2019 Château Pavie-Macquin Saint Emilion Magnum

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Saint-Emillion |
Wijnhuis | |
Jaar | 2019 |
Druif | , , |
Inhoud (Alc) | 1.5 ltr (13%) |
Drink venster | 2024 - 2046 |
Lage voorraad
Nog maar 3 over
Omschrijving
Dit enorme terroir is door Nicolas Thienpont en Stephane Derenoncourt terug tot leven gebracht. De wijngaard van Chateau Pavie Macquin, die in diepe klei- en kalksteengronden is geplant, is gelegen naast Chateau Pavie en Chateau Troplong Mondot. Pavie-Macquin is niet ver gelegen van Gerard's kleine schat, Pavie-Decesse. Chateau Pavie Macquin is een zeer rijke en aromatische wijn die op biodynamische manier wordt gemaakt. Sinds 1990 word de wijngaard hier op biodynamische wijze gecultiveerd, wat het niveau van de wijn zeker geen kwaad heeft gedaan.
De Pavie Macquin is in het glas granaat-paars van kleur. In de neus heeft de Pavie Macquin zwarte kersen, bramen en bosbessen gevolgd door rozen, cederhout en sigaren plus een zweempje wilde tijm. In de mond is de wijn medium tot full-bodied, met wederom kersen en bessen omlijst door stevige, maar prachtig rijpe tannines en een zeer fraaie afdronk. Dit is een klassieke Saint-Émilion uit een geweldige jaargang/vintage. Dit is een magnum van 1.5 liter.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Saint-Emillion |
Wijnhuis | Chateau Pavie Macquin |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2046 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 1.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 99 |
Vinous rating | 97 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 96+
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
2027 - 2055
The 2019 Pavie Macquin has turned out very well indeed, unwinding in the glass with aromas of blackcurrants, cherries, burning embers, black truffle and licorice, framed by a deft framing of new oak that's more discreet than was the case even a few vintages back. Full-bodied, layered and concentrated, it's deep and layered, with a strikingly vibrant core of fruit, powdery, chalky tannins and a long, penetrating, youthfully firm finish. Tasted alongside older vintages, it's clear that the Thienpont team have eased off extraction, which allows the quality of fruit that this fantastic vineyard produces to express itself all the more completely, delivering the finest Pavie Macquin since 1998.
This 15-hectare vineyard, perched on the edge of Saint-Émilion's limestone plateau above Château Pavie, is a labor of love for Nicolas Thienpont and Stéphane Derenoncourt. It was here, in the 1990s, that they pioneered biodynamic farming, then considered eccentric. And it's here that their viticultural ideas have been put into practice: cover crops, high canopies and higher planting densities are all the order of the day; and the vineyards are gradually being restructured, Cabernet Franc displacing Cabernet Sauvignon and some Merlot (it will augment to around 25% of the blend in the years to come), and Merlot being repositioned to more appropriate locations, generally higher up the slope. In the cellar, winemaking displays more refinement than a decade ago—when pushing the boundaries, one sometimes exceeds them. There's less saignée (tank bleeds) these days, though I wonder if—given the quality of the site and its farming—any are required at all? And extraction is perceptibly gentler, oak better integrated. The result is a perfect storm in the great 2019 vintage, which has delivered the best Pavie-Macquin, to my palate, since the benchmark 1998 that showed the world just what this site could achieve. I can't wait to taste the vintages to come.
Published: Apr 07, 2022
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Château Pavie-Macquin St.-Emilion 2019
Monday, June 29, 2020
CountryFrance
RegionBordeaux
Vintage2019
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
98-99
Really classy red, offering blueberries, minerals, salt, limestone and light fresh herbs. It’s full-bodied, but so refined. Fine layers of fruit and tannins. It’s like millefeuille. The 2018 is more exuberant, but I love the elegance and structure here. Subtle and complex. 78% merlot, 20% cabernet franc and 2% cabernet sauvignon.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(95-97)
Drinking Window
2025 - 2055
From: Uncertain Smile: Bordeaux 2019 (Jun 2020)
The 2019 Pavie Macquin feels very tight on the nose at first and certainly from my sample bottle, I allowed it 15-20 minutes to open. Eventually it reveals very intense scents of black cherries, cassis and crushed violet, touches of blood orange in the background. The palate has a satin-like texture, almost Vosne-Romanée-like, with extraordinarily pure blue and black fruit. Seamless! There is fine tension on the finish with impressive persistence. This is a seriously good Pavie-Macquin from Nicolas Thienpont and his team.
- By Neal Martin on May 2020
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Het terroir van Château Pavie Macquin wordt gekenmerkt door haar ligging op een plateau, naast de Mondot heuvel en aan de rand van de Fongaban in de Franse gemeente Saint-Emillion. Het wijnhuis heeft maar liefst 3 Premiers Grands Crus Classés.
Château Pavie Macquin wijngaarden hebben een kalksteen-klei bodem welke de verschillende aspecten van de streek tot uitdrukking brengen in de wijnstok. Pavie Macquin wijnen staan bekend als krachtig, vlezig, fris met minerale kenmerken.
Het wijnhuis heeft een indrukwekkende positie op een hoogte die varieert van 100 meter boven zeeniveau naast de heuvel, tot 65 meter aan de rand van het plateau.
Dit enorme terroir is door Nicolas Thienpont en Stephane Derenoncourt terug tot leven gebracht. De wijngaard van Chateau Pavie Macquin, die in diepe klei- en kalksteengronden is geplant, is gelegen naast Chateau Pavie en Chateau Troplong Mondot. Pavie-Macquin is niet ver gelegen van Gerard's kleine schat, Pavie-Decesse. Chateau Pavie Macquin is een zeer rijke en aromatische wijn die op biodynamische manier wordt gemaakt. Sinds 1990 word de wijngaard hier op biodynamische wijze gecultiveerd, wat het niveau van de wijn zeker geen kwaad heeft gedaan.
De Pavie Macquin is in het glas granaat-paars van kleur. In de neus heeft de Pavie Macquin zwarte kersen, bramen en bosbessen gevolgd door rozen, cederhout en sigaren plus een zweempje wilde tijm. In de mond is de wijn medium tot full-bodied, met wederom kersen en bessen omlijst door stevige, maar prachtig rijpe tannines en een zeer fraaie afdronk. Dit is een klassieke Saint-Émilion uit een geweldige jaargang/vintage. Dit is een magnum van 1.5 liter.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Saint-Emillion |
Wijnhuis | Chateau Pavie Macquin |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2046 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 1.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 99 |
Vinous rating | 97 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Parker
The Wine Advocate
RP 96+
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
2027 - 2055
The 2019 Pavie Macquin has turned out very well indeed, unwinding in the glass with aromas of blackcurrants, cherries, burning embers, black truffle and licorice, framed by a deft framing of new oak that's more discreet than was the case even a few vintages back. Full-bodied, layered and concentrated, it's deep and layered, with a strikingly vibrant core of fruit, powdery, chalky tannins and a long, penetrating, youthfully firm finish. Tasted alongside older vintages, it's clear that the Thienpont team have eased off extraction, which allows the quality of fruit that this fantastic vineyard produces to express itself all the more completely, delivering the finest Pavie Macquin since 1998.
This 15-hectare vineyard, perched on the edge of Saint-Émilion's limestone plateau above Château Pavie, is a labor of love for Nicolas Thienpont and Stéphane Derenoncourt. It was here, in the 1990s, that they pioneered biodynamic farming, then considered eccentric. And it's here that their viticultural ideas have been put into practice: cover crops, high canopies and higher planting densities are all the order of the day; and the vineyards are gradually being restructured, Cabernet Franc displacing Cabernet Sauvignon and some Merlot (it will augment to around 25% of the blend in the years to come), and Merlot being repositioned to more appropriate locations, generally higher up the slope. In the cellar, winemaking displays more refinement than a decade ago—when pushing the boundaries, one sometimes exceeds them. There's less saignée (tank bleeds) these days, though I wonder if—given the quality of the site and its farming—any are required at all? And extraction is perceptibly gentler, oak better integrated. The result is a perfect storm in the great 2019 vintage, which has delivered the best Pavie-Macquin, to my palate, since the benchmark 1998 that showed the world just what this site could achieve. I can't wait to taste the vintages to come.
Published: Apr 07, 2022
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Château Pavie-Macquin St.-Emilion 2019
Monday, June 29, 2020
CountryFrance
RegionBordeaux
Vintage2019
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
98-99
Really classy red, offering blueberries, minerals, salt, limestone and light fresh herbs. It’s full-bodied, but so refined. Fine layers of fruit and tannins. It’s like millefeuille. The 2018 is more exuberant, but I love the elegance and structure here. Subtle and complex. 78% merlot, 20% cabernet franc and 2% cabernet sauvignon.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(95-97)
Drinking Window
2025 - 2055
From: Uncertain Smile: Bordeaux 2019 (Jun 2020)
The 2019 Pavie Macquin feels very tight on the nose at first and certainly from my sample bottle, I allowed it 15-20 minutes to open. Eventually it reveals very intense scents of black cherries, cassis and crushed violet, touches of blood orange in the background. The palate has a satin-like texture, almost Vosne-Romanée-like, with extraordinarily pure blue and black fruit. Seamless! There is fine tension on the finish with impressive persistence. This is a seriously good Pavie-Macquin from Nicolas Thienpont and his team.
- By Neal Martin on May 2020
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Het terroir van Château Pavie Macquin wordt gekenmerkt door haar ligging op een plateau, naast de Mondot heuvel en aan de rand van de Fongaban in de Franse gemeente Saint-Emillion. Het wijnhuis heeft maar liefst 3 Premiers Grands Crus Classés.
Château Pavie Macquin wijngaarden hebben een kalksteen-klei bodem welke de verschillende aspecten van de streek tot uitdrukking brengen in de wijnstok. Pavie Macquin wijnen staan bekend als krachtig, vlezig, fris met minerale kenmerken.
Het wijnhuis heeft een indrukwekkende positie op een hoogte die varieert van 100 meter boven zeeniveau naast de heuvel, tot 65 meter aan de rand van het plateau.