural cork. Tasted in March 2022.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
HENRI BOURGEOIS SANCERRE ES-56 2022
Score
93
A solid, precise and lively Sancerre with so much mineral character. Aromas of leaves, flint, gunpowder, mild spices and dried lemons dominate on the nose. It’s medium-bodied yet so intense, full of verve and drive. There is a bright acidity driving the vertical dimension in the long, focused, stony finish. Drink or hold.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Wine Spectator
93
Henri Bourgeois Sancerre La Bourgeoise 2020
Concentrated and harmonious, with melon, nectarine, gooseberry and lemon curd layered with green herbs and an intense salty spine. A subtle hint of honey adds richness, and a toasted almond note rounds out the lengthy finish. Delicious. Drink now through 2028. 3,500 cases made, 400 cases imported.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
90
Vintage 2019 - 90pt (Wine Enthusiast)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis Domaine Henri Bourgeois werkt al 10 generaties vol passie en zorg met Sauvignon Blanc en Pinot Noir druiven om wijnen met een unieke expressie te maken. Ieder lid van de familie: Jean-Marie Bourgeois, Arnaud, Lionel en Jean-Christophe zet zijn kennis en expertise in om dit doel te kunnen bereiken. Het huis ligt in het hart beroemde stadje Chavignol, op de grootste terroirs van Sancerre en Pouilly-Fumé. Het gebied ligt aan de bovenloop van de Loire.
De pioniersgeest binnen de familie heeft ervoor gezorgd dat er in 2000 ook een wijnhuis kon worden gestart in Marlborough, Nieuw-Zeeland: Wijnhuis Clos Henri. Ook hier bloeien de Sauvignon Blanc en Pinot Noir op de grote terroirs van deze streek.
Clos Henri is een bijzonder nieuw project in Marlborough, dat is opgestart door de befaamde wijnfamilie Bourgeois uit de Sancerre, Frankrijk. Daar komen zijn wijnen op de markt onder de naam van de oprichter, Henri Bourgeois. Dit prachtige bedrijf in Chavignol is een van dé referenties in de Sancerre. Henri leeft niet meer, maar zijn kinderen en kleinkinderen zetten het huis op magistrale wijze voort. Gebaseerd op deels eigen wijngaarden en deels gekochte druiven worden door de familie Bourgeois rijpe en klassieke Sancerres gemaakt, in totaal zo’n 1,2 miljoen flessen, met aan de basis 72 hectare wijngaarden.
De kennis die zij opdeden in de Sancerre over de teelt en de vinificatie van Sauvignon Blanc en Pinot Noir konden ze één op één toepassen in hun bijzondere nieuwe wijngoed in Nieuw-Zeeland. Hiervoor verwierf de familie in 2000 109 hectare weilanden in Marlborough, om hier hun passie in een ander land te kunnen botvieren. Ze kozen voor het district Wairau River, dus in het rivierdal ten westen van Blenheim, het centrale plaatsje van Marlborough. Een logische keuze, want de ondergrond is hier heel arm, door de oude afzettingen van rivierkeien, en daarmee perfect geschikt voor de aanplant van Sauvignon Blanc en Pinot Noir. Maar tegelijk is de ligging zo gekozen, dat een deel van de wijngaarden op de heuvels ligt. Daardoor zijn er op de aangekochte grond drie soorten terroir te vinden, en dat komt de complexiteit van de wijnen ten goede. De wijnen van de verschillende delen van de wijngaard hebben een duidelijk verschillend karakter.
Een van de redenen voor de keuze van juist dit stuk land was dat het nog zo onbedorven was. Er bevond zich hier een schapenboerderij, en het land was nooit geploegd of bemest –er was eigenlijk geen sprake van enige menselijke interventie. Dat betekende een gezonde ondergrond, ideaal voor de aanplant van een mooie wijngaard. Met behoud van het biologisch evenwicht werden door Jean-Marie Bourgeois eerst planten neergezet die de grond wat extra voeding zouden geven, om de tekorten die er waren aan bepaalde voedingsstoffen te compenseren. De eerste stokken gingen in de grond in augustus 2001. Elk jaar worden zes hectare wijngaarden aangeplant, zodat het in totaal twaalf jaar duurt voor het hele stuk is omgevormd van boerderij tot wijngaard. Daarmee is het ook mogelijk voor de familie om stap voor stap een nog beter idee te krijgen van het bijzondere terroir, en ook om het wijngaardbeheer waar mogelijk verder te verbeteren en aan te passen. Zo is een bijzondere wijngaard gecreëerd voor precies dezelfde twee druiven waarmee Bourgeois ook in Sancerre en omstreken succes mee heeft: Sauvignon Blanc en Pinot Noir. De eerste wijnen onder de naam Clos Henri zijn gemaakt in 2003 en de volgende jaargangen profiteerden van het bijzondere terroir van deze nieuwe wijngaard. Een prachtig project, dat nu al bijzondere wijnen oplevert.