2020 Abadia Retuerta Seleccíon Especial

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2024 - 2030 |
Beschikbaar per | 17 jan. 2025 |
- Koop 6 voor 44,95 37,15 en bespaar 5%
Omschrijving
De 2020 Abadía Retuerta Selección Especial is een fantastisch rode wijn uit de regio Castilla y León, Spanje gelegen in de appellatie Sardon del Duero. Deze appellatie grenst aan de Ribera del Duero en is voor Abadia Retuerta zeer belangrijk daar in deze appellatie meerdere druiven zijn toegestaan dan in de Ribera del Duero. Daar ze bij Abadia wat meer frans georiënteerde wijnen maken willen ze graag naast tempranillo ook cabernet sauvignon, syrah en petit Verdot gebruiken en hier maken ze zelfs single vineyard wijnen van.
De Selección Especial is een blend bestaande uit 70% Tempranillo, 14% Cabernet Sauvignon, 11% Syrah, 4% Merlot and 1% Petit Verdot. De druiven worden met de hand geoogst en zorgvuldig geselecteerd. De wijn rijpt gedurende ongeveer 12-16 maanden in eikenhouten vaten, zowel Frans als Amerikaans, wat bijdraagt aan de complexiteit en finesse.
In het glas is de Abadía Retuerta Selección Especial diep robijnrood van kleur met paarse nuances. In de neus ruiken we intense aroma's van rijp rood en zwart fruit (zoals kersen, bessen en pruimen), gecombineerd met subtiele hints van kruiden, cederhout, vanille en geroosterde tonen.In de mond is de wijn vol en goed uitgebalanceerd met zijdezachte tannines. De wijn heeft een stevige structuur, levendige zuren en een lange, elegante afdronk waarin fruit en specerijen harmonieus samenkomen.
De 2020 Abadía Retuerta Selección Especial is een veelzijdige wijn die goed past bij:
- Gegrild of geroosterd rood vlees (bijvoorbeeld lamskoteletten of steak).
- Wildgerechten zoals hert of eend.
- Rijpe kazen zoals manchego.
- Gerechten met stevige sauzen of mediterrane kruiden.
Jaargang 2020:
De jaargang 2020 stond bekend om de ideale weersomstandigheden voor rijping, wat resulteerde in een wijn met een uitstekende balans tussen concentratie, frisheid en finesse. Het koele klimaat van Castilla y León zorgt ervoor dat de wijnen levendige zuren behouden, zelfs bij warme zomers.
Wijnhuis Abadia Retuerta
Abadía Retuerta Le Domaine, zo heet het wijngoed voluit, is een wijndomein dat zich aan de poorten van de Ribeira del Duero bevindt. Het domein brengt niet enkel exclusieve wijnen voort, maar is op zichzelf een architecturale parel, een oude 12e-eeuwse abdij met een luxueus 5-sterrenhotel en een sterrenrestaurant. Deze historische abdij is eigendom van het Zwitserse farmaciebedrijf Novartis en werd in 2008 gerestaureerd onder leiding van de Italiaanse architect Marco Serra. Het bevindt zich in Sardón de Duero, pal aan de westelijke grens van de Ribeira del Duero. Een aantal van de wijngaarden ligt dan ook buiten dit gebied. Bovendien experimenteren ze bij Abadía Retuerta met druivenrassen als gewürztraminer, riesling, cabernet sauvignon en syrah die in Ribeira del Duero niet toegelaten zijn. De wijnen worden voorlopig op de markt gebracht onder de basisappellatie Vino de la Tierra Castilla Y León. Een aanvraag tot eigen appellatie is echter ingediend. Het domein concentreert zich vooral op de productie van high-end rode wijnen, maar heeft sinds kort ook een witte wijn op de markt gebracht. Deze wijn is een eigenaardige maar zeer geslaagde blend van sauvignon blanc, verdejo, godello, riesling en gewürztraminer.
Le Domaine, want zo heet de witte wijn, heeft een subtiele houtrijping genoten en bovendien 6 maanden op de lies gerust. Het resultaat is een licht aromatische wijn die bijzonder soepel is in de mond en begeleid wordt door een mooie fraicheur en dito lengte. Daarnaast produceert Abadía Retuerta 5 rode wijnen waarvan één blend en vier rode single vineyard monocepages, respectievelijk: Seleccion Especial (tempranillo, cabernet sauvignon en syrah), Pago Negralada (tempranillo), Pago Garduna (syrah), Pago Valdebellón (cabernet sauvignon) en PV (petit verdot).
Dat we hier over een top wijnhuis praten blijkt ook wel uit het simpele feit dat men Pascal Delbeck van Château Ausone heeft aangetrokken als lid van het management die Abadia Retuerta consulteert. Een andere grootheid die dagdagelijks adviseert is Angel Anocibar Beloqui, de eerste Spaanse Doctor in de oenologie aan de universiteit van Bordeaux, en in 2005 door IWC uitgeroepen als Beste Wijnmaker. Een ander zeer noemenswaardig feit is dat Abadia Retuerta op het domein een geweldig hotel en restaurant heeft. Het restaurant heeft recent zelfs een Michelin ster gekregen. Lees meer onder het kopje wijnhuis.
Specificaties
Beschikbaar per | 17 jan. 2025 |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | Spanje |
Regio | Castilla y Leon |
Appellatie | Sardon de Duero |
Wijnhuis | Abadia Retuerta |
Druif | Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Syrah-Shiraz, Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 93 |
James Suckling rating | 93 |
Vinous rating | 94 |
Smaakprofiel | Aards, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Kruidig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard |
Wijnhuis
Dit prachtige wijngoed is het resultaat van een Zwitserse investering (Novartus) in Spaanse grond, waarvan de wijngaarden en de kelders aangelegd en ingericht zijn met Franse expertise. Niet zomaar Spaanse grond, maar ideaal gelegen hellingen met uitzicht op het beroemdste wijngoed van Spanje: Vegas Sicilia. De Zwitsers hebben het geluk gehad dat zij een wijngekke, Spaanse advocaat bij de hand hadden, die op zijn beurt bevriend was met Pascal Delbeck (wijnmaker uit de Saint-Emilion).Hij kreeg Delbeck zo ver om de rol van technisch architect en wijnmaker op zich te nemen. Het gaat te ver om dit fascinerende verhaal gedetailleerd uit de doeken te doen, maar voor u is het belang te weten dat de druiven hier met uitzonderlijk veel respect en zachtheid behandeld worden.
Ondanks de relatieve grootschaligheid (240 ha wijngaard) is er geen pomp te vinden in de enorme kelder. Letterlijk alles (tanks, houten foeders, vaten en persen) kan zo hoog opgetild en verplaatst worden door hydraulische loopkatten dat elke beweging en verplaatsing uitsluitend met valdruk geschiedt. Dus ook de vele honderden okshoofden (barriques van 225 liter) worden met valdruk gevuld, waarna de wijn z'n tijd mag rijpen in zijn eikenhouten bed.