2020 Telmo Rodriguez Yjar

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | |
Appellatie | Rioja (Appellatie) |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | , , |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2025 - 2038 |
Op voorraad
30 items beschikbaar
Omschrijving
De nieuwe topklasse van Telmo Rogriguez is de Yjar. Het is een rode topwijn geproduceerd met Tempranillo en een aanzienlijke hoeveelheid Garnacha-druiven van geselecteerde bodems van Remelluri. Dit is een apart project en met een andere stijl dan Remelluri (misschien dichter bij de stijl van de persoonlijke wijnen van Telmo RodrÃguez en is een wijn die zal worden verkocht/gedistribueerd via de Place de Bordeaux, maar ze zullen hem niet verkopen onder de naam Remelluri maar onder Yjar. WEETJE: De Yjar was de eerste Spaanse wijn welke via de Place du Bordeaux verkocht wordt.
De Yjar heeft een moderner profiel dan de andere wijnen uit Remelluri, met meer verfijnde tannines, een wijn die anders, rijper en krachtiger is, met de diepte van de Remelluri-wijnen. Het is pittig en peperig, lang en taai met een lange afdronk gekenmerkt door de kalksteen uit de bodem. De Yjar heeft rijp rood met pruimen, vijgen, pure chocolade, walnoten en kruidnagel. Vol met ronde en gelaagde tannines die rijpheid en intensiteit tonen. Fruit-forward, maar gevormd en krachtig. Telmo maakt deze Yjar van een 3,8 hectare wijngaarden. Het is een veldmix van tempranillo, graciano, garnacha, granegro en rojal. Toont de rijpheid van de vintage met structuur en frisheid.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn en allerhande info zoals een presentatie en foto's. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Ratings: 96 Jane Anson, 96+ Wine Advocate, 97 The Drinks Business (Colin Hay)
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Rioja |
Appellatie | Rioja (Appellatie) |
Iconen | Icoon Spanje & Portugal |
Wijnhuis | Telmo Rodriguez |
Druif | Garnacha, Graciano, Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2038 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 99 |
Vinous rating | 96 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 96+
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$175
Drink Date:
2025 - 2034
The nose of the 2020 Yjar developed very floral notes with time in the glass, making it very aromatic, expressive and elegant. This is completely different from the other two reds, as this comes from a specific plot. It reveals the finesse of the marl soils and the austerity of the stones. It was a year of sorting and discarding (they had hail) to achieve the consistency they look for in this wine. The different varieties co-planted in the vineyard fermented together (there's more Garnacha here) in open-top oak vats with indigenous yeasts. The wine matured in foudres and barrels of different sizes for approximately 30 months. It's elegant and clean, with a seamless palate, very fine tannins and a vibrant mouthfeel. 12,656 bottles produced. It was bottled in May 2023.
There have been gradual changes in the wines from Remelluri since Telmo and Pablo Eguzkiza returned there in 2010. The new wines come from the 2020 harvest when they reduced quantities tremendously. They probably did less than 200,000 kilos of grapes in 2020; they had done up to 400,000 kilos in the past. There are only two reds and one white, plus the Yjar sold through the Bordeaux négociant system that I tasted in late January 2024. These are completely different from the wines produced in the past, and they don't have anything in common with the Lindes project. The two new reds, a first and a second wine are still unnamed, and the release date has not yet been decided.
Published: Feb 29, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
YJAR RIOJA 2019
Monday, September 18, 2023
CountrySpain
RegionLa Rioja
Vintage2019
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
99
A more fragrant Yjar this year, more peppery and lifted. Chalk, pepper and mezcal-like herbs with hints of cedar and cocoa powder to the blueberries. Super refined tannins tread carefully on the medium- to full-bodied palate with great juiciness and a long, polished finish. An intrinsic expression. Already delicious now, but will hold, too.
