2019 Hispano Suizas Tantum Ergo Vintage Brut Nature

Schrijf de eerste review over dit product
rotation
  • Koop 6 voor 54,50 45,04 en bespaar 9%
Nog 26 op voorraad
gift Cadeauverpakking mogelijk in winkelwagen Vanuit de winkelwagen kunt u een cadeaubericht of cadeauverpakking toevoegen aan de door u gekozen product(en).

Omschrijving

chevron-down

De Tantum Ergo is het topmodel van Hispano Suizas en internationaal het vlaggenschip met lovende kritieken. Het is een van de Cava's die van exact dezelfde druiven gemaakt wordt dan een champagne, namelijk Chardonnay & Pinot (Blanc de Noir) en dit zien we zelden in de Cava streek. De wijn wordt ook gemaakt volgens methode Traditionele dus met een dubbele gisting, dus dit mag met recht een 'Spaanse Champagne' worden genoemd (saillant detail maar de 

Wij durven de uitdaging aan zoals ook o.a. Suckling en Decanter be-amen en drink de Vintage Cava's van Hispano Suizas maar eens (blind) naast een goede champagne en u zult het zelf ervaren. Zo ongelooflijk goed met een indrukwekkende perlage. Zo fijn dat de bubbels amper te zien zijn, maar in de mond zijn de belletjes zo fantastisch verfijnd en geven al het frisse fruit weg.

Voor het topmodel van deze op-en-top Spaanse 'Champagne'  selecteren ze de beste druiven van wijnstokken met een lage opbrengst uit de eigen wijngaarden van Chardonnay en Pinot Noir, die slechts 3.500 planten per hectare bevatten. De druiven worden verzameld in speciale dozen van elk 15 kg. Ze oogsten uitsluitend in de zeer vroege ochtend om de druiven op een optimale temperatuur te houden totdat ze de wijnmakerij bereiken. Eenmaal in de wijnmakerij worden de volle dozen gedurende 3 dagen bewaard in koelcellen bij een temperatuur van -10°C.

De druivensoorten worden apart gevinifieerd, en aan het einde van de gisting wordt de coupage uitgevoerd. De Chardonnay wordt ontsteeld en gekneusd, waarna de druivenpulp in roestvrijstalen tanks met een koelsysteem wordt geplaatst voor een koude schilweking bij 8°C gedurende 36 uur.

De Pinot Noir wordt koud geperst in een pneumatische pers, waarbij een lichte persing van niet meer dan 0,5 bar wordt uitgevoerd om het witte druivensap te verkrijgen. Het druivensap wordt 36 uur statisch gelaten, waarna alleen het heldere deel gefermenteerd wordt. De fermentatie vindt plaats in nieuwe Amerikaanse eiken vaten van 400 liter bij een temperatuur van 16°C.

Na de fermentatie blijft de wijn op de droesem (lees) totdat de definitieve filtratie plaatsvindt. De tweede gisting vindt plaats in de fles bij een constante temperatuur van 16°C om een zeer langzame gisting te bevorderen, wat resulteert in een perfecte integratie van het koolzuur, zichtbaar in de zeer fijne bubbels in het glas. De rijping op de droesem duurt minimaal bijna 4 jaar en het degorgeren gebeurt handmatig.

In het glas heeft deze topwijn een goudgele kleur met een groene zweem aan de rangen. in de neus heeft de Tantum Ergo Vintage een hoge intensiteit met een veelheid van geuren nadat de wijn 'open-gaat' in het glas. Zeer complex en elegant met hints van rijp fruit, gedroogd fruit en een achtergrond van vanille en boter en gistige tonen van de veroudering In de mond ondanks dat de wijn amper suiker bevat (ultra-brut) zeer romig, vol en elegant met een prachtige, e evenwichtige zuurgraad en een zeer lange passage door de mond.

OVER CAVA & HISPANO SUIZAS

Cava is een beschermde herkomstbenaming sinds 1972. De naam cava duikt voor het eerst officieel op in 1959; daarvoor noemden de Spanjaarden dit gewoon "champán". Het productieproces is dan ook volledig identiek aan dat van champagne. Historisch is het zelfs zo dat monnik Dom Pérignon, de "uitvinder" van de champagne, het idee om een kurk met muselet te gebruiken om de fles af te sluiten, gehaald had in Catalunya toen hij daar op bezoek was. 

De productie van cava gebeurt volgens de normen van de "méthode traditionnelle", volledig identiek aan de productie van champagne met twee belangrijke verschillen: de regio of terroir waar de druiven groeien en vooral de druiven die gebruikt worden.

De productie van CAVA vindt inderdaad nog hoofdzakelijk plaats in wat vandaag het grondgebied is van de D.O. Penedès, maar er zijn intussen ook heel wat andere regio's waar cava kan gemaakt worden en die ook wettelijk tot de Cava-appellatie behoren en bij Valencia ligt ook nog een klein uniek gebied wat behoort tot deΩe D.O.P. Cava.

Het wijkt af van deze regio in de buurt van Penedes (Barcelona) doordat dit een continentaal klimaat en mediterrane invloeden heeft en de bodems voornamelijk bestaan uit kalkhoudende klei. Een ander verschil is dat de wijngaarden een paar honderd meter boven zee-niveau liggen en nog hard moeten werken om diep uit de grond zijn water en mineralen te vinden. Tevens is er een groot verschil tussen dag- en nacht  en dit geeft druiven goede zuren. Dit alles is ideaal is voor de productie van elegante, frisse mousserende wijnen zoals deze top-Cava.

WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.

Specificaties

chevron-down
Wijnsoort Wit
Land Spanje
Regio Valencia
Appellatie Utiel Requena
Wijnhuis Hispano Suizas
Druif Chardonnay, Pinot Noir
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2019
Drinken vanaf 2024
Drinken tot 2030
Alcohol % 12.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Ja
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Aanbieding Staffelkorting
Parker rating 91
James Suckling rating 91

Recensies

chevron-down
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over: 2019 Hispano Suizas Tantum Ergo Vintage Brut Nature
loader
Bezig met laden...

check-circle U heeft uw review aangeboden ter goedkeuring.

Bijlagen

chevron-down
2023 Hispano Suizas Impromptu Rosé
2022 Hispano Suizas Albariño Finca Casa Julia
2021 Hispano Suizas Tantum Ergo Chardonnay Pinot Noir Brut Nature
Volg het laatste nieuws over al onze wijnen, acties en nieuwe selecties.

Laatste review

10.04.2025

kiyoh-stars-open
kiyoh-stars-filled

2023 Emilio Moro Bestizo

"Mencia druif is persoonlijk een favoriet, onderschatte druif. subtiele k..." Stefan

Bekijk product recensie