2021 Sierra Cantabria Finca el Bosque Magnum
De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2021 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 1.5 ltr (14%) |
Drink venster | 2024 - 2040 |
Omschrijving
De El Bosque wijngaard is gelegen in San Vicente de la Sonsierra, La Rioja. Het is een hele kleine wijngaard van minder dan 1.5 HA (1.4820 Ha-3.66 acres) op een hoogte van 500 meter. De bodems is van kalkhoudende klei met een overvloed aan grind en kleine ronde stenen op het oppervlak. Jaar van plantage: 1973.
Milieu-geïntegreerde landbouwteelt, het toepassen van een wijnbouw met respect voor het milieu, volgens het bioritme van de plant. Biologische bemesting om de 2 jaar.
De druiven worden natuurlijk handgeplukt en worden niet mechanisch ontsteelt maar iedere druif wordt met de hand met en zeer strenge selectie beoordeeld en en ook met de hand ontsteelt. Koude pre-fermentatieve maceratie bij 8 ° C gedurende 5 dagen. Gefermenteerd in Franse eikenhouten vaten bij 28oC met autochtone gist geselecteerd uit onze eigen wijngaarden. De maceratie op de huid duurt maar liefst 23 dagen. De wijn rijpt in alle rust gedurende 18 maanden in nieuwe Franse (95%) en Midden-Europese (5%) Bordelaise eiken vaten.
Deze perfect technische wijn van het fraaie wijnhuis Sierra Cantabria, van de familie Eguren is prachtig van structuur en heeft een perfecte balans van kracht en elegantie. Het heeft een frisse fruitige aanzet met halfvol tot vol zwart fruit zoals bramen met een mooie maar niet overheersende eik ondersteuning met schitterende fluwelen Spaanse tannines en een superlange afdronk van vanille en zwart fruit. De volle smaak is sappig met stevige tannines en perfect geïntegreerde zuurgraad. Het knappe van de de Sierra Cantabria El Bosque is de ongelofelijke frisheid. De wijn is complex, fris en jong tegelijkertijd alsof je verse jonge tempranillo druiven proeft. Een soort van Bodybuilder onder een zijden gewaad. Dit is een magnum uitvoering van 1.5 liter.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting.
RIOJA 2021
Het einde van de herfst en het begin van de winter worden gekenmerkt door overvloedige regenval in San Vicente en Páganos. Begin 2021 met lage temperaturen en veel neerslag (ook sneeuw) (Filomena), resulterend in een zeer belangrijke ophoping van water in de bodem waardoor een goede verdichting en nitrificatie van de bodem ontstaat, zeer gunstig voor de wijnstokken. Begin maart is het droog en met milde temperaturen, waardoor de wijnstokken voor het eerst huilen. Begin van de knopuitbraak begin april, met enigszins koele temperaturen en weinig vegetatieve ontwikkeling. Lichte vorst op 14 en 17 april veroorzaakte kleine en variabele schade, afhankelijk van de wijngaardpercelen. De regenval in april was lager dan het gebruikelijke gemiddelde. Begin mei was droog en de temperaturen waren zeer mild, onder normaal. Aan het begin van de lente (begin juni) vond de bloei plaats rond 12 juni. Dit is een periode van regenval die lichte bloemuitlopen veroorzaakt, waardoor de indruk ontstaat dat het een korte oogst zou worden. Half juni waren er enkele hagelbuien die geen grote schade aanrichtten, maar wel de oogst beperkten. Twee maanden van totale afwezigheid van regen begonnen: juli en augustus. Van juli tot september overschreden de temperaturen het gemiddelde en bereikten 38ºC.
Van 14 tot 18 september valt er regen in wisselende hoeveelheden, waardoor er alarmerende onzekerheid ontstaat over de gezondheid en de uiteindelijke rijpingsperiode.Deze septemberregens vergroten de bessen- en trosgrootte, en gevolgd door lage temperaturen en zonnig weer zullen een snel einde van de rijping veroorzaken en het risico op botrytis elimineren, wat de fysiologische, fenolische en aromatische rijping in evenwicht brengt. De oogst van de witte varianten begint op 1-2 oktober en de rode op 5 oktober, waarbij druiven worden verkregen met een totale zuurgraad die iets hoger is dan in een normaal jaar en een spectaculaire fenolische rijping.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Rioja |
Appellatie | Rioja (Appellatie) |
Wijnhuis | Sierra Cantabria |
Druif | Cabernet Sauvignon, Merlot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2040 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 1.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 98 |
James Suckling rating | 95 |
Vinous rating | 96 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch |
Wijnhuis
Het Spaanse wijnhuis Sierra Cantabria werd in 1957 opgericht door Guillermo Eguren en is een van de prachtwijnhuizen van Hermanos Eguren. Sierra Cantabria ligt in de Rioja op een unieke locatie tussen de rivier de Ebro en de bergketen Sierra Cantabria. Het Sierra Cantabria-gebergte (1200m.) en de rivier de Ebro (350m.) zorgen voor een speciaal microklimaat met mediterrane en continentale kenmerken - zachte winters en zachte zomers, uniek voor wijnbouw. Aan de andere kant zorgt de thermische zomersprong (intense hitte gedurende de dag met frisse nachttemperaturen) voor een toename van het polyfenol gehalte, wat zorgt voor uitstekende kwaliteitswijnen met een onderscheidend karakter.
De wijngaarden van Bodega Sierra Cantabria liggen voornamelijk in de plaatsen San Vicente de la Sonsierra, Labastida en Laguardia, een gebied wat zeer bekend is voor de wijnbouw.
De Tempranillo-variëteit overheerst, samen met kleine hoeveelheden Garnacha, Viura en 'Hairy Tempranillo', die allemaal worden verbouwd in wijngaarden van ongeveer 35 jaar oud, hoewel er ook nog percelen tot 70 jaar oud bestaan.De oogst wordt elk jaar met de hand uitgevoerd, waarbij speciale aandacht wordt besteed aan de strenge selectie van de druiven die de ziel van de wijn zijn, en in optimale conditie moeten verkeren en waarbij rijpingsomstandigheden perfect moeten zijn. De zorgvuldige oogst wordt gevolgd door een grondige scheiding van de trossen, wat wordt gedaan op een selectietafel bij de ingang van de wijnmakerij. De wijnbereiding is gericht op minimale interventie in de wijnmakerij om het karakter van het terroir ten volle te respecteren