2020 Domaine Faiveley Bienvenues-Bâtard-Montrachet Grand Cru

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2024 - 2038 |
Op voorraad
6 items beschikbaar
Omschrijving
Als we het over de Bourgogne hebben, dan is Domaine Faiveley één van de allergrootste adressen. Dit is een familiebedrijf met ongeveer 120 hectare aan wijngaarden, waaronder beroemde namen zoals Gevrey-Chambertin, Corton, Montrachet's, Echezeaux en veel meer.
Het is echter ook een familiewijngoed met 10 hectare Grand cru en bijna 25 hectare Premier cru. De eerste stap werd in 1825 gezet door Pierre Faiveley; zijn zoon Joseph maakte van het wijngoed een geweldig topbedrijf en zijn wijnen werden ambassadeurs van Bourgogne-wijnen over de hele wereld. Met een heldere, elegante en markante stijl produceert men hier zonder enige uitzondering wijnen die voldoen aan het ideaalbeeld van een Bourgogne. “Een wijngoed van zeer hoge kwaliteit, dat de volle glorie van de Franse wijnbouwkunst vertegenwoordigt”, schrijft het in Frankrijk beroemde wijnauteursduo Michel Bettane en Thierry Desseauve. Domaine Faiveley combineert de principes van moderne wijnbereidingsmethoden met de aloude tradities die al eeuwen worden beoefend in hun 19e-eeuwse kelders. Elk terroir en elke vintage, profiteert van speciale aandacht die de cuvées uniek maakt. Elke fles wordt daarom de trouwe weerspiegeling van zijn terroir.
Het perceel Bienvenues, verworven in 2008, werd onderdeel van het landgoed op hetzelfde moment als de aangrenzende tweeling Bâtard-Montrachet. Hoewel beide Grands Crus overeenkomsten vertonen, vertonen ze elk unieke kenmerken. Het perceel Bienvenues-Bâtard-Montrachet ligt op vlak land, met meer mergel en nattere grond dan zijn buurman, wat vegetatie aanmoedigt. De afbakening tussen deze twee percelen is delicaat, en toch wordt deze subtiliteit weerspiegeld in de wijnen zelf.
De wijnstokken zijn geplant tussen 1980 en 2018. Faiveley bezit hier ongeveer 0.50 ha aan wijnstokken. Verfrissende en fruitige aroma's worden aangevuld met tonen die doen denken aan versgebakken brioche. Pittige finesse en gastronomische smaken combineren op het gehemelte. Levendig en zuur, deze wijn onthult een assertief karakter.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Puligny-Montrachet |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Faiveley |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2038 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
Vinous rating | 95 |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP (93-95)
Reviewed by: William Kelley
Aromas of hazelnuts, pear, confit citrus, honeycomb, toasted almonds and fresh bread introduce the 2020 Bienvenues-Bâtard-Montrachet Grand Cru, a full-bodied, rich and muscular wine that's layered and concentrated, girdled by bright acids and concluding with a long, saline finish.
Jérôme Flous told me that he began harvest on August 19, and he was as pleased with the wines as he was taken aback by their vibrancy and saturated hues. It's a terrific set of wines for Faiveley, with lower alcohol and lower pHs than in 2019 but with incredible concentration and purity. Everything reviewed here comes warmly recommended.
Published: Jan 20, 2022
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(93-95)
Drinking Window
2026 - 2046
From: Dance the Quickstep: Burgundy 2020 (Dec 2021)
The 2020 Bienvenues-Bâtard-Montrachet Grand Cru has a very well-defined bouquet with yellow flowers and mirabelle, dried pineapple, lemon thyme and a touch of almond. The palate is well balanced, quite intense with the power offset by the acidity, very critic with a tang of bitter lemon. The new oak slightly occludes the finish but that will be subsumed with time. Good potential, but chuck it in a cellar for 4-7 years.
