2018 Clos Saint Jean Châteauneuf-du-Pape Deus Ex Machina Magnum

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2018 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 1.5 ltr (14%) |
Drink venster | 2025 - 2038 |
Lage voorraad
Nog maar 2 over
Omschrijving
Clos Saint Jean kan probleemloos gerekend worden tot één van de tophuizen uit de appellatie. Het is een bedrijf met een enorme historie aan internationale topscores. Clos Saint Jean maakt Châteauneuf-du-Pape zoals Châteauneuf-du-Pape bedoeld is. Daarnaast maakt het wijnhuis ook een Vin de Pays de Vaucluse die behoort tot de beste uit de regio.
Afkomstig uit één kleine perceel in het befaamde La Crau-gedeelte van Châteauneuf-du-Pape. Dit perceel werd aangeplant in 1905 en geeft lage opbrengsten. Na de oogst worden de druiven ontsteeld. Een deel van de druiven wordt gekneusd (afhankelijk van het oogstjaar). Vervolgens worden de druiven vergist in betonnen vaten. Dit kan, inclusief schilweking, tot 35 dagen duren. Na de gisting ondergaat de wijn een rijping in demi-muids (eikenhouten vaten van 640 liter).
Het wordt gekenmerkt door de nieuwe eiken demi-muids, met lagen van vanille en ceder die bovenop weelderig kersenfruit in de neus liggen, en licht drogende houttannines die zichtbaar zijn op het volle gehemelte en doorlopen tot in de lange afdronk. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan de minder opvallende houtinvloeden en genuanceerde complexiteiten in de andere premium cuvées van het estate in 2018, maar de hedonistische aantrekkingskracht van deze 100% Grenache valt niet te ontkennen.
De Chateauneuf du Pape Deus Ex Machina 2018 deelt een gevoel van elegantie met zijn vintage stalgenoot, de La Combe des Fous. Kirsch, steenfruit, zwarte kersen, zoethout, granaatappel…de lijst kan eindeloos doorgaan. En hoewel de wijn onmiskenbaar vol van smaak is, komt hij niet zwaar of heet over, maar is hij gebouwd op een kanten, zijdeachtige structuur van fijne tannines en ronde zuren die blijven hangen in de afdronk.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Rhone |
Appellatie | Châteauneuf-du-Pape |
Wijnhuis | Clos Saint Jean |
Druif | Grenache |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2038 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 1.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
Vinous rating | 94 |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 97
Reviewed by:
Joe Czerwinski
Release Price:
NA
Drink Date:
2020 - 2030
Another terrific effort from this estate, the 2018 Chateauneuf du Pape Deus Ex Machina shares a sense of elegance with its vintage stablemate, the La Combe des Fous. Kirsch, stone fruit, black cherries, licorice, pomegranate…the list could go on and on. And while the wine is undeniably full-bodied, it doesn't come across as heavy or hot, instead being built on a lacy, silky structure of fine tannins and rounded acids that linger on the finish.
Pascal Maurel was reasonably happy with the 2018 vintage when I visited him in June 2019. "It's fine, elegant, feminine, not powerful like '15, '16, '17, but another side of the appellation," he said. His estate also controlled the mildew reasonably well, averaging yields of 25 hectoliters per hectare. The Maurel brothers have made a 2018 Sancto Santorum, but it wasn't available for tasting on the day of my visit. The 2017s have once again emerged as some of the finest wines in the appellation. "We were afraid [of the tannins] in the beginning," he said. "But after the élevage, we [found] the structure [to be] something very fine and well balanced." In addition to the 2017s and 2018s, we tasted three cuvées from 2009. "It wasn't the greatest vintage," Maurel said. "But it has some common points with 2017." While the regular bottling should be drunk up, the Deus Ex Machina still looks young, with plenty of life ahead of it.
