2020 Ao Yun Shangri-La

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | |
Regio | Yunnan |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | , , , Petit Verdot, |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2024 - 2039 |
Op voorraad
9 items beschikbaar
Omschrijving
De Ao Yun Shangri-La 敖云云南香格里拉 is inmiddels al beroemdste Chinese wijn, geproduceerd in de uitlopers van de Himalaya (Shangri-La - Yunnan - China) door LVMH, onder leiding van Maxence Dulou, een wijnmaker afkomstig uit Bordeaux. en bekend van: Cheval Blanc, Le Tour de Pin and Quinault L’Enclos. Het Chinese wijnhuis Ao Yun in de provincie Yunnan wordt gezien als één van de topwijnen van China en laat zien dat er grote wijnen worden gemaakt in dit relatief nieuwe wijnland. De wijngaarden van Ao Yun liggen aan de voet van de heilige berg Meili op een duizelingwekkende hoogte van 2.100-2.600 meter.
Het begon allemaal met een droom. De droom om in China een fijne wijn van wereldklasse in Bordeaux-stijl te creëren. Ao Yun is een droom die uitkomt, een ongelooflijk avontuur dat begon in 2008 met een zoektocht van vier jaar, door landen die nog nooit waren verkend voor wijnbouw. Een zoektocht naar de perfecte plek om een geweldige rode wijn te maken. LVMH richtte zijn pijlen op een atypisch terroir in de buurt van de stad Shangri-La, in de uitlopers van de Himalaya, in het noorden van de provincie Yunnan. De wijngaard, verspreid over vier dorpen, worden volledig met de hand onderhouden door de lokale boeren, die zijn opgeleid in de wijnbouw, terwijl ze trouw blijven aan de agro-ecologische tradities die dit land al honderden jaren kent. Gelegen op een hoogte tussen 2.200 en 2.600 meter boven de zeespiegel, is het landgoed vernoemd naar de prachtige wolken die zich verzamelen boven de permanent met sneeuw bedekte bergketens: in het Mandarijn betekent "Ao Yun" "vliegen boven de wolken"
Ao Yun (敖云葡萄园) Shangri-La (敖云) is een subtiel compromis tussen frisheid en volwassenheid, spanning en dichtheid. Slechts de helft van de geoogste druiven haalde de blend van de nieuwe vintage, wat een weerspiegeling is van een ongeëvenaard niveau van precisie sinds de eerste oogst in 2013. De Ao Yun is een blend met een overwicht van Cabernet Sauvignon (60 %), aangevuld met Cabernet Franc (18%), Merlot (10%), Syrah (6%) en Petit Verdot (6%). Een wijn die met de hand is gemaakt van de 314 percelen van het landgoed, die op hun beurt zijn verdeeld in meer dan 700 subpercelen. Zeer beperkte productie waarvan de helft bestemd is voor de lokale markt, waardoor Ao Yun een zeldzame wijn is. Complexe rijping zonder overmatig gebruik van eikenhout, te beginnen met vijf maanden in potten voor 50% van de productie, daarna tien maanden op vat, waarvan 30% nieuw. De wijn zit verpakt in originele verpakking in elegante bamboe koffers (OWC/1 en OWC/6). Er zijn van de 2020 minder dan 10.000 flessen verspreidt via Place du Bordeaux en de 2020 heeft wederom stuk voor stuk zeer hoge beoordelingen gekregen. .
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. We zitten bijna naast de rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | China |
Regio | Yunnan |
Wijnhuis | Ao Yun |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Syrah-Shiraz |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2039 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
James Suckling rating | 99 |
Vinous rating | 96 |
Smaakprofiel | Aards, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 96
Reviewed by:
Edward Ragg
Release Price:
NA
Drink Date:
2024 - 2039
The 2020 Ao Yun is a blend of 60% Cabernet Sauvignon, 18% Cabernet Franc, 10% Merlot, 6% Syrah and 6% Petit Verdot, with the fruit being sourced from Ao Yun’s four villages in order of rising altitude and percentage terms as follows: 10% from Xidang, 18% from Sinong, 38% from Shuori and 34% from Adong. The wine has a very deep purple appearance and sports a beautifully complex nose of lifted, perfumed dark fruit—cassis, bramble, black cherry, black plum, blueberry, mulberry—with herbaceous notes of mint, green bell pepper and sage, these primary elements marrying beautifully with some subtle, new oak notes of clove, toast, smoke and vanilla. Like the Village Cru red wines, this was matured for 12 months in 30% new, small-format French oak with 30% in older wood and the remainder in Yunnanese stoneware jars. On the palate, this is very full-bodied with super-ripe coating and fine-grained tannins with vibrant acidity—this comes naturally at 3.35 pH—and well-integrated 13.5% alcohol, providing the platform for the concentrated dark fruit and sweet and savory pyrazine and new oak notes. While this wine does not have the immediate "generosity" or sumptuousness of the 2019 vintage, it is undeniably elegant, polished and powerful in its own vintage expression. With its very long length, the 2020 Ao Yun has a complex, layered finish that is abundantly youthful. While it is approachable now, it will show better going forward and will comfortably age for at least 15 years.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
99
Avg Price (ex-tax)
$ 289
Ao Yun Shangri-La 敖云云南香格里拉 2020
Wednesday, Mar 20, 2024
Color
Red
Country
China
Region
Yunnan
Vintage
2020
Super classy, fragrant nose that immediately brings demureness with its currants, graphite, paprika, cigar box, tobacco leaves and a touch of cocoa powder. This is a juicier expression of Ao Yun on the palate, with lots of brightness and probably a little less weight and opulence than 2019, but certainly more agility, firmness, tension and freshness. Refined, layered, long and silky, but the tannins are fresh and present. Extremely long and nervy. The best Ao Yun to date that zeroes in on balance. 60% cabernet sauvignon, 19% cabernet franc, 10% merlot, 6% syrah and 5% petit verdot. 30% new barrels, 30% old barrels and 40% stoneware jars from Sichuan. Drink from 2025, and the wine should age beautifully for the next two decades, if not longer.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
96
Drinking Window
2024 - 2034
From: Cellar Favorite: 2019 Ao Yun (Mar 2023)
The 2019 Ao Yun is seriously impressive. Bright, fresh and vibrant in the glass, the 2019 is a wine of energy more than size. Crushed red berry fruit, blood orange, mint, cinnamon, cedar and sweet pipe tobacco are all finely cut in this mid-weight, Cabernet Sauvignon-based red. In 2019 the blend is 67% Cabernet Sauvignon, 17% Cabernet Franc, 10% Syrah and 6% Petit Verdot from the villages of Shuori, Xidang, Adong and Sinong, aged in 35% new oak, 35% once-filled barrels and 30% stone jarres. It’s a fine effort from the team led by Technical Director Maxence Dulou, a Bordeaux native who spent time in Chile, South Africa and several prestigious Bordeaux châteaux (including Cheval Blanc, Le Tour de Pin and Quinault L’Enclos) before moving with his young family to China in 2013 to head this ambitious project for LVMH.
- By Antonio Galloni on March 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
98
"The resculpting of Ao Yun over the past few years continues here, wiith medium to full intensity ruby colour coupld with nuanced fragrant spices of rosemary, bay leaf and sage that burst out of the glass. Spring flowers, turmeric, bright berry fruits and a slow and steady lift. Feels like an entirely different expression of classic Bordeaux varieties (Syrah aside) that highlights the impact of altitude, and just brings a ton of personality to the glass. Maxence Dulou winemaker. Shorter ageing also, in a bigger variety of containers - 30% new barrel, 30% neutral barrel, 40% stoneware jar for 12 months followed by 5 months in stainless steel vats. Only 59% of grape harvested entered in Ao Yun, with the rest going into the new village wines, and in this vintage 72% of the blend Ao Yun blend is from the two coolest villages of Adong (2600m) and Shuori (2500m)." – Jane Anson
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Het begon allemaal met een droom. De droom om in China een fijne wijn van wereldklasse in Bordeaux-stijl te creëren. Ao Yun is een droom die uitkomt, een ongelooflijk avontuur dat begon in 2008 met een zoektocht van vier jaar, door landen die nog nooit waren verkend voor wijnbouw. Een zoektocht naar de perfecte plek om een geweldige rode wijn te maken. LVMH richtte zijn pijlen op een atypisch terroir in de buurt van de stad Shangri-La, in de uitlopers van de Himalaya, in het noorden van de provincie Yunnan.
Het Chinese wijnhuis Ao Yun in de provincie Yunnan wordt gezien als één van de topwijnen van China en laat zien dat er grote wijnen worden gemaakt in dit relatief nieuwe wijnland. De wijngaarden van Ao Yun liggen aan de voet van de heilige berg Meili op een duizelingwekkende hoogte van 2.100-2.600 meter.
De wijngaard, verspreid over vier dorpen, wordt volledig met de hand onderhouden door de lokale boeren, die zijn opgeleid in de wijnbouw, terwijl ze trouw blijven aan de agro-ecologische tradities die dit land al honderden jaren kent. Gelegen op een hoogte tussen 2.200 en 2.600 meter boven de zeespiegel, is het landgoed vernoemd naar de prachtige wolken die zich verzamelen boven de permanent met sneeuw bedekte bergketens: in het Mandarijn betekent "Ao Yun" "vliegen boven de wolken".
De Ao Yun Shangri-La 敖云云南香格里拉 is inmiddels al beroemdste Chinese wijn, geproduceerd in de uitlopers van de Himalaya (Shangri-La - Yunnan - China) door LVMH, onder leiding van Maxence Dulou, een wijnmaker afkomstig uit Bordeaux. en bekend van: Cheval Blanc, Le Tour de Pin and Quinault L’Enclos. Het Chinese wijnhuis Ao Yun in de provincie Yunnan wordt gezien als één van de topwijnen van China en laat zien dat er grote wijnen worden gemaakt in dit relatief nieuwe wijnland. De wijngaarden van Ao Yun liggen aan de voet van de heilige berg Meili op een duizelingwekkende hoogte van 2.100-2.600 meter.
Het begon allemaal met een droom. De droom om in China een fijne wijn van wereldklasse in Bordeaux-stijl te creëren. Ao Yun is een droom die uitkomt, een ongelooflijk avontuur dat begon in 2008 met een zoektocht van vier jaar, door landen die nog nooit waren verkend voor wijnbouw. Een zoektocht naar de perfecte plek om een geweldige rode wijn te maken. LVMH richtte zijn pijlen op een atypisch terroir in de buurt van de stad Shangri-La, in de uitlopers van de Himalaya, in het noorden van de provincie Yunnan. De wijngaard, verspreid over vier dorpen, worden volledig met de hand onderhouden door de lokale boeren, die zijn opgeleid in de wijnbouw, terwijl ze trouw blijven aan de agro-ecologische tradities die dit land al honderden jaren kent. Gelegen op een hoogte tussen 2.200 en 2.600 meter boven de zeespiegel, is het landgoed vernoemd naar de prachtige wolken die zich verzamelen boven de permanent met sneeuw bedekte bergketens: in het Mandarijn betekent "Ao Yun" "vliegen boven de wolken"
Ao Yun (敖云葡萄园) Shangri-La (敖云) is een subtiel compromis tussen frisheid en volwassenheid, spanning en dichtheid. Slechts de helft van de geoogste druiven haalde de blend van de nieuwe vintage, wat een weerspiegeling is van een ongeëvenaard niveau van precisie sinds de eerste oogst in 2013. De Ao Yun is een blend met een overwicht van Cabernet Sauvignon (60 %), aangevuld met Cabernet Franc (18%), Merlot (10%), Syrah (6%) en Petit Verdot (6%). Een wijn die met de hand is gemaakt van de 314 percelen van het landgoed, die op hun beurt zijn verdeeld in meer dan 700 subpercelen. Zeer beperkte productie waarvan de helft bestemd is voor de lokale markt, waardoor Ao Yun een zeldzame wijn is. Complexe rijping zonder overmatig gebruik van eikenhout, te beginnen met vijf maanden in potten voor 50% van de productie, daarna tien maanden op vat, waarvan 30% nieuw. De wijn zit verpakt in originele verpakking in elegante bamboe koffers (OWC/1 en OWC/6). Er zijn van de 2020 minder dan 10.000 flessen verspreidt via Place du Bordeaux en de 2020 heeft wederom stuk voor stuk zeer hoge beoordelingen gekregen. .
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. We zitten bijna naast de rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | China |
Regio | Yunnan |
Wijnhuis | Ao Yun |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Syrah-Shiraz |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2039 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
James Suckling rating | 99 |
Vinous rating | 96 |
Smaakprofiel | Aards, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard |
Parker
The Wine Advocate
RP 96
Reviewed by:
Edward Ragg
Release Price:
NA
Drink Date:
2024 - 2039
The 2020 Ao Yun is a blend of 60% Cabernet Sauvignon, 18% Cabernet Franc, 10% Merlot, 6% Syrah and 6% Petit Verdot, with the fruit being sourced from Ao Yun’s four villages in order of rising altitude and percentage terms as follows: 10% from Xidang, 18% from Sinong, 38% from Shuori and 34% from Adong. The wine has a very deep purple appearance and sports a beautifully complex nose of lifted, perfumed dark fruit—cassis, bramble, black cherry, black plum, blueberry, mulberry—with herbaceous notes of mint, green bell pepper and sage, these primary elements marrying beautifully with some subtle, new oak notes of clove, toast, smoke and vanilla. Like the Village Cru red wines, this was matured for 12 months in 30% new, small-format French oak with 30% in older wood and the remainder in Yunnanese stoneware jars. On the palate, this is very full-bodied with super-ripe coating and fine-grained tannins with vibrant acidity—this comes naturally at 3.35 pH—and well-integrated 13.5% alcohol, providing the platform for the concentrated dark fruit and sweet and savory pyrazine and new oak notes. While this wine does not have the immediate "generosity" or sumptuousness of the 2019 vintage, it is undeniably elegant, polished and powerful in its own vintage expression. With its very long length, the 2020 Ao Yun has a complex, layered finish that is abundantly youthful. While it is approachable now, it will show better going forward and will comfortably age for at least 15 years.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
