2021 Hubert Lamy Saint-Aubin 1er Cru Clos de la Chatenière
| Wijnsoort | |
|---|---|
| Land | |
| Regio | |
| Appellatie | |
| Wijnhuis | Hubert Lamy |
| Jaar | 2021 |
| Druif | |
| Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
| Drink venster | 2027 - 2045 |
Lage voorraad
Nog maar 1 over
Omschrijving
De familie Lamy werkt al sinds 1640 in de wijngaarden van Saint-Aubin in Bourgogne. In 1973 richtte Hubert Lamy, na vele jaren met zijn vader gewerkt te hebben, Domaine Hubert Lamy op. Op dat moment bestond het domein uit niet meer dan 8 ha, voornamelijk gelegen in regionale appellaties. Vandaag de dag strekt het domein zich uit over 18,5 ha, waarvan 80% Chardonnay en 20% Pinot Noir, verdeeld over de appellaties Saint-Aubin, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet en Santenay. Als behandeling tegen ziekten en plagen werken ze "lutte raisonnée" of met geïntegreerde bestrijding: producten met respect voor de natuur en die alleen worden gebruikt als dat nodig is.De laatste 10 jaar zijn er geen chemische meststoffen meer gebruikt in de wijngaarden, alleen maar organische compost.
De chardonnay druiven voor de Clos de la Chateniere komen van een zuid-oostelijk gerichte 1er cru wijngaard tussen de dorpjes Gamay en Chassagne-Montrachet. De bodem van de wijngaard bestaat voornamelijk uit kalkhoudende klei, met veel stenen. De wijnstokken zijn aangeplant in 1964, en de wijngaard heeft een oppervlakte van 1,25 ha. De oogst geschiedt volledig manueel. De druiven worden in kleine bakken vervoerd om beschadiging te voorkomen.
De witte chardonnay druiven worden zeer zacht geperst. Het laatste perssap alsmede het sap van de jonge druiven wordt apart gevinificeerd, zodat alleen het allerbeste gedeelte voor de A.O.C. wijnen gebruikt wordt.Na 12 tot 18 uur worden de vaste troebele delen van de most gescheiden (hierdoor verkrijgt men meer frisse en levendige wijn) en worden de wijnen vergist in vaatjes van 228 liter. De gisting duurt zeer lang, ca. 90 dagen.De vaten zijn van oorsprong Vosges, Troncais of Allier, 20% nieuw. De botteling volgt in september, na klaring en een zeer zachte filtering.
De Saint-Aubin 1er Cru Clos de la Chatenière heeft een schoon en precies boeket met witte perzik, sinaasappel en subtiele anijsgeuren. Het gehemelte is zeer goed uitgebalanceerd met diepte en fruitintensiteit met toetsen van witte perzik doorspekt met bittere citroen, wat leidt tot een harmonieuze en vrij lange romige afdronk. Een pracht-wijn met een geweldig bewaar-potentieel. Parker schrijft: "....it reward bottle age"
Specificaties
| Verpakking opmerking | Doos |
|---|---|
| Wijnsoort | Wit |
| Land | Frankrijk |
| Regio | Bourgogne |
| Appellatie | Saint-Aubin |
| Wijnhuis | Hubert Lamy |
| Druif | Chardonnay |
| Biologisch gecertificeerd | Nee |
| Natural wijn | Nee |
| Vegan | Nee |
| Jaar | 2021 |
| Drinken vanaf | 2027 |
| Drinken tot | 2045 |
| Alcohol % | 13 |
| Alcoholvrij/arm | Nee |
| Inhoud | 0.75 ltr |
| Houtrijping | Ja |
| Bubbels | Nee |
| Dessert wijn | Nee |
| Afsluiting | Kurk |
| Parker rating | 93 |
| Smaakprofiel | Complex, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rond, Vol, Wit fruit |
| Drink momenten | Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 93
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
2027 - 2045
The 2021 Saint-Aubin 1er Cru Clos de la Chatenière unwinds in the glass with aromas of peach and pear mingled with iodine, wheat toast and gunflint and framed by a deft touch of youthful reduction. Medium to full-bodied, layered and chalky, with a deep core of fruit and tangy acids that carry through the finish, it will reward bottle age.
Oliver Lamy managed to remain remarkably sanguine during the devastating 2021 frosts, which hit Saint-Aubin especially hard, even if late pruning managed to to reduce some of the damage. Since the shock weakened the vines, even if it also radically diminished potential yields, the answer was more work in the vineyards to fight against disease and to mitigate stress—hedging canopies by hand or interweaving their shoots without cutting and, of course, regular phytosanitary treatments. Come harvest, Lamy wasn't all that confident, yet he risked keeping lots of lees in white, and stems in red—and it worked. Of course, these chiseled, electric and concentrated wines are built for the long haul. They clearly surpass their counterparts in 2016, another heavily frosted vintage. They're not made to impress tasters who privilege aroma over texture or winemaking artifice over site expression. But, they are more than worthy of a vigneron whose tireless efforts over the last 25 years are now consistently delivering some of contemporary Burgundy's greatest wines. Whether it's cutting-edge viticulture, including plantings at over 20,000 vines per hectare and unhedged canopies, extended maturation on the lees, which now amounts to 24 months in total, 23 of those in largely neutral wood, obsessive attention to closures and bottling practices or a host of other small details that, cumulatively, make the difference between the best and the rest, Lamy has spared nothing to get to where he is today. While his ultra-rare Haute Densité bottlings are now almost impossible to source, readers will still find it easy to secure his more modest cuvées. Forget them in the cellar for a decade and reap the rewards!
