2020 Thomas Morey Bâtard-Montrachet Grand Cru

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | Thomas Morey |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2023 - 2045 |
Lage voorraad
Nog maar 2 over
Omschrijving
De 2020 Bâtard-Montrachet Grand Cru is geconcentreerd en diep in de neus, met aroma's van hooi, vuursteen en citrus. De 2020 Bâtard-Montrachet Grand Cru geeft de expressie en minerale kern van zijn soortgenoten mist. Het gehemelte is pittig en stroperig van textuur. Er zit veel extract en kracht in deze Grand Cru.
OVER THOMAS & Sylvie MOREYHet was Thomas en Sylvie duidelijk dat ze in hun domein wilden werken zoals hun grootouders hadden gedaan. Dat betekende volledig afzien van herbiciden, pesticiden en kunstmest. Dat was in 2011. In 2014 hebben ze dit vervolgens officieel aangepakt en in 2017 de certificering behaald. Als je met Thomas Morey praat, kijkt hij altijd terug op de tijd met zijn grootouders, die nog nooit een chemische spuit aanraakten en altijd goede wijnen maakten. Zelf wilde hij doorgaan met de ‘old-school aanpak’, zoals hij het noemt – vooral omdat hij zich nooit op zijn gemak voelde bij de sprays die thuis werden gebruikt. In de kelder werkt Thomas Morey uitsluitend met spontane gisting en heeft tijdens de gisting nooit zwavel gebruikt. Hij doet altijd eerst de zwavel in de vaten - en slechts zeer minimaal en over meerdere doses - zodat het over de laatste zes maanden van vatopslag een maximum van 35 mg/l bereikt. De witte wijnen rijpen op de gist, er is geen batonnage en het aandeel nieuw hout is een matige 20%. De wijnen worden licht gefilterd voordat ze worden gebotteld. De Pinot wordt grotendeels ontsteeld en zorgvuldig gerijpt in het hout. De wijnen blijven slechts ongeveer negen maanden in het vat en worden daarna afgevuld. Lees meer onder de Tab: Wijnhuis
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Chassagne-Montrachet |
Wijnhuis | Thomas Morey |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2045 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Vinous rating | 91 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch |
Professionele Recensies
Vinous
91
Drinkvenster
2025 - 2038
Van: Variaties op een thema: Bourgogne 2020 Whites (juli 2024)
De 2020 Bâtard-Montrachet Grand Cru heeft een gedempte neus die de expressie en minerale kern van zijn soortgenoten mist. Hij heeft niet dezelfde "flow" en weigert zich in het glas te ontwikkelen. Het gehemelte is pittig en stroperig van textuur. Er zit veel extract in, hoewel het momenteel meer van de wijnmakerij dan van het terroir vertaalt. Het is niet slecht, maar het voelt een beetje voorspelbaar en mist de flair van de beste Premier Crus die in deze vintage zijn geproefd. Blind geproefd tijdens de jaarlijkse Burgfest-proeverij.
- Door Neal Martin in mei 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
De 2020 Bâtard-Montrachet Grand Cru is geconcentreerd en diep in de neus, met aroma's van hooi, vuursteen en citrus. De 2020 Bâtard-Montrachet Grand Cru geeft de expressie en minerale kern van zijn soortgenoten mist. Het gehemelte is pittig en stroperig van textuur. Er zit veel extract en kracht in deze Grand Cru.
OVER THOMAS & Sylvie MOREYHet was Thomas en Sylvie duidelijk dat ze in hun domein wilden werken zoals hun grootouders hadden gedaan. Dat betekende volledig afzien van herbiciden, pesticiden en kunstmest. Dat was in 2011. In 2014 hebben ze dit vervolgens officieel aangepakt en in 2017 de certificering behaald. Als je met Thomas Morey praat, kijkt hij altijd terug op de tijd met zijn grootouders, die nog nooit een chemische spuit aanraakten en altijd goede wijnen maakten. Zelf wilde hij doorgaan met de ‘old-school aanpak’, zoals hij het noemt – vooral omdat hij zich nooit op zijn gemak voelde bij de sprays die thuis werden gebruikt. In de kelder werkt Thomas Morey uitsluitend met spontane gisting en heeft tijdens de gisting nooit zwavel gebruikt. Hij doet altijd eerst de zwavel in de vaten - en slechts zeer minimaal en over meerdere doses - zodat het over de laatste zes maanden van vatopslag een maximum van 35 mg/l bereikt. De witte wijnen rijpen op de gist, er is geen batonnage en het aandeel nieuw hout is een matige 20%. De wijnen worden licht gefilterd voordat ze worden gebotteld. De Pinot wordt grotendeels ontsteeld en zorgvuldig gerijpt in het hout. De wijnen blijven slechts ongeveer negen maanden in het vat en worden daarna afgevuld. Lees meer onder de Tab: Wijnhuis
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Chassagne-Montrachet |
Wijnhuis | Thomas Morey |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2045 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Vinous rating | 91 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch |
Vinous
91
Drinkvenster
2025 - 2038
Van: Variaties op een thema: Bourgogne 2020 Whites (juli 2024)
De 2020 Bâtard-Montrachet Grand Cru heeft een gedempte neus die de expressie en minerale kern van zijn soortgenoten mist. Hij heeft niet dezelfde "flow" en weigert zich in het glas te ontwikkelen. Het gehemelte is pittig en stroperig van textuur. Er zit veel extract in, hoewel het momenteel meer van de wijnmakerij dan van het terroir vertaalt. Het is niet slecht, maar het voelt een beetje voorspelbaar en mist de flair van de beste Premier Crus die in deze vintage zijn geproefd. Blind geproefd tijdens de jaarlijkse Burgfest-proeverij.
- Door Neal Martin in mei 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen