2018 Domaine Jacques Prieur Corton Bressandes Grand Cru


De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2018 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2025 - 2040 |
Omschrijving
De Jacques Prieur Corton-Bressandes Grand Cru is een 100% Pinot Noir op een perceel van 0,73 hectare. Gelegen op de heuvel waar de Grands Crus van Corton zich bevinden. De wijngaarden op het zuidoosten en de lichte helling zorgen voor een perfecte rijping. Deze blootstelling aan de zon, gecombineerd met de steenachtige klei-kalksteenbodem, is bevorderlijk voor een vroege rijping, ongeacht het weer tijdens het groeiseizoen. De druiven werden met de hand geplukt en in kleine kratten gedaan, vervolgens gesorteerd en volledig ontsteeld. De wijn bleef 21 dagen op de schillen in open eikenhouten vaten met temperatuurregeling. Pigeage (het indrukken van de dop) werd twee keer per dag gedaan tijdens de alcoholische fermentatie. 100% malolactische fermentatie en volledige rijping in eikenhouten vaten.
Voor de 2018 vintage, verandert April alle voorspellingen, vanwege de hoge temperaturen en het goede zonlicht, en de wijnstok groeit extreem snel. Midden april veranderen kleine knoppen in 5-6 verspreide bladeren in één week in de vroegrijpe gebieden. In een paar dagen tijd gaat 2018 van een laat jaar naar een top-3 oogstjaar met de vroegste vegetatiecyclus (2007, 2011). Onder invloed van bijna tropische weersomstandigheden (hitte en regen sinds eind mei) is juni een zeer spectaculaire maand als het gaat om de ontwikkeling van de wijngaard: in 3 weken gaan we van het einde van de bloem naar de volledige sluiting van de tros. Een ander belangrijk feit is dat tegen het einde van juni de druk van de meeldauw toeneemt. Door de zeer hoge temperaturen en een uitzonderlijke zonneschijn begint de veraison half juli en, afhankelijk van de droogte van de sectoren, ligt het rijpingsstadium tussen 20% en 80% aan het einde van de maand. De eerste helft van augustus is erg warm met temperaturen boven de 32°C. Deze extreme omstandigheden zorgen ervoor dat de wijnstokken snel escaleren en opnieuw, na 2003-2007-2011-2015-2017, wordt de vintage-vroegheid bevestigd. De oogst op het landgoed begint op 29 augustus en eindigt op 12 september. Pinot Noir en Chardonnay zijn even rijp en er is geen significant verschil tussen de Côte de Beaune en de Côte de Nuits. De oogst vond plaats bij droog, warm en zeer zonnig weer (zo niet erg heet vanaf 10 september).
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Aloxe-Corton |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Jacques Prieur |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2040 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Vinous rating | 93 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Wijnhuis
Sinds de 19e eeuw gevestigd in Meursault, beschikt Domaine Jacques Prieur over een van de mooiste collecties Grands Crus en Premiers Crus die er bestaan. De 21 hectare wijngaarden (11 ha Pinot Noir en 10 ha Chardonnay) omvatten veel prestigieuze terroirs, zoals Grands Crus Montrachet, Chevalier-Montrachet, Corton-Charlemagne, Corton-Bressandes, Echézeaux, Clos Vougeot, Musigny, Chambertin en Chambertin Clos de Bèze. Dat is een derde van de Appellations Grands Crus van Bourgogne.
Veertien Premiers Crus completeren deze prachtige collectie verspreid over Côte de Beaune en Côte de Nuits. Negen grands crus, veertien premiers crus, drie crus monopoles, een ware parelketting.
Vandaag de dag staat de familie Labruyère aan het roer van dit juweel van de Bourgogne, tevens eigenaren van Château Rouget in Pomerol en Domaine Labruyère in Moulin-à-Vent. Ze werken dagelijks om dit prestigieuze erfgoed optimaal te benutten. Ze worden bijgestaan door Martin Prieur, kleinzoon van Jacques Prieur, die sinds 1990 met zijn familie op het landgoed woont en werkt. Nu verantwoordelijk, samen met Edouard Labruyère, voor de marketing van de wijnen van het Domaine, vertegenwoordigt Martin Prieur de schakel tussen verleden en heden, want niemand kent de geschiedenis van het Domaine en zijn wijngaarden zo goed als hij. Onder de leiding van Daniel Godefroy, een ervaren wijngaardbeheerder die elk perceel door en door kent, volgt het Domaine al vele jaren een "viticulture raisonnée" benadering. Het werk in de wijnmakerij en kelder wordt begeleid door de uitstekende oenoloog Nadine Gublin. Als een expert in bedachtzame en nauwkeurige interventies in het wijnmaakproces, werd zij in 1998 door de Revue du Vin de France bekroond met de titel Winemaker of the Year.
Domaine Jacques Prieur produceert witte en rode wijnen die krachtig en smaakvol zijn, boegbeelden van de grote moderne Bourgognes, en bestaat volledig uit Grands Crus en Premiers Crus (met uitzondering van Clos de Mazeray in Meursault, Monopole en emblematische Village Appellation).
Recensies