Published: Jan 18, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Trivia
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aanDe familie Lamy werkt al sinds 1640 in de wijngaarden van Saint-Aubin in Bourgogne. In 1973 richtte Hubert Lamy, na vele jaren met zijn vader gewerkt te hebben, Domaine Hubert Lamy op. Op dat moment bestond het domein uit niet meer dan 8 ha, voornamelijk gelegen in regionale appellaties. Vandaag de dag strekt het domein zich uit over 18,5 ha, waarvan 80% Chardonnay en 20% Pinot Noir, verdeeld over de appellaties Saint-Aubin, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet en Santenay. Als behandeling tegen ziekten en plagen werken ze "lutte raisonnée" of met geïntegreerde bestrijding: producten met respect voor de natuur en die alleen worden gebruikt als dat nodig is.De laatste 10 jaar zijn er geen chemische meststoffen meer gebruikt in de wijngaarden, alleen maar organische compost.
De chardonnay druiven voor de Clos de la Chateniere komen van een zuid-oostelijk gerichte 1er cru wijngaard tussen de dorpjes Gamay en Chassagne-Montrachet. De bodem van de wijngaard bestaat voornamelijk uit kalkhoudende klei, met veel stenen. De wijnstokken zijn aangeplant in 1964, en de wijngaard heeft een oppervlakte van 1,25 ha. De oogst geschiedt volledig manueel. De druiven worden in kleine bakken vervoerd om beschadiging te voorkomen.
De witte chardonnay druiven worden zeer zacht geperst. Het laatste perssap alsmede het sap van de jonge druiven wordt apart gevinificeerd, zodat alleen het allerbeste gedeelte voor de A.O.C. wijnen gebruikt wordt.Na 12 tot 18 uur worden de vaste troebele delen van de most gescheiden (hierdoor verkrijgt men meer frisse en levendige wijn) en worden de wijnen vergist in vaatjes van 228 liter. De gisting duurt zeer lang, ca. 90 dagen.De vaten zijn van oorsprong Vosges, Troncais of Allier, 20% nieuw. De botteling volgt in september, na klaring en een zeer zachte filtering.
De Saint-Aubin 1er Cru Clos de la Chatenière heeft een schoon en precies boeket met witte perzik, sinaasappel en subtiele anijsgeuren. Het gehemelte is zeer goed uitgebalanceerd met diepte en fruitintensiteit met toetsen van witte perzik doorspekt met bittere citroen, wat leidt tot een harmonieuze en vrij lange romige afdronk. Een pracht-wijn met een geweldig bewaar-potentieel. Parker schrijft: "....it reward bottle age"
| Verpakking opmerking | Doos |
|---|---|
| Wijnsoort | Wit |
| Land | Frankrijk |
| Regio | Bourgogne |
| Appellatie | Saint-Aubin |
| Wijnhuis | Hubert Lamy |
| Druif | Chardonnay |
| Biologisch gecertificeerd | Nee |
| Natural wijn | Nee |
| Vegan | Nee |
| Jaar | 2021 |
| Drinken vanaf | 2027 |
| Drinken tot | 2045 |
| Alcohol % | 13 |
| Alcoholvrij/arm | Nee |
| Inhoud | 0.75 ltr |
| Houtrijping | Ja |
| Bubbels | Nee |
| Dessert wijn | Nee |
| Afsluiting | Kurk |
| Parker rating | 93 |
| Smaakprofiel | Complex, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rond, Vol, Wit fruit |
| Drink momenten | Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Parker
The Wine Advocate
RP 93
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
2027 - 2045
The 2021 Saint-Aubin 1er Cru Clos de la Chatenière unwinds in the glass with aromas of peach and pear mingled with iodine, wheat toast and gunflint and framed by a deft touch of youthful reduction. Medium to full-bodied, layered and chalky, with a deep core of fruit and tangy acids that carry through the finish, it will reward bottle age.
Oliver Lamy managed to remain remarkably sanguine during the devastating 2021 frosts, which hit Saint-Aubin especially hard, even if late pruning managed to to reduce some of the damage. Since the shock weakened the vines, even if it also radically diminished potential yields, the answer was more work in the vineyards to fight against disease and to mitigate stress—hedging canopies by hand or interweaving their shoots without cutting and, of course, regular phytosanitary treatments. Come harvest, Lamy wasn't all that confident, yet he risked keeping lots of lees in white, and stems in red—and it worked. Of course, these chiseled, electric and concentrated wines are built for the long haul. They clearly surpass their counterparts in 2016, another heavily frosted vintage. They're not made to impress tasters who privilege aroma over texture or winemaking artifice over site expression. But, they are more than worthy of a vigneron whose tireless efforts over the last 25 years are now consistently delivering some of contemporary Burgundy's greatest wines. Whether it's cutting-edge viticulture, including plantings at over 20,000 vines per hectare and unhedged canopies, extended maturation on the lees, which now amounts to 24 months in total, 23 of those in largely neutral wood, obsessive attention to closures and bottling practices or a host of other small details that, cumulatively, make the difference between the best and the rest, Lamy has spared nothing to get to where he is today. While his ultra-rare Haute Densité bottlings are now almost impossible to source, readers will still find it easy to secure his more modest cuvées. Forget them in the cellar for a decade and reap the rewards!
Published: Jan 18, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aan