2021 Castro Ventosa Valtuille Vino de Villa

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2021 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2024 - 2032 |
Beschikbaar per | 10 mrt. 2025 |
- Koop 6 voor 21,95 18,14 en bespaar 8%
Omschrijving
De Castro Ventosa Valtuille Vino de Villa wordt gemaakt door Cesar, de neef van Raúl Pérez, op het familiedomein Castro Ventosa en is een fantastische wijn met een uitmuntende prijs/kwaliteit. De 2021 Valtuille Vino de Villa van Bodegas y Viñedos Castro Ventosa is een rode wijn uit de Bierzo-regio in Spanje. Deze wijn is een blend van 85% Mencía, 8% Alicante Bouschet, 2% Bastardo en 5% witte druiven en andere variëteiten
De druiven zijn afkomstig van verschillende percelen in het dorp Valtuille, waaronder "La Rata" (grenzend aan "El Rapolao"), "El Val" en "Mata los Pardos" (bekend van de productie van Valtuille Cepas Centenarias). De wijngaarden zijn gelegen op een mix van klei, klei met stenen en zandige bodems en de leeftijd van de wijngaarden zijn meer dan 100 jaar oud.
Ongeveer 25-30% van de druiven werd in zijn geheel gefermenteerd in 5.000-liter houten foeders met inheemse gisten. De
maceratie duurt ongeveer 60 dagen, met dagelijkse onderdompeling van de hoed zonder gebruik van pompen.
Na persing rustte de wijn één tot twee maanden, gevolgd door een jaar rijping in gebruikte 225- en 500-liter vaten om de invloed van hout op de smaak te minimaliseren en het terroirkarakter te behouden.
Kleur: Helder robijnrood met een violette tint aan de randen.
Neus: Expressieve aroma's van paarse vruchten zoals pruimen en zwarte kersen.
Smaak: Subtiele fruittonen vermengd met houtkruiden en boskruiden, in balans met frisse zuurgraad en fijne tannines.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Specificaties
Beschikbaar per | 10 mrt. 2025 |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | Spanje |
Regio | Castilla y Leon |
Appellatie | Bierzo (Appellatie) |
Wijnhuis | Raul Perez |
Druif | Mencia |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 94 |
Vinous rating | 93 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Donker fruit, Droog |
Drink momenten | Barbecue, Borrelen, Met vrienden, Voor alledag |
Wijnhuis
Raúl Pérez is op dit moment zonder twijfel de meest mediatieke wijnmaker van heel Spanje. Zijn wijnen zijn echter bijna niet te vinden! Iedereen praat erover, doch weinigen hebben ze reeds geproefd. Raúl is aanwezig in talloze appellaties en regio's, niet alleen in Spanje, maar ook in Zuid-Afrika, Portugal, Zuid-Amerika.
Wij volgen Raúl al sinds 2000; op dat moment werkte hij nog als oenoloog op het familiedomein Castro Ventosa in Valtuille de Abajo. Hij werkte daarnaast ook als oenoloog-consultant voor andere domeinen in Bierzo. Hij raffineerde de Mencia tot ongekende hoogtes, hielp ook Ricardo en Alvaro Palacios van start gaan met hun topdomein, en intussen proefde en probeerde hij onophoudelijk andere wijnen van over de hele wereld. Raúl is een rusteloze natuur en zijn nieuwsgierigheid en passie brengen hem steeds verder.
Tussen 2005 en 2007 verliet hij het familiedomein en vertrok hij voor een wijnodyssee. In een paar jaar tijd maakte hij naam en faam en werd hij een echte 'star' in de wijnwereld. De rode draad in zijn werk is de recuperatie van vieilles vignes van autochtone druivensoorten en het maken van authentieke wijnen met veel karakter en persoonlijkheid. Of om het met zijn eigen woorden te zeggen: 'Ik maak liever een ondrinkbaar slechte Galicische wijn, maar laat het dan tenminste een Galicische wijn zijn.' Hij heeft dan ook al tientallen wijnen gevinifieerd in ontelbaar verschillende streken (meestal in het noordwesten van Spanje, en ook daarbuiten), maar die echter nooit op de markt gebracht zijn. Hij test, hij probeert, en mislukt ook heel vaak. Deze manier van werken brengt hem natuurlijk wel ontzettend veel ervaring bij, waarmee hij dan later wel in staat is om het uiterste uit één druivensoort of uit één regio te halen.
Vandaag maakt hij of helpt hij mee aan meer dan 80 wijnen. Uiteindelijk heeft hij zich sinds kort ook min of meer gesetteld door twee minibodega's van hemzelf te verbouwen: eentje in de regio Tierra de León, in het dorpje Valdevimbre, en een andere in zijn geboortestreek Bierzo, waar hij in het dorpje Salas de los Barrios zijn eigen Ultreia's maakt, de absolute essentie van Mencía. Raúl werkt altijd biologisch en zo puur mogelijk. Hij gebruikt het minimum aan SO2. De wijnen die we van hem binnenkrijgen zijn steeds in minimale hoeveelheden en bovendien weten we bijna nooit wat we gaan binnenkrijgen, van welk jaar en hoeveel ... Dat is Raúl ten voeten uit.