2022 Château Lascombes Margaux Grand Cru Classé

Schrijf de eerste review over dit product
De fles/label kan afwijken van de afbeelding

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions

Nog 6 op voorraad
Nabestelling mogelijk Het is mogelijk dit artikel in nabestelling/backorder te bestellen. Dit is mogelijk met artikelen welke wij over het algemeen in 2-3 werkdagen weer voldoende op voorraad kunnen hebben. U kunt deze dus gewoon bestellen maar wel belangrijk te vermelden dat wij pas de order versturen als deze in zijn geheel gereed is.
gift Cadeauverpakking mogelijk in winkelwagen Vanuit de winkelwagen kunt u een cadeaubericht of cadeauverpakking toevoegen aan de door u gekozen product(en).

Omschrijving

chevron-down

EN PRIMEUR KORTING GELDIG TOT 31/12/2024- LEVERING VOORJAAR 2025

Château Lascombes is een Deuxième Grand Cru Classé uit Margaux. Deze cru, die eigendom was van Colony Capital, is sinds 2011 in handen van MACSF (Mutuelle d'Assurances du Corps de Santé Français). De nieuwe eigenaars zetten het werk en de stijl verder. Het zal interessant zijn om te zien welke richting de nieuwe Estate Manager Axel Heinz zal inslaan als hij deze zomer zijn functie aanvaardt. 

De 2022 jaargang is een blend van 67% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot en 3% Petit-Verdot. De Lascombes 2022 is diep granaat-paars van kleur. De Lascombes 2022 is een gedurfde, weelderige wijn. Inktachtig donker fruit met kruidnagel, chocolade en overvloedig Frans eiken vullen de lagen. Zachte contouren omsluiten het geheel. Zoals altijd wordt Lascombes in een flamboyante stijl uitgevoerd. 

WEETJE: Onder de tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet en wij sturen u deze digitaal toe bij een bestelling van deze wijn. Tevens het vermelden waard dat wij de (Bordeaux) wijnen rechtstreeks inkopen en nooit via de tussenhandel aanschaffen doordat wij dan niet weten welke reizen de wijn allemaal heeft gemaakt en hoe deze behandeld is. De wijnen komen van de kelders van het Chateau rechtstreeks in ons geconditioneerd Warehouse te Dordrecht waar al onze wijnen liggen opgeslagen.

Specificaties

chevron-down
Wijnsoort Rood
Land Frankrijk
Regio Bordeaux
Appellatie Margaux
Wijnhuis Chateau Lascombes
Druif Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2022
Drinken vanaf 2027
Drinken tot 2042
Alcohol % 14.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Aanbieding En Primeur, Geen ophaalkorting
James Suckling rating 94
Vinous rating 92
Smaakprofiel Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Tannines
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe, Open haard

Wijnhuis

chevron-down

Geschiedenis
De oudst bekende eigenaar van Lascombes is de ridder Antoine de Lascombes, die in 1625 werd geboren. In de 17e eeuw werd het domein verenigd met dat van de graven van Dufort. In de 18e eeuw bracht Jean-François de Lascombes kwaliteitsverbeteringen aan. Nadat het Château in diverse handen was overgegaan, werd een zekere mejuffrouw Hue eigenares. Die verkocht het in 1867 aan de advocaat Chaix dEst Ange, die het huidige gebouw liet neerzetten. De legendarische Alexis Lichine kocht Château Lascombes in 1952. Hij voerde een volledige herstructurering uit van wijngaard en winery, waarmee Lascombes op de kaart terugkeerde. Later verkocht Lichine het Château door aan de Britse brouwerij Bass-Charrington. Sinds 2001 is de internationale investeringsmaatschappij Colony Capital eigenaar (o.a. Hilton, Raffles, Accor en Carrefour). Er waait een frisse wind en alle zeilen zijn bijgezet om de kwaliteit van tweede cru terug te krijgen. Het nieuwe team van Lascombes staat onder leiding van algemeen directeur Dominique Befve (ex Lafite, Duhart-Milon en LEvangile) en Michel Rolland is adviserend oenoloog.