The Maurel brothers went the extra mile to send me tank and barrel samples of their 2019s, so I've included those reviews here alongside the reviews of the bottled 2018s. Both years are successful here—the 2019s maybe slightly denser and more concentrated than the more elegant 2018s, but they aren't always better. This estate has become a model of consistency and excellence.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
Drinking Window
2026 - 2038
From: Châteauneuf-du-Pape Weathers the Challenges and Changes (Oct 2021)
Saturated violet. Expansive, mineral-accented black raspberry and boysenberry aromas are complemented by hints of licorice, vanilla and pungent flowers. Youthfully chewy and concentrated on the palate, offering sweet dark berry, cherry liqueur and floral pastille flavors sharpened by building spice and mineral flourishes. Rich yet energetic in style, finishing with excellent clarity and dusty tannins that sneak in late.
- By Josh Raynolds on July 2021
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Clos Saint Jean kan probleemloos gerekend worden tot één van de tophuizen uit de appellatie. Het is een bedrijf met een enorme historie aan internationale topscores. Clos Saint Jean maakt Châteauneuf-du-Pape zoals Châteauneuf-du-Pape bedoeld is. Daarnaast maakt het wijnhuis ook een Vin de Pays de Vaucluse die behoort tot de beste uit de regio.
Het merk Clos Saint Jean bestaat al vanaf 1910 en heeft altijd gestaan voor traditioneel gemaakte, stoere, rode wijnen in wat later de appellation Châteauneuf-du-Pape zou gaan heten. In 2001 namen de twee broers Pascal en Vincent Maurel de beslissing het roer om te gooien en af te wijken van de werkwijze van hun vader, Guy Maurel, die in 2002 voortijdig overleed. Guy Maurel was een traditioneel werkende wijnmaker, die zijn tijd het liefst in de wijngaard doorbracht. Door velen van zijn collega’s worden zijn wijngaarden geprezen als "de mooiste van Châteauneuf". Daar moest toch méér in zitten, dachten de broers. Ze huurden de hulp van wijnmaker Philippe Cambie voor de oogst van 2002. Helaas was die oogst er één die in Châteauneuf niet zo vaak voorkomt: een héle slechte. De broers besluiten helemaal niets onder eigen naam te bottelen en verkopen hun hele oogst in bulk.
In 2003 proberen ze het nog een keer en deze keer gaat het wel goed: ze maken wat misschien de beste wijnen van de jaargang zijn. Robert Parker schreef over de wijnen van Clos Saint Jean: "Châteauneuf-du-Pape or even red wine in general simply can't be any better than this".
Vandaag de dag staan Pascal en Vincent Maurel aan het hoofd van het domein. Het wijngaardareaal is in totaal 43 hectare, waarvan ook een groot deel oude stokken.
Clos Saint Jean kan probleemloos gerekend worden tot één van de tophuizen uit de appellatie. Het is een bedrijf met een enorme historie aan internationale topscores. Clos Saint Jean maakt Châteauneuf-du-Pape zoals Châteauneuf-du-Pape bedoeld is. Daarnaast maakt het wijnhuis ook een Vin de Pays de Vaucluse die behoort tot de beste uit de regio.
Afkomstig uit één kleine perceel in het befaamde La Crau-gedeelte van Châteauneuf-du-Pape. Dit perceel werd aangeplant in 1905 en geeft lage opbrengsten. Na de oogst worden de druiven ontsteeld. Een deel van de druiven wordt gekneusd (afhankelijk van het oogstjaar). Vervolgens worden de druiven vergist in betonnen vaten. Dit kan, inclusief schilweking, tot 35 dagen duren. Na de gisting ondergaat de wijn een rijping in demi-muids (eikenhouten vaten van 640 liter).
Het wordt gekenmerkt door de nieuwe eiken demi-muids, met lagen van vanille en ceder die bovenop weelderig kersenfruit in de neus liggen, en licht drogende houttannines die zichtbaar zijn op het volle gehemelte en doorlopen tot in de lange afdronk. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan de minder opvallende houtinvloeden en genuanceerde complexiteiten in de andere premium cuvées van het estate in 2018, maar de hedonistische aantrekkingskracht van deze 100% Grenache valt niet te ontkennen.
