2019 Abadia Retuerta Pago Garduña
De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
| Wijnsoort | |
|---|---|
| Land | |
| Regio | |
| Appellatie | Sardon de Duero |
| Wijnhuis | |
| Jaar | 2019 |
| Druif | |
| Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
| Drink venster | 2024 - 2032 |
| Beschikbaar per | 26 nov. 2025 |
Lage voorraad
Nog maar 5 over
Omschrijving
Abadia Retuerta Pago Garduna
De Abadia Retuerta Pago la Garduna komt van een single vineyard en is exclusief geproduceerd met Syrah druiven. De Pago la Garduna is afkomstig van kalkrijke bodems beschut door pijnbomen op een 810 meter hooggelegen wijngaard. De opbrengsten zijn altijd laag, ongeveer 20 hectoliter per hectare. De wijn heeft 18 maanden opvoeding gehad in nieuw Frans eiken.
De Garduna is een Pago wijn wat inhoudt dat dit van een geregistreerd uniek domein komt. De wijn heeft een diepe, intense donkere kleur. De wijn is zeer fijn, elegant en delicaat in de neus met tonen van framboos, kers, tijm, lavendel, balsamico, tabak en rode bes vermengd met mediterane kruiden zoals tijm en lavendel met framboos, tabak en fraaie ietwat bittere tannines. De wijn is medium tot full-bodied met een goede balans en een zuurgraad die frisheid toevoegt. De Garduna is een complex stevig glas wijn in een zeer gelimiteerde oplage met een fraaie lange afdronk. De wijn is klaar om gedronken te worden maar zal zich de komende jaren nog verder kunnen ontwikkelen. Dit is een van de 4 Pago-wijnen van Abadia Retuerta (Negralada, Petit Verdot, Valdebellon en Garduna) waarvan altijd maar enkele duizenden flessen geproduceerd worden (omdat dit kleine en zeer bijzondere wijngaarden zijn).
De "Pago" status is zo'n beetje de Grand Cru onder de Spaanse wijnen, en de hoogste status die een wijnbedrijf in Spanje kan behalen. Een wijn mag een Pago-wijn zijn als van de wijnen gegarandeerd kan worden dat de druiven afkomstig zijn van een geografische zone waarvan de specifieke bodemkarakteristieken herkenbaar zijn. Met andere woorden: in bepaalde zone´s heerst er een speciaal microklimaat dat, in combinatie met de samenstelling van de bodem een druif produceert die ondanks dat het een bekend druivenras is, qua smaak niet te vergelijken is met die van zijn soortgenoten. Er zijn maar een handvol wijnen in Spanje die deze ultieme status hebben.
Wijnhuis Abadia Retuerta
Abadía Retuerta Le Domaine, zo heet het wijngoed voluit, is een wijndomein dat zich aan de poorten van de Ribeira del Duero bevindt. Het domein brengt niet enkel exclusieve wijnen voort, maar is op zichzelf een architecturale parel, een oude 12e-eeuwse abdij met een luxueus 5-sterrenhotel en een sterrenrestaurant. Deze historische abdij is eigendom van het Zwitserse farmaciebedrijf Novartis en werd in 2008 gerestaureerd onder leiding van de Italiaanse architect Marco Serra. Het bevindt zich in Sardón de Duero, pal aan de westelijke grens van de Ribeira del Duero. Een aantal van de wijngaarden ligt dan ook buiten dit gebied. Bovendien experimenteren ze bij Abadía Retuerta met druivenrassen als gewürztraminer, riesling, cabernet sauvignon en syrah die in Ribeira del Duero niet toegelaten zijn. De wijnen worden voorlopig op de markt gebracht onder de basisappellatie Vino de la Tierra Castilla Y León. Een aanvraag tot eigen appellatie is echter ingediend. Het domein concentreert zich vooral op de productie van high-end rode wijnen, maar heeft sinds kort ook een witte wijn op de markt gebracht. Deze wijn is een eigenaardige, maar zeer geslaagde blend van sauvignon blanc, verdejo, godello, riesling en gewürztraminer.
Le Domaine, want zo heet deze witte wijn, heeft een subtiele houtrijping genoten en bovendien 6 maanden op de lies gerust. Het resultaat is een licht aromatische wijn die bijzonder soepel is in de mond en begeleid wordt door een mooie fraicheur en dito lengte. Daarnaast produceert Abadía Retuerta 5 rode wijnen waarvan één blend en vier rode single vineyard monocepages, respectievelijk: Seleccion Especial (tempranillo, cabernet sauvignon en syrah), Pago Negralada (tempranillo), Pago Garduna (syrah), Pago Valdebellón (cabernet sauvignon) en PV (petit verdot).
