2020 Domaine Michel Noëllat Clos Vougeot Grand Cru

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2026 - 2050 |
Omschrijving
Zoals de meeste wijndomeinen in Bourgondië is Domaine Noëllat een familiebedrijf. Na Félix Noëllat, de oprichter in de 19e eeuw, hebben vijf generaties elkaar opgevolgd aan het hoofd van het domein, dat twintig hectare beslaat. De familie Noëllat onderscheidt zich door een sterke ondernemersgeest, gekenmerkt door de wens om altijd vooruit te gaan door te investeren om zich aan te passen aan nieuwe technologieën, terwijl ze tegelijkertijd gehecht blijven aan een filosofie die tradities respecteert die van generatie op generatie worden doorgegeven. In 1980 liet Michel Noëllat een authentieke stenen gewelfde kelder onder het landgoed graven en in 2007 verwierf het domein een ultramoderne kuipruimte uitgerust met veertig thermisch gereguleerde roestvrijstalen kuipen en een kelder gewijd aan proeverijen. Sinds 2012 is Sébastien Noëllat verantwoordelijk voor de wijnbouw en de wijnbereiding, terwijl zijn nicht Sophie de commerciële kant beheert.
Na zorgvuldige overweging overleggen Sébastien en Sophie bij elke oogst om de beste strategische beslissingen te nemen die worden opgelegd door de grillen van het weer en de aard van de druiven. Er wordt een nauwgezet werk van grote precisie uitgevoerd, zodat elke vintage trouw blijft aan de geest van Domaine Noëllat. De druiven worden met de hand geoogst en gesorteerd en vervolgens zorgvuldig in kleine containers naar de kuipruimte getransporteerd om te voorkomen dat de bessen worden geplet. Na het ontstelen macereren de rode druiven drie dagen bij lage temperatuur, waarna ze fermenteren in gesloten kuipen. Er wordt regelmatig overgepompt en de dop wordt vier tot vijf keer ingedrukt tijdens de vinificatie. De wijnen rijpen in Franse eikenhouten vaten met 30 tot 50% nieuwe vaten. Het bottelen vindt plaats na 15 tot 18 maanden rijping. Voor de witte wijnen wordt de most koud bezinkt. Het sap voltooit vervolgens zijn gisting in roestvrijstalen vaten of in eikenhouten vaten voor de grootste appellations.
De oogst van 2020 is, volgens veel Bourgogne-professionals, een heel bijzondere oogst. Ten eerste werd hij geproduceerd in omstandigheden en een context die voor iedereen relatief ingewikkeld waren. Ten tweede werd hij gekenmerkt door een historische vroegheid, van het uitlopen van de knoppen tot de oogst. Tot slot is het resultaat, voor veel wijnmakers, absoluut uitzonderlijk en opmerkelijk klassiek!
De druiven voor de Clos Vougeot komen van 50,95 ha met een oost-, zuidoostelijke blootstelling tussen 240 en 260 m hoogte. De naam komt van de rivier die ernaast stroomt: de Vouge. Deze term, Vouge, komt van het Keltische vidubiul, wat staat voor een halvemaanvormige sabel, een gereedschap om het bos te bezetten, of vidu, wat bos of hout betekent. De rots ligt dicht bij de top van de Clos, de aardlaag is belangrijker aan de onderkant. Handmatige oogst, 100% ontstelen en de eerste fase van koude voorgisting gedurende 3 tot 5 dagen. Vervolgens fermentatie in thermo-gereguleerde roestvrijstalen vaten gedurende 18 tot 20 dagen. Rijping gedurende 14 maanden in 50% nieuwe vaten.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Vougeot |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2026 |
Drinken tot | 2050 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |