2019 Emrich-Schönleber Frühlingsplätzchen Grosses Gewächs Magnum

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2019 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 1.5 ltr (12.5%) |
Drink venster | 2025 - 2050 |
Lage voorraad
Nog maar 2 over
Omschrijving
De Frühlingsplätzchen (lentekoekjes) Grosses Gewachs 2019 opent met een opwindend puur, nauwkeurig en mineraal boeket van rijpe en verfijnde Riesling-aroma's, natte rode leisteen en aantrekkelijke reducerende tonen. In de mond is dit een zeer pure maar sappige en zeer elegante Riesling met rijpe en intense fruitaroma's die ronddwalen door grote finesse en elegantie, evenals de pikante, minerale grip en het zoutgehalte van de Frühlingsplätzchen GG. Dit is precisie op zijn best en zeker een van de beste (en puurste) Rieslings die je in de Nahe-vallei kunt vinden en volgens Parker is het waarschijnlijk de beste Frühlingsplätzchen die ze ooit hebben geproefd van een producent en niet gek dat de wijn (96-98)/100 punten heeft gekregen. Ook Suckling heeft de wijn 98/100 punten gegeven.
Dit is een magnum van 1.5 liter. Nog lekkerder en heeft een nog langer drinkvenster.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor Afhalen in Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Duitsland |
Regio | Nahe |
Wijnhuis | Emrich-Schönleber |
Druif | Riesling |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2050 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 1.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 98 |
James Suckling rating | 98 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Bloemig, Complex, Droog, Fris, Fruitig, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Professionele Recensies
Parker
Rating
(96 - 98)
Release Price
NA
Drink Date
2027 - 2050
Reviewed by
Stephan Reinhardt
Issue Date
13th Aug 2020
Source
August 2020 Week 2, The Wine Advocate
The 2019 Frühlingsplätzchen GG opens with an excitingly pure, precise and mineral bouquet of ripe and refined Riesling aromas, wet red slate and attractive reductive notes. On the palate, this is a very pure but juicy and very elegant Riesling with ripe and intense fruit aromas that are swirled around by great finesse and elegance as well as the piquant, mineral grip and salinity of the Frühlingsplätzchen. This is precision at its very best and surely one of the finest (and purest) Rieslings you can find in the Nahe Valley from the 2019 vintage. It is most likely the finest Frühlingsplätzchen I have ever tasted from any producer. Tasted as a sample in May 2020.
In spring this year, in my "Corona studio" in Bremen, Germany, I tasted only a fraction of the wines produced by Frank Schönleber. The 2019 grands crus were so promising that readers should be prepared to buy some of the finest dry Rieslings ever produced here. The 2019 GG Rieslings are so incredibly complex and powerful—but also tensioned and long—that I cannot think of a similar vintage in the past 20 years. 2015 was close, but the acidity was higher and even more vibrant. The 2019s, however, combine features of a cooler vintage (purity and freshness) with those of a warm year (ripe and concentrated fruit combined with power and structure). 2009 could be another relative in terms of ripeness, but it didn't have the same acidity. 2019 is perhaps something in between 2015 and 2009.
In 2019, Frank Schönleber could pick everything he liked to pick except TBA. In the Frühlingsplätzchen and the Halenberg, all the other predicates were selected: Spätlese, Auslese and Beerenauslese. And certainly the Grosses Gewächs Rieslings, of which the Halenberg is still a bit mighty and solemn, but as it's grown on blue slate, it is always a late starter. The Frühlingsplätzchen GG, from clayish red slate soils with quartzite and even blue slate parts, is already absolutely exciting in its youth and reveals great purity, precision and crystalline finesse as well as complexity and length. It's doubtlessly my favorite GG this year here. The 2019 Auf der Ley GG, from the top of the Halenberg, is possibly the greatest of the trio, but you have to bid for it at auction in Bad Kreuznach in September this year; and most probably, you will have to pay quite a lot for this impressive rarity. The new 1er cru Niederberg comes from the eastern part of Monzingen, which was added to the original Frühlingsplätzchen west of the commune in 1971 and, coming from 40-year-old vines, closes the gap between the Riesling Trocken Mineral and the GG.
The main harvest started in early October 2019 and went for about three weeks. Only the Pinots (Blanc and Gris), as well as some pre-selections of Riesling and for sparkling wine, were picked in September. The grapes for the late-harvested wines were slightly crushed and macerated for three to six hours prior to pressing. The cleared musts were then fermented in either large oak vats (the village wines and the crus) or stainless steel (everything below as well as the predicates). Like what happened in 2018, in 2019 some musts also did not ferment as quickly as they should, so Frank inoculated them with already-fermenting musts. The bottling took place in April and, for the grands crus, in late May. I will be curious to taste the GGs again later this summer, whereas I don't have any idea when I will manage to taste the predicates, the Pinots and the other Rieslings, such as the 2018 Halenberg R. In any case, you won't miss it as soon as I have tasted those.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
De familie Schönleber staat achter de Emrich Schönleber-wijnen en dit behoort inmiddels tot de absolute top met Parkerbeoordelingen van hun Grosses Gewächs van tegen de maximale score van 100 punten aan
Het intensieve, door details geobsedeerde werk begint natuurlijk in de wijngaard. Het is dankzij de meer dan veertig jaar professionele ervaring van Werner Schönleber dat de wijngaarden op een ideale manier worden verzorgd. Hij heeft gevoel voor wanneer en hoe het werk moet worden uitgevoerd. Dit is belangrijk omdat elk jaar nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. Frank Schönleber wordt tijdens het groeiseizoen ook vaak in de wijngaard gezien. Met de oogst verschuift zijn focus echter duidelijk naar de kelder, waar hij persoonlijk elke wijn begeleidt van druif tot botteling. Door de dagelijkse omgang met de wijnen heeft hij een goed gevoel voor hun eigenschappen en weet hij ermee om te gaan.
De geschiedenis van Emrich Schönleber
In het midden van de 18e eeuw geven testamenten van de Emrichs (de voorouders) de eerste aanwijzingen over de wijnbouw in de familie.
In 1815 schreef Johann Wolfgang von Goethe: "Nu prees de vereniging een wijn die in hun gebied werd verbouwd, genaamd 'Monzinger'. Er wordt gezegd dat het gemakkelijk en aangenaam is om te drinken, maar voordat je het weet, zou het naar je hoofd moeten stijgen.
1834 Johann Philipp Bronner: "Ondertussen lijkt de staat van de Monzinger Berg de reputatie van de wijn daar te rechtvaardigen, en daarom is hij zo duur in prijs en een van de beste wijnen in de Nahe-regio." (Wijnbouw in de provincie Rheinhessen, in de Nahethal en Moselthal)
Jaren 60 Het landgoed werd geëxploiteerd als een gemengd bedrijf (landbouw, veeteelt, wijnbouw). Dat kwam toen nog zo vaak voor, aangezien het risico op slechte oogsten (door late vorst, slechte bloei, schimmelziekten, etc.) in de wijnbouw nog erg hoog was. Alleen zeer welgestelde gezinnen (vaak industriëlen) konden zich een pure wijnmakerij veroorloven.
In 1965-1985 herstructureerden Wilhem Schönleber (geboren in Schwaben) en later zijn zoon Werner Schönleber het bedrijf tot een pure wijnmakerij. Het wijnbouwareaal groeide in deze periode van circa 2 naar 10 hectare.
1991 Met een toenemend aandeel van Riesling en een steeds beter portfolio van sites, leidde Werner Schönleber het wijnhuis in de groep van de "100 beste wijnmakerijen in Duitsland" (volgens het tijdschrift "DM").
1994 Het werd opgenomen in de VDP, de Vereniging van Duitse Prädikatsweingüter.
Tegenwoordig cultiveren men ongeveer 20 hectare wijngaarden. De Riesling heeft een aandeel van ruim 85% bereikt, aangevuld met Pinot Gris en Pinot Blanc. Inmiddelsis men erin geslaagd om ons een weg naar de top te banen. De relevante wijngidsen in Duitsland zijn het erover eens: "World class" rating.