- By Neal Martin on November 2021
“There are three important things with regard to the 2020 vintage,” winemaker Jérôme Flous told me after we met and I completely failed to recognize him (he just seemed younger than I remembered). “The first is the date of picking. For Faiveley, it is the earliest date ever, starting on August 19, which is earlier than 2003. It was very dry during the season, with less than half the usual rain. Between July 15 and August 15, there was only 5mm. The other important factor is the gap between red and white in terms of volume. The Chardonnay produced 80% more than the Pinot Noir, 45hl/ha compared to 25hl/ha, with the same growing season and same flowering. How? Well, on May 18, we had flowering in very good conditions, which corresponds to the Chardonnay, but on May 23, it was wet, rainy and windy. It was like winter, and this disturbed the flowering for the Pinot Noir. If you then factor in the dryness, that explains the difference.” Pushed to expand upon his view of the growing season, Flous told me: “I like the 2020 because each terroir is expressed. It has the rusticity of 2014 with the richness of 2019, though it is not as big as that vintage. The alcohol levels are around 13.2° and 13.5°, less than 2019 with more acidity. We didn’t have to do any acidification or chaptalization.” I thought this was a very respectable set of wines from Faiveley that may show a little more elegance than the 2019s.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
De geschiedenis van Domaine Faiveley gaat terug tot 1825. Het domein is al 7 generaties lang familiebezit en is gelegen in Nuits-Saint-Georges, in het hart van de Bourgogne. 127 ha Wijngaarden, verspreid over Côte de Nuits, Côte de Beaune en Côte Chalonnaise, waarvan 12 wijngaarden met Grand Cru classificatie, 25 met Premier Cru classificatie en 6 wijngaarden met een classificatie “Monopole”. Het domein wordt geleid door Erwan Faiveley, die het werk in de wijngaarden in eigen beheer houdt om zelf controle te hebben over de kwaliteit van de druiven. De handgeplukte oogst wordt met zorg naar gewelfde kelders uit de 19e eeuw gebracht, gelegen in Nuits-Saint-Georges. Om geweldige Bourgognes te maken, combineert Erwan Faiveley de principes van moderne oenologie met traditionele rijping in Frans eiken vaten. Dit alles draagt ertoe bij dat Faiveleywijnen een hoog aanzien hebben.
Als we het over de Bourgogne hebben, dan is Domaine Faiveley één van de allergrootste adressen. Dit is een familiebedrijf met ongeveer 120 hectare aan wijngaarden, waaronder beroemde namen zoals Gevrey-Chambertin, Corton, Montrachet's, Echezeaux en veel meer.
Het is echter ook een familiewijngoed met 10 hectare Grand cru en bijna 25 hectare Premier cru. De eerste stap werd in 1825 gezet door Pierre Faiveley; zijn zoon Joseph maakte van het wijngoed een geweldig topbedrijf en zijn wijnen werden ambassadeurs van Bourgogne-wijnen over de hele wereld. Met een heldere, elegante en markante stijl produceert men hier zonder enige uitzondering wijnen die voldoen aan het ideaalbeeld van een Bourgogne. “Een wijngoed van zeer hoge kwaliteit, dat de volle glorie van de Franse wijnbouwkunst vertegenwoordigt”, schrijft het in Frankrijk beroemde wijnauteursduo Michel Bettane en Thierry Desseauve. Domaine Faiveley combineert de principes van moderne wijnbereidingsmethoden met de aloude tradities die al eeuwen worden beoefend in hun 19e-eeuwse kelders. Elk terroir en elke vintage, profiteert van speciale aandacht die de cuvées uniek maakt. Elke fles wordt daarom de trouwe weerspiegeling van zijn terroir.
Het perceel Bienvenues, verworven in 2008, werd onderdeel van het landgoed op hetzelfde moment als de aangrenzende tweeling Bâtard-Montrachet. Hoewel beide Grands Crus overeenkomsten vertonen, vertonen ze elk unieke kenmerken. Het perceel Bienvenues-Bâtard-Montrachet ligt op vlak land, met meer mergel en nattere grond dan zijn buurman, wat vegetatie aanmoedigt. De afbakening tussen deze twee percelen is delicaat, en toch wordt deze subtiliteit weerspiegeld in de wijnen zelf.
De wijnstokken zijn geplant tussen 1980 en 2018. Faiveley bezit hier ongeveer 0.50 ha aan wijnstokken. Verfrissende en fruitige aroma's worden aangevuld met tonen die doen denken aan versgebakken brioche. Pittige finesse en gastronomische smaken combineren op het gehemelte. Levendig en zuur, deze wijn onthult een assertief karakter.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Puligny-Montrachet |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Faiveley |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2038 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
Vinous rating | 95 |
Parker
The Wine Advocate
RP (93-95)
Reviewed by: William Kelley
Aromas of hazelnuts, pear, confit citrus, honeycomb, toasted almonds and fresh bread introduce the 2020 Bienvenues-Bâtard-Montrachet Grand Cru, a full-bodied, rich and muscular wine that's layered and concentrated, girdled by bright acids and concluding with a long, saline finish.
Jérôme Flous told me that he began harvest on August 19, and he was as pleased with the wines as he was taken aback by their vibrancy and saturated hues. It's a terrific set of wines for Faiveley, with lower alcohol and lower pHs than in 2019 but with incredible concentration and purity. Everything reviewed here comes warmly recommended.
Published: Jan 20, 2022
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(93-95)
Drinking Window
2026 - 2046
From: Dance the Quickstep: Burgundy 2020 (Dec 2021)
The 2020 Bienvenues-Bâtard-Montrachet Grand Cru has a very well-defined bouquet with yellow flowers and mirabelle, dried pineapple, lemon thyme and a touch of almond. The palate is well balanced, quite intense with the power offset by the acidity, very critic with a tang of bitter lemon. The new oak slightly occludes the finish but that will be subsumed with time. Good potential, but chuck it in a cellar for 4-7 years.
- By Neal Martin on November 2021
“There are three important things with regard to the 2020 vintage,” winemaker Jérôme Flous told me after we met and I completely failed to recognize him (he just seemed younger than I remembered). “The first is the date of picking. For Faiveley, it is the earliest date ever, starting on August 19, which is earlier than 2003. It was very dry during the season, with less than half the usual rain. Between July 15 and August 15, there was only 5mm. The other important factor is the gap between red and white in terms of volume. The Chardonnay produced 80% more than the Pinot Noir, 45hl/ha compared to 25hl/ha, with the same growing season and same flowering. How? Well, on May 18, we had flowering in very good conditions, which corresponds to the Chardonnay, but on May 23, it was wet, rainy and windy. It was like winter, and this disturbed the flowering for the Pinot Noir. If you then factor in the dryness, that explains the difference.” Pushed to expand upon his view of the growing season, Flous told me: “I like the 2020 because each terroir is expressed. It has the rusticity of 2014 with the richness of 2019, though it is not as big as that vintage. The alcohol levels are around 13.2° and 13.5°, less than 2019 with more acidity. We didn’t have to do any acidification or chaptalization.” I thought this was a very respectable set of wines from Faiveley that may show a little more elegance than the 2019s.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
De geschiedenis van Domaine Faiveley gaat terug tot 1825. Het domein is al 7 generaties lang familiebezit en is gelegen in Nuits-Saint-Georges, in het hart van de Bourgogne. 127 ha Wijngaarden, verspreid over Côte de Nuits, Côte de Beaune en Côte Chalonnaise, waarvan 12 wijngaarden met Grand Cru classificatie, 25 met Premier Cru classificatie en 6 wijngaarden met een classificatie “Monopole”. Het domein wordt geleid door Erwan Faiveley, die het werk in de wijngaarden in eigen beheer houdt om zelf controle te hebben over de kwaliteit van de druiven. De handgeplukte oogst wordt met zorg naar gewelfde kelders uit de 19e eeuw gebracht, gelegen in Nuits-Saint-Georges. Om geweldige Bourgognes te maken, combineert Erwan Faiveley de principes van moderne oenologie met traditionele rijping in Frans eiken vaten. Dit alles draagt ertoe bij dat Faiveleywijnen een hoog aanzien hebben.