2020 Château Angélus 1e Grand Cru Classé Saint-Emilion

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Saint-Emillion |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | , |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2027 - 2062 |
Op voorraad
17 items beschikbaar
Omschrijving
Stéphanie de Boüard-Rivoal, en haar neef Thierry Grenié-de Boüard vertegenwoordigen de achtste generatie van de familie Boüard de Laforest, die het beheer voeren over Angélus. Na Catherine Sophie de Boüard de Laforest in 1800 enen Eugénie Chatenet en 1900, is Stéphanie de Boüard-Rivoal de derde vrouw aan het hoofd van dit domein, dat ze heeft zien groeien. Zij is zich bewust van de taak die haar werd toevertrouwd in 2012 en van de verantwoordelijkheden die dit met zich meebrengt. Zij vertegenwoordigt de waarden die haar familie hebben geleid in de geschiedenis van dit domein: integriteit, werk, nederigheid en plichtsbesef. Samen met haar neef zet zij het werk van hun voorouders voort met als enig doel de grandeur van Angélus te verdedigen en ervoor te zorgen dat deze naam, synoniem aan uitmuntendheid en tijdloosheid, blijft bestaan.
De inspanningen van de gedreven eigenaar, Hubert de Boüard, om de beste wijn in Bordeaux te maken, werden in 2012 beloond met de promotie van Ch Angelus naar de superklasse A. Slechts vier Saint-Emilions mogen deze hoogste kwalificatie voeren, Cheval Blanc, Ausone, Pavie en Angélus.
De goede verhouding tussen kalk en klei zorgt voor een prima water- en mineralenhuishouding. De druivenrassen zijn verdeeld volgens de bodemsoort: merlots op de flanken (meer klei) en cabernets francs op de zand-klei-kalksteenbodems aan de voet. De Angelus wijngaard ligt in een natuurlijk amfitheater op de zuidzijde en aan de voet van Saint-Emilion, waardoor de temperatuur in de zomer oploopt en de rijping van de druiven vervroegt. De bodem heeft natuurlijke drainage door de helling.
De stijl van deze indrukwekkende wijn is die van zijde en fluweel. Rijk en verrukkelijk geconcentreerd. Deze cashmere textuur vol kruidig zwart bosfruit en truffel is zo weelderig "that it takes your breath away" volgens toonaangevende wijnbladen in de wereld. Het behoeft geen nadere uitleg waarom dit één van de meest gezochte wijnen ter wereld is geworden.
De Château Angélus 1e Grand Cru Classé Saint-Emilion is een uiterst verfijnde en aangescherpte Angelus met superfijne tannines en zoet rijp fruit in het centrale gehemelte. Het is vol, maar toch strak en zo gepolijst. Zijdezacht. Heel subtiel. Helderblauw fruit, zwart fruit en pitjes. Soepel en mineraal. 60% merlot en 40% cabernet franc.
The wine displays a brilliant, dense, very dark, almost black colour with dark purple tones, mirroring the perfect ripeness of the grapes and their optimal pH level. The nose exhibits intense aromas of juicy black fruits, such as wild cherries and blackberries. Elegant floral notes then come through, such as peony and violets. Refined tannins underpin a long-lasting, spherical, voluptuous structure on the palate, while the flavours linger long, bringing a sensation of freshness and harmony. This vintage displays a seldom-achieved degree of elegance, while the highest levels of purity and precision are reached with this blend of extraordinary Merlot and characterful Cabernet Franc.
