2022 Domaine de la Chapelle Mixed Case La Chapelle Hermitage Rouge & Hermitage Blanc

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | , Roussane |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2025 - 2045 |
Lage voorraad
Nog maar 2 over
Omschrijving
EN PRIMEUR - VERWACHT JUNI 2025
Deze uitvoering is een mixed case met 1 fles van de Domaine de la Chapelle Hermitage Blanc en 1 fles van de Hermitage Rouge. In bijlage vindt u de factsheets van beide wijnen.
In de 13e eeuw vestigde ridder Henri-Gaspard de Sterimberg zich in de heuvels rond Tain l’Hermitage, na terugkeer van het hof van koning Lodewijk VIII en met toestemming van Blanche van Castilië. Vermoeid en met eer overladen na de kruistochten tegen de Albigenzen, trok hij zich als kluizenaar terug om rust en sereniteit te vinden. Zo ontstond de naam van de appellatie Hermitage. Als kluizenaar bouwde hij een kleine kapel en plantte er wijnstokken aan. Eeuwen later leeft zijn nalatenschap voort in La Chapelle, waarvan de wijngaarden sinds 1919 door de familie Jaboulet en later door de familie Frey worden verzorgd. Op de steile, stenige hellingen – alleen bewerkbaar met de hand – groeit deze karaktervolle witte Hermitage, die met trots de naam van haar stichter draagt.
De Hermitage Rouge heeft een Een diepe robijnrode kleur. De neus is aanvankelijk ingetogen, maar opent zich tot een complex boeket van zwart fruit, gedroogde bloemen en geroosterde tonen. In de mond is de wijn rijk, krachtig en vooral elegant, met een opmerkelijke complexiteit. De afdronk is verfijnd en draagt minerale nuances met zich mee.
De Hermitage blanc heeft een aantrekkelijke bleekblonde kleur met zilverachtige reflecties. De neus is complex en ontvouwt zich met wat beluchting. Aroma’s van wit vruchtvlees en florale tonen (lindebloesem) domineren, met een subtiele hint van verse amandel en fijne rijpingsaroma’s. In de mond is de aanzet delicaat en verleidelijk, met frisse aroma’s van exotisch fruit (ananas) en witte bloemen. De afdronk wordt gedragen door tonen van citruszeste en een vleugje brioche, wat zorgt voor een lange en verfijnde finale.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Rhone |
Appellatie | Hermitage |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Paul Jaboulet Aîné |
Druif | Marsanne, Roussane |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2045 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 99 |
Vinous rating | 95 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 94
Reviewed by:
Yohan Castaing
Release Price:
NA
Drink Date:
2030 - 2045
With an introverted, almost austere profile, the 2022 Hermitage La Chapelle offers up aromas of dark berries, spices, cornflower and licorice mingled with delicate notes of pencil lead and oak. Medium to full-bodied, concentrated and structured, it has a beautiful fleshy core of fruit, velvety tannins and subtle dry extracts leading to a long, delicate and mineral finish. Crafted from a blend of various plots on Hermitage’s hill—Le Meal covering nine hectares, Les Roucoules two hectares and Les Bessards also two hectares—this La Chapelle is technically accomplished. However, it lacks the raciness and transparency that fully expresses its sumptuous terroir.
Caroline Frey graciously hosted me for a tasting of the 2022 vintage. She described the year as “hot, dry and extreme,” noting that the number of days with maximum temperatures above 40 degrees Celsius reached record levels. Despite those conditions, the wines are fresh with lively bouquets and no trace of drought or overripe profiles. Caroline considers it “an exciting vintage, particularly regarding how positively the vines adapted to the climate.”
The Frey family acquired Paul Jaboulet Aîné in 2006, securing ownership of the second-largest estate of Hermitage vines, including the legendary La Chapelle. Since their arrival, and under Caroline Frey’s leadership, the vineyards have undergone extensive restructuring and a full conversion to organic viticulture. Winemaking remains rooted in tradition, with a notable influence from Bordeaux techniques. La Chapelle continues to be the estate’s flagship wine, revered for its distinctive, sappy tannins and refined delicacy.
Published: Mar 13, 2025
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
99
Avg Price (ex-tax)
$ 245
Domaine de la Chapelle Hermitage La Chapelle 2022
Tuesday, Jan 07, 2025
Color
Red
Country
France
Region
Rhone Valley
Vintage
2022
This amazing Hermitage has an aromatic complexity that’s extremely difficult to put into a few words. A cornucopia of forest berries, wild herbs and flowers pour from the glass. Incredibly focused and structured on the super-concentrated, medium- to full-bodied palate. As it aerates, notes of licorice, bark and black olive tapenade unfurl. But it’s the almost endless, super-minerally finish that seals the deal. From organically grown grapes. Drink from release.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
95
Drinking Window
2028 - 2040
From: Northern Rhône 2023: The Art of Perseverance (Jan 2025)
Black pepper, ripe black cherry, crushed violet, licorice and cedar wood tones present the outstanding 2022 Hermitage La Chapelle. While darker and more concentrated than the unfinished 2023 I tasted side by side, the 2022 clearly outperforms the 2021 tasted last year. Full-bodied, round and complex, the 2022 is a savory and serious La Chapelle built for the very long haul.
- By Nicolas Greinacher on November 2024
(94-96)
Drinking Window
2028 - 2040
From: Northern Rhône: Where Diversity Ignites the Senses (Mar 2024)
The promising 2022 Hermitage La Chapelle checks in at 14.2% alcohol. Pronounced peppercorn, crushed violets, blueberry, black cherry, cedar and licorice are all pushed forward. Layered and deep, the 2022 exudes wonderful elegance and freshness despite its marked flavor concentration. Powdery tannins gently structure this outgoing La Chapelle, finishing with a discrete salty sensation on the persistent finish.
- By Nicolas Greinacher on October 2023
Based near Lausanne in Switzerland, Caroline Frey spends most of her time traveling between her family’s wineries in Bordeaux, Burgundy, Valais and the Rhône Valley. While she employs local staff in each, Frey ultimately calls the final shots on viticulture, winemaking and basically everything else. Just recently, though, her sister Delphine Frey joined the family operations, focusing on all marketing-related aspects. The 2022 reds are packed with density and ripeness, neatly maintaining a refreshing profile. Frey and I discussed the reasons why the wines are able to maintain such remarkable freshness despite the occasionally scorching high temperatures. She points out: “In some cases, it's better for the vines when temperatures rise above 40°C (104°F) than having longer periods of 35°C (95°F), because then the vines don’t shut down, and there’s lots of evapotranspiration. A temporary shutdown can be better as opposed to constantly high evaporation rates. In my opinion, those severe heat spikes of 2022, when some of the vines completely shut down, are part of the reason why the wines turned out so balanced. That being said, we had two rain showers in June and August, which were really important for the vines to continue with sugar accumulation and phenolic ripeness. Given September wasn't overly dry either, the severe dryness in 2022 mainly occurred during spring and the month of July.” Although the 2022 Hermitage La Chapelle is shaping up to be an outstanding rendition, I’m fairly sure the 2020 will have the edge in the long run. The 2021, on the other hand, is a more moderately concentrated La Chapelle whose substance and class are nowhere near that of 2020 or 2022. Looking more closely at the winemaking, Frey continues to destem all the grapes, regardless of the vintage. “In 2011 and 2012, we experimented with partial whole-cluster fermentation in Cornas, but I wasn’t convinced of the result. Of course, there are many great wines using stems during fermentation, but remember that the historical style of Jaboulet was never to use any stems. Furthermore, we’re already dealing with lower acidity levels in these exceptionally warm vintages. Using stems during fermentation automatically lowers acidity levels,” Frey remarked. The Hermitage La Chapelle now ages