2022 Château Haut-Bailly II Cru Classé Graves

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Pessac-Léognan |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | , , , Petit Verdot |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2028 - 2045 |
Op voorraad
6 items beschikbaar
Nabestelling Informatie
Het is mogelijk dit artikel in nabestelling/backorder te bestellen. Dit is mogelijk met artikelen welke wij over het algemeen in 3-5 werkdagen weer voldoende op voorraad kunnen hebben. U kunt deze dus gewoon bestellen maar wel belangrijk te vermelden dat wij pas de order versturen als deze in zijn geheel gereed is.
Omschrijving
Château Haut-Bailly heeft een aparte stijl die een goede combinatie vormt van klassiek met modern en van elegantie, finesse en zachtheid met structuur. The gladheid van de tanines zorgt voor elegante en complexe aroma's. Château Haut-Bailly kan nog vele jaren bewaard worden echter het is nu ook al een heerlijke wijn om te drinken. Deze Château Haut-Bailly krijg veel lof van wijn-experts die er over eens zijn dat deze Château Haut-Bailly complex genot biedt en beschikt over een rijkdom die niet agressief is maar ook niet opzichtig is. Al deze mooie attributen die deze wijn tot zijn beschikking heeft komen vooral voort uit het selectie process van de druiven en het landschap en het klimaat waarin de druiven groeien.
Experts in bodemonderzoek hebben geconstateerd dat Haut Bailly een van de fijnste terroirs in de Pessac-Léognan heeft. Grote wijnen ontstaan door het samenspel tussen bodem, ligging, klimaat en mens. De wijnen zijn altijd al goed geweest maar de laatste jaren nog meer in kwaliteit gestegen. Haut-Bailly staat bekend om de zachtheid en de zijde-achtige textuur. De wijn heeft ongelooflijk potentieel aan verfijnde tannines en zacht zoete, complexe fruitnuances. De wijnoogst van 2022 werd gekenmerkt door extreme klimatologische omstandigheden, maar alles doet Haut Bailly geloven dat dit het geval is kondigt, of voorafschaduwt, het klimaat aan dat we de komende decennia zullen tegenkomen. Wat lijkt buitengewoon vandaag zal morgen worden, zo niet de norm, dan in ieder geval gebruikelijk. Maar ook, de beslissingen die jaar na jaar worden genomen over het beheer van de wijngaard. De keuze gemaakt bij Haut-Bailly van duurzame wijnbouw door het behoud van een oude wijngaard krijgt onder extreme omstandigheden zijn volle betekenis. De diepe wortels van de wijnstokken geven ze, vanwege hun leeftijd en het werk dat op de grond wordt verricht, een opmerkelijk vermogen weerstand.
De maanden september tot en met november waren warm en droog en de oogst begon vroeg onder ideale omstandigheden. Van 7 tot 14 september waren de Merlots aan de beurt, en van 19 tot 27 september de Cabernet Franc, Petit Verdot en Cabernet Sauvignon. De 2022 vintage is een blend van 65% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon, 2% Petit-Verdot en 3% Cabernet Franc. De wijnmakerij, die eind 2020 werd ingehuldigd, is ontworpen en ontwikkeld om de top te bieden aan de klimaatverandering. De nieuwe installaties, waaronder koelkamers, een grote verscheidenheid aan vaten voor vinificatie per perceel en een ondergrondse rijpingkelder, stellen Haut-Bailly in staat het fruit zowel te bewaren als te verfijnen en ook wijnen te creëren die kracht en elegantie, dichtheid en frisheid combineren. Deze vintage 2022 is dan ook een dubbele voldoening. De voldoening dat ze een zeer goede wijn hebben geproduceerd en het vertrouwen dat we deze de komende jaren zullen blijven produceren.
WEETJE: Onder de tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet en wij sturen u deze digitaal toe bij een bestelling van deze wijn. Tevens het vermelden waard dat wij de (Bordeaux) wijnen rechtstreeks inkopen en nooit via de tussenhandel aanschaffen doordat wij dan niet weten welke reizen de wijn allemaal heeft gemaakt en hoe deze behandeld is. De wijnen komen van de kelders van het Chateau rechtstreeks in ons geconditioneerd Warehouse te Dordrecht waar al onze wijnen liggen opgeslagen.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Pessac-Léognan |
Wijnhuis | Chateau Haut Bailly |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2028 |
Drinken tot | 2045 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 92 |
Vinous rating | 92 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP (90-92)
Reviewed by: Yohan Castaing
A blend of 65% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon, 3% Cabernet Franc, and 2% Petit Verdot, the 2022 Haut-Bailly II reveals aromas of licorice, dark berries, plum, spices and cherries, followed by a medium to full-bodied palate that's round, succulent and concentrated, concluding with a penetratingly saline finish. It’s a fleshy yet long Haut-Bailly II, matured in only 30% new oak. The erstwhile Château Le Pape is now partly integrated in this cuvée.