Wijngaard
De wijngaard van Château Lascombes telt 84 ha en is beplant met gemiddeld 35 jaar oude stokken van de rassen merlot (50%), cabernet sauvignon (45%) en petit verdot (5%). De bodem is erg verschillend van samenstelling, met als drie voornaamste types:
Kalk-klei en kiezelzand voor de merlot;
Kiezelzand en zand voor de cabernet sauvignon;
Zandgrond voor de petit verdot.

Ook de wijngaard werd vanaf 2001 flink onderhanden genomen. Van elk perceel werd een individuele bodemstudie gemaakt, die heeft geleid tot een herstructurering van de aanplant. Nu staan de juiste druivenrassen met de beste onderstokken op de meest geschikte boven- en onderbodem. Zo werd 12 hectare met cabernet sauvignon gerooid en vervangen door merlot. Dat betekent wel dat merlot een belangrijker aandeel in de blend heeft en dat Lascombes zich daarmee onderscheidt binnen de AOC Margaux. Bladmanagement krijgt alle aandacht. Van de jaargang 2009 werd in juni en juli blad verwijderd aan de oostkant van de stokken en eind augustus aan de westkant, terwijl eind juni een groene oogst plaats had. Het rendement werd flink omlaag gebracht: in 2002 slechts 22 hl/ha, in 2003 36 hl/ha, in 2004 44 hl/ha, in 2005 40 hl/ha en in 2006 36 hl/ha. De tweede wijn draagt de naam Chevalier de Lascombes (vroeger Château Ségonne). Er is ook nog een kleine hoeveelheid 3e wijn met de naam Haut Médoc de Lascombes.

Oogst en vinificatie
Tijdens de oogst wordt een honderdtal plukkers ingezet, die de druiven deponeren in kratten van 10 kilo inhoud. De uitrusting van de winery werd volledig gemoderniseerd met een cuvier van vier verdiepingen, waardoor er niet meer gepompt hoeft te worden. Voor en na de ontsteling worden de druiven op geperforeerde triltafels uitgezocht door 30 mensen. Op de druiven wordt geen zwavel gedaan. De geselecteerde druiven gaan in roestvrijstalen bakken op een lopende band naar de 2e etage, waar ze worden gekneusd en gedurende 7-10 dagen een koude inweking ondergaan bij 6-8°C om kleur, fruit en aromatisch complexiteit te extraheren. Hiertoe wordt droog ijs (koolzuursneeuw) toegevoegd. Dan volgt gedurende een maand de alcoholische gisting bij 28°C op 8
houten, 24 roestvrijstalen en een aantal betonnen tanks. Daarbij wordt dagelijks zachtjes overgepompt. De temperatuur tijdens de naweking bedraagt 30°C. Microbullage wordt niet gedaan.

Kelder
We komen in de spectaculaire eerstejaars kelder, die gehuld is in fluorescerend blauw halogeenlicht. De malolactische gisting voltrekt zich hier bij 21°C op Franse barriques, waarvan jaarlijks 80% nieuw is. Tijdens de 4 maanden durende opvoeding op de fijne lie wordt de lie zwevend gehouden door de vaten te roteren met behulp van het Oxoline systeem waarmee tevens oxidatie van de wijn wordt tegengegaan. Daarna wordt de wijn voor de eerste maal overgestoken en vervolgens geblend, alles met zwaartekracht. In de ondergrondse tweedejaars kelder ligt de wijn van 2009 nog. Na het bottelen rijpt de wijn nog 6 maanden op fles, alvorens richting handel te gaan. Per saldo ligt de wijn 18-20 maanden op vat, waarbij deze om de 3 maanden wordt overgestoken met behulp van perslucht, alweer om pompen te vermijden. Aan het einde van de rondleiding komen we in de schatkamer, waar grote formaten flessen van lang vervlogen jaargangen liggen. De oudste is van 1881.

 

Recensies

chevron-down
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over: 2022 Château Lascombes Margaux Grand Cru Classé
loader
Bezig met laden...

check-circle U heeft uw review aangeboden ter goedkeuring.

Bijlagen

chevron-down
Volg het laatste nieuws over al onze wijnen, acties en nieuwe selecties.

Laatste review

09.10.2024

kiyoh-stars-open
kiyoh-stars-filled

2022 Catena Zapata Malbec Appellations Vista Flores

"Ongelofelijk toegankelijke wijn. Als begeleider bij een boerenkool stamp..." Vrijbuiters

Bekijk product recensie