in a combination of 600-liter demi-muids, barriques and 16-hectoliter concrete eggs. When new oak is used, it doesn’t exceed 20%. An interesting winemaking choice by Frey is to block the malolactic conversion for all her whites, with the aim of maximizing freshness and energy. The whites I tasted here are indeed all distinctively fresh and vibrant, with the 2022 Hermitage La Chapelle Blanc Le Chevalier de Sterimberg a real standout. As of the 2021 vintage, both the Hermitage La Chapelle and Hermitage Blanc Le Chevalier de Sterimberg will be labeled as Domaine de La Chapelle rather than Paul Jaboulet Aîné. Frey explained the decision: “La Chapelle has such a strong identity on every level that it became clear to us, after years of work, that the next step for La Chapelle was to live on its own, under its own entity, and with the creation of its own winery at the bottom of the hill. While Paul Jaboulet Aîné will always be part of La Chapelle’s history, this change marks a new beginning in the La Chapelle story, which has been around since the 13th century.” Going forward, all wines from Domaine de la Chapelle will be distributed directly by Frey’s team for the French and US markets, while all other markets will be served via La Place de Bordeaux. At the same time, all Paul Jaboulet Aîné labeled wines will continue to be marketed by Frey’s team.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
La Chapelle Hermitage brengt ons terug naar het jaar 1224, wanneer ridder Henri-Gaspard de Sterimberg, terug van de kruistochten, besluit zich als kluizenaar op een kleine heuvel te vestigen. Door een kleine kapel te bouwen en deze te omringen met Syrah-wijnstokken, begon le Chevalier de Sterimberg een legendarisch decor, de Hermitage-heuvel. Sinds 1919 zijn de familie Jaboulet en vervolgens de familie Frey elkaar opgevolgd in het cultiveren van de wijnstokken van hun iconische wijnen. Opgericht in 1834 door de oudste (Aîné) zoon van wijnbouwer Antoine Jaboulet, ontwikkelde zich tot een monument van de wijnbouw in de Rhônestreek. Nadat de Zwitserse familie Frey, in de persoon van Jean-Jacques Frey, het in 2006 overnam kreeg het een nieuwe impuls, dankzij investeringen in wijngaarden, behuizing en wijnmaakfaciliteiten.
Al generaties lang is de familie Frey bij het maken van wijn betrokken. Naast eigenaar van één van de mooiste wijngaarden in de Champagnestreek en aandeelhouder van het prestigieuze champagnehuis Maison Billecart-Salmon is de familie ook eigenaar van Château La Lagune in Haut-Médoc. Caroline Frey, de oudste dochter van Jean-Jacques, maakte in 2004 haar eerste wijn van Château La Lagune. Vandaag de dag is zij eindverantwoordelijk voor de wijnen van Château La Lagune en, samen met Frederic Jaboulet, voor de wijnen van Paul Jaboulet Aîné.
EN PRIMEUR - VERWACHT JUNI 2025
Deze uitvoering is een mixed case met 1 fles van de Domaine de la Chapelle Hermitage Blanc en 1 fles van de Hermitage Rouge. In bijlage vindt u de factsheets van beide wijnen.
In de 13e eeuw vestigde ridder Henri-Gaspard de Sterimberg zich in de heuvels rond Tain l’Hermitage, na terugkeer van het hof van koning Lodewijk VIII en met toestemming van Blanche van Castilië. Vermoeid en met eer overladen na de kruistochten tegen de Albigenzen, trok hij zich als kluizenaar terug om rust en sereniteit te vinden. Zo ontstond de naam van de appellatie Hermitage. Als kluizenaar bouwde hij een kleine kapel en plantte er wijnstokken aan. Eeuwen later leeft zijn nalatenschap voort in La Chapelle, waarvan de wijngaarden sinds 1919 door de familie Jaboulet en later door de familie Frey worden verzorgd. Op de steile, stenige hellingen – alleen bewerkbaar met de hand – groeit deze karaktervolle witte Hermitage, die met trots de naam van haar stichter draagt.
De Hermitage Rouge heeft een Een diepe robijnrode kleur. De neus is aanvankelijk ingetogen, maar opent zich tot een complex boeket van zwart fruit, gedroogde bloemen en geroosterde tonen. In de mond is de wijn rijk, krachtig en vooral elegant, met een opmerkelijke complexiteit. De afdronk is verfijnd en draagt minerale nuances met zich mee.
De Hermitage blanc heeft een aantrekkelijke bleekblonde kleur met zilverachtige reflecties. De neus is complex en ontvouwt zich met wat beluchting. Aroma’s van wit vruchtvlees en florale tonen (lindebloesem) domineren, met een subtiele hint van verse amandel en fijne rijpingsaroma’s. In de mond is de aanzet delicaat en verleidelijk, met frisse aroma’s van exotisch fruit (ananas) en witte bloemen. De afdronk wordt gedragen door tonen van citruszeste en een vleugje brioche, wat zorgt voor een lange en verfijnde finale.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Rhone |
Appellatie | Hermitage |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Paul Jaboulet Aîné |
Druif | Marsanne, Roussane |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2045 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 99 |
Vinous rating | 95 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch |
Parker
The Wine Advocate
RP 94
Reviewed by:
Yohan Castaing
Release Price:
NA
Drink Date:
2030 - 2045
With an introverted, almost austere profile, the 2022 Hermitage La Chapelle offers up aromas of dark berries, spices, cornflower and licorice mingled with delicate notes of pencil lead and oak. Medium to full-bodied, concentrated and structured, it has a beautiful fleshy core of fruit, velvety tannins and subtle dry extracts leading to a long, delicate and mineral finish. Crafted from a blend of various plots on Hermitage’s hill—Le Meal covering nine hectares, Les Roucoules two hectares and Les Bessards also two hectares—this La Chapelle is technically accomplished. However, it lacks the raciness and transparency that fully expresses its sumptuous terroir.
Caroline Frey graciously hosted me for a tasting of the 2022 vintage. She described the year as “hot, dry and extreme,” noting that the number of days with maximum temperatures above 40 degrees Celsius reached record levels. Despite those conditions, the wines are fresh with lively bouquets and no trace of drought or overripe profiles. Caroline considers it “an exciting vintage, particularly regarding how positively the vines adapted to the climate.”
The Frey family acquired Paul Jaboulet Aîné in 2006, securing ownership of the second-largest estate of Hermitage vines, including the legendary La Chapelle. Since their arrival, and under Caroline Frey’s leadership, the vineyards have undergone extensive restructuring and a full conversion to organic viticulture. Winemaking remains rooted in tradition, with a notable influence from Bordeaux techniques. La Chapelle continues to be the estate’s flagship wine, revered for its distinctive, sappy tannins and refined delicacy.
Published: Mar 13, 2025
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
99
Avg Price (ex-tax)
$ 245
Domaine de la Chapelle Hermitage La Chapelle 2022
Tuesday, Jan 07, 2025
Color
Red
Country
France
Region
Rhone Valley
Vintage
2022
This amazing Hermitage has an aromatic complexity that’s extremely difficult to put into a few words. A cornucopia of forest berries, wild herbs and flowers pour from the glass. Incredibly focused and structured on the super-concentrated, medium- to full-bodied palate. As it aerates, notes of licorice, bark and black olive tapenade unfurl. But it’s the almost endless, super-minerally finish that seals the deal. From organically grown grapes. Drink from release.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
95
Drinking Window
2028 - 2040
From: Northern Rhône 2023: The Art of Perseverance (Jan 2025)
Black pepper, ripe black cherry, crushed violet, licorice and cedar wood tones present the outstanding 2022 Hermitage La Chapelle. While darker and more concentrated than the unfinished 2023 I tasted side by side, the 2022 clearly outperforms the 2021 tasted last year. Full-bodied, round and complex, the 2022 is a savory and serious La Chapelle built for the very long haul.
- By Nicolas Greinacher on November 2024
(94-96)
Drinking Window
2028 - 2040
From: Northern Rhône: Where Diversity Ignites the Senses (Mar 2024)
The promising 2022 Hermitage La Chapelle checks in at 14.2% alcohol. Pronounced peppercorn, crushed violets, blueberry, black cherry, cedar and licorice are all pushed forward. Layered and deep, the 2022 exudes wonderful elegance and freshness despite its marked flavor concentration. Powdery tannins gently structure this outgoing La Chapelle, finishing with a discrete salty sensation on the persistent finish.
