2019 Château Valandraud Saint-Émilion Grand Cru

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Saint-Emillion |
Wijnhuis | |
Jaar | 2019 |
Druif | , , |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2029 - 2055 |
Op voorraad
6 items beschikbaar
Omschrijving
De 2019 Valandraud barst van de aroma's van bessenfruit, pruimen en drop, omlijst door een weelderige maar nog steeds beheerste toepassing van het nieuwe eikenhout.Full bodied vlezig en sensueel heeft het een weelderige kern van fruit omlijst door rijpe, gepolijste tannines en sappige, evenwichtige zurenmet lagen van fijne, zachte tannines die zich over het palet verspreiden en klasse en verfijning tonen. De afdronk duurt minutenlang voort.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres. Tevens het vermelden waard dat wij de (Bordeaux) wijnen rechtstreeks inkopen en nooit via de tussenhandel aanschaffen, doordat wij dan niet weten welke reizen de wijn allemaal heeft gemaakt en hoe deze behandeld is. De wijnen komen van de kelders van het Chateau rechtstreeks in ons geconditioneerd Warehouse te Dordrecht waar al onze wijnen liggen opgeslagen.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Saint-Emillion |
Wijnhuis | Chateau Valandraud |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2029 |
Drinken tot | 2055 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
James Suckling rating | 98 |
Vinous rating | 97 |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 96
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
2021 - 2041
Rich and dramatic, the 2019 Valandraud bursts with aromas of berry fruit, plums and licorice, framed by a lavish but far from exaggerated application of creamy new oak. Full-bodied, fleshy and sensual, it's broad and enveloping, its lavish core of fruit framed by ripe, polished tannins and succulent balancing acids. Seamless and integrated despite its ripe, hedonistic style, this has turned out beautifully and has the balance to perform well for at least two decades, even if there's no youthful asperity to preclude near-term enjoyment.
Jean-Luc Thunevin once worked for a bank owned by the Mouiex family, and, without knowing all that much about wine, requested some bottles of the 1955 Pétrus, his wife's birth year. As a good employee, his request was gratified, and his passion for wine began; the rest is history. But today, this emblematic vin de garage has become a vin de terroir, defined by holdings on the cool, shallow clay-over-limestone soils of Saint-Étienne-de-Lisse; and the garage has become a state-of-the-art winery, with all the precision and temperature control that comes with it. The Valandraud style is undeniably fleshy and dramatic, even hedonistic, yet the brilliant 2019, reviewed here, is also impressively vibrant and charming, refuting any simplistic stereotypes.
Published: Apr 07, 2022
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
CHÂTEAU VALANDRAUD ST.-EMILION 2019
Monday, December 5, 2022
CountryFrance
RegionBordeaux
Vintage2019
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
98
Vivid and focused with brightness and clarity of fruit. Dried flowers, too. Full-bodied with layers of fine, soft tannins that spread across the palate and show class and refinement. It goes on for minutes. A beautiful bottle. Try after 2027, but so attractive already.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
97+
Drinking Window
2029 - 2049
From: 2019 Bordeaux from Bottle: The Two Towers (Feb 2022)
The 2019 Valandraud is sensational. Stunning in its delineation and with sheer energy, the 2019 dazzles right out of the gate. Dark red/purplish berry fruit, mocha, new leather, licorice and lavender all come alive in the glass. In 2019, Valandraud is a towering, statuesque wine that captures all the best the vintage had to offer. I tasted the 2019 three times and it was magnificent on all three occasions. It is a tremendous effort from Jean-Luc Thunevin and his Murielle Andraud. What a wine!
- By Antonio Galloni on January 2022
97
Drinking Window
2025 - 2050
From: Omne Trium Perfectum: Bordeaux 2019s in Bottle (Feb 2022)
The 2019 Valandraud remains deep in color and yes, the bouquet marches out of the glass with its upfront, precocious aromas of black cherry and boysenberry fruit, plus touches of pressed violet crushed stone. The palate is medium-bodied, complex and harmonious, with fine, very supple tannins, a keen line of acidity and a slightly creamy-textured finish. As I mentioned in my previous note, it belongs within the top tier of Right Bank wines in this vintage.
- By Neal Martin on December 2021
(95-97)
From: 2019 Bordeaux: A Long, Strange Trip (Jun, 2020)
A regal, statuesque wine, the 2019 Valandraud dazzles from the very first taste. Deep, beautifully textured and expansive, the 2019 races across the palate with stunning energy and pure vibrancy. Dark plum, espresso, chocolate, licorice and menthol are some of the many aromas and flavors that build in the glass. A wine of notable power and explosive richness, Valandraud is truly magical in 2019.
- By Antonio Galloni on June 2020
(96-98)
Drinking Window
2025 - 2050
From: Uncertain Smile: Bordeaux 2019 (Jun 2020)
The 2019 Valandraud is deep purple in color. It storms out of the glass with bold black cherries, boysenberry and faint scents of violet, extremely pure and seductive, the new oak seamlessly integrated. The palate is imbued with a sorbet-like freshness on the entry. The multi-layered dark cherry and plummy fruit is underpinned by a killer line of acidity. The finish feels pixelated to the n'th degree. This is a formidable wine from Jean-Luc Thunevin and ranks amongst the very best Right Bank wines of this vintage.
- By Neal Martin on May 2020
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Na een carrière van 12 jaar als bankbediende, daarna kruidenier en restaurateur in St. Emilion om daarna te eindigen als négociant-handelaar in wijnen, stort Jean-Luc Thunevin zich in het avontuur van Ch. Valandraud. In 1989 beslist hij om samen met zijn partner Murielle zijn eigen wijn te maken en vindt een terroir op de heuvel van Fongaban (de naam Valandraud is een samentrekking van 'Vallon' en 'Andraud', de naam van zijn partner). In 1990 had hij nog geen chais, dus droeg hij de vruchten naar de coöperatieve.
In 1991 maakten ze de wijn in een atelier van hun huis, dat ze de 'garage' noemden, een oude vinificatiekelder van de familie Bécot. Dit is hoe de term 'garagewijn' werd geboren, temeer dat de chai afgesloten was als een garage. Doordat Thunevin geen grote middelen had (hij had bijvoorbeeld geen ontrister) werden de bessen met de hand geplukt, wat toen al een goede selectie was, slechte bessen werden immers reeds geweerd. Ook pompen had hij niet, dus moest hij handmatig de bessen in de cuves gieten. Het zwaartekrachtprincipe werd hier noodgedwongen al een feit. Tenslotte had hij geen grote cuves en moest hij opnieuw noodgedwongen de malolactische gisting in kleine barriques laten gebeuren, een systeem dat nu ook veel opgang kent. Al deze toevallige factoren droegen bij tot een prachtige wijn die lovende pers kreeg, en die hoewel het terroir niet gekend was, nu geklasseerd werd tot Premier Grand Cru Classé in het nieuwe klassement van 2012.
De 2019 Valandraud barst van de aroma's van bessenfruit, pruimen en drop, omlijst door een weelderige maar nog steeds beheerste toepassing van het nieuwe eikenhout.Full bodied vlezig en sensueel heeft het een weelderige kern van fruit omlijst door rijpe, gepolijste tannines en sappige, evenwichtige zurenmet lagen van fijne, zachte tannines die zich over het palet verspreiden en klasse en verfijning tonen. De afdronk duurt minutenlang voort.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres. Tevens het vermelden waard dat wij de (Bordeaux) wijnen rechtstreeks inkopen en nooit via de tussenhandel aanschaffen, doordat wij dan niet weten welke reizen de wijn allemaal heeft gemaakt en hoe deze behandeld is. De wijnen komen van de kelders van het Chateau rechtstreeks in ons geconditioneerd Warehouse te Dordrecht waar al onze wijnen liggen opgeslagen.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Saint-Emillion |
Wijnhuis | Chateau Valandraud |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2029 |
Drinken tot | 2055 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
James Suckling rating | 98 |
Vinous rating | 97 |
Parker
The Wine Advocate
RP 96
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
2021 - 2041
Rich and dramatic, the 2019 Valandraud bursts with aromas of berry fruit, plums and licorice, framed by a lavish but far from exaggerated application of creamy new oak. Full-bodied, fleshy and sensual, it's broad and enveloping, its lavish core of fruit framed by ripe, polished tannins and succulent balancing acids. Seamless and integrated despite its ripe, hedonistic style, this has turned out beautifully and has the balance to perform well for at least two decades, even if there's no youthful asperity to preclude near-term enjoyment.
Jean-Luc Thunevin once worked for a bank owned by the Mouiex family, and, without knowing all that much about wine, requested some bottles of the 1955 Pétrus, his wife's birth year. As a good employee, his request was gratified, and his passion for wine began; the rest is history. But today, this emblematic vin de garage has become a vin de terroir, defined by holdings on the cool, shallow clay-over-limestone soils of Saint-Étienne-de-Lisse; and the garage has become a state-of-the-art winery, with all the precision and temperature control that comes with it. The Valandraud style is undeniably fleshy and dramatic, even hedonistic, yet the brilliant 2019, reviewed here, is also impressively vibrant and charming, refuting any simplistic stereotypes.
Published: Apr 07, 2022
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
CHÂTEAU VALANDRAUD ST.-EMILION 2019
Monday, December 5, 2022
CountryFrance
RegionBordeaux
Vintage2019
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
98
Vivid and focused with brightness and clarity of fruit. Dried flowers, too. Full-bodied with layers of fine, soft tannins that spread across the palate and show class and refinement. It goes on for minutes. A beautiful bottle. Try after 2027, but so attractive already.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
97+
Drinking Window
2029 - 2049
From: 2019 Bordeaux from Bottle: The Two Towers (Feb 2022)
The 2019 Valandraud is sensational. Stunning in its delineation and with sheer energy, the 2019 dazzles right out of the gate. Dark red/purplish berry fruit, mocha, new leather, licorice and lavender all come alive in the glass. In 2019, Valandraud is a towering, statuesque wine that captures all the best the vintage had to offer. I tasted the 2019 three times and it was magnificent on all three occasions. It is a tremendous effort from Jean-Luc Thunevin and his Murielle Andraud. What a wine!
- By Antonio Galloni on January 2022
97
Drinking Window
2025 - 2050
From: Omne Trium Perfectum: Bordeaux 2019s in Bottle (Feb 2022)
The 2019 Valandraud remains deep in color and yes, the bouquet marches out of the glass with its upfront, precocious aromas of black cherry and boysenberry fruit, plus touches of pressed violet crushed stone. The palate is medium-bodied, complex and harmonious, with fine, very supple tannins, a keen line of acidity and a slightly creamy-textured finish. As I mentioned in my previous note, it belongs within the top tier of Right Bank wines in this vintage.
- By Neal Martin on December 2021
(95-97)
From: 2019 Bordeaux: A Long, Strange Trip (Jun, 2020)
A regal, statuesque wine, the 2019 Valandraud dazzles from the very first taste. Deep, beautifully textured and expansive, the 2019 races across the palate with stunning energy and pure vibrancy. Dark plum, espresso, chocolate, licorice and menthol are some of the many aromas and flavors that build in the glass. A wine of notable power and explosive richness, Valandraud is truly magical in 2019.
- By Antonio Galloni on June 2020
(96-98)
Drinking Window
2025 - 2050
From: Uncertain Smile: Bordeaux 2019 (Jun 2020)
The 2019 Valandraud is deep purple in color. It storms out of the glass with bold black cherries, boysenberry and faint scents of violet, extremely pure and seductive, the new oak seamlessly integrated. The palate is imbued with a sorbet-like freshness on the entry. The multi-layered dark cherry and plummy fruit is underpinned by a killer line of acidity. The finish feels pixelated to the n'th degree. This is a formidable wine from Jean-Luc Thunevin and ranks amongst the very best Right Bank wines of this vintage.
- By Neal Martin on May 2020
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Na een carrière van 12 jaar als bankbediende, daarna kruidenier en restaurateur in St. Emilion om daarna te eindigen als négociant-handelaar in wijnen, stort Jean-Luc Thunevin zich in het avontuur van Ch. Valandraud. In 1989 beslist hij om samen met zijn partner Murielle zijn eigen wijn te maken en vindt een terroir op de heuvel van Fongaban (de naam Valandraud is een samentrekking van 'Vallon' en 'Andraud', de naam van zijn partner). In 1990 had hij nog geen chais, dus droeg hij de vruchten naar de coöperatieve.
In 1991 maakten ze de wijn in een atelier van hun huis, dat ze de 'garage' noemden, een oude vinificatiekelder van de familie Bécot. Dit is hoe de term 'garagewijn' werd geboren, temeer dat de chai afgesloten was als een garage. Doordat Thunevin geen grote middelen had (hij had bijvoorbeeld geen ontrister) werden de bessen met de hand geplukt, wat toen al een goede selectie was, slechte bessen werden immers reeds geweerd. Ook pompen had hij niet, dus moest hij handmatig de bessen in de cuves gieten. Het zwaartekrachtprincipe werd hier noodgedwongen al een feit. Tenslotte had hij geen grote cuves en moest hij opnieuw noodgedwongen de malolactische gisting in kleine barriques laten gebeuren, een systeem dat nu ook veel opgang kent. Al deze toevallige factoren droegen bij tot een prachtige wijn die lovende pers kreeg, en die hoewel het terroir niet gekend was, nu geklasseerd werd tot Premier Grand Cru Classé in het nieuwe klassement van 2012.