99
Avg Price (ex-tax)
$ 289
Ao Yun Shangri-La 敖云云南香格里拉 2020
Wednesday, Mar 20, 2024
Color
Red
Country
China
Region
Yunnan
Vintage
2020
Super classy, fragrant nose that immediately brings demureness with its currants, graphite, paprika, cigar box, tobacco leaves and a touch of cocoa powder. This is a juicier expression of Ao Yun on the palate, with lots of brightness and probably a little less weight and opulence than 2019, but certainly more agility, firmness, tension and freshness. Refined, layered, long and silky, but the tannins are fresh and present. Extremely long and nervy. The best Ao Yun to date that zeroes in on balance. 60% cabernet sauvignon, 19% cabernet franc, 10% merlot, 6% syrah and 5% petit verdot. 30% new barrels, 30% old barrels and 40% stoneware jars from Sichuan. Drink from 2025, and the wine should age beautifully for the next two decades, if not longer.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
96
Drinking Window
2024 - 2034
From: Cellar Favorite: 2019 Ao Yun (Mar 2023)
The 2019 Ao Yun is seriously impressive. Bright, fresh and vibrant in the glass, the 2019 is a wine of energy more than size. Crushed red berry fruit, blood orange, mint, cinnamon, cedar and sweet pipe tobacco are all finely cut in this mid-weight, Cabernet Sauvignon-based red. In 2019 the blend is 67% Cabernet Sauvignon, 17% Cabernet Franc, 10% Syrah and 6% Petit Verdot from the villages of Shuori, Xidang, Adong and Sinong, aged in 35% new oak, 35% once-filled barrels and 30% stone jarres. It’s a fine effort from the team led by Technical Director Maxence Dulou, a Bordeaux native who spent time in Chile, South Africa and several prestigious Bordeaux châteaux (including Cheval Blanc, Le Tour de Pin and Quinault L’Enclos) before moving with his young family to China in 2013 to head this ambitious project for LVMH.
- By Antonio Galloni on March 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
98
"The resculpting of Ao Yun over the past few years continues here, wiith medium to full intensity ruby colour coupld with nuanced fragrant spices of rosemary, bay leaf and sage that burst out of the glass. Spring flowers, turmeric, bright berry fruits and a slow and steady lift. Feels like an entirely different expression of classic Bordeaux varieties (Syrah aside) that highlights the impact of altitude, and just brings a ton of personality to the glass. Maxence Dulou winemaker. Shorter ageing also, in a bigger variety of containers - 30% new barrel, 30% neutral barrel, 40% stoneware jar for 12 months followed by 5 months in stainless steel vats. Only 59% of grape harvested entered in Ao Yun, with the rest going into the new village wines, and in this vintage 72% of the blend Ao Yun blend is from the two coolest villages of Adong (2600m) and Shuori (2500m)." – Jane Anson
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Het begon allemaal met een droom. De droom om in China een fijne wijn van wereldklasse in Bordeaux-stijl te creëren. Ao Yun is een droom die uitkomt, een ongelooflijk avontuur dat begon in 2008 met een zoektocht van vier jaar, door landen die nog nooit waren verkend voor wijnbouw. Een zoektocht naar de perfecte plek om een geweldige rode wijn te maken. LVMH richtte zijn pijlen op een atypisch terroir in de buurt van de stad Shangri-La, in de uitlopers van de Himalaya, in het noorden van de provincie Yunnan.
Het Chinese wijnhuis Ao Yun in de provincie Yunnan wordt gezien als één van de topwijnen van China en laat zien dat er grote wijnen worden gemaakt in dit relatief nieuwe wijnland. De wijngaarden van Ao Yun liggen aan de voet van de heilige berg Meili op een duizelingwekkende hoogte van 2.100-2.600 meter.
De wijngaard, verspreid over vier dorpen, wordt volledig met de hand onderhouden door de lokale boeren, die zijn opgeleid in de wijnbouw, terwijl ze trouw blijven aan de agro-ecologische tradities die dit land al honderden jaren kent. Gelegen op een hoogte tussen 2.200 en 2.600 meter boven de zeespiegel, is het landgoed vernoemd naar de prachtige wolken die zich verzamelen boven de permanent met sneeuw bedekte bergketens: in het Mandarijn betekent "Ao Yun" "vliegen boven de wolken".