Dat we hier over een top wijnhuis praten blijkt ook wel uit het simpele feit dat men Pascal Delbeck van Château Ausone heeft aangetrokken als lid van het management die Abadia Retuerta consulteert. Een andere grootheid die dagdagelijks adviseert is Angel Anocibar Beloqui, de eerste Spaanse Doctor in de oenologie aan de universiteit van Bordeaux, en in 2005 door IWC uitgeroepen als Beste Wijnmaker. Een ander zeer noemenswaardig feit is dat Abadia Retuerta op het domein een geweldig hotel en restaurant heeft. Het restaurant heeft recent zelfs een Michelin ster gekregen. Lees meer onder het kopje wijnhuis.
Specificaties
| Beschikbaar per | 26 nov. 2025 |
|---|---|
| Verpakking opmerking | Doos |
| Wijnsoort | Rood |
| Land | Spanje |
| Regio | Castilla y Leon |
| Appellatie | Sardon de Duero |
| Wijnhuis | Abadia Retuerta |
| Druif | Syrah-Shiraz |
| Biologisch gecertificeerd | Nee |
| Natural wijn | Nee |
| Vegan | Nee |
| Jaar | 2019 |
| Drinken vanaf | 2024 |
| Drinken tot | 2032 |
| Alcohol % | 14.5 |
| Alcoholvrij/arm | Nee |
| Inhoud | 0.75 ltr |
| Houtrijping | Ja |
| Bubbels | Nee |
| Dessert wijn | Nee |
| Afsluiting | Kurk |
| Parker rating | 92 |
| James Suckling rating | 93 |
| Smaakprofiel | Aards, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Kruidig, Tannines, Vol |
| Drink momenten | Barbecue, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 92
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$140
Drink Date:
2023 - 2029
The single vineyard 2019 Pago la Garduña is pure Syrah from a plot planted in 1994 on a north-facing slope on clay rich soils. It fermented with the yeasts they isolated form their own vineyards and matured in French oak barrels (50% new), including malolactic, for 18 months. It's ripe at 15% alcohol and has good freshness, and it's also more Mediterranean, a tad riper and less varietal, with more notes of aromatic herbs and black olives. It's full-bodied, concentrated and reflects the sun of the year. 7,362 bottles were filled in May 2021.
In 2022, they obtained their single-vineyard appellation, Denominación de Origen Protegida Abadía Retuerta, that can be retroactive to previous vintages. Pago Negralada, Pago la Raya (white Le Domaine) and Viñedo Histórico will obtain organic certification, and in the next four years the whole of their 193 hectares of vineyards will obtain the certification too. Current production averages 600,000 bottles. They make serious, modern, ripe, generously oaked wines designed for the long haul.
Published: Jan 31, 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
93
Avg Price (ex-tax)
$ 101
Abadia Retuerta Syrah Castilla y León Pago Garduña 2020
Monday, Sep 16, 2024
Color
Red
Country
Spain
Region
Castilla y León
Vintage
2020
Download Shelftalker
Distinctively meaty nose with pine, dark cherries, dark earth and peppercorns. This is plump and round in the middle, but turns a bit firmer and vertical in the finish, with powerful, fine-grained tannins and a long, spicy, deliciously meaty finish. Drink or hold.
Zekun Shuai
Senior Editor
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
96/100
Penin:
Color: cherry, garnet rim.
Aroma: ripe fruit, complex, scrubland, spicy, cocoa bean, toasty.
Boca: elegant, powerful, full, great length, fine tannins.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Dit prachtige wijngoed is het resultaat van een Zwitserse investering (Novartus) in Spaanse grond, waarvan de wijngaarden en de kelders aangelegd en ingericht zijn met Franse expertise. Niet zomaar Spaanse grond, maar ideaal gelegen hellingen met uitzicht op het beroemdste wijngoed van Spanje: Vegas Sicilia. De Zwitsers hebben het geluk gehad dat zij een wijngekke, Spaanse advocaat bij de hand hadden, die op zijn beurt bevriend was met Pascal Delbeck (wijnmaker uit de Saint-Emilion).Hij kreeg Delbeck zo ver om de rol van technisch architect en wijnmaker op zich te nemen. Het gaat te ver om dit fascinerende verhaal gedetailleerd uit de doeken te doen, maar voor u is het belang te weten dat de druiven hier met uitzonderlijk veel respect en zachtheid behandeld worden.
Ondanks de relatieve grootschaligheid (240 ha wijngaard) is er geen pomp te vinden in de enorme kelder. Letterlijk alles (tanks, houten foeders, vaten en persen) kan zo hoog opgetild en verplaatst worden door hydraulische loopkatten dat elke beweging en verplaatsing uitsluitend met valdruk geschiedt. Dus ook de vele honderden okshoofden (barriques van 225 liter) worden met valdruk gevuld, waarna de wijn z'n tijd mag rijpen in zijn eikenhouten bed.
