2021 Raul Pérez Castro Ventosa Valtuille Cova de la Raposa
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2019 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2022 - 2032 |
Castro Ventosa is een van de oudste domeinen in Bierzo. Dit is het familiedomein van Spanjes meest beroemde oenoloog Raul Pérez. Zeer mooi gamma met pure wijnen, van een basis joven tot de topper Valtuille. De Valtuille La Cova de la Raposa 2021 komt van de lieu-dit waar de bodem rijk is aan zand, en die ze sinds 2003 afzonderlijk vinifiëren. Deze op het zuiden gelegen wijngaard is de eerste die ze oogsten, aangezien de oriëntatie en het feit dat de oude wijnstokken slechts twee tot drie trossen per wijnstok produceren, zorgen ervoor dat ze vroeg rijpen. Ze gebruikten 40% volle trossen voor de inheemse fermentatie met 40 dagen maceratie. Hij rijpte 12 maanden in twee eikenhouten vaten van 500 liter. Hij heeft matige alcohol (12,43%) en rijpheid met mooie balans, een strak mondgevoel en zeer fijne tannines. Dit is een warme plek die zich behoorlijk goed gedroeg in de koelere vintage van 2021. Er zijn slechts 1.200 flessen gevuld.
OVER CASTRO VENTOSA VAN RAUL PEREZ
Het oudste document dat gevonden werd over de aankoop van een wijngaard van Castro Ventosa dateert van 1752. Zoals bij vele viticulteurs in Spanje werd er bijna steeds aan de plaatselijke coöperatie verkocht. Het is nog maar sinds begin jaren 90 dat het domein zelf is beginnen wijnen maken en bottelen. Vooral de jongste generatie heeft daar een zeer grote rol in gespeeld. Heel de familie Pérez werkt mee op het domein, maar het is zonder twijfel oenoloog Raúl Pérez die dit domein op de kaart heeft gezet. Hij ligt aan de basis van de herwaardering van de typische druivensoort voor deze regio: Mencía; niet alleen voor Castro Ventosa, maar voor de hele appellatie. Sinds een aantal jaren is hij echter naast het familiedomein ook een samenwerking aangegaan met gelijkgezinden en maakt hij tevens zijn eigen wijnen in verschillende appellaties. Intussen is Raúl een van Spanjes meest bekende wijnmakers en hebben zijn wijnen een ware cultstatus gekregen. Castro Ventosa heeft intussentijd het gamma ook aangepast aan de vernieuwde wijnwetgeving en maakt meer parcelaire wijnen. Hun merk “Valtuille” (de dorpsnaam) mag nu ook door andere wijnbouwers gebruikt worden om de herkomst van hun wijnen weer te geven.
Varieteiten
Dé druivensoort in deze regio is Mencía. Castro Ventosa is samen met Descendientes de J.Palacios de voornaamste verantwoordelijke voor de heropleving van het gebruik van deze druif. In de jaren 90 werd er immers ook hier volop Tempranillo, Cabernet en dergelijke aangeplant. Het waren echter deze twee domeinen die zich volledig toelegden op de Mencía en vooral op het maken van topwijnen met deze variëteit. Mencía geeft hele mooie resultaten indien er met lage rendementen wordt gewerkt en er geoogst wordt bij optimale rijpheid. Te vroeg geoogst geeft deze druif immers groene wijnen (vandaar de link die jarenlang werd gelegd met de Cabernet Franc); deze link is intussen achterhaald – beide druivensoorten zijn geen familie van elkaar, maar bij te laat of overrijp oogsten houdt men geen zuren meer over. Van nature heeft Mencía immers al weinig aciditeit. Evenwicht en grondig werk in de wijngaard zijn dus van cruciaal belang.
