2020 Rioja Tentenublo Wines Tinto

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | |
Appellatie | Rioja Alta |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | , |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2023 - 2029 |
Op voorraad
6 items beschikbaar
Omschrijving
Een kenmerk dat Tentenublo onderscheidt is de bijzondere situatie van de 7 hectare wijngaarden, verdeeld over 19 percelen gelegen tussen ViƱaspre en Lanciego, een van de minder bekende gebieden van de regio Rioja. De ongelofelijke diversiteit van deze percelen leden naar de diverse wijnen die Tenteublo produceert waarbij in alle gevallen het gaat om zeer kleine unieke percelen dus uiteindelijke productie is slechts een handvol aan zeer unieke geweldige Rioja wijnen. Bodega Tentenublo behoort tot de absolute nieuwe stijl Rioja makers. Gemaakt van een blend van Tempranillo en Garnacha aangevuld met een heel klein beetje malveisia en viura.De wijngaarden zijn allen tussen de 40 en 100 jaar oud en men werkte met minimale interventie en grondbewerking. Zo is de Tentenublo Tinto een sensatie van vers fruit. De wijn is voor 10 maanden opgevoed op frans eiken. In de neus ruiken we rijp zwart fruit met balsamico tinten. Het is een levendige wijn, onbevangen en informeel en pure kwaliteit. Parker schrijft in zijn beoordeling (93/100): "This has personality and is very attractive"
WEETJE: In voorkomende gevallen krijgen de wijnen i.p.v. een reguliere capsule een soort van WAX-afsluiting. Dit heeft verder geen enkel doel en heeft als nadeel dat dit vrij snel uithardt en er kunnen dan eenvoudig stukjes afbrokkelen (spontaan, tijdens transport e.d.) Dit heeft geen enkele invloed op de kwaliteit van de wijn. Wij kunnen hier verder geen garantie voor geven.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Rioja |
Appellatie | Rioja Alta |
Wijnhuis | Bodegas Tentenublo Wines |
Druif | Garnacha, Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2029 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
Rating
93
Release Price
$30
Drink Date
2022 - 2027
Reviewed by
Luis GutiƩrrez
Issue Date
14th Jul 2022
Source
July 2022 Week 2, The Wine Advocate
The red 2019 Tentenublo was produced with the fruit from different plots planted with Tempranillo, Garnacha and white grapes in the Sobremoro paraje (a place in ViƱaspre that has 300 hectares) that has red sandstone soils that produces powerful wines. Each plot is fermented separately, in concrete or plastic bin, depending on the size, and the wines matured also separately in different oak barrels for nine months. 2019 is a riper vintage, and the wines show it. This has a heady perfume with something earthy, floral, with tons of aromatic herbs (rosemary, thyme, lavender), nutmeg, clove and other spices reminiscent of a vermouth, with notes of ink, a bit mysterious (soy sauce?) and attractive, with notes of black fruit. The palate is medium to full-bodied, very complete, with fine tannins and a powerful mouthfeel. This has 14.5% alcohol but doesn't feel warm at all. This has personality and is very attractive. 13,633 bottles produced. It was bottled in July 2021.
Roberto OlivƔn feels comfortable with his range (seven wines) and volume, which was completed with Custero, a red in the style of a "cosechero" from the young vines he planted with massale selections in vineyards three to 10 years old. He works 10 hectares in 30 plots, all worked according to organic certification (the wines will be certified from 2022). In total, he makes around 50,000 bottles.
2018 is a classic Rioja Alavesa vintage, harvesting late, into November, with very good weather. 2019 is very warm and dry; 2020 is again cooler, with mildew and a late harvest. He likes vintages like 2018 and 2020. I didn't taste any 2021s, but he lost a lot because he had hail in July and Lanciego was a disaster.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Een van onze nieuwste ontdekkingen in de Rioja is een familiebedrijf met de naam "TENTENUBLO" (dit verwijst naar het luiden van de klokken die gebruikt werd in de dorpen van La Rioja om hagel tijdens het groeiseizoen af te weren). In opdracht van dit wijnhuis is OlivƔn Roberto aangesteld.
Alhoewel OlivƔn relatief jong is, heeft het toch al een zeer vermaarde status als top oenoloog. Olivan volgt de niet de normale structuur maar maakt moderne Rioja's en dan ook van wijngaarden welke uniek zijn. Alle wijngaarden van Tentenublo liggen hoog voor Rioja begrippen (op +600 meter) en hebben een lemige/mergel bodem. De stokken moeten hard werken en er wordt veel aan de natuur overgelaten. De opbrengsten zijn extreem laag ende wijnen verrassen iedere Rioja-kenner. Alhoewel dit een jong wijnhuis is voorspellen wij dat dit huis de komende jaren tot de absolute Spaanse en Internationale top gaat behoren.
Een kenmerk dat Tentenublo onderscheidt is de bijzondere situatie van de 7 hectare wijngaarden, verdeeld over 19 percelen gelegen tussen ViƱaspre en Lanciego, een van de minder bekende gebieden van de regio Rioja. De ongelofelijke diversiteit van deze percelen leden naar de diverse wijnen die Tenteublo produceert waarbij in alle gevallen het gaat om zeer kleine unieke percelen dus uiteindelijke productie is slechts een handvol aan zeer unieke geweldige Rioja wijnen. Bodega Tentenublo behoort tot de absolute nieuwe stijl Rioja makers. Gemaakt van een blend van Tempranillo en Garnacha aangevuld met een heel klein beetje malveisia en viura.De wijngaarden zijn allen tussen de 40 en 100 jaar oud en men werkte met minimale interventie en grondbewerking. Zo is de Tentenublo Tinto een sensatie van vers fruit. De wijn is voor 10 maanden opgevoed op frans eiken. In de neus ruiken we rijp zwart fruit met balsamico tinten. Het is een levendige wijn, onbevangen en informeel en pure kwaliteit. Parker schrijft in zijn beoordeling (93/100): "This has personality and is very attractive"
WEETJE: In voorkomende gevallen krijgen de wijnen i.p.v. een reguliere capsule een soort van WAX-afsluiting. Dit heeft verder geen enkel doel en heeft als nadeel dat dit vrij snel uithardt en er kunnen dan eenvoudig stukjes afbrokkelen (spontaan, tijdens transport e.d.) Dit heeft geen enkele invloed op de kwaliteit van de wijn. Wij kunnen hier verder geen garantie voor geven.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Rioja |
Appellatie | Rioja Alta |
Wijnhuis | Bodegas Tentenublo Wines |
Druif | Garnacha, Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2029 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard |
Parker
Rating
93
Release Price
$30
Drink Date
2022 - 2027
Reviewed by
Luis GutiƩrrez
Issue Date
14th Jul 2022
Source
July 2022 Week 2, The Wine Advocate
The red 2019 Tentenublo was produced with the fruit from different plots planted with Tempranillo, Garnacha and white grapes in the Sobremoro paraje (a place in ViƱaspre that has 300 hectares) that has red sandstone soils that produces powerful wines. Each plot is fermented separately, in concrete or plastic bin, depending on the size, and the wines matured also separately in different oak barrels for nine months. 2019 is a riper vintage, and the wines show it. This has a heady perfume with something earthy, floral, with tons of aromatic herbs (rosemary, thyme, lavender), nutmeg, clove and other spices reminiscent of a vermouth, with notes of ink, a bit mysterious (soy sauce?) and attractive, with notes of black fruit. The palate is medium to full-bodied, very complete, with fine tannins and a powerful mouthfeel. This has 14.5% alcohol but doesn't feel warm at all. This has personality and is very attractive. 13,633 bottles produced. It was bottled in July 2021.
Roberto OlivƔn feels comfortable with his range (seven wines) and volume, which was completed with Custero, a red in the style of a "cosechero" from the young vines he planted with massale selections in vineyards three to 10 years old. He works 10 hectares in 30 plots, all worked according to organic certification (the wines will be certified from 2022). In total, he makes around 50,000 bottles.
2018 is a classic Rioja Alavesa vintage, harvesting late, into November, with very good weather. 2019 is very warm and dry; 2020 is again cooler, with mildew and a late harvest. He likes vintages like 2018 and 2020. I didn't taste any 2021s, but he lost a lot because he had hail in July and Lanciego was a disaster.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Een van onze nieuwste ontdekkingen in de Rioja is een familiebedrijf met de naam "TENTENUBLO" (dit verwijst naar het luiden van de klokken die gebruikt werd in de dorpen van La Rioja om hagel tijdens het groeiseizoen af te weren). In opdracht van dit wijnhuis is OlivƔn Roberto aangesteld.
Alhoewel OlivƔn relatief jong is, heeft het toch al een zeer vermaarde status als top oenoloog. Olivan volgt de niet de normale structuur maar maakt moderne Rioja's en dan ook van wijngaarden welke uniek zijn. Alle wijngaarden van Tentenublo liggen hoog voor Rioja begrippen (op +600 meter) en hebben een lemige/mergel bodem. De stokken moeten hard werken en er wordt veel aan de natuur overgelaten. De opbrengsten zijn extreem laag ende wijnen verrassen iedere Rioja-kenner. Alhoewel dit een jong wijnhuis is voorspellen wij dat dit huis de komende jaren tot de absolute Spaanse en Internationale top gaat behoren.