2017 Domaine Hubert Lamy Saint-Aubin 1er Cru Derrière Chez Edouard Haute Densité

Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | Hubert Lamy |
Jaar | 2017 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2025 - 2045 |
Op voorraad
6 items beschikbaar
Omschrijving
In 1973 trouwen René Lamy en Thérèse Pillot, beide geboren in echte wijnbouwfamilies, en startten zij hun domein in het Hameau de Morgeot aan de rand van Chassagne-Montrachet. De Familie PILLOT vindt haar origines terug in de gemeente Chassagne-Montrachet in 1595. Het wijngoed Lamy-Pillot is een familiedomein dat werkt op 20 hectare wijngaarden, verdeeld over 27 verschillende appellaties, voornamelijk gelegen in Chassagne-Montrachet en Saint-Aubin. Tegenwoordig is het domein in handen van dochters Florence en Karine en hun echtgenoten. Florence en haar man Sebastien Caillat zijn tegenwoordig verantwoordelijk voor de vinificatie. Florence heeft haar opleiding genoten in Beaune, terwijl Sebastien Caillat geschoold is in Straatsburg en Dijon. Naast de opleiding hebben zij beide vele stages gelopen, in binnen– en buitenland, alvorens in 1998 de kelder over te nemen.
De Chardonnay komen van de wijngaard "Les Pucelles" gelegen in het deelgebied Saint Aubin. De wijngaard heeft een omvang van slechts 66 are (6.600 m2) en hier kunnen in de goede jaren maximaal 4.200 flessen worden gemaakt maar vaak is er in deze regio altijd wel een beetje vorst-of hagelschade dus het daadwerkelijke aantal ligt vaak lager. De Saint Aubin Appelatie is wat ons betreft een zeer interessante regio. De wijn zijn net wat toegankelijk en wat vooral niet onvermeld mag worden is dat ze prijs-technisch duidelijk gunstiger liggen dan bijv de Montrachets maar voordeliger betekent zeker niet minder in kwaliteit.
De Chardonnay wijngaard is aangeplant in het jaar 1973 en 1974 dus als zeer oude stokken. De wijngaard heeft een zuidelijke/zuid westelijke ligging. De bodem bestaat het losse kalkhoudende zond, kiezels en kalkstenen. Zoals bij alle wijnen worden de druiven handmatig geplukt en krijgen ze veroudering gedurende 12-18 maanden op eiken vaten waarbij 25% op nieuw eiken.
De Les Pucelles is een zeer mooie appellatie. Deze wijngaard produceert charmante wijnen. Witte bloemen en boter vermengen zich in de neus en alles is perfect in balans. De neus, vleiend jong, opent tegelijkertijd de deur naar een tedere en nerveuze mond. De wijngaard heeft al zoveel mee gemaakt gezien zijn leeftijd dat de wijnen zeer constant zijn kwaliteit en er weinig verschil is tussen de jaargangen maar enfin dat is met het mooie 2018 al helemaal geen issue.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Saint-Aubin |
Wijnhuis | Hubert Lamy |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2017 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2045 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 92 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 93
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
2022 - 2042
Wafting from the glass with a gently reductive bouquet of toasted bread, iodine, white flowers and crisp orchard fruit, Lamy's 2017 Saint-Aubin 1er Cru Clos de la Chatenière is medium to full-bodied, layered and precise, with fine depth at the core, chalky structuring extract and a bright, delicately honeyed finish.
Sometimes I contemplate what I think might be the easiest way to make enemies in Burgundy: A Michelin Guide-style ranking, out of three stars, of the region's best domaines. Olivier Lamy would be one of three white wine producers in the Côte de Beaune to whom I would unquestionably award three stars. Last year, I wrote that I ran the risk of exhausting superlatives if I attempt to articulate just how much I admire these wines, and this year is no different. In 2019, yields were reduced by frost, averaging around 25 hectoliters per hectare, yet the wines aren't defined by it as they were, for example, in 2016, when an abundance of second- and third-generation grapes complicated the choice of harvest date. Concentrated and textural, with prodigious levels of dry extract, they will demand more patience than his superb 2018s, yet in the end I suspect they will prove even finer wines. As ever, given Lamy's cold cellars and his winemaking approach, the wines evolve slowly; this is far from the easiest tasting of my three months of visits, and I confess to succumbing to the venal sin of smugness at having left the afternoon empty when I witnessed two fellow critics arrive for our shared appointment fresh from six of seven preceding tastings. Attention to what is going on chez Lamy is liberally repaid, however, and behind the suspended lees and the reduction and (more rarely) the oak, it is apparent that this is a very special vintage in the making. Long after the sun set over the Côte d'Or, we continued tasting, looking at bottled 2017s and 2018s, wines that confirmed all the promise they showed during their élevage.
