2019 Ao Yun Shangri-La

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | |
Regio | Yunnan |
Wijnhuis | |
Jaar | 2019 |
Druif | , , , Petit Verdot, |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2023 - 2038 |
Op voorraad
6 items beschikbaar
Omschrijving
De Ao Yun Shangri-La 敖云云南香格里拉 2019 is de tweede jaargang van deze inmiddels al beroemdste Chinese wijn, geproduceerd in de uitlopers van de Himalaya (Shangri-La - Yunnan - China) door LVMH, onder leiding van Maxence Dulou, een wijnmaker afkomstig uit Bordeaux. en bekend van: Cheval Blanc, Le Tour de Pin and Quinault L’Enclos. Het Chinese wijnhuis Ao Yun in de provincie Yunnan wordt gezien als één van de topwijnen van China en laat zien dat er grote wijnen worden gemaakt in dit relatief nieuwe wijnland. De wijngaarden van Ao Yun liggen aan de voet van de heilige berg Meili op een duizelingwekkende hoogte van 2.100-2.600 meter.
Het begon allemaal met een droom. De droom om in China een fijne wijn van wereldklasse in Bordeaux-stijl te creëren. Ao Yun is een droom die uitkomt, een ongelooflijk avontuur dat begon in 2008 met een zoektocht van vier jaar, door landen die nog nooit waren verkend voor wijnbouw. Een zoektocht naar de perfecte plek om een geweldige rode wijn te maken. LVMH richtte zijn pijlen op een atypisch terroir in de buurt van de stad Shangri-La, in de uitlopers van de Himalaya, in het noorden van de provincie Yunnan. De wijngaard, verspreid over vier dorpen, worden volledig met de hand onderhouden door de lokale boeren, die zijn opgeleid in de wijnbouw, terwijl ze trouw blijven aan de agro-ecologische tradities die dit land al honderden jaren kent. Gelegen op een hoogte tussen 2.200 en 2.600 meter boven de zeespiegel, is het landgoed vernoemd naar de prachtige wolken die zich verzamelen boven de permanent met sneeuw bedekte bergketens: in het Mandarijn betekent "Ao Yun" "vliegen boven de wolken"
Ao Yun 2019 is een subtiel compromis tussen frisheid en volwassenheid, spanning en dichtheid. Slechts de helft van de geoogste druiven haalde de blend van de nieuwe vintage, wat een weerspiegeling is van een ongeëvenaard niveau van precisie sinds de eerste oogst in 2013. De Ao Yun is een blend met een overwicht van Cabernet Sauvignon (67 %), aangevuld met Cabernet Franc (17%), Merlot (10%), Syrah (10%) en Petit Verdot (6%). Een wijn die met de hand is gemaakt van de 314 percelen van het landgoed, die op hun beurt zijn verdeeld in meer dan 700 subpercelen. Zeer beperkte productie waarvan de helft bestemd is voor de lokale markt, waardoor Ao Yun een zeldzame wijn is. Complexe rijping zonder overmatig gebruik van eikenhout, te beginnen met vijf maanden in potten voor 50% van de productie, daarna tien maanden op vat, waarvan 30% nieuw. De wijn zit verpakt in originele verpakking in elegante bamboe koffers (OWC/1 en OWC/6). Er zijn van de 2019 minder dan 10.000 flessen verspreidt via Place du Bordeaux en de 2019 heeft stuk voor stuk zeer hoge beoordelingen gekregen. James Sucklin (98/100) schrijft: "This is the best vintage of Ao Yun to date and also the highest-scoring Chinese wine I have ever reviewed"
Onder tab: Bijlage vindt u nog een fraaie video en diverse foto's van de uitvoeringen van deze iconische chinese wijn.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. We zitten bijna naast de rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | China |
Regio | Yunnan |
Wijnhuis | Ao Yun |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Syrah-Shiraz |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2038 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
James Suckling rating | 98 |
Vinous rating | 96 |
Smaakprofiel | Aards, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
Rating
96
Release Price
NA
Drink Date
2023 - 2039
Reviewed by
Edward Ragg
Issue Date
19th Jan 2023
Source
January 2023 Week 3, The Wine Advocate
This is the best vintage of Ao Yun to date and also the highest-scoring Chinese wine I have ever reviewed. It, therefore, requires a more detailed account to understand why. The 2019 Ao Yun is a blend of 67% Cabernet Sauvignon, 17% Cabernet Franc, 10% Syrah and 6% Petit Verdot (this latter emanating from the village of Sinong). Notably, Merlot did not make the grade in 2019, which was less to do with vintage but, according to winemaker Maxence Dulou, more a function of Merlot vines at an adolescent stage of development (at five to six years of age, Dulou feels Merlot doesn’t produce the most interesting fruit compared with younger or older vines). The relatively cooler and wetter winter prior to 2019 gave the vines decent reserves, but the drier and warmer than expected spring meant some irrigation was required around budburst and flowering. Overall, across Ao Yun’s different villages sites—Xidang, Sinong, Shuori and Adong—2019 witnessed a warm, healthy growing season and not too warm autumn with yields at their lowest to date (around 16 hectoliters per hectare rather than the average of 20-22 hectoliters per hectare). The long harvest commenced in Xidang on September 9th and finished in Adong on November 21st. Of the varieties above, the proportion of fruit was drawn from the villages in order of elevation as follows: 23% from Xidang, 21% from Sinong, 32% from Shuori and 24% from Adong. In the harvest as a whole, only 53% went into Ao Yun’s top wine, with tiny percentages being used for the Villlage Cru reds (6% each) and 2% for the 2019 Chardonnay. Thus 33% of the harvest was not used for Ao Yun at all.
But what of the wine? The 2019 Ao Yun has an intensely deep purple appearance. On the nose, there is already appealing, immensely powerful dark fruit showing abundant cassis, black cherry, bramble, blackberry and blueberry fruit with some subtle, leafy herbaceous character (sage, green bell pepper, mint) combining with very well-integrated new oak notes of vanilla, clove, toast and smoke (note that Ao Yun only sees around 35% new French barriques with the remainder being matured in stoneware vessels and old oak). On the palate, the wine is immensely full-bodied but far from heavy, with vibrant acidity and very coating, ripe, fine-grained and polished tannins. Dulou reports that this was the first vintage when the entire harvest was gravity-fed through their winemaking facility in Adong with much gentler crushing resulting in partially opened berries retaining seeds inside (even through to racking the wine off gross lees). He also now opts to ferment in narrow, higher-filled vessels, which results in easier cap management, a less-aerated cap with less thermal variation. All of which helps explain the refinement and integration of tannin in the 2019. There is a scintillating core of complex fruit, herbaceous character and subtle new oak notes that are harmoniously integrated. With its very long length, the 2019 Ao Yun is unsurprisingly very youthful and will show better from 2023 at the earliest, even if it can already be appreciated. It will also develop impressively in bottle over the next 15 years or so. In sum, 2019 is the completest statement to date of everything Ao Yun has aspired to be in terms of attaining the best blend achievable from this complex patchwork of vineyard sites stretched across different villages at markedly different elevations.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
96
Drinking Window
2024 - 2034
From: Cellar Favorite: 2019 Ao Yun (Mar 2023)
The 2019 Ao Yun is seriously impressive. Bright, fresh and vibrant in the glass, the 2019 is a wine of energy more than size. Crushed red berry fruit, blood orange, mint, cinnamon, cedar and sweet pipe tobacco are all finely cut in this mid-weight, Cabernet Sauvignon-based red. In 2019 the blend is 67% Cabernet Sauvignon, 17% Cabernet Franc, 10% Syrah and 6% Petit Verdot from the villages of Shuori, Xidang, Adong and Sinong, aged in 35% new oak, 35% once-filled barrels and 30% stone jarres. It’s a fine effort from the team led by Technical Director Maxence Dulou, a Bordeaux native who spent time in Chile, South Africa and several prestigious Bordeaux châteaux (including Cheval Blanc, Le Tour de Pin and Quinault L’Enclos) before moving with his young family to China in 2013 to head this ambitious project for LVMH.
- By Antonio Galloni on March 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Het begon allemaal met een droom. De droom om in China een fijne wijn van wereldklasse in Bordeaux-stijl te creëren. Ao Yun is een droom die uitkomt, een ongelooflijk avontuur dat begon in 2008 met een zoektocht van vier jaar, door landen die nog nooit waren verkend voor wijnbouw. Een zoektocht naar de perfecte plek om een geweldige rode wijn te maken. LVMH richtte zijn pijlen op een atypisch terroir in de buurt van de stad Shangri-La, in de uitlopers van de Himalaya, in het noorden van de provincie Yunnan.
Het Chinese wijnhuis Ao Yun in de provincie Yunnan wordt gezien als één van de topwijnen van China en laat zien dat er grote wijnen worden gemaakt in dit relatief nieuwe wijnland. De wijngaarden van Ao Yun liggen aan de voet van de heilige berg Meili op een duizelingwekkende hoogte van 2.100-2.600 meter.
De wijngaard, verspreid over vier dorpen, wordt volledig met de hand onderhouden door de lokale boeren, die zijn opgeleid in de wijnbouw, terwijl ze trouw blijven aan de agro-ecologische tradities die dit land al honderden jaren kent. Gelegen op een hoogte tussen 2.200 en 2.600 meter boven de zeespiegel, is het landgoed vernoemd naar de prachtige wolken die zich verzamelen boven de permanent met sneeuw bedekte bergketens: in het Mandarijn betekent "Ao Yun" "vliegen boven de wolken".
De Ao Yun Shangri-La 敖云云南香格里拉 2019 is de tweede jaargang van deze inmiddels al beroemdste Chinese wijn, geproduceerd in de uitlopers van de Himalaya (Shangri-La - Yunnan - China) door LVMH, onder leiding van Maxence Dulou, een wijnmaker afkomstig uit Bordeaux. en bekend van: Cheval Blanc, Le Tour de Pin and Quinault L’Enclos. Het Chinese wijnhuis Ao Yun in de provincie Yunnan wordt gezien als één van de topwijnen van China en laat zien dat er grote wijnen worden gemaakt in dit relatief nieuwe wijnland. De wijngaarden van Ao Yun liggen aan de voet van de heilige berg Meili op een duizelingwekkende hoogte van 2.100-2.600 meter.
Het begon allemaal met een droom. De droom om in China een fijne wijn van wereldklasse in Bordeaux-stijl te creëren. Ao Yun is een droom die uitkomt, een ongelooflijk avontuur dat begon in 2008 met een zoektocht van vier jaar, door landen die nog nooit waren verkend voor wijnbouw. Een zoektocht naar de perfecte plek om een geweldige rode wijn te maken. LVMH richtte zijn pijlen op een atypisch terroir in de buurt van de stad Shangri-La, in de uitlopers van de Himalaya, in het noorden van de provincie Yunnan. De wijngaard, verspreid over vier dorpen, worden volledig met de hand onderhouden door de lokale boeren, die zijn opgeleid in de wijnbouw, terwijl ze trouw blijven aan de agro-ecologische tradities die dit land al honderden jaren kent. Gelegen op een hoogte tussen 2.200 en 2.600 meter boven de zeespiegel, is het landgoed vernoemd naar de prachtige wolken die zich verzamelen boven de permanent met sneeuw bedekte bergketens: in het Mandarijn betekent "Ao Yun" "vliegen boven de wolken"
Ao Yun 2019 is een subtiel compromis tussen frisheid en volwassenheid, spanning en dichtheid. Slechts de helft van de geoogste druiven haalde de blend van de nieuwe vintage, wat een weerspiegeling is van een ongeëvenaard niveau van precisie sinds de eerste oogst in 2013. De Ao Yun is een blend met een overwicht van Cabernet Sauvignon (67 %), aangevuld met Cabernet Franc (17%), Merlot (10%), Syrah (10%) en Petit Verdot (6%). Een wijn die met de hand is gemaakt van de 314 percelen van het landgoed, die op hun beurt zijn verdeeld in meer dan 700 subpercelen. Zeer beperkte productie waarvan de helft bestemd is voor de lokale markt, waardoor Ao Yun een zeldzame wijn is. Complexe rijping zonder overmatig gebruik van eikenhout, te beginnen met vijf maanden in potten voor 50% van de productie, daarna tien maanden op vat, waarvan 30% nieuw. De wijn zit verpakt in originele verpakking in elegante bamboe koffers (OWC/1 en OWC/6). Er zijn van de 2019 minder dan 10.000 flessen verspreidt via Place du Bordeaux en de 2019 heeft stuk voor stuk zeer hoge beoordelingen gekregen. James Sucklin (98/100) schrijft: "This is the best vintage of Ao Yun to date and also the highest-scoring Chinese wine I have ever reviewed"
Onder tab: Bijlage vindt u nog een fraaie video en diverse foto's van de uitvoeringen van deze iconische chinese wijn.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. We zitten bijna naast de rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | China |
Regio | Yunnan |
Wijnhuis | Ao Yun |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Syrah-Shiraz |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2038 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
James Suckling rating | 98 |
Vinous rating | 96 |
Smaakprofiel | Aards, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard |
Parker
Rating
96
Release Price
NA
Drink Date
2023 - 2039
Reviewed by
Edward Ragg
Issue Date
19th Jan 2023
Source
January 2023 Week 3, The Wine Advocate
This is the best vintage of Ao Yun to date and also the highest-scoring Chinese wine I have ever reviewed. It, therefore, requires a more detailed account to understand why. The 2019 Ao Yun is a blend of 67% Cabernet Sauvignon, 17% Cabernet Franc, 10% Syrah and 6% Petit Verdot (this latter emanating from the village of Sinong). Notably, Merlot did not make the grade in 2019, which was less to do with vintage but, according to winemaker Maxence Dulou, more a function of Merlot vines at an adolescent stage of development (at five to six years of age, Dulou feels Merlot doesn’t produce the most interesting fruit compared with younger or older vines). The relatively cooler and wetter winter prior to 2019 gave the vines decent reserves, but the drier and warmer than expected spring meant some irrigation was required around budburst and flowering. Overall, across Ao Yun’s different villages sites—Xidang, Sinong, Shuori and Adong—2019 witnessed a warm, healthy growing season and not too warm autumn with yields at their lowest to date (around 16 hectoliters per hectare rather than the average of 20-22 hectoliters per hectare). The long harvest commenced in Xidang on September 9th and finished in Adong on November 21st. Of the varieties above, the proportion of fruit was drawn from the villages in order of elevation as follows: 23% from Xidang, 21% from Sinong, 32% from Shuori and 24% from Adong. In the harvest as a whole, only 53% went into Ao Yun’s top wine, with tiny percentages being used for the Villlage Cru reds (6% each) and 2% for the 2019 Chardonnay. Thus 33% of the harvest was not used for Ao Yun at all.
But what of the wine? The 2019 Ao Yun has an intensely deep purple appearance. On the nose, there is already appealing, immensely powerful dark fruit showing abundant cassis, black cherry, bramble, blackberry and blueberry fruit with some subtle, leafy herbaceous character (sage, green bell pepper, mint) combining with very well-integrated new oak notes of vanilla, clove, toast and smoke (note that Ao Yun only sees around 35% new French barriques with the remainder being matured in stoneware vessels and old oak). On the palate, the wine is immensely full-bodied but far from heavy, with vibrant acidity and very coating, ripe, fine-grained and polished tannins. Dulou reports that this was the first vintage when the entire harvest was gravity-fed through their winemaking facility in Adong with much gentler crushing resulting in partially opened berries retaining seeds inside (even through to racking the wine off gross lees). He also now opts to ferment in narrow, higher-filled vessels, which results in easier cap management, a less-aerated cap with less thermal variation. All of which helps explain the refinement and integration of tannin in the 2019. There is a scintillating core of complex fruit, herbaceous character and subtle new oak notes that are harmoniously integrated. With its very long length, the 2019 Ao Yun is unsurprisingly very youthful and will show better from 2023 at the earliest, even if it can already be appreciated. It will also develop impressively in bottle over the next 15 years or so. In sum, 2019 is the completest statement to date of everything Ao Yun has aspired to be in terms of attaining the best blend achievable from this complex patchwork of vineyard sites stretched across different villages at markedly different elevations.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
96
Drinking Window
2024 - 2034
From: Cellar Favorite: 2019 Ao Yun (Mar 2023)
The 2019 Ao Yun is seriously impressive. Bright, fresh and vibrant in the glass, the 2019 is a wine of energy more than size. Crushed red berry fruit, blood orange, mint, cinnamon, cedar and sweet pipe tobacco are all finely cut in this mid-weight, Cabernet Sauvignon-based red. In 2019 the blend is 67% Cabernet Sauvignon, 17% Cabernet Franc, 10% Syrah and 6% Petit Verdot from the villages of Shuori, Xidang, Adong and Sinong, aged in 35% new oak, 35% once-filled barrels and 30% stone jarres. It’s a fine effort from the team led by Technical Director Maxence Dulou, a Bordeaux native who spent time in Chile, South Africa and several prestigious Bordeaux châteaux (including Cheval Blanc, Le Tour de Pin and Quinault L’Enclos) before moving with his young family to China in 2013 to head this ambitious project for LVMH.
- By Antonio Galloni on March 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Het begon allemaal met een droom. De droom om in China een fijne wijn van wereldklasse in Bordeaux-stijl te creëren. Ao Yun is een droom die uitkomt, een ongelooflijk avontuur dat begon in 2008 met een zoektocht van vier jaar, door landen die nog nooit waren verkend voor wijnbouw. Een zoektocht naar de perfecte plek om een geweldige rode wijn te maken. LVMH richtte zijn pijlen op een atypisch terroir in de buurt van de stad Shangri-La, in de uitlopers van de Himalaya, in het noorden van de provincie Yunnan.
Het Chinese wijnhuis Ao Yun in de provincie Yunnan wordt gezien als één van de topwijnen van China en laat zien dat er grote wijnen worden gemaakt in dit relatief nieuwe wijnland. De wijngaarden van Ao Yun liggen aan de voet van de heilige berg Meili op een duizelingwekkende hoogte van 2.100-2.600 meter.
De wijngaard, verspreid over vier dorpen, wordt volledig met de hand onderhouden door de lokale boeren, die zijn opgeleid in de wijnbouw, terwijl ze trouw blijven aan de agro-ecologische tradities die dit land al honderden jaren kent. Gelegen op een hoogte tussen 2.200 en 2.600 meter boven de zeespiegel, is het landgoed vernoemd naar de prachtige wolken die zich verzamelen boven de permanent met sneeuw bedekte bergketens: in het Mandarijn betekent "Ao Yun" "vliegen boven de wolken".