Trivia
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aanAbadia Retuerta Pago Garduna
De Abadia Retuerta Pago la Garduna komt van een single vineyard en is exclusief geproduceerd met Syrah druiven. De Pago la Garduna is afkomstig van kalkrijke bodems beschut door pijnbomen op een 810 meter hooggelegen wijngaard. De opbrengsten zijn altijd laag, ongeveer 20 hectoliter per hectare. De wijn heeft 18 maanden opvoeding gehad in nieuw Frans eiken.
De Garduna is een Pago wijn wat inhoudt dat dit van een geregistreerd uniek domein komt. De wijn heeft een diepe, intense donkere kleur. De wijn is zeer fijn, elegant en delicaat in de neus met tonen van framboos, kers, tijm, lavendel, balsamico, tabak en rode bes vermengd met mediterane kruiden zoals tijm en lavendel met framboos, tabak en fraaie ietwat bittere tannines. De wijn is medium tot full-bodied met een goede balans en een zuurgraad die frisheid toevoegt. De Garduna is een complex stevig glas wijn in een zeer gelimiteerde oplage met een fraaie lange afdronk. De wijn is klaar om gedronken te worden maar zal zich de komende jaren nog verder kunnen ontwikkelen. Dit is een van de 4 Pago-wijnen van Abadia Retuerta (Negralada, Petit Verdot, Valdebellon en Garduna) waarvan altijd maar enkele duizenden flessen geproduceerd worden (omdat dit kleine en zeer bijzondere wijngaarden zijn).
De "Pago" status is zo'n beetje de Grand Cru onder de Spaanse wijnen, en de hoogste status die een wijnbedrijf in Spanje kan behalen. Een wijn mag een Pago-wijn zijn als van de wijnen gegarandeerd kan worden dat de druiven afkomstig zijn van een geografische zone waarvan de specifieke bodemkarakteristieken herkenbaar zijn. Met andere woorden: in bepaalde zone´s heerst er een speciaal microklimaat dat, in combinatie met de samenstelling van de bodem een druif produceert die ondanks dat het een bekend druivenras is, qua smaak niet te vergelijken is met die van zijn soortgenoten. Er zijn maar een handvol wijnen in Spanje die deze ultieme status hebben.
Wijnhuis Abadia Retuerta
Abadía Retuerta Le Domaine, zo heet het wijngoed voluit, is een wijndomein dat zich aan de poorten van de Ribeira del Duero bevindt. Het domein brengt niet enkel exclusieve wijnen voort, maar is op zichzelf een architecturale parel, een oude 12e-eeuwse abdij met een luxueus 5-sterrenhotel en een sterrenrestaurant. Deze historische abdij is eigendom van het Zwitserse farmaciebedrijf Novartis en werd in 2008 gerestaureerd onder leiding van de Italiaanse architect Marco Serra. Het bevindt zich in Sardón de Duero, pal aan de westelijke grens van de Ribeira del Duero. Een aantal van de wijngaarden ligt dan ook buiten dit gebied. Bovendien experimenteren ze bij Abadía Retuerta met druivenrassen als gewürztraminer, riesling, cabernet sauvignon en syrah die in Ribeira del Duero niet toegelaten zijn. De wijnen worden voorlopig op de markt gebracht onder de basisappellatie Vino de la Tierra Castilla Y León. Een aanvraag tot eigen appellatie is echter ingediend. Het domein concentreert zich vooral op de productie van high-end rode wijnen, maar heeft sinds kort ook een witte wijn op de markt gebracht. Deze wijn is een eigenaardige, maar zeer geslaagde blend van sauvignon blanc, verdejo, godello, riesling en gewürztraminer.
Le Domaine, want zo heet deze witte wijn, heeft een subtiele houtrijping genoten en bovendien 6 maanden op de lies gerust. Het resultaat is een licht aromatische wijn die bijzonder soepel is in de mond en begeleid wordt door een mooie fraicheur en dito lengte. Daarnaast produceert Abadía Retuerta 5 rode wijnen waarvan één blend en vier rode single vineyard monocepages, respectievelijk: Seleccion Especial (tempranillo, cabernet sauvignon en syrah), Pago Negralada (tempranillo), Pago Garduna (syrah), Pago Valdebellón (cabernet sauvignon) en PV (petit verdot).
