2020 Vietti Barbaresco Roncaglie Masseria Magnum

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 1.5 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2025 - 2045 |
Lage voorraad
Nog maar 1 over
Omschrijving
Vietti is absoluut een topdomein. De robuuste Barolo’s en Barbera’s van Mario Cordero zijn van wereldklasse en zeer schaars! De kwaliteit is fenomenaal en consistent over het volledige assortiment. Vietti is de enige producent die wijngaarden bezit in de elf dorpen die Barolo mogen produceren. Ze waren de eerste die de vergeten locale witte druif “Arneis” gingen her-aanplanten. Bovendien waren ze pioniers in het bottelen van “single vineyard” Baroli. Dit was de legendarische 1961 Barolo Rocche. Door als één van de eerste wijndomeinen te exporteren naar de V.S., werd Vietti in mum van tijd een grote naam in de regio Piemonte en nu worden alle single vineyard barolo's en barberesco's op allocatie uitgeven en komen er altijd per land maar een handvol flessen beschikbaar. Het potentieel van hun wijnen is ongekend en uit de mooie jaren is dit 30 jaar+
De Vietti 2020 Barbaresco Roncaglie Masseria is een verfijnde en elegante wijn met een intrigerend aromatisch profiel. In de neus ontvouwen zich frisse en florale tonen van rozenblaadjes, gevolgd door sappige kersen en rode bessen zoals aalbes en aardbei. Daarnaast biedt de wijn subtiele hints van cake, wat zorgt voor een delicate zoetheid in de geur.
Op de tong onthult de wijn zijn gelaagde complexiteit met een verfijnde mineraliteit die doet denken aan natte steen en kalk. De fruitige elementen ontwikkelen zich met een zachte, geleidelijke intensiteit, waardoor elke slok een harmonieuze balans tussen frisheid en diepte biedt.
Een lichte toets van eikenhout voegt subtiele kruidigheid toe, zonder het karakter van de wijn te overheersen. De houtopvoeding is naadloos geïntegreerd, waardoor de wijn een uitstekende balans behoudt tussen structuur en elegantie. Vooral de verhouding tussen de aanwezige tannines en de frisse zuren is perfect in evenwicht, wat zorgt voor een lange en evenwichtige afdronk.
Met slechts 6.100 flessen geproduceerd, is deze Barbaresco een zeldzame en bijzondere uitdrukking van het befaamde Roncaglie Masseria-terroir, dat bekendstaat om zijn verfijnde Nebbiolo-wijnen. Dit is een wijn die nu al genietbaar is, maar ook prachtig zal evolueren met enkele jaren rijping. Perfect te combineren met gerechten zoals truffelrisotto, ossobuco of gerijpte kazen.
Dit is een magnum van 1.5 liter. Nog lekkerder en met een langer drinkvenster.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barbaresco |
Wijnhuis | Vietti |
Druif | Nebbiolo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2045 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 1.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
James Suckling rating | 96 |
Vinous rating | 95 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 95
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
$250
Drink Date:
2026 - 2045
The Vietti 2020 Barolo Ravera offers dark fruit, cherry and blackcurrant enhanced by soft spice. You also get a sun-kissed note of eggplant, tomato leaf and ferrous earth. Ravera displays strong lines with good acidity and firm tannic backbone. It closes dry and ages in large oak botte only. This is one of the most eyeballed MGAs sites. Ravera, with its open mountain skyline and cool temperatures, is seen as one of the best sites in the appellation, especially as the climate changes. This vintage produced exactly 10,026 bottles.
Vietti has access to Nebbiolo from 10 MGA sites to make the various wines in its ample portfolio. We also have a new wine to celebrate—the 2019 Barbaresco Riserva Rabajà—that knocks it out of the ballpark with its inaugural release.
Published: Apr 04, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
96
Avg Price (ex-tax)
$ 126
Vietti Barbaresco Masseria Roncaglie 2020
Wednesday, Jan 10, 2024
Color
Red
Country
Italy
Region
Piedmont
Vintage
2020
Very perfumed and pretty with sliced strawberries and citrus blossom. Plenty of forest berries, too. Medium to full body. Creamy tannins and a fresh finish. Fine texture and gorgeous. Vegan. Hard not to drink but will be even better in 2027.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
94+
Drinking Window
2024 - 2045
From: 2020 Barolo: Selective Excellence (Jan 2024)
The 2020 Barbaresco, from vines in Roncaglie, sizzles with tension. Bright, red-toned fruit, orange peel, mint, white pepper and crushed rocks are all beautifully delineated. In many vintages, the Roncaglie is quite showy. That is hardly the case in 2020, a vintage in which the wine is classically austere and in need of time. Super-classic.