Published: Apr 28, 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(90-92)
Drinking Window
2028 - 2040
From: You’re Unbelievable: Bordeaux 2022 (May 2023)
The 2022 Haut-Bailly II is a selection of fruit from younger vines (there is also a Troisieme Vin). Dark berry fruit, brown spice and tobacco aromas unfold nicely in the glass. The palate is medium-bodied with grainy tannins, fine acidity and moderate depth. There is a cracked black pepper dash toward a finish that is reserved at the moment and will open once in bottle. It has real personality and should aged over 15 or more years.
- By Neal Martin on April 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Experts in bodemonderzoek hebben geconstateerd dat Château Haut-Bailly een van de fijnste terroirs in de Pessac-Léognan heeft. Grote wijnen ontstaan door het samenspel tussen bodem, ligging, klimaat en mens. De wijnen zijn altijd al goed geweest maar de laatste jaren nog meer in kwaliteit gestegen. Haut-Bailly staat bekend om de zachtheid en de zijde-achtige textuur. De wijn heeft ongelooflijk potentieel aan verfijnde tannines en zacht zoete, complexe fruitnuances.
De wijngaard wordt beheerd volgens strenge tradities en chemische onkruidverdelgers worden nooit gebruikt. Sproeien wordt zorgvuldig beperkt, de grond wordt omgeploegd en gewied met schoffels, en de druiven worden volledig met de hand geplukt. De vinificatie vindt plaats in een fermentatie kamer met 26-thermo gereguleerde cement tanks van verschillende grootte (variërend van 30 tot 120 hectoliter). Deze speciaal aangepaste vaten zorgen ervoor dat de druiven, geteeld in verschillende delen van de wijngaard, vanaf het moment dat ze worden geplukt tot aan de vinificatie, compleet gescheiden worden gehouden.
Het proces van wijn maken vindt plaats in cementen tanks, terwijl het mengen gebeurt in roestvrijstalen tanks - een goed voorbeeld van hoe traditie en moderniteit hand in hand gaan bij Château Haut-Bailly. Alcoholische gisting duurt acht tot tien dagen en wordt gevolgd door maceratie. Dit proces duurt ongeveer drie weken gedurende welke tijd de wijn nooit wordt oververhit. Op deze manier bereikt men een perfect uitgebalanceerde wijn.
Château Haut-Bailly heeft een aparte stijl die een goede combinatie vormt van klassiek met modern en van elegantie, finesse en zachtheid met structuur. The gladheid van de tanines zorgt voor elegante en complexe aroma's. Château Haut-Bailly kan nog vele jaren bewaard worden echter het is nu ook al een heerlijke wijn om te drinken. Deze Château Haut-Bailly krijg veel lof van wijn-experts die er over eens zijn dat deze Château Haut-Bailly complex genot biedt en beschikt over een rijkdom die niet agressief is maar ook niet opzichtig is. Al deze mooie attributen die deze wijn tot zijn beschikking heeft komen vooral voort uit het selectie process van de druiven en het landschap en het klimaat waarin de druiven groeien.
Experts in bodemonderzoek hebben geconstateerd dat Haut Bailly een van de fijnste terroirs in de Pessac-Léognan heeft. Grote wijnen ontstaan door het samenspel tussen bodem, ligging, klimaat en mens. De wijnen zijn altijd al goed geweest maar de laatste jaren nog meer in kwaliteit gestegen. Haut-Bailly staat bekend om de zachtheid en de zijde-achtige textuur. De wijn heeft ongelooflijk potentieel aan verfijnde tannines en zacht zoete, complexe fruitnuances. De wijnoogst van 2022 werd gekenmerkt door extreme klimatologische omstandigheden, maar alles doet Haut Bailly geloven dat dit het geval is kondigt, of voorafschaduwt, het klimaat aan dat we de komende decennia zullen tegenkomen. Wat lijkt buitengewoon vandaag zal morgen worden, zo niet de norm, dan in ieder geval gebruikelijk. Maar ook, de beslissingen die jaar na jaar worden genomen over het beheer van de wijngaard. De keuze gemaakt bij Haut-Bailly van duurzame wijnbouw door het behoud van een oude wijngaard krijgt onder extreme omstandigheden zijn volle betekenis. De diepe wortels van de wijnstokken geven ze, vanwege hun leeftijd en het werk dat op de grond wordt verricht, een opmerkelijk vermogen weerstand.