Harvest: 15th to 30th September
Blend: 60 % Merlot, 40 % Cabernet Franc
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Saint-Emillion |
Wijnhuis | Chateau Angélus |
Druif | Cabernet Sauvignon, Merlot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2027 |
Drinken tot | 2062 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 100 |
James Suckling rating | 99 |
Vinous rating | 98 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
Rating
(98 - 100)
Release Price
NA
Drink Date
2027 - 2062
Reviewed by
Lisa Perrotti-Brown
Issue Date
20th May 2021
Source
May 2021 Week 3, The Wine Advocate
The 2020 Angélus has an opaque purple-black color, pulling you in with a captivating perfume of kirsch, Black Forest cake, ripe plums, violets and molten licorice, followed by wafts of underbrush, raspberry leaves and graphite, plus a hint of clove oil. The medium to full-bodied palate already offers beautiful balance and expression at this nascent stage, featuring bright, crunchy red and black fruits with remarkable energy and tension. Its amazingly plush, silken texture carries all these shimmering flavors to a very long and fragrant finish. This jaw-dropping expression of 2020 is simply stunning.
The blend this year is 40% Cabernet Franc and 60% Merlot, due to be aged 18-22 months in French oak barriques, 100% new, and two new foudres. The wine has pH of 3.65 pH and an alcohol of 14.5%.
“This is a vintage we like a lot,” said Hubert de Boüard. “It’s like a super 2001. There are wild flowers—like violets—in the wine. It is a very harmonious vintage.”
“The first part of the season was very wet with high mildew pressure,” Hubert’s daughter, Stephanie de Boüard-Rivoal, CEO and co-owner of Château Angélus, added. “We are still in organic conversion, so this was challenging. The second part of the year, we were in drought. But we have clay across the vineyard. It worked like a tank of water. After two months with no rain, we were worried, so we dug in the ground in the vineyard. The clay two meters down was still wet and fresh!”
“The style of 2020 is—well, maybe some people pushed it too much,” Hubert said. “The skins were very thick. The risk was too much. A few wines have a little bit too much extraction. We kept the fermentation temperature low and were very gentle. We are getting more precision with the tannins. We wanted the least intervention.”
“We are looking to bring more pixels to the image of the wine,” Stephanie said. “The introduction of large oak foudres allows us to limit the oak impact and dissolved oxygen. We are aiming to age 60% in the foudres in the future. We don’t want anything filtering or hiding the fruit.”
Then, I asked Stephanie about the Cabernet Franc, which provides a remarkable kind of shimmer to the blend this year. “We were very surprised to have a revelation with the Cabernet Franc when we were doing the blends. The Merlot we called ‘sublime,’ but we thought the Cabernet Franc a little shy to begin. Then it came through. Yes, the Cabernet Franc truly shines through this year!”
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(96-98)
Drinking Window
2025 - 2060
From: 2020 Bordeaux En Primeur: Almost Back to Normal (Jun 2021)
The 2020 Angélus is shaping up to be tremendous. Bright and punchy, with terrific energy, the 2020 is more linear and focused than any recent vintages I can remember tasting. Crushed red berry fruit, iron, smoke, mint, chalk and dried herbs all build in the glass. In 2020, Angélus is less flashy than it can be. That is a very good thing, for those who can wait. Harvest took place between September 18 to 30. One of the major evolutions here in recent years has been the use of foudres to age the Cabernet Franc. Half of the Franc is now raised in large format oak, and that seems to bringing added freshness to the Grand Vin.
- By Antonio Galloni on May 2021
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Michel de Boüard de Laforest, historicus, chartist en rector van de Academie van Caen onderzocht de oorsprong van zijn familie. De vroegste verwijzing die hij vond naar zijn stamboom was die van Georges Boüard, geboren in 1544, een Bourgeois en Jurat van de stad Bordeaux. Aan het einde van de 18e eeuw, in 1782, vestigt Jean de Boüard de Laforest, een lijfwacht van de koning, zich in Saint-Emilion. Zijn dochter, Catherine Sophie de Boüard de Laforest, trouwde in 1795 met Charles Souffrain de Lavergne en vestigde zich op het landgoed Mazerat, dat toebehoorde aan haar man. Aan het begin van de 20e eeuw erfde Maurice de Boüard de Laforest het landgoed. Hij breidde het uit en voegde in 1920 met name een omheining van 3 hectare toe, genaamd Angélus. Hij liet het in 1945 na aan zijn zonen. Jacques en Christian de Boüard de Laforest zetten het werk van hun vader en dat van vorige generaties voort. Het pand werd geclassificeerd in 1954. Ze breidden het verder uit tot het in 1985 meer dan 20 hectare groot was. Op dat moment nam Hubert de Boüard de Laforest, de zoon van Jacques, het beheer van het landgoed over en in 1987 kreeg hij gezelschap van zijn neef Jean-Bernard Grenié, de schoonzoon van Christian en later van zijn dochter, Stéphanie de Boüard- Rivoel in 2012.
De wijngaard van Château Angélus is gelegen in een natuurlijk amfitheater met uitzicht op de drie Saint-Emilion-kerken. Midden op deze bijzondere plek werden de klanken versterkt en klonken de angelusklokken 's ochtends, 's middags en 's avonds. Ze brachten de werkdag in ritme in de wijngaarden en dorpen en riepen de mannen en vrouwen op om een paar minuten te stoppen met werken en te bidden. De grote Franse impressionistische schilder Jean-François Millet vereeuwigde dit moment van gebed in zijn magnifieke werk "The Angelus", dat nu te zien is in het Musée d'Orsay in Parijs.
Op minder dan een kilometer van de beroemde klokkentoren van Saint-Emilion, gelegen aan de veelgeprezen 'voet van de heuvel' op het zuiden, is Angélus het levenswerk geweest van acht generaties van de familie Boüard de Laforest. In de allereerste classificatie van Saint-Emilion-wijnen in 1954 was Château Angélus een Grand Cru Classé. Reeds in die tijd profiteerde het van een solide reputatie, waardoor het de Bordeaux-wijncrisis van 1973 overleefde en deelnam aan de oenologische vernieuwing van de jaren 80. In deze context profiteerde Hubert de Boüard de Laforest, gediplomeerd oenoloog aan de universiteit van Bordeaux, van het roemruchte verleden van deze prachtige wijn, terwijl hij zich resoluut op de toekomst richtte en een ambitieus en vernieuwend beleid lanceerde en voortzette om uitmuntendheid in de wijnbouw en het maken.
Stéphanie de Boüard-Rivoal, en haar neef Thierry Grenié-de Boüard vertegenwoordigen de achtste generatie van de familie Boüard de Laforest, die het beheer voeren over Angélus. Na Catherine Sophie de Boüard de Laforest in 1800 enen Eugénie Chatenet en 1900, is Stéphanie de Boüard-Rivoal de derde vrouw aan het hoofd van dit domein, dat ze heeft zien groeien. Zij is zich bewust van de taak die haar werd toevertrouwd in 2012 en van de verantwoordelijkheden die dit met zich meebrengt. Zij vertegenwoordigt de waarden die haar familie hebben geleid in de geschiedenis van dit domein: integriteit, werk, nederigheid en plichtsbesef. Samen met haar neef zet zij het werk van hun voorouders voort met als enig doel de grandeur van Angélus te verdedigen en ervoor te zorgen dat deze naam, synoniem aan uitmuntendheid en tijdloosheid, blijft bestaan.
De inspanningen van de gedreven eigenaar, Hubert de Boüard, om de beste wijn in Bordeaux te maken, werden in 2012 beloond met de promotie van Ch Angelus naar de superklasse A. Slechts vier Saint-Emilions mogen deze hoogste kwalificatie voeren, Cheval Blanc, Ausone, Pavie en Angélus.
De goede verhouding tussen kalk en klei zorgt voor een prima water- en mineralenhuishouding. De druivenrassen zijn verdeeld volgens de bodemsoort: merlots op de flanken (meer klei) en cabernets francs op de zand-klei-kalksteenbodems aan de voet. De Angelus wijngaard ligt in een natuurlijk amfitheater op de zuidzijde en aan de voet van Saint-Emilion, waardoor de temperatuur in de zomer oploopt en de rijping van de druiven vervroegt. De bodem heeft natuurlijke drainage door de helling.