- By Antonio Galloni on November 2023
I tasted a wide range of wines on my most recent visit to Vietti. Starting with the 2020 Barolos, I tasted every wine from a just-opened bottle and a bottle that had been double-decanted two hours prior to my arrival. Aeration can be a tricky thing with young, just-bottled wines. Sometimes, air can help young wines open but also shut them down hard. In 2020, the double-decanted bottles showed better. Overall, there is a bit more variation from wine to wine than I am used to seeing, while some of the Barolos are on the lighter side.
In 2020, virtually all the fruit for the single-vineyard Barolos was picked in late September, before the early October rains. Harvest resumed on October 5 with the second portion of Lazzarito and various parcels used in the Barolo Castiglione. The 2020s spent about 24 days on the skins, with submerged cap maceration for most lots. Time in cask was 24-26 months.
Readers will note several new wines in the range. Vietti’s 2019 Barbaresco Riserva Rabajà is stellar. The same is true, incidentally, of the 2020 Barbaresco Roncaglie. I have long admired the Barbarescos here. That is once again the case this year. The 2016 Barolo Riserva is the next incarnation of the 2015 Barolo Riserva that was released last year, but it was made from different vineyards and vinified with a high percentage of whole clusters. I would be remiss if I did not spend some time on the entry-level offerings. The 2021 Barberas are fabulous. These are wines I bought often as a young consumer and continue to enjoy as often as possible. Ripeness and oak impact have been dialed back, which really allows the purity of the fruit to come through.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Vietti is absoluut een topdomein. De robuuste Barolo’s en Barbera’s van Mario Cordero zijn van wereldklasse en zeer schaars! Daarnaast brengt hij met de Nebbiolo Langhe Perbacco een extreem goede Nebbiolo op de markt. Deze is voldoende beschikbaar en zeer betaalbaar. Dat geldt ook voor de knisperend frisse, zachtzoete Moscato d’Asti. En dan is er natuurlijk nog het verhaal achter de etiketten... Sinds 1974 krijgt een select aantal Viettiwijnen (sinds 1988 alleen nog de Barolo Riserva Villero) jaarlijks een speciaal ontworpen, origineel kunstwerk op het etiket. De oplage van het kunstwerk is gelijk aan het aantal flessen die in deze jaargang van de betreffende wijn worden gemaakt. De eerste honderd labels worden bovendien door de artiest zelf gesigneerd, dus echte collector’s items!
De geschiedenis van de Vietti familie als wijnbedrijf gaat terug naar de 19'e eeuw. In de beginjaren werden wel druiven gekweekt maar zij werden aan de Coöperatie en andere wijnboeren verkocht. Pas aan het begin van de 20'e eeuw besloot de familie om zelf wijn te gaan maken. De laatste jaren legde niemand in Piemonte de lat hoger dan Vietti. Al hun wijnen zijn van uitzonderlijk hoge kwaliteit. Wijnmaker Luca Currado bouwde verder op het succes van zijn ouders Alfredo en Lucia. De kwaliteit is fenomenaal en consistent over het volledige assortiment. Vietti is de enige producent die wijngaarden bezit in de elf dorpen die Barolo mogen produceren. Ze waren de eerste die de vergeten locale witte druif “Arneis” gingen her-aanplanten. Bovendien waren ze pioniers in het bottelen van “single vineyard” Baroli. Dit was de legendarische 1961 Barolo Rocche een van de betere wijnbedrijven in Piemonte. Door als één van de eerste wijndomeinen te exporteren naar de V.S., werd Vietti in geen tijd een grote naam in de regio Piemonte. De Vietti wijnen komen van druiven van de Castiglione Falletto wijngaarden, het hart van de Barolo zone. De kwaliteiten van zandige kalkhoudende grond in dit gebied geeft een uniek complexiteit en mooie tannines aan de elegante wijnen. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken ligt tussen de 30 tot 70 jaar.
Vietti is absoluut een topdomein. De robuuste Barolo’s en Barbera’s van Mario Cordero zijn van wereldklasse en zeer schaars! De kwaliteit is fenomenaal en consistent over het volledige assortiment. Vietti is de enige producent die wijngaarden bezit in de elf dorpen die Barolo mogen produceren. Ze waren de eerste die de vergeten locale witte druif “Arneis” gingen her-aanplanten. Bovendien waren ze pioniers in het bottelen van “single vineyard” Baroli. Dit was de legendarische 1961 Barolo Rocche. Door als één van de eerste wijndomeinen te exporteren naar de V.S., werd Vietti in mum van tijd een grote naam in de regio Piemonte en nu worden alle single vineyard barolo's en barberesco's op allocatie uitgeven en komen er altijd per land maar een handvol flessen beschikbaar. Het potentieel van hun wijnen is ongekend en uit de mooie jaren is dit 30 jaar+
De Vietti 2020 Barbaresco Roncaglie Masseria is een verfijnde en elegante wijn met een intrigerend aromatisch profiel. In de neus ontvouwen zich frisse en florale tonen van rozenblaadjes, gevolgd door sappige kersen en rode bessen zoals aalbes en aardbei. Daarnaast biedt de wijn subtiele hints van cake, wat zorgt voor een delicate zoetheid in de geur.
Op de tong onthult de wijn zijn gelaagde complexiteit met een verfijnde mineraliteit die doet denken aan natte steen en kalk. De fruitige elementen ontwikkelen zich met een zachte, geleidelijke intensiteit, waardoor elke slok een harmonieuze balans tussen frisheid en diepte biedt.
Een lichte toets van eikenhout voegt subtiele kruidigheid toe, zonder het karakter van de wijn te overheersen. De houtopvoeding is naadloos geïntegreerd, waardoor de wijn een uitstekende balans behoudt tussen structuur en elegantie. Vooral de verhouding tussen de aanwezige tannines en de frisse zuren is perfect in evenwicht, wat zorgt voor een lange en evenwichtige afdronk.
Met slechts 6.100 flessen geproduceerd, is deze Barbaresco een zeldzame en bijzondere uitdrukking van het befaamde Roncaglie Masseria-terroir, dat bekendstaat om zijn verfijnde Nebbiolo-wijnen. Dit is een wijn die nu al genietbaar is, maar ook prachtig zal evolueren met enkele jaren rijping. Perfect te combineren met gerechten zoals truffelrisotto, ossobuco of gerijpte kazen.
Dit is een magnum van 1.5 liter. Nog lekkerder en met een langer drinkvenster.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barbaresco |
Wijnhuis | Vietti |
Druif | Nebbiolo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2045 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 1.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
James Suckling rating | 96 |
Vinous rating | 95 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Parker
The Wine Advocate
RP 95
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
$250
Drink Date:
2026 - 2045
The Vietti 2020 Barolo Ravera offers dark fruit, cherry and blackcurrant enhanced by soft spice. You also get a sun-kissed note of eggplant, tomato leaf and ferrous earth. Ravera displays strong lines with good acidity and firm tannic backbone. It closes dry and ages in large oak botte only. This is one of the most eyeballed MGAs sites. Ravera, with its open mountain skyline and cool temperatures, is seen as one of the best sites in the appellation, especially as the climate changes. This vintage produced exactly 10,026 bottles.
Vietti has access to Nebbiolo from 10 MGA sites to make the various wines in its ample portfolio. We also have a new wine to celebrate—the 2019 Barbaresco Riserva Rabajà—that knocks it out of the ballpark with its inaugural release.
Published: Apr 04, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
96
Avg Price (ex-tax)
$ 126
Vietti Barbaresco Masseria Roncaglie 2020
Wednesday, Jan 10, 2024
Color
Red
Country
Italy
Region
Piedmont
Vintage
2020
Very perfumed and pretty with sliced strawberries and citrus blossom. Plenty of forest berries, too. Medium to full body. Creamy tannins and a fresh finish. Fine texture and gorgeous. Vegan. Hard not to drink but will be even better in 2027.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
94+
Drinking Window
2024 - 2045
From: 2020 Barolo: Selective Excellence (Jan 2024)
The 2020 Barbaresco, from vines in Roncaglie, sizzles with tension. Bright, red-toned fruit, orange peel, mint, white pepper and crushed rocks are all beautifully delineated. In many vintages, the Roncaglie is quite showy. That is hardly the case in 2020, a vintage in which the wine is classically austere and in need of time. Super-classic.
