2018 Domaine Jacques Prieur Echezeaux Grand Cru


De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2018 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2023 - 2048 |
Omschrijving
De naam Montrachet roept bij kenners waarschijnlijk het grootste terroir van droge witte wijnen ter wereld op. De appellatie beslaat slechts zeven hectare zeer gefragmenteerd terroir, het heilige der heiligen voor de Chardonnay-druif. Het Domaine Jacques Prieur bezit een perceel van 0,59 hectare, halverwege de helling en perfect gedraineerd. De ligging is zeer zonnig, de bodem dun en stenig met een uitloper van witte mergel.
De oogst van 2018 was een recordjaar: weinig neerslag, uitzonderlijke zonneschijn, een gemiddelde temperatuur 2°C boven normaal. Dit waren omstandigheden die een grootse jaargang in heel Bourgogne zouden voortbrengen. De alcoholische fermentatie en rijping worden 100% uitgevoerd in nieuwe eikenhouten vaten, met een rijpingsperiode van 22 maanden.
De Echézeaux Grand Cru bestaat voor 100% Pinot Noir komende vab een fameus postzegel-perceel van 0,36 hectare Gelegen in "Champs Traversins", in het hart van de historische wijngaard Echézeaux. De wijnstokken zijn geplant in noord/zuid rijen aan de rand van La Combe d'Orveau.
Vrij dunne bruine grond. Zeer fijne zand-/siliciumgrind op het oppervlak. Perfect microklimaat: koel, goed geventileerd en gezond dankzij een luchtstroom. De druiven werden met de hand geplukt in kleine kratten, daarna gesorteerd en volledig ontsteeld. De wijn bleef 21 dagen op de schillen in temperatuurgecontroleerde open eiken vaten. Pigeage (het neerslaan van de schillen) werd twee keer per dag uitgevoerd tijdens de alcoholische fermentatie.
100% malolactische fermentatie. De wijn werd volledig gerijpt in eiken vaten. Duur van vatrijping: 20 maanden
De Prieur Echézeaux Grand Cru is prachtig, donker en diep rood met in de neus rijp en kruidig fruitig, met tonen van sappige zwarte kers, benadrukt door noten van koffie en zoete specerijen. In de mond dicht, vlezig, watertandend, soepel met rijpe zwarte fruittonen en een uitzonderlijk langdurige en omhullende afdronk.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Echezeaux (Grand Cru) |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Jacques Prieur |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2048 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Vinous rating | 95 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Wijnhuis
Sinds de 19e eeuw gevestigd in Meursault, beschikt Domaine Jacques Prieur over een van de mooiste collecties Grands Crus en Premiers Crus die er bestaan. De 21 hectare wijngaarden (11 ha Pinot Noir en 10 ha Chardonnay) omvatten veel prestigieuze terroirs, zoals Grands Crus Montrachet, Chevalier-Montrachet, Corton-Charlemagne, Corton-Bressandes, Echézeaux, Clos Vougeot, Musigny, Chambertin en Chambertin Clos de Bèze. Dat is een derde van de Appellations Grands Crus van Bourgogne.
Veertien Premiers Crus completeren deze prachtige collectie verspreid over Côte de Beaune en Côte de Nuits. Negen grands crus, veertien premiers crus, drie crus monopoles, een ware parelketting.
Vandaag de dag staat de familie Labruyère aan het roer van dit juweel van de Bourgogne, tevens eigenaren van Château Rouget in Pomerol en Domaine Labruyère in Moulin-à-Vent. Ze werken dagelijks om dit prestigieuze erfgoed optimaal te benutten. Ze worden bijgestaan door Martin Prieur, kleinzoon van Jacques Prieur, die sinds 1990 met zijn familie op het landgoed woont en werkt. Nu verantwoordelijk, samen met Edouard Labruyère, voor de marketing van de wijnen van het Domaine, vertegenwoordigt Martin Prieur de schakel tussen verleden en heden, want niemand kent de geschiedenis van het Domaine en zijn wijngaarden zo goed als hij. Onder de leiding van Daniel Godefroy, een ervaren wijngaardbeheerder die elk perceel door en door kent, volgt het Domaine al vele jaren een "viticulture raisonnée" benadering. Het werk in de wijnmakerij en kelder wordt begeleid door de uitstekende oenoloog Nadine Gublin. Als een expert in bedachtzame en nauwkeurige interventies in het wijnmaakproces, werd zij in 1998 door de Revue du Vin de France bekroond met de titel Winemaker of the Year.
Domaine Jacques Prieur produceert witte en rode wijnen die krachtig en smaakvol zijn, boegbeelden van de grote moderne Bourgognes, en bestaat volledig uit Grands Crus en Premiers Crus (met uitzondering van Clos de Mazeray in Meursault, Monopole en emblematische Village Appellation).
Recensies
Bijlagen