De stijl van deze indrukwekkende wijn is die van zijde en fluweel. Rijk en verrukkelijk geconcentreerd. Deze cashmere textuur vol kruidig zwart bosfruit en truffel is zo weelderig "that it takes your breath away" volgens toonaangevende wijnbladen in de wereld. Het behoeft geen nadere uitleg waarom dit één van de meest gezochte wijnen ter wereld is geworden.
De Château Angélus 1e Grand Cru Classé Saint-Emilion is een uiterst verfijnde en aangescherpte Angelus met superfijne tannines en zoet rijp fruit in het centrale gehemelte. Het is vol, maar toch strak en zo gepolijst. Zijdezacht. Heel subtiel. Helderblauw fruit, zwart fruit en pitjes. Soepel en mineraal. 60% merlot en 40% cabernet franc.
The wine displays a brilliant, dense, very dark, almost black colour with dark purple tones, mirroring the perfect ripeness of the grapes and their optimal pH level. The nose exhibits intense aromas of juicy black fruits, such as wild cherries and blackberries. Elegant floral notes then come through, such as peony and violets. Refined tannins underpin a long-lasting, spherical, voluptuous structure on the palate, while the flavours linger long, bringing a sensation of freshness and harmony. This vintage displays a seldom-achieved degree of elegance, while the highest levels of purity and precision are reached with this blend of extraordinary Merlot and characterful Cabernet Franc.
Harvest: 15th to 30th September
Blend: 60 % Merlot, 40 % Cabernet Franc
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Saint-Emillion |
Wijnhuis | Chateau Angélus |
Druif | Cabernet Sauvignon, Merlot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2027 |
Drinken tot | 2062 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 100 |
James Suckling rating | 99 |
Vinous rating | 98 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Parker
Rating
(98 - 100)
Release Price
NA
Drink Date
2027 - 2062
Reviewed by
Lisa Perrotti-Brown
Issue Date
20th May 2021
Source
May 2021 Week 3, The Wine Advocate
The 2020 Angélus has an opaque purple-black color, pulling you in with a captivating perfume of kirsch, Black Forest cake, ripe plums, violets and molten licorice, followed by wafts of underbrush, raspberry leaves and graphite, plus a hint of clove oil. The medium to full-bodied palate already offers beautiful balance and expression at this nascent stage, featuring bright, crunchy red and black fruits with remarkable energy and tension. Its amazingly plush, silken texture carries all these shimmering flavors to a very long and fragrant finish. This jaw-dropping expression of 2020 is simply stunning.
The blend this year is 40% Cabernet Franc and 60% Merlot, due to be aged 18-22 months in French oak barriques, 100% new, and two new foudres. The wine has pH of 3.65 pH and an alcohol of 14.5%.
“This is a vintage we like a lot,” said Hubert de Boüard. “It’s like a super 2001. There are wild flowers—like violets—in the wine. It is a very harmonious vintage.”
“The first part of the season was very wet with high mildew pressure,” Hubert’s daughter, Stephanie de Boüard-Rivoal, CEO and co-owner of Château Angélus, added. “We are still in organic conversion, so this was challenging. The second part of the year, we were in drought. But we have clay across the vineyard. It worked like a tank of water. After two months with no rain, we were worried, so we dug in the ground in the vineyard. The clay two meters down was still wet and fresh!”
“The style of 2020 is—well, maybe some people pushed it too much,” Hubert said. “The skins were very thick. The risk was too much. A few wines have a little bit too much extraction. We kept the fermentation temperature low and were very gentle. We are getting more precision with the tannins. We wanted the least intervention.”
“We are looking to bring more pixels to the image of the wine,” Stephanie said. “The introduction of large oak foudres allows us to limit the oak impact and dissolved oxygen. We are aiming to age 60% in the foudres in the future. We don’t want anything filtering or hiding the fruit.”