Zekun Shuai
Senior Editor
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
2019 Yjar
Producer: Granja Nuestra Señora de Remelluri
Release Price: $165
Color: Red
96
Drinking Window: 2024 - 2040
JoaquÃn Hidalgo, December 2023
The 2019 Yjar is a blend of Tempranillo and other varieties. It hails from a plot known to have been under vine since 1420 in the Remelluri property, in Labastida, Rioja Alavesa. With a light garnet color, it exudes intense, maraschino-like cherry aromas, accompanied by hints of bay leaf, sweet bread and herbs—all pristine. Dry and fairly lean, the chalky, reactive tannins and delicate, juicy flow create a compact yet nimble palate. It boasts a very long finish, lingering on its cherry notes with a lactic touch. This is a beautiful and delicious red, equally distant from the past and the future styles of Rioja. Certainly, this is a wine feat.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Wijnmaker Telmo Rodriguez wordt bestempeld als één van de jonge leeuwen van de Spaanse wijnindustrie. Hij studeerde aan de universiteit van Bordeaux en later in de Rhône bij de beroemde August Clape. Hij was de wijnmaker van La Granja Senora De Remelluri, de bodega van zijn vader in Rioja. Hij is daar vertrokken om, wat sommigen zouden noemen, flying winemaker te worden . Telmo geeft er echter de voorkeur aan om zichzelf 'driving winemaker' te noemen. hij woont in Madrid en rijdt met de auto naar de gebieden waar hij wijn maakt. In korte tijd hebben zijn wijnen een plaats op het internationale speelveld gevonden. Eén voorbeeld: in het Wine Report 2008 van Tom Stevenson is Telmo opgenomen bij de beste 10 producenten uit Spanje. Wij spraken weer eens uitgebreid met Telmo Rodriguez. Dat is altijd een genot. Als je met hem om de tafel gaat zitten leer je altijd iets of geeft hij stof tot nadenken. Wat maakt dit ‘geweten van de Spaanse wijnwereld’ zo bijzonder? Toen Telmo zijn studies afrondde in Bordeaux en vervolgens stages had gelopen bij mensen als Chave (Hermitage), Clape (Cornas) en Dürrbach (Trévallon) kwam hij terug in Spanje. Daar zag hij dat andere Spanjaarden die in Frankrijk hadden gestudeerd Franse druivenrassen en gewoontes naar Spanje brachten. Zo kwam er steeds meer draadgeleiding terwijl het Spaanse systeem altijd vrijstaande stokken waren geweest. Telmo trok de conclusie dat hij zich wilde richten op de oude kwaliteiten van Spanje als vrijstaande stokken, inheemse druivenrassen en ‘field blends’. Daarnaast was hij de eerste in Spanje die moderne etiketten introduceerde en zet hij zich af tegen de rigide Spaanse wijnwetten.
Vrijstaande stokken
Spanje was vroeger een land van bush vines: de stokken stonden per gebied en per wijngaard zover uit elkaar dat ze ieder aan voldoende water konden komen. Zet je stokken bij draadgeleding ver uit elkaar, dan gaat de stok ver groeien en veel te groot worden. Bij draadgeleding heb je dus veel meer stokken per hectare nodig. Probleem is echter dat daar niet voldoende water voor is en je dus moet gaan irrigeren, in gebieden die vaak toch al met een tekort aan water kampen. Bovendien hangen de druiven bij vrijstaande stokken meer in de schaduw wat minder kans geeft op ‘verbranding’ en tot minder gestoofd fruit en frissere zuren leidt. Het enige nadeel van vrijstaande stokken is dat er meer handwerk komt kijken bij het wijngaardbeheer en de oogst. Telmo werkt vrijwel uitsluitend met bush vines.
Inheemse druivenrassen
Voor Telmo was duidelijk dat er in Spanje zoveel goede inheemse rassen zijn dat import uit Frankrijk van ‘the big five’ (Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot, Cabernet en Syrah) helemaal niet nodig is. Hij was één van de eerste die goede Rueda produceerde van Verdejo en Viura, hij omarmde Mencia en Godello in Valdeorras, Monastrell in Alicante, Moscatel in Malaga, Garnacha in Cebreros…. Midden jaren negentig werd hij nog voor gek verklaard met deze filosofie maar nu loopt iedereen hem achterna.
Field blends
Vroeger bestonden er in Spanje veel wijngaarden met diverse druivenrassen door elkaar heen, ook wel ‘field blends’ genoemd. Tegen field blends wordt vaak ingebracht dat de rassen (die gezamenlijk worden geplukt) niet allemaal op hetzelfde moment rijp zijn. Ervoor spreekt dat de diversiteit en ziektebestendigheid toeneemt en dat het de complexiteit bevordert. Telmo heeft inmiddels twee wijngaarden met field blends in productie. Hij maakt er in Rioja Las Beatas van (genoemd naar de wijngaard, eerste jaargang beloond met 97 punten door Parker) en in Valdeorras Las Caborcas. Prachtige, originele wijnen!
Spaanse wijnwetten
Telmo was de eerste die in 1995 het woord Reserva van een Rioja afhaalde. In zijn woorden: ‘I ask my wines how long they want to stay in the wood’. Het ene jaar kunnen druiven moeiteloos een rijping van 12 maanden in hout aan, in een ander jaar echter niet. Over Las Beatas was consternatie: het Consecho wilde aanvankelijk de met een field blend gemaakte wijn niet goedkeuren als Rioja… terwijl er een tijd was dat alle Rioja zo gemaakt werd! Dit is door het Consecho niet op de spits gedreven en uiteindelijk voor hen gelukkig, gezien die enorm hoge internationale waardering.
