2021 Château Cos d'Estournel

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Saint-Estèphe |
Wijnhuis | |
Jaar | 2021 |
Druif | , , , |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2027 - 2065 |
Op voorraad
6 items beschikbaar
Omschrijving
De vroegere eigenaar en naamgever Louis Gaspard d’Estournel stond bekend als de Maharadja van Saint-Estèphe. Hij decoreerde het kasteel in Indiase stijl, gaf grote feesten en leefde boven zijn stand. In 1852 was hij volledig berooid en moest hij zijn domein verkopen. Een jaar later stierf hij. Cos d'Estournel is misschien wel het Chateau met de meest nieuwe en geavanceerde techniek voor het maken van wijn. Van de pluk tot aan het rijpen van de flessen, alles wordt nauwkeurig nagegaan en met de grootste zorg uitgevoerd. Zo hebben ze een vinificatieprocess weten te creëren waarin de wijn wordt vervoerd zonder pompen. Alle handelingen worden namelijk middels zwaartekracht verricht.In 1855 heeft het Chateau de 2e Grand Cru Classé status verkregen
Slechts 53% van de productie haalde de Grand Vin, en de blend is 64% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 4% Cabernet Franc en 2% Petit Verdot. Technisch directeur Dominique Arangoïts meldt dat Cos gespaard is gebleven van vorst en coulure tijdens de bloei, de oogst tussen 23 september en 4 oktober, en dat de fermentatie iets heter is geweest dan de afgelopen jaren het geval is geweest, rond de 28-29 graden Celsius. De Cos d'Estournel uit 2021 is veelbelovend en biedt rijke aroma's van donkere bessen, pruimen, exotische kruiden, leemgrond en rozenblaadjes, gevolgd door een medium tot vol, diep en naadloos palet dat indrukwekkend levendig en geconcentreerd is.
Specificaties
Verpakking opmerking | Doos |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Saint-Estèphe |
Wijnhuis | Chateau Cos d'Estournel |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2027 |
Drinken tot | 2065 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
James Suckling rating | 95 |
Vinous rating | 96 |
Smaakprofiel | Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP (94-95)
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
N/A
The 2021 Cos d'Estournel is very promising, offering up rich aromas of dark berries, plums, exotic spices, loamy soil and rose petals, followed by a medium to full-bodied, deep and seamless palate that's impressively vibrant and concentrated, with powdery tannins, bright acids and a long, penetrating finish. Only 53% of the production made it into the grand vin, and the blend is 64% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 4% Cabernet Franc and 2% Petit Verdot. Technical director Dominique Arangoïts reports that Cos was spared by frost and coulure at flowering, harvesting between September 23 and October 4, and fermenting a touch hotter than has been the case in recent years, at around 28-29 degrees Celsius.
Published: Apr 29, 2022
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score : 95
Château Cos d'Estournel St.-Estèphe 2021
Saturday, Dec 16, 2023
Color : Red
Country : France
Region : Bordeaux
Vintage : 2021
Floral aromas with violets, lavender and currants. Lead pencil, too. Medium-bodied, with fine tannins that caress and please. Elegant and sophisticated. Linear line of tannins running through this. Needs two or three years to soften. Hold for now.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(94-96)
Drinking Window
2031 - 2051
From: 2021 Bordeaux En Primeur: Back to Classicism (May 2022)
The 2021 Cos d'Estournel is a wine of real breadth and volume. It is also quite a departure from recent vintages in that strong Cabernet aromatics are very much front and center. Cedar, tobacco, dried herbs, menthol and licorice lend notable complexity to the bouquet. I expect the 2021 will need time to be at its best. Cos is usually much more alluring in its youth than the reticent but hugely promising 2021.
- By Antonio Galloni on April 2022
"We had a very early budbreak and then of course the frost that followed, but our location close to the Gironde River protected us," explained Technical Director Dominique Arangoits. "Flowering took less than a week, as conditions were quite favorable. We had a little bit of rain in August and then almost nothing for the month that followed." Harvest took place between September 23 and October 7. Yields were 35 hectoliters per hectare, a bit lower than normal, but not markedly so.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Château Cos d'Estournel is een wijnmakerij in de appellatie Saint-Estèphe in de regio Bordeaux in Frankrijk. Het is ook de naam van de rode wijn die door deze accommodatie wordt geproduceerd. De hier geproduceerde wijn werd geclassificeerd als een van de vijftien Deuxièmes Crus (Second Growths) in de originele Bordeaux Wine Official Classification van 1855.
Château Cos d'Estournel produceert de gelijknamige grand vin, de tweede wijn sinds de vintage van 1994, Les Pagodes de Cos van de jongere wijnstokken van het landgoed, evenals Château Marbuzet van fruit van nabijgelegen percelen. Het pand grenst aan Château Lafite-Rothschild in de naburige gemeente Pauillac. De naam Cos verwijst naar een "heuvel van kiezelstenen" in het Gasconse dialect en de naam Cos d'Estournel werd in 1810 gegeven door Louis-Gaspard d'Estournel.
Het landgoed is in de loop van zijn geschiedenis verschillende keren van eigenaar veranderd, te beginnen in 1852 toen het werd gekocht door de Engelse bankier Charles Cecil Martyns. In 1869 werd het verkocht aan de Spaanse familie Errazu om 20 jaar later, in 1889, weer te worden verkocht aan de Hostein-familie uit Bordeaux. Door zijn huwelijk met Marie-Thérèse Hostein verwierf Louis-Victor Charmolue, die ook eigenaar was van Château Montrose, in 1894 de controle over Cos d'Estournel. In 1917 werd het verkocht aan Fernand Ginestet. Het kasteel is sindsdien in de familie Ginestet gebleven en werd in 1970 onderdeel van Domaines Prats, het gecombineerde bezit van de families Ginestet en Prats, en wordt gecontroleerd door Bruno Prats.
In juni 2008 werd aangekondigd dat Michel Reybier, de huidige eigenaar van Cos d'Estournel, Napa-wijnmakerij Chateau Montelena heeft gekocht.In november 2008 werd deze overeenkomst echter geannuleerd, de beëindiging van de transactie door Chateau Montelena zou te wijten zijn aan het feit dat Reybier Investments "niet in staat was geweest om aan zijn verplichtingen te voldoen". Van een landgoed van 100 hectare strekt het wijngaardgebied zich uit over 70 hectare (170 acres), verdeeld in 30 percelen, voornamelijk samengesteld uit de druivensoorten 60% Cabernet Sauvignon en 40% Merlot, met een kleine teelt van Cabernet Franc en Petit verdot die lijkt te weinig deelnemen aan de moderne productie. De jaarlijkse productie is typisch 32.000 kisten.
De vroegere eigenaar en naamgever Louis Gaspard d’Estournel stond bekend als de Maharadja van Saint-Estèphe. Hij decoreerde het kasteel in Indiase stijl, gaf grote feesten en leefde boven zijn stand. In 1852 was hij volledig berooid en moest hij zijn domein verkopen. Een jaar later stierf hij. Cos d'Estournel is misschien wel het Chateau met de meest nieuwe en geavanceerde techniek voor het maken van wijn. Van de pluk tot aan het rijpen van de flessen, alles wordt nauwkeurig nagegaan en met de grootste zorg uitgevoerd. Zo hebben ze een vinificatieprocess weten te creëren waarin de wijn wordt vervoerd zonder pompen. Alle handelingen worden namelijk middels zwaartekracht verricht.In 1855 heeft het Chateau de 2e Grand Cru Classé status verkregen
Slechts 53% van de productie haalde de Grand Vin, en de blend is 64% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 4% Cabernet Franc en 2% Petit Verdot. Technisch directeur Dominique Arangoïts meldt dat Cos gespaard is gebleven van vorst en coulure tijdens de bloei, de oogst tussen 23 september en 4 oktober, en dat de fermentatie iets heter is geweest dan de afgelopen jaren het geval is geweest, rond de 28-29 graden Celsius. De Cos d'Estournel uit 2021 is veelbelovend en biedt rijke aroma's van donkere bessen, pruimen, exotische kruiden, leemgrond en rozenblaadjes, gevolgd door een medium tot vol, diep en naadloos palet dat indrukwekkend levendig en geconcentreerd is.
Verpakking opmerking | Doos |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Saint-Estèphe |
Wijnhuis | Chateau Cos d'Estournel |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2027 |
Drinken tot | 2065 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
James Suckling rating | 95 |
Vinous rating | 96 |
Smaakprofiel | Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Parker
The Wine Advocate
RP (94-95)
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
N/A
The 2021 Cos d'Estournel is very promising, offering up rich aromas of dark berries, plums, exotic spices, loamy soil and rose petals, followed by a medium to full-bodied, deep and seamless palate that's impressively vibrant and concentrated, with powdery tannins, bright acids and a long, penetrating finish. Only 53% of the production made it into the grand vin, and the blend is 64% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 4% Cabernet Franc and 2% Petit Verdot. Technical director Dominique Arangoïts reports that Cos was spared by frost and coulure at flowering, harvesting between September 23 and October 4, and fermenting a touch hotter than has been the case in recent years, at around 28-29 degrees Celsius.
Published: Apr 29, 2022
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score : 95
Château Cos d'Estournel St.-Estèphe 2021
Saturday, Dec 16, 2023
Color : Red
Country : France
Region : Bordeaux
Vintage : 2021
Floral aromas with violets, lavender and currants. Lead pencil, too. Medium-bodied, with fine tannins that caress and please. Elegant and sophisticated. Linear line of tannins running through this. Needs two or three years to soften. Hold for now.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(94-96)
Drinking Window
2031 - 2051
From: 2021 Bordeaux En Primeur: Back to Classicism (May 2022)
The 2021 Cos d'Estournel is a wine of real breadth and volume. It is also quite a departure from recent vintages in that strong Cabernet aromatics are very much front and center. Cedar, tobacco, dried herbs, menthol and licorice lend notable complexity to the bouquet. I expect the 2021 will need time to be at its best. Cos is usually much more alluring in its youth than the reticent but hugely promising 2021.
- By Antonio Galloni on April 2022
"We had a very early budbreak and then of course the frost that followed, but our location close to the Gironde River protected us," explained Technical Director Dominique Arangoits. "Flowering took less than a week, as conditions were quite favorable. We had a little bit of rain in August and then almost nothing for the month that followed." Harvest took place between September 23 and October 7. Yields were 35 hectoliters per hectare, a bit lower than normal, but not markedly so.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Château Cos d'Estournel is een wijnmakerij in de appellatie Saint-Estèphe in de regio Bordeaux in Frankrijk. Het is ook de naam van de rode wijn die door deze accommodatie wordt geproduceerd. De hier geproduceerde wijn werd geclassificeerd als een van de vijftien Deuxièmes Crus (Second Growths) in de originele Bordeaux Wine Official Classification van 1855.
Château Cos d'Estournel produceert de gelijknamige grand vin, de tweede wijn sinds de vintage van 1994, Les Pagodes de Cos van de jongere wijnstokken van het landgoed, evenals Château Marbuzet van fruit van nabijgelegen percelen. Het pand grenst aan Château Lafite-Rothschild in de naburige gemeente Pauillac. De naam Cos verwijst naar een "heuvel van kiezelstenen" in het Gasconse dialect en de naam Cos d'Estournel werd in 1810 gegeven door Louis-Gaspard d'Estournel.
Het landgoed is in de loop van zijn geschiedenis verschillende keren van eigenaar veranderd, te beginnen in 1852 toen het werd gekocht door de Engelse bankier Charles Cecil Martyns. In 1869 werd het verkocht aan de Spaanse familie Errazu om 20 jaar later, in 1889, weer te worden verkocht aan de Hostein-familie uit Bordeaux. Door zijn huwelijk met Marie-Thérèse Hostein verwierf Louis-Victor Charmolue, die ook eigenaar was van Château Montrose, in 1894 de controle over Cos d'Estournel. In 1917 werd het verkocht aan Fernand Ginestet. Het kasteel is sindsdien in de familie Ginestet gebleven en werd in 1970 onderdeel van Domaines Prats, het gecombineerde bezit van de families Ginestet en Prats, en wordt gecontroleerd door Bruno Prats.
In juni 2008 werd aangekondigd dat Michel Reybier, de huidige eigenaar van Cos d'Estournel, Napa-wijnmakerij Chateau Montelena heeft gekocht.In november 2008 werd deze overeenkomst echter geannuleerd, de beëindiging van de transactie door Chateau Montelena zou te wijten zijn aan het feit dat Reybier Investments "niet in staat was geweest om aan zijn verplichtingen te voldoen". Van een landgoed van 100 hectare strekt het wijngaardgebied zich uit over 70 hectare (170 acres), verdeeld in 30 percelen, voornamelijk samengesteld uit de druivensoorten 60% Cabernet Sauvignon en 40% Merlot, met een kleine teelt van Cabernet Franc en Petit verdot die lijkt te weinig deelnemen aan de moderne productie. De jaarlijkse productie is typisch 32.000 kisten.