2019 Château Tertre Roteboeuf Saint-Émilion Grand Cru

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2019 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2028 - 2060 |
Omschrijving
François Mitjavile, de filosofisch ingestelde herenboer van Saint-Émilion, blijft enkele van de meest bijzondere en karaktervolle wijnen van Bordeaux produceren uit zijn amfitheatervormige wijngaard van 5,6 hectare op de zuidelijk gelegen klei-kalkstenen hellingen van Saint-Laurent-de-Combes. François is een gepassioneerde en charismatische man die anders werkt dan alle anderen, en weigert mee te doen aan het "Bordeaux-circus", zoals hij het noemt.
De Merlot- en Cabernet Franc-vruchten van Mitjaville worden in cordon gesnoeid en bijna onmogelijk laag bij de grond geleid en worden zo laat mogelijk geoogst, in een streven naar wat hij omschrijft als de "weelderige afbraak" van de tannines. De vinificatie is in sommige opzichten nogal ouderwets, met vrij warme gistingen en rijping in nieuwe vaten (van Tonnellerie Radoux) in een kelder die in temperatuur fluctueert volgens de seizoenen zonder temperatuurcontrole. Zijn overtuiging is dat, zoals hij het zelf stelt, "de meest originele wijnen paradoxaal genoeg ook de meest traditionele zijn."
Bovenal heeft Mitjavile een afschuw van primaire, monolithische wijnen, maar bewondert hij in plaats daarvan aromatische complexiteit en texturele sensualiteit; en Tertre Roteboeuf is een voorbeeld van deze prioriteiten met zijn rijke aroma's die ultrarijpe maar altijd verrassend levendige fruittonen verenigen met een rijke patina van secundaire en tertiaire nuances. Hun verouderingstraject kan net zo uniek zijn als hun stijl: soms krijgen vintages die vermoeid lijken tien jaar later een nieuw leven, en hoewel Tertre Roteboeuf vaak nogal volwassen en jong lijkt, lijkt het vaak ongewoon jeugdig als het oud is. De familie Mitjavile bezit op de rechteroever ook Domaine de Cambes en Roc de Cambes. Net als bij Tertre Roteboeuf wordt hier wijn gemaakt waarbij prioriteit wordt gegeven aan de fruitexpressie en de harmonische frisheid.
De Le Tertre Roteboeuf 2019 is een geweldig wijn van de familie Mitjaville. Dit vinden wij maar wordt ook bevestigd door de wijnrecensenten met niets dan hoge beoordelingen. De wijn stuift uit het glas zweeft met aroma's van cassis, bramen en kersen vermengd met noten van viooltjes. sigarenkistje, zoete kruiden en leemgrond. Vol, gelaagd en geconcentreerd, met een diepe kern van fruit, fluweelzachte tannines en levendige zuren, die een decennium of meer flesrijping rijkelijk zal belonen. Vinous schrijft in zijn beoordeling: "....It is very finely tuned, almost Burgundy-like"
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Saint-Emillion |
Wijnhuis | Chateau Tertre Roteboeuf |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2028 |
Drinken tot | 2060 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
Vinous rating | 96 |
Wijnhuis
Château Tertre Roteboeuf
Château Tertre Roteboeuf is eigendom van Francois Mitjavile, een filosofisch ingestelde wijnbouwer met een eigenwijze stijl. Hij maakt buitengewoon pure wijnen waarvoor hij de druiven pas oogst als ze tegen het uiterste van hun rijpingsproces aanzitten. De druiven zijn dan al rozijnachtig. De rendementen zijn daardoor bijzonder laag, soms onder de 20 hl/ha. De bodem van de wijngaard bestaat uit kalksteen en klei, wat een verkoelende invloed heeft waardoor François zijn druiven laat kan oogsten.
François is een gepassioneerde en charismatische man die anders werkt dan alle anderen, en weigert mee te doen aan het "Bordeaux-circus", zoals hij het noemt. Wij hebben hem ervan kunnen overtuigen enkele kisten van zijn fabuleuze wijnen aan ons te leveren. Zijn wijnen zijn al in 1987 ontdekt door Robert Parker die sindsdien de wijnen blijft omschrijven met de meeste lovende superlatieven.
De familie Mitjavile bezit op de rechteroever ook Domaine de Cambes en Roc de Cambes. Net als bij Tertre Roteboeuf wordt hier wijn gemaakt waarbij prioriteit wordt gegeven aan de fruitexpressie en de harmonische frisheid.