De nieuwe topklasse van Telmo Rogriguez is de Yjar. Het is een rode topwijn geproduceerd met Tempranillo en een aanzienlijke hoeveelheid Garnacha-druiven van geselecteerde bodems van Remelluri. Dit is een apart project en met een andere stijl dan Remelluri (misschien dichter bij de stijl van de persoonlijke wijnen van Telmo RodrÃguez en is een wijn die zal worden verkocht/gedistribueerd via de Place de Bordeaux, maar ze zullen hem niet verkopen onder de naam Remelluri maar onder Yjar. WEETJE: De Yjar was de eerste Spaanse wijn welke via de Place du Bordeaux verkocht wordt.
De Yjar heeft een moderner profiel dan de andere wijnen uit Remelluri, met meer verfijnde tannines, een wijn die anders, rijper en krachtiger is, met de diepte van de Remelluri-wijnen. Het is pittig en peperig, lang en taai met een lange afdronk gekenmerkt door de kalksteen uit de bodem. De Yjar heeft rijp rood met pruimen, vijgen, pure chocolade, walnoten en kruidnagel. Vol met ronde en gelaagde tannines die rijpheid en intensiteit tonen. Fruit-forward, maar gevormd en krachtig. Telmo maakt deze Yjar van een 3,8 hectare wijngaarden. Het is een veldmix van tempranillo, graciano, garnacha, granegro en rojal. Toont de rijpheid van de vintage met structuur en frisheid.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn en allerhande info zoals een presentatie en foto's. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Ratings: 96 Jane Anson, 96+ Wine Advocate, 97 The Drinks Business (Colin Hay)
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Rioja |
Appellatie | Rioja (Appellatie) |
Iconen | Icoon Spanje & Portugal |
Wijnhuis | Telmo Rodriguez |
Druif | Garnacha, Graciano, Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2038 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 99 |
Vinous rating | 96 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch |
Parker
The Wine Advocate
RP 96+
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$175
Drink Date:
2025 - 2034
The nose of the 2020 Yjar developed very floral notes with time in the glass, making it very aromatic, expressive and elegant. This is completely different from the other two reds, as this comes from a specific plot. It reveals the finesse of the marl soils and the austerity of the stones. It was a year of sorting and discarding (they had hail) to achieve the consistency they look for in this wine. The different varieties co-planted in the vineyard fermented together (there's more Garnacha here) in open-top oak vats with indigenous yeasts. The wine matured in foudres and barrels of different sizes for approximately 30 months. It's elegant and clean, with a seamless palate, very fine tannins and a vibrant mouthfeel. 12,656 bottles produced. It was bottled in May 2023.
There have been gradual changes in the wines from Remelluri since Telmo and Pablo Eguzkiza returned there in 2010. The new wines come from the 2020 harvest when they reduced quantities tremendously. They probably did less than 200,000 kilos of grapes in 2020; they had done up to 400,000 kilos in the past. There are only two reds and one white, plus the Yjar sold through the Bordeaux négociant system that I tasted in late January 2024. These are completely different from the wines produced in the past, and they don't have anything in common with the Lindes project. The two new reds, a first and a second wine are still unnamed, and the release date has not yet been decided.
Published: Feb 29, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
YJAR RIOJA 2019
Monday, September 18, 2023
CountrySpain
RegionLa Rioja
Vintage2019
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
99
A more fragrant Yjar this year, more peppery and lifted. Chalk, pepper and mezcal-like herbs with hints of cedar and cocoa powder to the blueberries. Super refined tannins tread carefully on the medium- to full-bodied palate with great juiciness and a long, polished finish. An intrinsic expression. Already delicious now, but will hold, too.
Zekun Shuai
Senior Editor
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
2019 Yjar
Producer: Granja Nuestra Señora de Remelluri
Release Price: $165
Color: Red
96
Drinking Window: 2024 - 2040
JoaquÃn Hidalgo, December 2023
The 2019 Yjar is a blend of Tempranillo and other varieties. It hails from a plot known to have been under vine since 1420 in the Remelluri property, in Labastida, Rioja Alavesa. With a light garnet color, it exudes intense, maraschino-like cherry aromas, accompanied by hints of bay leaf, sweet bread and herbs—all pristine. Dry and fairly lean, the chalky, reactive tannins and delicate, juicy flow create a compact yet nimble palate. It boasts a very long finish, lingering on its cherry notes with a lactic touch. This is a beautiful and delicious red, equally distant from the past and the future styles of Rioja. Certainly, this is a wine feat.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnmaker Telmo Rodriguez wordt bestempeld als één van de jonge leeuwen van de Spaanse wijnindustrie. Hij studeerde aan de universiteit van Bordeaux en later in de Rhône bij de beroemde August Clape. Hij was de wijnmaker van La Granja Senora De Remelluri, de bodega van zijn vader in Rioja. Hij is daar vertrokken om, wat sommigen zouden noemen, flying winemaker te worden . Telmo geeft er echter de voorkeur aan om zichzelf 'driving winemaker' te noemen. hij woont in Madrid en rijdt met de auto naar de gebieden waar hij wijn maakt. In korte tijd hebben zijn wijnen een plaats op het internationale speelveld gevonden. Eén voorbeeld: in het Wine Report 2008 van Tom Stevenson is Telmo opgenomen bij de beste 10 producenten uit Spanje. Wij spraken weer eens uitgebreid met Telmo Rodriguez. Dat is altijd een genot. Als je met hem om de tafel gaat zitten leer je altijd iets of geeft hij stof tot nadenken. Wat maakt dit ‘geweten van de Spaanse wijnwereld’ zo bijzonder? Toen Telmo zijn studies afrondde in Bordeaux en vervolgens stages had gelopen bij mensen als Chave (Hermitage), Clape (Cornas) en Dürrbach (Trévallon) kwam hij terug in Spanje. Daar zag hij dat andere Spanjaarden die in Frankrijk hadden gestudeerd Franse druivenrassen en gewoontes naar Spanje brachten. Zo kwam er steeds meer draadgeleiding terwijl het Spaanse systeem altijd vrijstaande stokken waren geweest. Telmo trok de conclusie dat hij zich wilde richten op de oude kwaliteiten van Spanje als vrijstaande stokken, inheemse druivenrassen en ‘field blends’. Daarnaast was hij de eerste in Spanje die moderne etiketten introduceerde en zet hij zich af tegen de rigide Spaanse wijnwetten.
Vrijstaande stokken
Spanje was vroeger een land van bush vines: de stokken stonden per gebied en per wijngaard zover uit elkaar dat ze ieder aan voldoende water konden komen. Zet je stokken bij draadgeleding ver uit elkaar, dan gaat de stok ver groeien en veel te groot worden. Bij draadgeleding heb je dus veel meer stokken per hectare nodig. Probleem is echter dat daar niet voldoende water voor is en je dus moet gaan irrigeren, in gebieden die vaak toch al met een tekort aan water kampen. Bovendien hangen de druiven bij vrijstaande stokken meer in de schaduw wat minder kans geeft op ‘verbranding’ en tot minder gestoofd fruit en frissere zuren leidt. Het enige nadeel van vrijstaande stokken is dat er meer handwerk komt kijken bij het wijngaardbeheer en de oogst. Telmo werkt vrijwel uitsluitend met bush vines.
Inheemse druivenrassen
Voor Telmo was duidelijk dat er in Spanje zoveel goede inheemse rassen zijn dat import uit Frankrijk van ‘the big five’ (Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot, Cabernet en Syrah) helemaal niet nodig is. Hij was één van de eerste die goede Rueda produceerde van Verdejo en Viura, hij omarmde Mencia en Godello in Valdeorras, Monastrell in Alicante, Moscatel in Malaga, Garnacha in Cebreros…. Midden jaren negentig werd hij nog voor gek verklaard met deze filosofie maar nu loopt iedereen hem achterna.
Field blends
Vroeger bestonden er in Spanje veel wijngaarden met diverse druivenrassen door elkaar heen, ook wel ‘field blends’ genoemd. Tegen field blends wordt vaak ingebracht dat de rassen (die gezamenlijk worden geplukt) niet allemaal op hetzelfde moment rijp zijn. Ervoor spreekt dat de diversiteit en ziektebestendigheid toeneemt en dat het de complexiteit bevordert. Telmo heeft inmiddels twee wijngaarden met field blends in productie. Hij maakt er in Rioja Las Beatas van (genoemd naar de wijngaard, eerste jaargang beloond met 97 punten door Parker) en in Valdeorras Las Caborcas. Prachtige, originele wijnen!
Spaanse wijnwetten
Telmo was de eerste die in 1995 het woord Reserva van een Rioja afhaalde. In zijn woorden: ‘I ask my wines how long they want to stay in the wood’. Het ene jaar kunnen druiven moeiteloos een rijping van 12 maanden in hout aan, in een ander jaar echter niet. Over Las Beatas was consternatie: het Consecho wilde aanvankelijk de met een field blend gemaakte wijn niet goedkeuren als Rioja… terwijl er een tijd was dat alle Rioja zo gemaakt werd! Dit is door het Consecho niet op de spits gedreven en uiteindelijk voor hen gelukkig, gezien die enorm hoge internationale waardering.