Castro Ventosa heeft ongeveer 60 ha Mencía in eigendom, uitsluitend vieilles vignes tussen 30 tot 60 jaar oud. Castro Ventosa is gelegen in Valtuille de Abajo, een klein dorp in het lager gelegen gedeelte van de Bierzo-regio, met hoofdzakelijk zand- en kleigronden. Bierzo heeft op zich al een microklimaat met zachtere temperaturen dan de omliggende regio’s (León, Galicia). In de vlakte wordt dat voordeel nog versterkt. De naam van het domein komt van de Romeinse nederzetting (Castro). Dit is een heuvel die uitkijkt over de omliggende vlakte aan de voet van het dorp. De bodega zelf is uitgehouwen in de flank van deze Romeinse heuvel en de meerderheid van hun wijngaarden is gelegen op de flanken van de Castro. De wijnen zijn hier dan ook naar genoemd. Hun topwijn, de Valtuille, is afkomstig van 10 percelen zeer arme en zanderige gronden en een klein gedeelte gronden met een leisteenbodem. De wijngaarden voor de Castro de Valtuille zijn klei-zandgronden en een deel keiïge bodems. De wijnstokken voor de Joven groeien hoofdzakelijk op klei-leembodems. In de oude wijngaarden staan ongeveer 4000 à 5000 stokken per ha aangeplant.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Castilla y Leon |
Appellatie | Bierzo (Appellatie) |
Wijnhuis | Raul Perez |
Druif | Mencia |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch |
Raúl Pérez is op dit moment zonder twijfel de meest mediatieke wijnmaker van heel Spanje. Zijn wijnen zijn echter bijna niet te vinden! Iedereen praat erover, doch weinigen hebben ze reeds geproefd. Raúl is aanwezig in talloze appellaties en regio's, niet alleen in Spanje, maar ook in Zuid-Afrika, Portugal, Zuid-Amerika.
Wij volgen Raúl al sinds 2000; op dat moment werkte hij nog als oenoloog op het familiedomein Castro Ventosa in Valtuille de Abajo. Hij werkte daarnaast ook als oenoloog-consultant voor andere domeinen in Bierzo. Hij raffineerde de Mencia tot ongekende hoogtes, hielp ook Ricardo en Alvaro Palacios van start gaan met hun topdomein, en intussen proefde en probeerde hij onophoudelijk andere wijnen van over de hele wereld. Raúl is een rusteloze natuur en zijn nieuwsgierigheid en passie brengen hem steeds verder.
Tussen 2005 en 2007 verliet hij het familiedomein en vertrok hij voor een wijnodyssee. In een paar jaar tijd maakte hij naam en faam en werd hij een echte 'star' in de wijnwereld. De rode draad in zijn werk is de recuperatie van vieilles vignes van autochtone druivensoorten en het maken van authentieke wijnen met veel karakter en persoonlijkheid. Of om het met zijn eigen woorden te zeggen: 'Ik maak liever een ondrinkbaar slechte Galicische wijn, maar laat het dan tenminste een Galicische wijn zijn.' Hij heeft dan ook al tientallen wijnen gevinifieerd in ontelbaar verschillende streken (meestal in het noordwesten van Spanje, en ook daarbuiten), maar die echter nooit op de markt gebracht zijn. Hij test, hij probeert, en mislukt ook heel vaak. Deze manier van werken brengt hem natuurlijk wel ontzettend veel ervaring bij, waarmee hij dan later wel in staat is om het uiterste uit één druivensoort of uit één regio te halen.
Vandaag maakt hij of helpt hij mee aan meer dan 80 wijnen. Uiteindelijk heeft hij zich sinds kort ook min of meer gesetteld door twee minibodega's van hemzelf te verbouwen: eentje in de regio Tierra de León, in het dorpje Valdevimbre, en een andere in zijn geboortestreek Bierzo, waar hij in het dorpje Salas de los Barrios zijn eigen Ultreia's maakt, de absolute essentie van Mencía. Raúl werkt altijd biologisch en zo puur mogelijk. Hij gebruikt het minimum aan SO2. De wijnen die we van hem binnenkrijgen zijn steeds in minimale hoeveelheden en bovendien weten we bijna nooit wat we gaan binnenkrijgen, van welk jaar en hoeveel ... Dat is Raúl ten voeten uit.
Omschrijving
Castro Ventosa is een van de oudste domeinen in Bierzo. Dit is het familiedomein van Spanjes meest beroemde oenoloog Raul Pérez. Zeer mooi gamma met pure wijnen, van een basis joven tot de topper Valtuille. De Valtuille La Cova de la Raposa 2021 komt van de lieu-dit waar de bodem rijk is aan zand, en die ze sinds 2003 afzonderlijk vinifiëren. Deze op het zuiden gelegen wijngaard is de eerste die ze oogsten, aangezien de oriëntatie en het feit dat de oude wijnstokken slechts twee tot drie trossen per wijnstok produceren, zorgen ervoor dat ze vroeg rijpen. Ze gebruikten 40% volle trossen voor de inheemse fermentatie met 40 dagen maceratie. Hij rijpte 12 maanden in twee eikenhouten vaten van 500 liter. Hij heeft matige alcohol (12,43%) en rijpheid met mooie balans, een strak mondgevoel en zeer fijne tannines. Dit is een warme plek die zich behoorlijk goed gedroeg in de koelere vintage van 2021. Er zijn slechts 1.200 flessen gevuld.
OVER CASTRO VENTOSA VAN RAUL PEREZ
Het oudste document dat gevonden werd over de aankoop van een wijngaard van Castro Ventosa dateert van 1752. Zoals bij vele viticulteurs in Spanje werd er bijna steeds aan de plaatselijke coöperatie verkocht. Het is nog maar sinds begin jaren 90 dat het domein zelf is beginnen wijnen maken en bottelen. Vooral de jongste generatie heeft daar een zeer grote rol in gespeeld. Heel de familie Pérez werkt mee op het domein, maar het is zonder twijfel oenoloog Raúl Pérez die dit domein op de kaart heeft gezet. Hij ligt aan de basis van de herwaardering van de typische druivensoort voor deze regio: Mencía; niet alleen voor Castro Ventosa, maar voor de hele appellatie. Sinds een aantal jaren is hij echter naast het familiedomein ook een samenwerking aangegaan met gelijkgezinden en maakt hij tevens zijn eigen wijnen in verschillende appellaties. Intussen is Raúl een van Spanjes meest bekende wijnmakers en hebben zijn wijnen een ware cultstatus gekregen. Castro Ventosa heeft intussentijd het gamma ook aangepast aan de vernieuwde wijnwetgeving en maakt meer parcelaire wijnen. Hun merk “Valtuille” (de dorpsnaam) mag nu ook door andere wijnbouwers gebruikt worden om de herkomst van hun wijnen weer te geven.
Varieteiten
Dé druivensoort in deze regio is Mencía. Castro Ventosa is samen met Descendientes de J.Palacios de voornaamste verantwoordelijke voor de heropleving van het gebruik van deze druif. In de jaren 90 werd er immers ook hier volop Tempranillo, Cabernet en dergelijke aangeplant. Het waren echter deze twee domeinen die zich volledig toelegden op de Mencía en vooral op het maken van topwijnen met deze variëteit. Mencía geeft hele mooie resultaten indien er met lage rendementen wordt gewerkt en er geoogst wordt bij optimale rijpheid. Te vroeg geoogst geeft deze druif immers groene wijnen (vandaar de link die jarenlang werd gelegd met de Cabernet Franc); deze link is intussen achterhaald – beide druivensoorten zijn geen familie van elkaar, maar bij te laat of overrijp oogsten houdt men geen zuren meer over. Van nature heeft Mencía immers al weinig aciditeit. Evenwicht en grondig werk in de wijngaard zijn dus van cruciaal belang.
Castro Ventosa heeft ongeveer 60 ha Mencía in eigendom, uitsluitend vieilles vignes tussen 30 tot 60 jaar oud. Castro Ventosa is gelegen in Valtuille de Abajo, een klein dorp in het lager gelegen gedeelte van de Bierzo-regio, met hoofdzakelijk zand- en kleigronden. Bierzo heeft op zich al een microklimaat met zachtere temperaturen dan de omliggende regio’s (León, Galicia). In de vlakte wordt dat voordeel nog versterkt. De naam van het domein komt van de Romeinse nederzetting (Castro). Dit is een heuvel die uitkijkt over de omliggende vlakte aan de voet van het dorp. De bodega zelf is uitgehouwen in de flank van deze Romeinse heuvel en de meerderheid van hun wijngaarden is gelegen op de flanken van de Castro. De wijnen zijn hier dan ook naar genoemd. Hun topwijn, de Valtuille, is afkomstig van 10 percelen zeer arme en zanderige gronden en een klein gedeelte gronden met een leisteenbodem. De wijngaarden voor de Castro de Valtuille zijn klei-zandgronden en een deel keiïge bodems. De wijnstokken voor de Joven groeien hoofdzakelijk op klei-leembodems. In de oude wijngaarden staan ongeveer 4000 à 5000 stokken per ha aangeplant.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Castilla y Leon |
Appellatie | Bierzo (Appellatie) |
Wijnhuis | Raul Perez |
Druif | Mencia |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch |
Wijnhuis
Raúl Pérez is op dit moment zonder twijfel de meest mediatieke wijnmaker van heel Spanje. Zijn wijnen zijn echter bijna niet te vinden! Iedereen praat erover, doch weinigen hebben ze reeds geproefd. Raúl is aanwezig in talloze appellaties en regio's, niet alleen in Spanje, maar ook in Zuid-Afrika, Portugal, Zuid-Amerika.
Wij volgen Raúl al sinds 2000; op dat moment werkte hij nog als oenoloog op het familiedomein Castro Ventosa in Valtuille de Abajo. Hij werkte daarnaast ook als oenoloog-consultant voor andere domeinen in Bierzo. Hij raffineerde de Mencia tot ongekende hoogtes, hielp ook Ricardo en Alvaro Palacios van start gaan met hun topdomein, en intussen proefde en probeerde hij onophoudelijk andere wijnen van over de hele wereld. Raúl is een rusteloze natuur en zijn nieuwsgierigheid en passie brengen hem steeds verder.
Tussen 2005 en 2007 verliet hij het familiedomein en vertrok hij voor een wijnodyssee. In een paar jaar tijd maakte hij naam en faam en werd hij een echte 'star' in de wijnwereld. De rode draad in zijn werk is de recuperatie van vieilles vignes van autochtone druivensoorten en het maken van authentieke wijnen met veel karakter en persoonlijkheid. Of om het met zijn eigen woorden te zeggen: 'Ik maak liever een ondrinkbaar slechte Galicische wijn, maar laat het dan tenminste een Galicische wijn zijn.' Hij heeft dan ook al tientallen wijnen gevinifieerd in ontelbaar verschillende streken (meestal in het noordwesten van Spanje, en ook daarbuiten), maar die echter nooit op de markt gebracht zijn. Hij test, hij probeert, en mislukt ook heel vaak. Deze manier van werken brengt hem natuurlijk wel ontzettend veel ervaring bij, waarmee hij dan later wel in staat is om het uiterste uit één druivensoort of uit één regio te halen.
Vandaag maakt hij of helpt hij mee aan meer dan 80 wijnen. Uiteindelijk heeft hij zich sinds kort ook min of meer gesetteld door twee minibodega's van hemzelf te verbouwen: eentje in de regio Tierra de León, in het dorpje Valdevimbre, en een andere in zijn geboortestreek Bierzo, waar hij in het dorpje Salas de los Barrios zijn eigen Ultreia's maakt, de absolute essentie van Mencía. Raúl werkt altijd biologisch en zo puur mogelijk. Hij gebruikt het minimum aan SO2. De wijnen die we van hem binnenkrijgen zijn steeds in minimale hoeveelheden en bovendien weten we bijna nooit wat we gaan binnenkrijgen, van welk jaar en hoeveel ... Dat is Raúl ten voeten uit.