Dat we hier over een top wijnhuis praten blijkt ook wel uit het simpele feit dat men Pascal Delbeck van Château Ausone heeft aangetrokken als lid van het management die Abadia Retuerta consulteert. Een andere grootheid die dagdagelijks adviseert is Angel Anocibar Beloqui, de eerste Spaanse Doctor in de oenologie aan de universiteit van Bordeaux, en in 2005 door IWC uitgeroepen als Beste Wijnmaker. Een ander zeer noemenswaardig feit is dat Abadia Retuerta op het domein een geweldig hotel en restaurant heeft. Het restaurant heeft recent zelfs een Michelin ster gekregen. Lees meer onder het kopje wijnhuis.
| Beschikbaar per | 26 nov. 2025 |
|---|---|
| Verpakking opmerking | Doos |
| Wijnsoort | Rood |
| Land | Spanje |
| Regio | Castilla y Leon |
| Appellatie | Sardon de Duero |
| Wijnhuis | Abadia Retuerta |
| Druif | Syrah-Shiraz |
| Biologisch gecertificeerd | Nee |
| Natural wijn | Nee |
| Vegan | Nee |
| Jaar | 2019 |
| Drinken vanaf | 2024 |
| Drinken tot | 2032 |
| Alcohol % | 14.5 |
| Alcoholvrij/arm | Nee |
| Inhoud | 0.75 ltr |
| Houtrijping | Ja |
| Bubbels | Nee |
| Dessert wijn | Nee |
| Afsluiting | Kurk |
| Parker rating | 92 |
| James Suckling rating | 93 |
| Smaakprofiel | Aards, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Kruidig, Tannines, Vol |
| Drink momenten | Barbecue, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard |
Parker
The Wine Advocate
RP 92
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$140
Drink Date:
2023 - 2029
The single vineyard 2019 Pago la Garduña is pure Syrah from a plot planted in 1994 on a north-facing slope on clay rich soils. It fermented with the yeasts they isolated form their own vineyards and matured in French oak barrels (50% new), including malolactic, for 18 months. It's ripe at 15% alcohol and has good freshness, and it's also more Mediterranean, a tad riper and less varietal, with more notes of aromatic herbs and black olives. It's full-bodied, concentrated and reflects the sun of the year. 7,362 bottles were filled in May 2021.
In 2022, they obtained their single-vineyard appellation, Denominación de Origen Protegida Abadía Retuerta, that can be retroactive to previous vintages. Pago Negralada, Pago la Raya (white Le Domaine) and Viñedo Histórico will obtain organic certification, and in the next four years the whole of their 193 hectares of vineyards will obtain the certification too. Current production averages 600,000 bottles. They make serious, modern, ripe, generously oaked wines designed for the long haul.
Published: Jan 31, 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
93
Avg Price (ex-tax)
$ 101
Abadia Retuerta Syrah Castilla y León Pago Garduña 2020
Monday, Sep 16, 2024
Color
Red
Country
Spain
Region
Castilla y León
Vintage
2020
Download Shelftalker
Distinctively meaty nose with pine, dark cherries, dark earth and peppercorns. This is plump and round in the middle, but turns a bit firmer and vertical in the finish, with powerful, fine-grained tannins and a long, spicy, deliciously meaty finish. Drink or hold.
Zekun Shuai
Senior Editor
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
96/100
Penin:
Color: cherry, garnet rim.
Aroma: ripe fruit, complex, scrubland, spicy, cocoa bean, toasty.
Boca: elegant, powerful, full, great length, fine tannins.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Dit prachtige wijngoed is het resultaat van een Zwitserse investering (Novartus) in Spaanse grond, waarvan de wijngaarden en de kelders aangelegd en ingericht zijn met Franse expertise. Niet zomaar Spaanse grond, maar ideaal gelegen hellingen met uitzicht op het beroemdste wijngoed van Spanje: Vegas Sicilia. De Zwitsers hebben het geluk gehad dat zij een wijngekke, Spaanse advocaat bij de hand hadden, die op zijn beurt bevriend was met Pascal Delbeck (wijnmaker uit de Saint-Emilion).Hij kreeg Delbeck zo ver om de rol van technisch architect en wijnmaker op zich te nemen. Het gaat te ver om dit fascinerende verhaal gedetailleerd uit de doeken te doen, maar voor u is het belang te weten dat de druiven hier met uitzonderlijk veel respect en zachtheid behandeld worden.
Ondanks de relatieve grootschaligheid (240 ha wijngaard) is er geen pomp te vinden in de enorme kelder. Letterlijk alles (tanks, houten foeders, vaten en persen) kan zo hoog opgetild en verplaatst worden door hydraulische loopkatten dat elke beweging en verplaatsing uitsluitend met valdruk geschiedt. Dus ook de vele honderden okshoofden (barriques van 225 liter) worden met valdruk gevuld, waarna de wijn z'n tijd mag rijpen in zijn eikenhouten bed.
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aan