2019 Fontodi Flaccianello Della Pieve Methusalem (6 liter)

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | |
Appellatie | Toscana |
Wijnhuis | |
Jaar | 2019 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 6 ltr (15%) |
Drink venster | 2024 - 2050 |
Lage voorraad
Nog maar 1 over
Omschrijving
De Fontodi ‘Flaccianello della Pieve’ is uit 100% Sangiovese gevinificeerd, deze druiven komen uit de oudste percelen van het wijngoed en hebben een strenge selectie ondergaan. Er staan 6.000 druivenstokken per hectare die volgens de Guyot-snoeimethode worden verzorgd. De wijn werd in edelstaal vergist, waarbij het proces zonder toevoeging van vreemde gistsoorten natuurlijk verliep. De malolactische gisting vond in barriques plaats. Voor de opvoeding, die 18 maanden in beslag nam, koos men voor nieuwe barriques gemaakt van Allier- en Troncais-eikenhout.. Een frisse en doordringende wijn. De aroma's van verschillende donkere vruchten nemen toe naarmate de wijn langer lucht heeft gekregen. Een geweldige lengte, warm en zuiver met een mooie balans. Mooi potentieel. De Flaccianello heeft een robijnrode kleur met intense fruitige aroma's van pruimen en kersen, viooltjes en vanille. Volle en sappige smaak dankzij de zachte tannines. De afdronk is complex met impressies van cacao, tabak en fruit.
Beroemde wijnrecensenten als Robert Parker en Antonio Galloni struikelen over superlatieven om deze Flaccianello della Pieve te beschrijven. En gelijk hebben ze, want het is een indrukwekkende wijn die moeiteloos aan alle criteria van balans, lengte, intensiteit en complexiteit voldoet. Verleidelijk rijk aan vele smaken, fluweelzacht op de tong maar nergens te zwaar. Iedere slok doet naar meer verlangen en dat is precies wat Manetti en zijn team voor ogen had met deze meesterlijke creatie. Er worden jaarlijks niet veel flessen van gemaakt en de vraag is groot, dus grijp uw kans om deze iconische wijn uit Chianti in huis te halen. Hij kan makkelijk nog tientallen jaren rijpen, mocht u zich kunnen inhouden en het juiste moment van openen willen uitstellen. Dit is een fraaie Methusalem van 6 liter dus nog lekkerder. Hier zijn er maar een handvol van gemaakt.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor Afhalen in Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Toscana |
Wijnhuis | Fontodi |
Druif | Sangiovese |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2050 |
Alcohol % | 15 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 6 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 98 |
James Suckling rating | 96 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Romantisch |
Professionele Recensies
Parker
Rating
98
Release Price
$200
Drink Date
2024 - 2050
Reviewed by
Monica Larner
Issue Date
9th Feb 2023
Source
February 2023 Week 1, The Wine Advocate
The 2019 Flaccianello della Pieve is another stunning wine that sums up the character of the vintage and reflects the sun-drenched beauty of its quintessentially Tuscan surroundings. Giovanni Manetti and his team have two new important wines in the works, but Flaccianello remains an old love and a wine that hits the highest marks for quality consistency vintage after vintage. I tasted this wine next to the 100-point 2016 vintage for friendly comparison, and perhaps the main difference is that the tannins are finer and more accessible in this bottle. It offers rich concentration and layers of dark fruit that wrap thickly over the senses. Tannin management is an active pursuit. Time in barrique has been reduced over the years in favor of a final six-month resting period in larger oak casks. In fact, the barrel room was recently enlarged to give more room to these bigger vessels. The 2019 vintage recalls the balance of 2001 with the freshness of 2013. However, 2019 is more profound.
Call it a "lockdown illumination," the COVID-19 pandemic years were especially fruitful for Fontodi's Giovanni Manetti. Given time to reflect and walk through his vineyard rows in the amphitheater of postcard-perfect vines known as the Conca d'Oro in Panzano in Chianti, Manetti decided it was time to enlarge his portfolio. Specifically, he sought an opportunity to better articulate the concept of Chianti Classico Gran Selezione, which is in essence a perfect vehicle for a grand cru winemaking philosophy.