Then, I asked Stephanie about the Cabernet Franc, which provides a remarkable kind of shimmer to the blend this year. “We were very surprised to have a revelation with the Cabernet Franc when we were doing the blends. The Merlot we called ‘sublime,’ but we thought the Cabernet Franc a little shy to begin. Then it came through. Yes, the Cabernet Franc truly shines through this year!”
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(96-98)
Drinking Window
2025 - 2060
From: 2020 Bordeaux En Primeur: Almost Back to Normal (Jun 2021)
The 2020 Angélus is shaping up to be tremendous. Bright and punchy, with terrific energy, the 2020 is more linear and focused than any recent vintages I can remember tasting. Crushed red berry fruit, iron, smoke, mint, chalk and dried herbs all build in the glass. In 2020, Angélus is less flashy than it can be. That is a very good thing, for those who can wait. Harvest took place between September 18 to 30. One of the major evolutions here in recent years has been the use of foudres to age the Cabernet Franc. Half of the Franc is now raised in large format oak, and that seems to bringing added freshness to the Grand Vin.
- By Antonio Galloni on May 2021
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Michel de Boüard de Laforest, historicus, chartist en rector van de Academie van Caen onderzocht de oorsprong van zijn familie. De vroegste verwijzing die hij vond naar zijn stamboom was die van Georges Boüard, geboren in 1544, een Bourgeois en Jurat van de stad Bordeaux. Aan het einde van de 18e eeuw, in 1782, vestigt Jean de Boüard de Laforest, een lijfwacht van de koning, zich in Saint-Emilion. Zijn dochter, Catherine Sophie de Boüard de Laforest, trouwde in 1795 met Charles Souffrain de Lavergne en vestigde zich op het landgoed Mazerat, dat toebehoorde aan haar man. Aan het begin van de 20e eeuw erfde Maurice de Boüard de Laforest het landgoed. Hij breidde het uit en voegde in 1920 met name een omheining van 3 hectare toe, genaamd Angélus. Hij liet het in 1945 na aan zijn zonen. Jacques en Christian de Boüard de Laforest zetten het werk van hun vader en dat van vorige generaties voort. Het pand werd geclassificeerd in 1954. Ze breidden het verder uit tot het in 1985 meer dan 20 hectare groot was. Op dat moment nam Hubert de Boüard de Laforest, de zoon van Jacques, het beheer van het landgoed over en in 1987 kreeg hij gezelschap van zijn neef Jean-Bernard Grenié, de schoonzoon van Christian en later van zijn dochter, Stéphanie de Boüard- Rivoel in 2012.
De wijngaard van Château Angélus is gelegen in een natuurlijk amfitheater met uitzicht op de drie Saint-Emilion-kerken. Midden op deze bijzondere plek werden de klanken versterkt en klonken de angelusklokken 's ochtends, 's middags en 's avonds. Ze brachten de werkdag in ritme in de wijngaarden en dorpen en riepen de mannen en vrouwen op om een paar minuten te stoppen met werken en te bidden. De grote Franse impressionistische schilder Jean-François Millet vereeuwigde dit moment van gebed in zijn magnifieke werk "The Angelus", dat nu te zien is in het Musée d'Orsay in Parijs.
Op minder dan een kilometer van de beroemde klokkentoren van Saint-Emilion, gelegen aan de veelgeprezen 'voet van de heuvel' op het zuiden, is Angélus het levenswerk geweest van acht generaties van de familie Boüard de Laforest. In de allereerste classificatie van Saint-Emilion-wijnen in 1954 was Château Angélus een Grand Cru Classé. Reeds in die tijd profiteerde het van een solide reputatie, waardoor het de Bordeaux-wijncrisis van 1973 overleefde en deelnam aan de oenologische vernieuwing van de jaren 80. In deze context profiteerde Hubert de Boüard de Laforest, gediplomeerd oenoloog aan de universiteit van Bordeaux, van het roemruchte verleden van deze prachtige wijn, terwijl hij zich resoluut op de toekomst richtte en een ambitieus en vernieuwend beleid lanceerde en voortzette om uitmuntendheid in de wijnbouw en het maken.