De Frühlingsplätzchen (lentekoekjes) Grosses Gewachs 2019 opent met een opwindend puur, nauwkeurig en mineraal boeket van rijpe en verfijnde Riesling-aroma's, natte rode leisteen en aantrekkelijke reducerende tonen. In de mond is dit een zeer pure maar sappige en zeer elegante Riesling met rijpe en intense fruitaroma's die ronddwalen door grote finesse en elegantie, evenals de pikante, minerale grip en het zoutgehalte van de Frühlingsplätzchen GG. Dit is precisie op zijn best en zeker een van de beste (en puurste) Rieslings die je in de Nahe-vallei kunt vinden en volgens Parker is het waarschijnlijk de beste Frühlingsplätzchen die ze ooit hebben geproefd van een producent en niet gek dat de wijn (96-98)/100 punten heeft gekregen. Ook Suckling heeft de wijn 98/100 punten gegeven.
Dit is een magnum van 1.5 liter. Nog lekkerder en heeft een nog langer drinkvenster.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor Afhalen in Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Duitsland |
Regio | Nahe |
Wijnhuis | Emrich-Schönleber |
Druif | Riesling |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2050 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 1.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 98 |
James Suckling rating | 98 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Bloemig, Complex, Droog, Fris, Fruitig, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Parker
Rating
(96 - 98)
Release Price
NA
Drink Date
2027 - 2050
Reviewed by
Stephan Reinhardt
Issue Date
13th Aug 2020
Source
August 2020 Week 2, The Wine Advocate
The 2019 Frühlingsplätzchen GG opens with an excitingly pure, precise and mineral bouquet of ripe and refined Riesling aromas, wet red slate and attractive reductive notes. On the palate, this is a very pure but juicy and very elegant Riesling with ripe and intense fruit aromas that are swirled around by great finesse and elegance as well as the piquant, mineral grip and salinity of the Frühlingsplätzchen. This is precision at its very best and surely one of the finest (and purest) Rieslings you can find in the Nahe Valley from the 2019 vintage. It is most likely the finest Frühlingsplätzchen I have ever tasted from any producer. Tasted as a sample in May 2020.
In spring this year, in my "Corona studio" in Bremen, Germany, I tasted only a fraction of the wines produced by Frank Schönleber. The 2019 grands crus were so promising that readers should be prepared to buy some of the finest dry Rieslings ever produced here. The 2019 GG Rieslings are so incredibly complex and powerful—but also tensioned and long—that I cannot think of a similar vintage in the past 20 years. 2015 was close, but the acidity was higher and even more vibrant. The 2019s, however, combine features of a cooler vintage (purity and freshness) with those of a warm year (ripe and concentrated fruit combined with power and structure). 2009 could be another relative in terms of ripeness, but it didn't have the same acidity. 2019 is perhaps something in between 2015 and 2009.
In 2019, Frank Schönleber could pick everything he liked to pick except TBA. In the Frühlingsplätzchen and the Halenberg, all the other predicates were selected: Spätlese, Auslese and Beerenauslese. And certainly the Grosses Gewächs Rieslings, of which the Halenberg is still a bit mighty and solemn, but as it's grown on blue slate, it is always a late starter. The Frühlingsplätzchen GG, from clayish red slate soils with quartzite and even blue slate parts, is already absolutely exciting in its youth and reveals great purity, precision and crystalline finesse as well as complexity and length. It's doubtlessly my favorite GG this year here. The 2019 Auf der Ley GG, from the top of the Halenberg, is possibly the greatest of the trio, but you have to bid for it at auction in Bad Kreuznach in September this year; and most probably, you will have to pay quite a lot for this impressive rarity. The new 1er cru Niederberg comes from the eastern part of Monzingen, which was added to the original Frühlingsplätzchen west of the commune in 1971 and, coming from 40-year-old vines, closes the gap between the Riesling Trocken Mineral and the GG.
The main harvest started in early October 2019 and went for about three weeks. Only the Pinots (Blanc and Gris), as well as some pre-selections of Riesling and for sparkling wine, were picked in September. The grapes for the late-harvested wines were slightly crushed and macerated for three to six hours prior to pressing. The cleared musts were then fermented in either large oak vats (the village wines and the crus) or stainless steel (everything below as well as the predicates). Like what happened in 2018, in 2019 some musts also did not ferment as quickly as they should, so Frank inoculated them with already-fermenting musts. The bottling took place in April and, for the grands crus, in late May. I will be curious to taste the GGs again later this summer, whereas I don't have any idea when I will manage to taste the predicates, the Pinots and the other Rieslings, such as the 2018 Halenberg R. In any case, you won't miss it as soon as I have tasted those.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
De familie Schönleber staat achter de Emrich Schönleber-wijnen en dit behoort inmiddels tot de absolute top met Parkerbeoordelingen van hun Grosses Gewächs van tegen de maximale score van 100 punten aan
Het intensieve, door details geobsedeerde werk begint natuurlijk in de wijngaard. Het is dankzij de meer dan veertig jaar professionele ervaring van Werner Schönleber dat de wijngaarden op een ideale manier worden verzorgd. Hij heeft gevoel voor wanneer en hoe het werk moet worden uitgevoerd. Dit is belangrijk omdat elk jaar nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. Frank Schönleber wordt tijdens het groeiseizoen ook vaak in de wijngaard gezien. Met de oogst verschuift zijn focus echter duidelijk naar de kelder, waar hij persoonlijk elke wijn begeleidt van druif tot botteling. Door de dagelijkse omgang met de wijnen heeft hij een goed gevoel voor hun eigenschappen en weet hij ermee om te gaan.
De geschiedenis van Emrich Schönleber
In het midden van de 18e eeuw geven testamenten van de Emrichs (de voorouders) de eerste aanwijzingen over de wijnbouw in de familie.
In 1815 schreef Johann Wolfgang von Goethe: "Nu prees de vereniging een wijn die in hun gebied werd verbouwd, genaamd 'Monzinger'. Er wordt gezegd dat het gemakkelijk en aangenaam is om te drinken, maar voordat je het weet, zou het naar je hoofd moeten stijgen.
1834 Johann Philipp Bronner: "Ondertussen lijkt de staat van de Monzinger Berg de reputatie van de wijn daar te rechtvaardigen, en daarom is hij zo duur in prijs en een van de beste wijnen in de Nahe-regio." (Wijnbouw in de provincie Rheinhessen, in de Nahethal en Moselthal)
Jaren 60 Het landgoed werd geëxploiteerd als een gemengd bedrijf (landbouw, veeteelt, wijnbouw). Dat kwam toen nog zo vaak voor, aangezien het risico op slechte oogsten (door late vorst, slechte bloei, schimmelziekten, etc.) in de wijnbouw nog erg hoog was. Alleen zeer welgestelde gezinnen (vaak industriëlen) konden zich een pure wijnmakerij veroorloven.
In 1965-1985 herstructureerden Wilhem Schönleber (geboren in Schwaben) en later zijn zoon Werner Schönleber het bedrijf tot een pure wijnmakerij. Het wijnbouwareaal groeide in deze periode van circa 2 naar 10 hectare.
1991 Met een toenemend aandeel van Riesling en een steeds beter portfolio van sites, leidde Werner Schönleber het wijnhuis in de groep van de "100 beste wijnmakerijen in Duitsland" (volgens het tijdschrift "DM").
1994 Het werd opgenomen in de VDP, de Vereniging van Duitse Prädikatsweingüter.
Tegenwoordig cultiveren men ongeveer 20 hectare wijngaarden. De Riesling heeft een aandeel van ruim 85% bereikt, aangevuld met Pinot Gris en Pinot Blanc. Inmiddelsis men erin geslaagd om ons een weg naar de top te banen. De relevante wijngidsen in Duitsland zijn het erover eens: "World class" rating.