- By Nicolas Greinacher on October 2023
Based near Lausanne in Switzerland, Caroline Frey spends most of her time traveling between her family’s wineries in Bordeaux, Burgundy, Valais and the Rhône Valley. While she employs local staff in each, Frey ultimately calls the final shots on viticulture, winemaking and basically everything else. Just recently, though, her sister Delphine Frey joined the family operations, focusing on all marketing-related aspects. The 2022 reds are packed with density and ripeness, neatly maintaining a refreshing profile. Frey and I discussed the reasons why the wines are able to maintain such remarkable freshness despite the occasionally scorching high temperatures. She points out: “In some cases, it's better for the vines when temperatures rise above 40°C (104°F) than having longer periods of 35°C (95°F), because then the vines don’t shut down, and there’s lots of evapotranspiration. A temporary shutdown can be better as opposed to constantly high evaporation rates. In my opinion, those severe heat spikes of 2022, when some of the vines completely shut down, are part of the reason why the wines turned out so balanced. That being said, we had two rain showers in June and August, which were really important for the vines to continue with sugar accumulation and phenolic ripeness. Given September wasn't overly dry either, the severe dryness in 2022 mainly occurred during spring and the month of July.” Although the 2022 Hermitage La Chapelle is shaping up to be an outstanding rendition, I’m fairly sure the 2020 will have the edge in the long run. The 2021, on the other hand, is a more moderately concentrated La Chapelle whose substance and class are nowhere near that of 2020 or 2022. Looking more closely at the winemaking, Frey continues to destem all the grapes, regardless of the vintage. “In 2011 and 2012, we experimented with partial whole-cluster fermentation in Cornas, but I wasn’t convinced of the result. Of course, there are many great wines using stems during fermentation, but remember that the historical style of Jaboulet was never to use any stems. Furthermore, we’re already dealing with lower acidity levels in these exceptionally warm vintages. Using stems during fermentation automatically lowers acidity levels,” Frey remarked. The Hermitage La Chapelle now ages in a combination of 600-liter demi-muids, barriques and 16-hectoliter concrete eggs. When new oak is used, it doesn’t exceed 20%. An interesting winemaking choice by Frey is to block the malolactic conversion for all her whites, with the aim of maximizing freshness and energy. The whites I tasted here are indeed all distinctively fresh and vibrant, with the 2022 Hermitage La Chapelle Blanc Le Chevalier de Sterimberg a real standout. As of the 2021 vintage, both the Hermitage La Chapelle and Hermitage Blanc Le Chevalier de Sterimberg will be labeled as Domaine de La Chapelle rather than Paul Jaboulet Aîné. Frey explained the decision: “La Chapelle has such a strong identity on every level that it became clear to us, after years of work, that the next step for La Chapelle was to live on its own, under its own entity, and with the creation of its own winery at the bottom of the hill. While Paul Jaboulet Aîné will always be part of La Chapelle’s history, this change marks a new beginning in the La Chapelle story, which has been around since the 13th century.” Going forward, all wines from Domaine de la Chapelle will be distributed directly by Frey’s team for the French and US markets, while all other markets will be served via La Place de Bordeaux. At the same time, all Paul Jaboulet Aîné labeled wines will continue to be marketed by Frey’s team.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
La Chapelle Hermitage brengt ons terug naar het jaar 1224, wanneer ridder Henri-Gaspard de Sterimberg, terug van de kruistochten, besluit zich als kluizenaar op een kleine heuvel te vestigen. Door een kleine kapel te bouwen en deze te omringen met Syrah-wijnstokken, begon le Chevalier de Sterimberg een legendarisch decor, de Hermitage-heuvel. Sinds 1919 zijn de familie Jaboulet en vervolgens de familie Frey elkaar opgevolgd in het cultiveren van de wijnstokken van hun iconische wijnen. Opgericht in 1834 door de oudste (Aîné) zoon van wijnbouwer Antoine Jaboulet, ontwikkelde zich tot een monument van de wijnbouw in de Rhônestreek. Nadat de Zwitserse familie Frey, in de persoon van Jean-Jacques Frey, het in 2006 overnam kreeg het een nieuwe impuls, dankzij investeringen in wijngaarden, behuizing en wijnmaakfaciliteiten.
Al generaties lang is de familie Frey bij het maken van wijn betrokken. Naast eigenaar van één van de mooiste wijngaarden in de Champagnestreek en aandeelhouder van het prestigieuze champagnehuis Maison Billecart-Salmon is de familie ook eigenaar van Château La Lagune in Haut-Médoc. Caroline Frey, de oudste dochter van Jean-Jacques, maakte in 2004 haar eerste wijn van Château La Lagune. Vandaag de dag is zij eindverantwoordelijk voor de wijnen van Château La Lagune en, samen met Frederic Jaboulet, voor de wijnen van Paul Jaboulet Aîné.