His existing Chianti Classico Gran Selezione Vigna del Sorbo is a flagship for this highest category of the appellation, but alas, it represents just one vineyard site. Fruit is sourced from an area with a greater presence of schistous galestro for dark fruit, etched mineral notes and pencil shavings. Now, that wine can be seen in context. Two new wines, the Chianti Classico Gran Selezione Terrazze San Leonlino and the Chianti Classico Pastrolo, are now in production. They come from radically different sites and soils.
"We now have three wines to match three soils," says Giovanni Manetti from his spacious tasting room while morning sun streams in from the windows.
The Chianti Classico Gran Selezione Terrazze San Leonlino comes from a site in Panzano not too far from Vigna del Sorbo. However, this little parcel near the San Leonlino country chapel is characterized by limestone alberese that makes fresh wines that are not as dark in character. Equally exciting is the Chianti Classico Pastrolo from old vines in terraced vineyards in high-elevation Lamole. This areas tends to have Macigno Toscano, or sandstone.
The Conca d'Oro vineyard in Panzano in Chianti has both galestro and alberese with pietraforte (the same hard stone used to build Palazzo Pitti in nearby Florence) at the higher rim of the vineyard. Flaccianello della Pieve is a selection of fruit from various sites, with much of it coming from the areas with pietraforte.
Giovanni Manetti is pushing the boundaries of Chianti Classico Gran Selezione, and he is interested in capturing the freshness and transparency of wines identified by their soils. These efforts are timed to the announcement of the new Chianti Classico UGAs, or subzones.
I also think this post–COVID era represents an exciting new start for Lamole, one of the most remote and untouched villages in the wider Chianti Classico appellation. Cooler growing sites are ideal for wineries looking for alternatives in a warmer climate. If a powerhouse estate such as Fontodi continues to invest in Lamole, we will certainly see more interest in the area in the years to come.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Wine Spectator
No written review available.
100/100
100/100 Vinous voor 2018 vintage
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Op zoek naar de de geweldige wijnen van Fontodi uit Tocane/Chianti. Wij hebben bij Grandcruwijnen een exclusief assortiment aan Fontodi wijnen. Als u een wijn van Fontodi wilt kopen geldt: Per fles te bestellen, 24 uurs levering en sparen voor korting!
De Azienda Agricola Fontodi is in het hart van het Chianti Classico gebied gelegen, ten zuiden van het stadje Panzano. Deze regio is al eeuwen lang beroemd om de wijnbouw, dit is te danken aan de unieke combinatie van hooggelegen aanbouwgebieden, kalk- en leembodem, heel veel zonne-uren en het fantastische microklimaat: warm en droog en met een groot verschil tussen dag- en nachttemperatuur.
Fontodi is sinds 1968 in het bezit van de familie Manetti, die geadviseerd wordt door de bekende oenoloog Franco Bernabei. Het Fontodi wijngoed heeft intussen een biocertificaat en is 130 ha. groot, waarvan er ca. 70 met druiven zijn beplant. In het centrum van het wijngoed groeit de Sangiovese, die Giovanni en Marco Manetti tot haast adembenemende perfectie hebben ontwikkeld. Daarnaast zijn er nog Franse druivensoorten zoals de Pinot Noir, Syrah, Cabernet Sauvignon en Sauvignon Blanc. Net zoals zoveel grote namen aan de top van de wijnbouw heeft ook Fontodi de zo vruchtbare combinatie tussen de biologische aanbouw en de meest moderne keldertechniek toegepast en is daardoor één van de duurzaamste wijngoederen van de Toscane geworden. Tot op heden hebben Fontodi wijnen al 19 maal de zo begerenswaardige drie glazen van de Italiaanse wijnbijbel Gambero Rosso binnengehaald. Hiermee behoort Fontodi onomstreden tot de 10 beste wijngoederen van de Toscane! In de laatste 17 edities van de Gambero Rosso heeft het maar liefst 13 maal een beoordeling behaald van 'Tre Bicchieri'. Het hoogst haalbare.
De Fontodi ‘Flaccianello della Pieve’ is uit 100% Sangiovese gevinificeerd, deze druiven komen uit de oudste percelen van het wijngoed en hebben een strenge selectie ondergaan. Er staan 6.000 druivenstokken per hectare die volgens de Guyot-snoeimethode worden verzorgd. De wijn werd in edelstaal vergist, waarbij het proces zonder toevoeging van vreemde gistsoorten natuurlijk verliep. De malolactische gisting vond in barriques plaats. Voor de opvoeding, die 18 maanden in beslag nam, koos men voor nieuwe barriques gemaakt van Allier- en Troncais-eikenhout.. Een frisse en doordringende wijn. De aroma's van verschillende donkere vruchten nemen toe naarmate de wijn langer lucht heeft gekregen. Een geweldige lengte, warm en zuiver met een mooie balans. Mooi potentieel. De Flaccianello heeft een robijnrode kleur met intense fruitige aroma's van pruimen en kersen, viooltjes en vanille. Volle en sappige smaak dankzij de zachte tannines. De afdronk is complex met impressies van cacao, tabak en fruit.
Beroemde wijnrecensenten als Robert Parker en Antonio Galloni struikelen over superlatieven om deze Flaccianello della Pieve te beschrijven. En gelijk hebben ze, want het is een indrukwekkende wijn die moeiteloos aan alle criteria van balans, lengte, intensiteit en complexiteit voldoet. Verleidelijk rijk aan vele smaken, fluweelzacht op de tong maar nergens te zwaar. Iedere slok doet naar meer verlangen en dat is precies wat Manetti en zijn team voor ogen had met deze meesterlijke creatie. Er worden jaarlijks niet veel flessen van gemaakt en de vraag is groot, dus grijp uw kans om deze iconische wijn uit Chianti in huis te halen. Hij kan makkelijk nog tientallen jaren rijpen, mocht u zich kunnen inhouden en het juiste moment van openen willen uitstellen. Dit is een fraaie Methusalem van 6 liter dus nog lekkerder. Hier zijn er maar een handvol van gemaakt.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor Afhalen in Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Toscana |
Wijnhuis | Fontodi |
Druif | Sangiovese |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2050 |
Alcohol % | 15 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 6 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 98 |
James Suckling rating | 96 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Romantisch |
Parker
Rating
98
Release Price
$200
Drink Date
2024 - 2050
Reviewed by
Monica Larner
Issue Date
9th Feb 2023
Source
February 2023 Week 1, The Wine Advocate
The 2019 Flaccianello della Pieve is another stunning wine that sums up the character of the vintage and reflects the sun-drenched beauty of its quintessentially Tuscan surroundings. Giovanni Manetti and his team have two new important wines in the works, but Flaccianello remains an old love and a wine that hits the highest marks for quality consistency vintage after vintage. I tasted this wine next to the 100-point 2016 vintage for friendly comparison, and perhaps the main difference is that the tannins are finer and more accessible in this bottle. It offers rich concentration and layers of dark fruit that wrap thickly over the senses. Tannin management is an active pursuit. Time in barrique has been reduced over the years in favor of a final six-month resting period in larger oak casks. In fact, the barrel room was recently enlarged to give more room to these bigger vessels. The 2019 vintage recalls the balance of 2001 with the freshness of 2013. However, 2019 is more profound.
Call it a "lockdown illumination," the COVID-19 pandemic years were especially fruitful for Fontodi's Giovanni Manetti. Given time to reflect and walk through his vineyard rows in the amphitheater of postcard-perfect vines known as the Conca d'Oro in Panzano in Chianti, Manetti decided it was time to enlarge his portfolio. Specifically, he sought an opportunity to better articulate the concept of Chianti Classico Gran Selezione, which is in essence a perfect vehicle for a grand cru winemaking philosophy.
His existing Chianti Classico Gran Selezione Vigna del Sorbo is a flagship for this highest category of the appellation, but alas, it represents just one vineyard site. Fruit is sourced from an area with a greater presence of schistous galestro for dark fruit, etched mineral notes and pencil shavings. Now, that wine can be seen in context. Two new wines, the Chianti Classico Gran Selezione Terrazze San Leonlino and the Chianti Classico Pastrolo, are now in production. They come from radically different sites and soils.
"We now have three wines to match three soils," says Giovanni Manetti from his spacious tasting room while morning sun streams in from the windows.
The Chianti Classico Gran Selezione Terrazze San Leonlino comes from a site in Panzano not too far from Vigna del Sorbo. However, this little parcel near the San Leonlino country chapel is characterized by limestone alberese that makes fresh wines that are not as dark in character. Equally exciting is the Chianti Classico Pastrolo from old vines in terraced vineyards in high-elevation Lamole. This areas tends to have Macigno Toscano, or sandstone.
The Conca d'Oro vineyard in Panzano in Chianti has both galestro and alberese with pietraforte (the same hard stone used to build Palazzo Pitti in nearby Florence) at the higher rim of the vineyard. Flaccianello della Pieve is a selection of fruit from various sites, with much of it coming from the areas with pietraforte.
Giovanni Manetti is pushing the boundaries of Chianti Classico Gran Selezione, and he is interested in capturing the freshness and transparency of wines identified by their soils. These efforts are timed to the announcement of the new Chianti Classico UGAs, or subzones.
I also think this post–COVID era represents an exciting new start for Lamole, one of the most remote and untouched villages in the wider Chianti Classico appellation. Cooler growing sites are ideal for wineries looking for alternatives in a warmer climate. If a powerhouse estate such as Fontodi continues to invest in Lamole, we will certainly see more interest in the area in the years to come.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Wine Spectator
No written review available.
100/100
100/100 Vinous voor 2018 vintage
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Op zoek naar de de geweldige wijnen van Fontodi uit Tocane/Chianti. Wij hebben bij Grandcruwijnen een exclusief assortiment aan Fontodi wijnen. Als u een wijn van Fontodi wilt kopen geldt: Per fles te bestellen, 24 uurs levering en sparen voor korting!
De Azienda Agricola Fontodi is in het hart van het Chianti Classico gebied gelegen, ten zuiden van het stadje Panzano. Deze regio is al eeuwen lang beroemd om de wijnbouw, dit is te danken aan de unieke combinatie van hooggelegen aanbouwgebieden, kalk- en leembodem, heel veel zonne-uren en het fantastische microklimaat: warm en droog en met een groot verschil tussen dag- en nachttemperatuur.
Fontodi is sinds 1968 in het bezit van de familie Manetti, die geadviseerd wordt door de bekende oenoloog Franco Bernabei. Het Fontodi wijngoed heeft intussen een biocertificaat en is 130 ha. groot, waarvan er ca. 70 met druiven zijn beplant. In het centrum van het wijngoed groeit de Sangiovese, die Giovanni en Marco Manetti tot haast adembenemende perfectie hebben ontwikkeld. Daarnaast zijn er nog Franse druivensoorten zoals de Pinot Noir, Syrah, Cabernet Sauvignon en Sauvignon Blanc. Net zoals zoveel grote namen aan de top van de wijnbouw heeft ook Fontodi de zo vruchtbare combinatie tussen de biologische aanbouw en de meest moderne keldertechniek toegepast en is daardoor één van de duurzaamste wijngoederen van de Toscane geworden. Tot op heden hebben Fontodi wijnen al 19 maal de zo begerenswaardige drie glazen van de Italiaanse wijnbijbel Gambero Rosso binnengehaald. Hiermee behoort Fontodi onomstreden tot de 10 beste wijngoederen van de Toscane! In de laatste 17 edities van de Gambero Rosso heeft het maar liefst 13 maal een beoordeling behaald van 'Tre Bicchieri'. Het hoogst haalbare.