Published: Jan 14, 2021
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
In 1973 trouwen René Lamy en Thérèse Pillot, beide geboren in echte wijnbouwfamilies, en startten zij hun domein in het Hameau de Morgeot aan de rand van Chassagne-Montrachet. De Familie PILLOT vindt haar origines terug in de gemeente Chassagne-Montrachet in 1595. Het wijngoed Lamy-Pillot is een familiedomein dat werkt op 20 hectare wijngaarden, verdeeld over 27 verschillende appellaties, voornamelijk gelegen in Chassagne-Montrachet en Saint-Aubin. Tegenwoordig is het domein in handen van dochters Florence en Karine en hun echtgenoten. Florence en haar man Sebastien Caillat zijn tegenwoordig verantwoordelijk voor de vinificatie. Florence heeft haar opleiding genoten in Beaune, terwijl Sebastien Caillat geschoold is in Straatsburg en Dijon. Naast de opleiding hebben zij beide vele stages gelopen, in binnen– en buitenland, alvorens in 1998 de kelder over te nemen.
De Chardonnay komen van de wijngaard "Les Pucelles" gelegen in het deelgebied Saint Aubin. De wijngaard heeft een omvang van slechts 66 are (6.600 m2) en hier kunnen in de goede jaren maximaal 4.200 flessen worden gemaakt maar vaak is er in deze regio altijd wel een beetje vorst-of hagelschade dus het daadwerkelijke aantal ligt vaak lager. De Saint Aubin Appelatie is wat ons betreft een zeer interessante regio. De wijn zijn net wat toegankelijk en wat vooral niet onvermeld mag worden is dat ze prijs-technisch duidelijk gunstiger liggen dan bijv de Montrachets maar voordeliger betekent zeker niet minder in kwaliteit.
De Chardonnay wijngaard is aangeplant in het jaar 1973 en 1974 dus als zeer oude stokken. De wijngaard heeft een zuidelijke/zuid westelijke ligging. De bodem bestaat het losse kalkhoudende zond, kiezels en kalkstenen. Zoals bij alle wijnen worden de druiven handmatig geplukt en krijgen ze veroudering gedurende 12-18 maanden op eiken vaten waarbij 25% op nieuw eiken.
De Les Pucelles is een zeer mooie appellatie. Deze wijngaard produceert charmante wijnen. Witte bloemen en boter vermengen zich in de neus en alles is perfect in balans. De neus, vleiend jong, opent tegelijkertijd de deur naar een tedere en nerveuze mond. De wijngaard heeft al zoveel mee gemaakt gezien zijn leeftijd dat de wijnen zeer constant zijn kwaliteit en er weinig verschil is tussen de jaargangen maar enfin dat is met het mooie 2018 al helemaal geen issue.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Saint-Aubin |
Wijnhuis | Hubert Lamy |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2017 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2045 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 92 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Parker
The Wine Advocate
RP 93
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
2022 - 2042
Wafting from the glass with a gently reductive bouquet of toasted bread, iodine, white flowers and crisp orchard fruit, Lamy's 2017 Saint-Aubin 1er Cru Clos de la Chatenière is medium to full-bodied, layered and precise, with fine depth at the core, chalky structuring extract and a bright, delicately honeyed finish.
Sometimes I contemplate what I think might be the easiest way to make enemies in Burgundy: A Michelin Guide-style ranking, out of three stars, of the region's best domaines. Olivier Lamy would be one of three white wine producers in the Côte de Beaune to whom I would unquestionably award three stars. Last year, I wrote that I ran the risk of exhausting superlatives if I attempt to articulate just how much I admire these wines, and this year is no different. In 2019, yields were reduced by frost, averaging around 25 hectoliters per hectare, yet the wines aren't defined by it as they were, for example, in 2016, when an abundance of second- and third-generation grapes complicated the choice of harvest date. Concentrated and textural, with prodigious levels of dry extract, they will demand more patience than his superb 2018s, yet in the end I suspect they will prove even finer wines. As ever, given Lamy's cold cellars and his winemaking approach, the wines evolve slowly; this is far from the easiest tasting of my three months of visits, and I confess to succumbing to the venal sin of smugness at having left the afternoon empty when I witnessed two fellow critics arrive for our shared appointment fresh from six of seven preceding tastings. Attention to what is going on chez Lamy is liberally repaid, however, and behind the suspended lees and the reduction and (more rarely) the oak, it is apparent that this is a very special vintage in the making. Long after the sun set over the Côte d'Or, we continued tasting, looking at bottled 2017s and 2018s, wines that confirmed all the promise they showed during their élevage.
Published: Jan 14, 2021
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen