2020 Château Haut Brion

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Pessac-Léognan |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | , , Petit Verdot |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2028 - 2070 |
Lage voorraad
Nog maar 3 over
Omschrijving
Van alle premier cru's van Bordeaux is Haut-Brion de grootste charmeur, altijd elegant en verfijnd en altijd in topconditie, jong of oud. Haute Brion is het oudste en historisch gezien het kleurrijkste wijngoed van de Gironde - hier maakte men in de 17e eeuw de eerste Bordeaux van één wijngaard, voor het eerst in Londense koffiehuizen geschonken en geprezen door vele vooraanstaande schrijvers. In 1935 werd het wijngoed gekocht door Clarence Dillon, een Amerikaanse bankier. Hij investeerde grote bedragen in de renovatie van de chai en de wijngaard. In 1960 werd Haut-Brion de eerste premier cru waarbij de houten vaten werden vervangen door roestvrijstalen tanks. In 1983 kocht de familie Dillon het aangrenzende Château la Mission Haut-Brion. Haut-Brion is vrijwel altijd de snelst rijpende en toegankelijkste van de premier cru's maar die ongedwongen, jonge charme is bedrieglijk, want de wijn rijpt prachtig. De Haut Brion is krachtig, vol en romig met een adembenemende mollige luxe van zwarte bessen, 'smokey oak' en tabak. Weelderig zacht, complex en lang.
De Haut-Brion 2020 is een blend van 42,8% Merlot, 39,7% Cabernet Sauvignon en 17,5% Cabernet Franc. Diep paarszwart is de Haut Brion in het glas. In zijn jonge jaren en is in de eerste minuten terughoudend dan komt golf na golf van exotische kruiden zoals kardemom, cassis, steranijs wat overgaat in een weelderige aroma's van rozen, chocolade gebak, warme cassis en frambozen met nuances van cederhout, kiezels, truffels, natte donkere bosgrond. De volle smaak is echt diepgaand, met ingetogen zwarte fruit- en kruiden-lagen die langzaam minerale tonen en hartige suggesties geven in een geweldige verpakking van stevige, super fijnkorrelige tannines en een prachtige frisheid, die geweldige eindigt. Suckling bomberdeert deze 2020 Haut Brion als :"Wine of the vintage" Parker schrijft in zijn beoordeling over de afdronk: "Simply stunning."
99-100/100 Parker & 100100 Suckling
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Pessac-Léognan |
Wijnhuis | Chateau Haut Brion |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2028 |
Drinken tot | 2070 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 99 |
James Suckling rating | 100 |
Vinous rating | 99 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
Rating
(98 - 100)
Release Price
NA
Drink Date
2029 - 2064
Reviewed by
Lisa Perrotti-Brown
Issue Date
20th May 2021
Source
May 2021 Week 3, The Wine Advocate
The 2020 Haut-Brion is a blend of 42.8% Merlot, 39.7% Cabernet Sauvignon and 17.5% Cabernet Franc, harvested from 7th to 29th September, with an estimated alcohol of 15% and a pH of 3.8. Opaque purple-black colored, it leaps from the glass with a first wave of vibrant black raspberries, ripe blackberries and mulberries scents, followed by a powerful core of warm cassis, dark chocolate and violets, before bursting into an array of crushed rocks, iron ore, tree bark and black truffles notes. The concentrated, densely packed, full-bodied palate is not in the least bit heavy, delivering a refreshing backbone of red berry and dried herbs suggestions, framed by seamless acidity and very finely grained tannins, finishing on an epically long, fragrant earth note. Simply stunning.
“First, we had to manage with the very humid spring—we had to fight against mildew,” Deputy Managing Director Jean-Philippe Delmas of Domaine Clarence Dillon informed me. “It was challenging. Regardless for whether you were using natural products or not. So, yields were already lower than in 2019. Then we had almost two months without a drop of water—mid-June to mid-August. We decided for the first time not to do the leaf thinning. It was not so much because of the heat, but it was SO dry. Not so many bunches were dropped in July. This year there was less intervention in the vineyards. When you intervene, you modify the profile of the wines. We started to harvest the whites very early. What is rare this year is that we finished the whites in August. It was a very early year for the whites. For the reds, the maceration was a bit shorter. We used more Cabernet Franc for all the grand vins. This was definitely a Cabernet Franc year! For La Mission Haut-Brion and Haut-Brion, the proportion reflects exactly the proportion we have in the fields.”
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(97-99)
Drinking Window
2035 - 2070
From: 2020 Bordeaux En Primeur: Almost Back to Normal (Jun 2021)
The 2020 Haut-Brion is shaping up to be one of the wines of the year. Substance, depth and textural intensity elevate Haut-Brion into the realm of the sublime in 2020. All the elements are so wonderfully balanced. Inky dark fruit, gravel, lavender, violet and dark spice build as the 2020 gradually opens with some aeration. Wow.
- By Antonio Galloni on May 2021
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Château Haut-Brion is gelegen in de Franse gemeente Pessac op enkele kilometers ten zuidwesten van de stad Bordeaux. Haut-Brion is het oudste en historisch gezien het kleurrijkste wijngoed van de Gironde - hier maakte men in de 17e eeuw de eerste Bordeaux van één wijngaard, voor het eerst in Londense koffiehuizen geschonken en geprezen door vele vooraanstaande schrijvers. In 1935 werd het wijngoed gekocht door Clarence Dillon, een Amerikaanse bankier. Hij investeerde grote bedragen in de renovatie van de chai en de wijngaard. In 1960 werd Haut-Brion de eerste premier cru waarbij de houten vaten werden vervangen door roestvrijstalen tanks. In 1983 kocht de familie Dillon het aangrenzende Château la Mission Haut-Brion.
De wijngaard beslaat een gebied van 51 hectare waarvan iets meer dan 48 hectare zijn beplant met rode druivensoorten (Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Petit Verdot) en iets minder dan 3 hectare zijn toegewijd aan witte druivensoorten (Sémillon en Sauvignon Blanc).
Van alle premier cru's van Bordeaux is Haut-Brion de grootste charmeur, altijd elegant en verfijnd en altijd in topconditie, jong of oud. Haute Brion is het oudste en historisch gezien het kleurrijkste wijngoed van de Gironde - hier maakte men in de 17e eeuw de eerste Bordeaux van één wijngaard, voor het eerst in Londense koffiehuizen geschonken en geprezen door vele vooraanstaande schrijvers. In 1935 werd het wijngoed gekocht door Clarence Dillon, een Amerikaanse bankier. Hij investeerde grote bedragen in de renovatie van de chai en de wijngaard. In 1960 werd Haut-Brion de eerste premier cru waarbij de houten vaten werden vervangen door roestvrijstalen tanks. In 1983 kocht de familie Dillon het aangrenzende Château la Mission Haut-Brion. Haut-Brion is vrijwel altijd de snelst rijpende en toegankelijkste van de premier cru's maar die ongedwongen, jonge charme is bedrieglijk, want de wijn rijpt prachtig. De Haut Brion is krachtig, vol en romig met een adembenemende mollige luxe van zwarte bessen, 'smokey oak' en tabak. Weelderig zacht, complex en lang.
De Haut-Brion 2020 is een blend van 42,8% Merlot, 39,7% Cabernet Sauvignon en 17,5% Cabernet Franc. Diep paarszwart is de Haut Brion in het glas. In zijn jonge jaren en is in de eerste minuten terughoudend dan komt golf na golf van exotische kruiden zoals kardemom, cassis, steranijs wat overgaat in een weelderige aroma's van rozen, chocolade gebak, warme cassis en frambozen met nuances van cederhout, kiezels, truffels, natte donkere bosgrond. De volle smaak is echt diepgaand, met ingetogen zwarte fruit- en kruiden-lagen die langzaam minerale tonen en hartige suggesties geven in een geweldige verpakking van stevige, super fijnkorrelige tannines en een prachtige frisheid, die geweldige eindigt. Suckling bomberdeert deze 2020 Haut Brion als :"Wine of the vintage" Parker schrijft in zijn beoordeling over de afdronk: "Simply stunning."
99-100/100 Parker & 100100 Suckling
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Pessac-Léognan |
Wijnhuis | Chateau Haut Brion |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2028 |
Drinken tot | 2070 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 99 |
James Suckling rating | 100 |
Vinous rating | 99 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Parker
Rating
(98 - 100)
Release Price
NA
Drink Date
2029 - 2064
Reviewed by
Lisa Perrotti-Brown
Issue Date
20th May 2021
Source
May 2021 Week 3, The Wine Advocate
The 2020 Haut-Brion is a blend of 42.8% Merlot, 39.7% Cabernet Sauvignon and 17.5% Cabernet Franc, harvested from 7th to 29th September, with an estimated alcohol of 15% and a pH of 3.8. Opaque purple-black colored, it leaps from the glass with a first wave of vibrant black raspberries, ripe blackberries and mulberries scents, followed by a powerful core of warm cassis, dark chocolate and violets, before bursting into an array of crushed rocks, iron ore, tree bark and black truffles notes. The concentrated, densely packed, full-bodied palate is not in the least bit heavy, delivering a refreshing backbone of red berry and dried herbs suggestions, framed by seamless acidity and very finely grained tannins, finishing on an epically long, fragrant earth note. Simply stunning.
“First, we had to manage with the very humid spring—we had to fight against mildew,” Deputy Managing Director Jean-Philippe Delmas of Domaine Clarence Dillon informed me. “It was challenging. Regardless for whether you were using natural products or not. So, yields were already lower than in 2019. Then we had almost two months without a drop of water—mid-June to mid-August. We decided for the first time not to do the leaf thinning. It was not so much because of the heat, but it was SO dry. Not so many bunches were dropped in July. This year there was less intervention in the vineyards. When you intervene, you modify the profile of the wines. We started to harvest the whites very early. What is rare this year is that we finished the whites in August. It was a very early year for the whites. For the reds, the maceration was a bit shorter. We used more Cabernet Franc for all the grand vins. This was definitely a Cabernet Franc year! For La Mission Haut-Brion and Haut-Brion, the proportion reflects exactly the proportion we have in the fields.”
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(97-99)
Drinking Window
2035 - 2070
From: 2020 Bordeaux En Primeur: Almost Back to Normal (Jun 2021)
The 2020 Haut-Brion is shaping up to be one of the wines of the year. Substance, depth and textural intensity elevate Haut-Brion into the realm of the sublime in 2020. All the elements are so wonderfully balanced. Inky dark fruit, gravel, lavender, violet and dark spice build as the 2020 gradually opens with some aeration. Wow.
- By Antonio Galloni on May 2021
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Château Haut-Brion is gelegen in de Franse gemeente Pessac op enkele kilometers ten zuidwesten van de stad Bordeaux. Haut-Brion is het oudste en historisch gezien het kleurrijkste wijngoed van de Gironde - hier maakte men in de 17e eeuw de eerste Bordeaux van één wijngaard, voor het eerst in Londense koffiehuizen geschonken en geprezen door vele vooraanstaande schrijvers. In 1935 werd het wijngoed gekocht door Clarence Dillon, een Amerikaanse bankier. Hij investeerde grote bedragen in de renovatie van de chai en de wijngaard. In 1960 werd Haut-Brion de eerste premier cru waarbij de houten vaten werden vervangen door roestvrijstalen tanks. In 1983 kocht de familie Dillon het aangrenzende Château la Mission Haut-Brion.
De wijngaard beslaat een gebied van 51 hectare waarvan iets meer dan 48 hectare zijn beplant met rode druivensoorten (Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Petit Verdot) en iets minder dan 3 hectare zijn toegewijd aan witte druivensoorten (Sémillon en Sauvignon Blanc).