2020 Franz Keller Steinriese Spätburgunder Grosses Gewächs
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12.5%) |
Drink venster | 2023 - 2035 |
Omschrijving
De Steinriese Spätburgunder is het iconische topmodel van Franz Keller. De Steinriese Spätburgunder (GG) is afkomstig van een klein perceel in de Oberbergen Bassgeige 1er cru. Deze wijngaard is gelegen schuin tegenover het wijnhuis. De 100% Bourgondische zeer oude Pinot Noir-klonen groeien hier met zeer lage opbrengsten. De wijngaard is zeer hoog gelegen (op 300-350 meter boven zeeniveau) en wordt gekenmerkt door het hoge gehalte aan ijzeroxide en zelfs kalk in het vulkanische terroir. Dit geeft een heel helder, fris en jodiumachtig boeket van wilde rode bessen dat in zijn jeugd erg reducerend is, maar behoorlijk sexy en stijlvol, met algentonen op de neus. In de mond is dit een zijdezachte, frisse en zeer verfijnde Pinot Noir met een grote spanning en sappige concentratie. De afdronk is strak, fris, zout en vol energie en spanning. Volgens Parker is dit Keller's meest opwindende Pinot
Alle wijngaarden van wijnhuis Franz Keller zijn gelegen in de Duitse streek Kaiserstuhl, wat ligt in de wijnregio Baden. Keller is een specialist in ‘Burgundersorten’, dus de Pinots en Chardonnay. Vooral de Spätburgunders (bij hen soms ook Pinot Noir genoemd omdat ze met klonen uit Bourgogne werken) genieten internationaal groot aanzien. Vond Magda van der Rijst het vorig jaar nog haar ‘favoriete producent van Spätburgunder uit heel Duitsland’, dit jaar zet Lars Daniëls tijdens de Grosse Gewächse proeverij in Wiesbaden wederom een wijn van Keller in zijn shortlist.
De Kaiserstuhl is het warmste en zonnigste wijngebied van Duitsland en wordt gekenmerkt door vulkanische bodems bedekt met vruchtbare hoge lössafzettingen die uitstekende wijnbouwomstandigheden bieden voor wat ze in Duitsland de Burgundersorten noemen zoals Weissburgunder, Grauburgunder, Chardonnay en Spätburgunder. Wijnhuis Keller beschikt over werkelijk schitterend gelegen wijngaarden, klik hier voor een overzicht. Bij Keller gebruikt men alleen de beste, zorgvuldig geselecteerde druiven van de beste wijngaarden en percelen: Schlossberg, Kirchberg, Eichberg, "Im Leh" en "Kähner". Deze wijnen rijpen in hun beste vaten en hebben allen een uniek karakter, potentieel en finesse - echt unieke grand crus!
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Duitsland |
Regio | Baden |
Appellatie | Kaiserstuhl |
Wijnhuis | Franz Keller |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2035 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
James Suckling rating | 95 |
Smaakprofiel | Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Mineraal, Rood fruit, Soepel, Vol |
Drink momenten | Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch, Summer party, Terras |
Wijnhuis
Franz Keller - expressieve, ambitieuze wijnen uit de Kaiserstuhl
Wijnhuis Franz Keller is gesitueerd vlakbij de grens met Frankrijk in de Zuidduitse plaats Vogtsburg im Kaiserstuhl onderdeel van de deelstaat Baden-Württemberg. Wijnhuis Franz Keller heeft diverse wijngaarden in de Kaiserstuhl wat weer onderdeel is van de wijnregio Baden. De Kaiserstuhl is het warmste en zonnigste wijngebied van Duitsland en wordt gekenmerkt door vulkanische bodems bedekt met vruchtbare hoge lössafzettingen die uitstekende wijnbouwomstandigheden bieden voor wat ze in Duitsland de Burgundersorten noemen zoals Weissburgunder, Grauburgunder, Chardonnay en Spätburgunder. De vulkanische bodemsoorten variëren sterk van wijngaard tot wijngaard. Deze bodemdiversiteit draagt enorm bij aan de opwindende smaakvariatie van de wijnen van dit authentieke wijnhuis.
De natuurlijke terrasvormige omgeving is symbiotisch met de wijnmakerij, waardoor de zwaartekracht gebruikt kan worden tijdens het wijnproductieproces. Bovendien is de unieke architectuur zo ontworpen dat wijnproductie, kelder, proeflokaal en het restaurant KellerWirtschaft allemaal onder één dak passen. Leuk weetje over dit dak: het is bedekt met inheemse gewassen uit Badberg, een nabijgelegen natuurreservaat. Op deze manier worden de natuurlijke omstandigheden versterkt door het gebouw en haar structuur. Mede omdat het gebouw in de grond is gegraven waardoor de optimale klimatologische omstandigheden voor rijping en opslag van wijn zijn ontstaan.
Franz Keller – Schwarzer Adler is een gastronomisch begrip in Baden en eigenlijk ook in de rest van Duitsland. Het bedrijf bestaat uit een wijndomein, wijnimport, wijnhandel, hotel en maar liefst 3 restaurants. Restaurant Schwarzer Adler heeft sinds 1969 onafgebroken een Michelin ster en is daarmee de langste bezitter van alle restaurants in Duitsland. Het bedrijf is nu in handen van Fritz Keller, een man met tomeloze energie en veel ideeën.
Zijn zoon Friedrich is voornamelijk betrokken bij het wijn maken. De naam Franz Keller staat voor droge, verfrissende, fruitige maar ook complexe en mineraalgedreven krachtige wijnen. De wijnen zijn altijd van uitstekende, onberispelijke kwaliteit en genieten in Duitsland en ver daarbuiten grote waardering, zoals tot 94punten Parker en 5 sterren Eichelmann. Het wijnhuis vindt het van groot belang dat het terroir, de oorsprong en het karakter van de wijn worden weerspiegeld in de smaak. De benadering van wijnbereiding is geïnspireerd op de wijnen en het "savoir-vivre" van hun Franse buren. Het doel van dit wijnhuis is al vanaf het prille begin om wijnen te maken die de perfecte aanvulling zijn bij goed eten.
Franz Keller wijnen online bestellen bij Grandcruwijnen
Franz Keller wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen.nl, de wijnhandel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen als wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering & betrouwbare service dat is Grandcruwijnen!