De maanden september tot en met november waren warm en droog en de oogst begon vroeg onder ideale omstandigheden. Van 7 tot 14 september waren de Merlots aan de beurt, en van 19 tot 27 september de Cabernet Franc, Petit Verdot en Cabernet Sauvignon. De 2022 vintage is een blend van 65% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon, 2% Petit-Verdot en 3% Cabernet Franc. De wijnmakerij, die eind 2020 werd ingehuldigd, is ontworpen en ontwikkeld om de top te bieden aan de klimaatverandering. De nieuwe installaties, waaronder koelkamers, een grote verscheidenheid aan vaten voor vinificatie per perceel en een ondergrondse rijpingkelder, stellen Haut-Bailly in staat het fruit zowel te bewaren als te verfijnen en ook wijnen te creëren die kracht en elegantie, dichtheid en frisheid combineren. Deze vintage 2022 is dan ook een dubbele voldoening. De voldoening dat ze een zeer goede wijn hebben geproduceerd en het vertrouwen dat we deze de komende jaren zullen blijven produceren.
WEETJE: Onder de tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet en wij sturen u deze digitaal toe bij een bestelling van deze wijn. Tevens het vermelden waard dat wij de (Bordeaux) wijnen rechtstreeks inkopen en nooit via de tussenhandel aanschaffen doordat wij dan niet weten welke reizen de wijn allemaal heeft gemaakt en hoe deze behandeld is. De wijnen komen van de kelders van het Chateau rechtstreeks in ons geconditioneerd Warehouse te Dordrecht waar al onze wijnen liggen opgeslagen.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Pessac-Léognan |
Wijnhuis | Chateau Haut Bailly |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2028 |
Drinken tot | 2045 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 92 |
Vinous rating | 92 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Parker
The Wine Advocate
RP (90-92)
Reviewed by: Yohan Castaing
A blend of 65% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon, 3% Cabernet Franc, and 2% Petit Verdot, the 2022 Haut-Bailly II reveals aromas of licorice, dark berries, plum, spices and cherries, followed by a medium to full-bodied palate that's round, succulent and concentrated, concluding with a penetratingly saline finish. It’s a fleshy yet long Haut-Bailly II, matured in only 30% new oak. The erstwhile Château Le Pape is now partly integrated in this cuvée.
Published: Apr 28, 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(90-92)
Drinking Window
2028 - 2040
From: You’re Unbelievable: Bordeaux 2022 (May 2023)
The 2022 Haut-Bailly II is a selection of fruit from younger vines (there is also a Troisieme Vin). Dark berry fruit, brown spice and tobacco aromas unfold nicely in the glass. The palate is medium-bodied with grainy tannins, fine acidity and moderate depth. There is a cracked black pepper dash toward a finish that is reserved at the moment and will open once in bottle. It has real personality and should aged over 15 or more years.
- By Neal Martin on April 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Experts in bodemonderzoek hebben geconstateerd dat Château Haut-Bailly een van de fijnste terroirs in de Pessac-Léognan heeft. Grote wijnen ontstaan door het samenspel tussen bodem, ligging, klimaat en mens. De wijnen zijn altijd al goed geweest maar de laatste jaren nog meer in kwaliteit gestegen. Haut-Bailly staat bekend om de zachtheid en de zijde-achtige textuur. De wijn heeft ongelooflijk potentieel aan verfijnde tannines en zacht zoete, complexe fruitnuances.
De wijngaard wordt beheerd volgens strenge tradities en chemische onkruidverdelgers worden nooit gebruikt. Sproeien wordt zorgvuldig beperkt, de grond wordt omgeploegd en gewied met schoffels, en de druiven worden volledig met de hand geplukt. De vinificatie vindt plaats in een fermentatie kamer met 26-thermo gereguleerde cement tanks van verschillende grootte (variërend van 30 tot 120 hectoliter). Deze speciaal aangepaste vaten zorgen ervoor dat de druiven, geteeld in verschillende delen van de wijngaard, vanaf het moment dat ze worden geplukt tot aan de vinificatie, compleet gescheiden worden gehouden.
Het proces van wijn maken vindt plaats in cementen tanks, terwijl het mengen gebeurt in roestvrijstalen tanks - een goed voorbeeld van hoe traditie en moderniteit hand in hand gaan bij Château Haut-Bailly. Alcoholische gisting duurt acht tot tien dagen en wordt gevolgd door maceratie. Dit proces duurt ongeveer drie weken gedurende welke tijd de wijn nooit wordt oververhit. Op deze manier bereikt men een perfect uitgebalanceerde wijn.