2018 E. Guigal Côte-Rôtie La Turque

Schrijf de eerste review over dit product
De fles/label kan afwijken van de afbeelding

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions

Nog 9 op voorraad

Omschrijving

chevron-down

Guigal is de pionier wat betreft de "single vineyards" in Côte Rôtie. Uit zijn drie bekendste wijngaarden "La Landonne", "La Mouline" en "La Turque" komen de meest gewilde en befaamde wijnen van de wereld. Het Guigal verhaal start in 1924, als Etienne Guigal als 14 jarige begint te werken in de kelders van Vidal Fleury. Tegen 1946 is hij reeds enige tijd keldermeester en vind hij het tijd worden om een eigen bedrijf op te richten.Dat geschiedde in Ampuis, gelegen in het hart van de appellatie Côte Rôtie. In 1961 voegt zoon Marcel zich bij het bedrijf. Hij heeft de huidige leiding bij Guigal en zijn zoon Philippe, 3e generatie, is verantwoordelijk voor het productieproces vande wijnen. Guigal maakt "simpel" wijnmaken geniaal. Ze werken volledig organisch in de wijngaarden, hanteren lage opbrengsten en er vindt geen interventie in de kelders plaats. Kort samengevat wordt er gewerkt met respect voor de natuur en passievoor de wijn. Naast de "La, La, La" wijnen zijn Côte Rôtie "Château d'Ampuis", Condrieu "La Doriane" en de L'Ermitage "Ex Voto" nog enkele kroonjuwelen van het domein.

Toen E. Guigal in 1980 de wijngaard La Turque kocht, moest de wijngaard voor een groot deel herplant worden. Dat maakt La Turque de jongste van de drie LaLa-wijnen. Qua stevigheid zit hij echter tussen La Landonne en La Mouline in. Hij wordt gemaakt van 93% syrah met 7% viognier aangeplant op de steilste van alle Côte-Rôtie wijngaarden van Guigal met hellingspercentages oplopend tot wel 70%! Hij rijpt 42 maanden op nieuw Frans eiken en heeft een rijpingspotentieel van 25 jaar. Drie tot vier uur van tevoren decanteren wordt aangeraden.

Geur van kersen en bramen met rook- en mineraalaccenten, samen met krachtige suggesties van exotische kruiden, wierook en gebarsten peper. Vol maar ook energiek in de mond, met aantrekkelijk zoete smaken van donkere bessen, kersenlikeur en bloemige pastilles, ondersteund door een ruggengraat van sappige zuurgraad. De bloemige noot loopt door in een indrukwekkend lange, doordringende afdronk die een uitstekende helderheid en gestaag toenemende tannines laat zien.

WEETJE:  De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. We zitten bijna naast de rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres

 

Specificaties

chevron-down
Wijnsoort Rood
Land Frankrijk
Regio Rhone
Appellatie Côte-Rôtie
Wijnhuis Guigal
Druif Syrah-Shiraz, Viognier
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2018
Drinken vanaf 2027
Drinken tot 2045
Alcohol % 14.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 96
James Suckling rating 98
Vinous rating 97
Smaakprofiel Aards, Boers, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol
Drink momenten Barbecue, Indruk maken, Lekker luxe, Open haard

Wijnhuis

chevron-down

Maison E.Guigal is een wijngoed met een grote reputatie. Het bedrijf werd in 1946 opgericht en is nu drie generaties oud. Oprichter Etienne Guigal bepaalde sterk de huidige identiteit van deze producent. Voordat hij zijn eigen wijngoed oprichtte verzamelde hij zijn eerste ervaringen bij de producent Vidal-Fleury. Inmiddels hebben Marcel Guigal en zijn zoon Philippe de leiding over het bedrijf. De laatste is verantwoordelijk voor de wijnbereiding en treedt daarmee in de voetsporen van zijn grootvader, die maar liefst 67 wijnoogsten meemaakte.

Guigal is gevestigd in Ampuis, een kleine 38 km ten zuiden van Lyon. Hier beschikt het over 60 ha grond in de appellations Côte-Rôtie, Condrieu, Hermitage, Crozes-Hermitage, Châteauneuf du Pape, Tavel en Gigondas. De Guigals zijn inmiddels ook de eigenaren van Domaine de Bonserine en Vidal Fleury. Sinds 1995 beheert Guigal het bedrijf vanuit het beroemde Château d’Ampuis. Dit kasteel stamt uit de 12e eeuw en werd in de 16e eeuw in renaissancestijl herbouwd.

Het wijnmagazine Decanter riep Marcel Guigal in 2006 uit tot “Man of the year.” De gerenommeerde wijngids Guide Hachette doet er nog een schepje bovenop en noemt Guigal “de beste wijnmaker ter wereld.” Ook Robert Parker heeft diep respect voor Guigal. Met regelmaat krijgen de topwijnen van deze producent van hem de hoogste score van 100 punten. Bijzonder zijn de ‘La La’-wijnen. Deze zijn afkomstig van de 3 toplocaties ‘La Turque', ‘La Landonne’, en 'La Moulin'.

Guigal is de pionier wat betreft de "single vineyards" in Côte Rôtie. Uit zijn drie bekendste wijngaarden "La Landonne", "La Mouline" en "La Turque" komen de meest gewilde en befaamde wijnen van de wereld.Het Guigal verhaal start in 1924, als Etienne Guigal als 14 jarige begint te werken in de kelders van Vidal Fleury. Tegen 1946 is hij reeds enige tijd keldermeester en vind hij het tijd worden om een eigen bedrijf op te richten.Dat geschiedde in Ampuis, gelegen in het hart van de appellatie Côte Rôtie. In 1961 voegt zoon Marcel zich bij het bedrijf. Hij heeft de huidige leiding bij Guigal en zijn zoon Philippe, 3e generatie, is verantwoordelijk voor het productieproces vande wijnen. Guigal maakt "simpel" wijnmaken geniaal. Ze werken volledig organisch in de wijngaarden, hanteren lage opbrengsten en er vindt geen interventie in de kelders plaats. Kort samengevat wordt er gewerkt met respect voor de natuur en passievoor de wijn. Naast de "La, La, La" wijnen zijn Côte Rôtie "Château d'Ampuis", Condrieu "La Doriane" en de L'Ermitage "Ex Voto" nog enkele kroonjuwelen van het domein.

Recensies

chevron-down
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over: 2018 E. Guigal Côte-Rôtie La Turque
loader
Bezig met laden...

check-circle U heeft uw review aangeboden ter goedkeuring.

Bijlagen

chevron-down