- By Antonio Galloni on November 2023
I tasted a wide range of wines on my most recent visit to Vietti. Starting with the 2020 Barolos, I tasted every wine from a just-opened bottle and a bottle that had been double-decanted two hours prior to my arrival. Aeration can be a tricky thing with young, just-bottled wines. Sometimes, air can help young wines open but also shut them down hard. In 2020, the double-decanted bottles showed better. Overall, there is a bit more variation from wine to wine than I am used to seeing, while some of the Barolos are on the lighter side.
In 2020, virtually all the fruit for the single-vineyard Barolos was picked in late September, before the early October rains. Harvest resumed on October 5 with the second portion of Lazzarito and various parcels used in the Barolo Castiglione. The 2020s spent about 24 days on the skins, with submerged cap maceration for most lots. Time in cask was 24-26 months.
Readers will note several new wines in the range. Vietti’s 2019 Barbaresco Riserva Rabajà is stellar. The same is true, incidentally, of the 2020 Barbaresco Roncaglie. I have long admired the Barbarescos here. That is once again the case this year. The 2016 Barolo Riserva is the next incarnation of the 2015 Barolo Riserva that was released last year, but it was made from different vineyards and vinified with a high percentage of whole clusters. I would be remiss if I did not spend some time on the entry-level offerings. The 2021 Barberas are fabulous. These are wines I bought often as a young consumer and continue to enjoy as often as possible. Ripeness and oak impact have been dialed back, which really allows the purity of the fruit to come through.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Vietti is absoluut een topdomein. De robuuste Barolo’s en Barbera’s van Mario Cordero zijn van wereldklasse en zeer schaars! Daarnaast brengt hij met de Nebbiolo Langhe Perbacco een extreem goede Nebbiolo op de markt. Deze is voldoende beschikbaar en zeer betaalbaar. Dat geldt ook voor de knisperend frisse, zachtzoete Moscato d’Asti. En dan is er natuurlijk nog het verhaal achter de etiketten... Sinds 1974 krijgt een select aantal Viettiwijnen (sinds 1988 alleen nog de Barolo Riserva Villero) jaarlijks een speciaal ontworpen, origineel kunstwerk op het etiket. De oplage van het kunstwerk is gelijk aan het aantal flessen die in deze jaargang van de betreffende wijn worden gemaakt. De eerste honderd labels worden bovendien door de artiest zelf gesigneerd, dus echte collector’s items!
De geschiedenis van de Vietti familie als wijnbedrijf gaat terug naar de 19'e eeuw. In de beginjaren werden wel druiven gekweekt maar zij werden aan de Coöperatie en andere wijnboeren verkocht. Pas aan het begin van de 20'e eeuw besloot de familie om zelf wijn te gaan maken. De laatste jaren legde niemand in Piemonte de lat hoger dan Vietti. Al hun wijnen zijn van uitzonderlijk hoge kwaliteit. Wijnmaker Luca Currado bouwde verder op het succes van zijn ouders Alfredo en Lucia. De kwaliteit is fenomenaal en consistent over het volledige assortiment. Vietti is de enige producent die wijngaarden bezit in de elf dorpen die Barolo mogen produceren. Ze waren de eerste die de vergeten locale witte druif “Arneis” gingen her-aanplanten. Bovendien waren ze pioniers in het bottelen van “single vineyard” Baroli. Dit was de legendarische 1961 Barolo Rocche een van de betere wijnbedrijven in Piemonte. Door als één van de eerste wijndomeinen te exporteren naar de V.S., werd Vietti in geen tijd een grote naam in de regio Piemonte. De Vietti wijnen komen van druiven van de Castiglione Falletto wijngaarden, het hart van de Barolo zone. De kwaliteiten van zandige kalkhoudende grond in dit gebied geeft een uniek complexiteit en mooie tannines aan de elegante wijnen. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken ligt tussen de 30 tot 70 jaar.