2019 Château d'Armailhac Pauillac

69,95 57,81
Wijnsoort Rood
Land Frankrijk
Regio Bordeaux
Appellatie Pauillac
Wijnhuis Château d'Armailhac
Jaar 2019
Druif Cabernet Franc Cabernet Sauvignon Merlot Petit Verdot
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14.5%)
Drink venster 2025 - 2050
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Château d'Armailhac  behoort toe aan Château Mouton Rothschild en het is dezelfde ploeg die er de vinificatie verzorgt onder leiding van Dhr Philippe Dhalluin. Het zeer kwalitatieve terroir bestaat voor 80% uit een heuvelrug rijk aan steen (net zoals bij de buren Ch. Mouton Rothschild en Ch. Pontet Canet). Het moederhuis doet er immers alles aan om de kwaliteit zo hoog mogelijk te houden. De wijn heeft de laatste jaren een heel mooie constitutie en zeer mooi volume.

Deze fraaie Pauillac is een blend 62% Cabernet Sauvignon, 27% Merlot, 9% Cabernet Franc en 2% Petit Verdot. In het glas heeft d'Armailhac een diepe granaat-paarse kleur. De Zeer expressieve neus heeft tonen van rijp zwart fruit, cassis, bramen en gebrande koffie. Na een warme, zachte en haast romige aanzet, volgt een immense middensmaak met veel fijn krokant fruit die de fijne tannines omhullen. Het geheel is fijn, sensueel en evenwichtig en ondersteund door een gedoseerde houtlagering. De finale, die lang is en zeer smaakvol, heeft noties van rijp fruit, chocolade en cacao. Een aanrader van formaat!  Een heerlijke rode wijn met een geweldig verouderingspotentieel. Wat langer bewaren komt deze wijn zeker ten goede! Volgens James Suckling "The Greatest ever"

James Suckling: 94/100
Parker: 93/100

Deze mooie wijn smaakt goed bij gegrild vlees, rood vlees (wild) en ook bij harde pittige kaassoorten.

Vineyard for 2019 Château d'Armailhac Pauillac

Een lokaal register vermeldt het bestaan van twee broers, Dominique et Guilhem Armailhacq, die percelen grond in Pauillac bezitten. Een ander register vermeldt in 1750 een zekere Dominique Armailhac, die het landgoed van de familie "met wijnstokken heeft geplant", gebruikmakend van de "aanplant razernij" die toen door de Médoc trok. De wijnstokken bedekten toen 15 tot 16 hectare (37-39 acres). rond 1830 begon de serieuze professionalisering met gebruik van technieken zoals bijvullen, uitlopen, ontsmetting van vaten en klaren verbetert de kwaliteit van Mouton d'Armailhacq verbeterde aanzienlijk, in die mate dat zijn wijnen twee keer zoveel verkopen als naburige wijnen. De "eerste wijn", de enige die de naam van het Cahteau mag dragen, onderscheidt zich van de "tweede wijn", die minder rijk is en voor consumptie en deze werd verkocht in lokale tavernes. De graaf van Ferrand richt een bedrijf op, de Société Anonyme du Domaine de Mouton d’Armailhacq. De jonge baron Philippe de Rothschild wordt een minderheidsaandeelhouder en verwerft in 1933 alle aandelen in ruil voor een lijfrente voor de graaf van Ferrand. Een jaar later, na diens overlijden, wordt baron Philippe de feitelijke eigenaar van het landgoed. De portefeuille van Mouton d'Armailhacq omvat de Société Vinicole de Pauillac, voorloper van wat nu Baron Philippe de Rothschild SA is. In 1989 besluit Barones Philippine de oorspronkelijke identiteit terug te geven aan Mouton d'Armailhacq, en geeft het de naam Château d’Armailhac.

De wijngaard van Château d'Armailhac, een geklasseerde groei uit 1855 onder de naam Mouton d'Armailhacq, beslaat 70 hectare in het noordelijke deel van Pauillac. Een uitbreiding van het plateau van Carruades de Mouton, het Plateau des Levantines et de l’Obélisque, dat bestaat uit lichte en zeer diepe grindachtige grond, is het favoriete terroir van Cabernet-druiven. De diepe grindbodem van het Plateau de Pibran rust op een klei-kalkstenen basis, waardoor de wijnen van Château d'Armailhac hun karakteristieke verfijning en elegantie krijgen. De lichte grindbodem van de Croupe de Béhéré is tot drie meter diep.

De wijngaard is beplant met traditionele Médoc-druivensoorten (52% Cabernet Sauvignon, 36% Merlot, 10% Cabernet Franc, 2% Petit Verdot) op onderstammen die het best geschikt zijn voor de bodem (meestal Riparia-Gloire). De gemiddelde leeftijd van de wijngaard is 46 jaar, maar bijna 20% van de totale oppervlakte dateert uit 1890. De plantagedichtheid is hoog met 10.000 wijnstokken per hectare: Château d’Armailhac bewaart de oude methoden om de kwaliteit te waarborgen.

De huidige wijngaard cru van 72ha behoort toe aan Ch. Mouton Rothschild en het is dezelfde ploeg die er de vinificatie verzorgt onder leiding van Dhr Philippe Dhalluin. Het zeer kwalitatieve terroir bestaat voor 80% uit een heuvelrug rijk aan steen (net zoals bij de buren Ch. Mouton Rothschild en Ch. Pontet Canet). Het moederhuis doet er immers alles aan om de kwaliteit zo hoog mogelijk te houden. De wijn heeft de laatste jaren een heel mooie constitutie en zeer mooi volume. De prijs blijft betaalbaar zeker in vergelijk tot Mouton

 

 

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Frankrijk
Regio Bordeaux
Appellatie Pauillac
Wijnhuis Château d'Armailhac
Druif Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2019
Drinken vanaf 2025
Drinken tot 2050
Alcohol % 14.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 93
James Suckling rating 94
Smaakprofiel Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Tannines
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe, Open haard
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2019 Château d'Armailhac Pauillac
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

31.01.2023

2009 Marques de Murrieta Castillo Ygay Gran Reserva Especial

"Geweldige Rioja, superlange afdronk" John

Bekijk product recensie