De Chateauneuf du Pape Deus Ex Machina 2018 deelt een gevoel van elegantie met zijn vintage stalgenoot, de La Combe des Fous. Kirsch, steenfruit, zwarte kersen, zoethout, granaatappel…de lijst kan eindeloos doorgaan. En hoewel de wijn onmiskenbaar vol van smaak is, komt hij niet zwaar of heet over, maar is hij gebouwd op een kanten, zijdeachtige structuur van fijne tannines en ronde zuren die blijven hangen in de afdronk.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Rhone |
Appellatie | Châteauneuf-du-Pape |
Wijnhuis | Clos Saint Jean |
Druif | Grenache |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2038 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 1.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
Vinous rating | 94 |
Parker
The Wine Advocate
RP 97
Reviewed by:
Joe Czerwinski
Release Price:
NA
Drink Date:
2020 - 2030
Another terrific effort from this estate, the 2018 Chateauneuf du Pape Deus Ex Machina shares a sense of elegance with its vintage stablemate, the La Combe des Fous. Kirsch, stone fruit, black cherries, licorice, pomegranate…the list could go on and on. And while the wine is undeniably full-bodied, it doesn't come across as heavy or hot, instead being built on a lacy, silky structure of fine tannins and rounded acids that linger on the finish.
Pascal Maurel was reasonably happy with the 2018 vintage when I visited him in June 2019. "It's fine, elegant, feminine, not powerful like '15, '16, '17, but another side of the appellation," he said. His estate also controlled the mildew reasonably well, averaging yields of 25 hectoliters per hectare. The Maurel brothers have made a 2018 Sancto Santorum, but it wasn't available for tasting on the day of my visit. The 2017s have once again emerged as some of the finest wines in the appellation. "We were afraid [of the tannins] in the beginning," he said. "But after the élevage, we [found] the structure [to be] something very fine and well balanced." In addition to the 2017s and 2018s, we tasted three cuvées from 2009. "It wasn't the greatest vintage," Maurel said. "But it has some common points with 2017." While the regular bottling should be drunk up, the Deus Ex Machina still looks young, with plenty of life ahead of it.
The Maurel brothers went the extra mile to send me tank and barrel samples of their 2019s, so I've included those reviews here alongside the reviews of the bottled 2018s. Both years are successful here—the 2019s maybe slightly denser and more concentrated than the more elegant 2018s, but they aren't always better. This estate has become a model of consistency and excellence.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
Drinking Window
2026 - 2038
From: Châteauneuf-du-Pape Weathers the Challenges and Changes (Oct 2021)
Saturated violet. Expansive, mineral-accented black raspberry and boysenberry aromas are complemented by hints of licorice, vanilla and pungent flowers. Youthfully chewy and concentrated on the palate, offering sweet dark berry, cherry liqueur and floral pastille flavors sharpened by building spice and mineral flourishes. Rich yet energetic in style, finishing with excellent clarity and dusty tannins that sneak in late.
- By Josh Raynolds on July 2021
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Clos Saint Jean kan probleemloos gerekend worden tot één van de tophuizen uit de appellatie. Het is een bedrijf met een enorme historie aan internationale topscores. Clos Saint Jean maakt Châteauneuf-du-Pape zoals Châteauneuf-du-Pape bedoeld is. Daarnaast maakt het wijnhuis ook een Vin de Pays de Vaucluse die behoort tot de beste uit de regio.
Het merk Clos Saint Jean bestaat al vanaf 1910 en heeft altijd gestaan voor traditioneel gemaakte, stoere, rode wijnen in wat later de appellation Châteauneuf-du-Pape zou gaan heten. In 2001 namen de twee broers Pascal en Vincent Maurel de beslissing het roer om te gooien en af te wijken van de werkwijze van hun vader, Guy Maurel, die in 2002 voortijdig overleed. Guy Maurel was een traditioneel werkende wijnmaker, die zijn tijd het liefst in de wijngaard doorbracht. Door velen van zijn collega’s worden zijn wijngaarden geprezen als "de mooiste van Châteauneuf". Daar moest toch méér in zitten, dachten de broers. Ze huurden de hulp van wijnmaker Philippe Cambie voor de oogst van 2002. Helaas was die oogst er één die in Châteauneuf niet zo vaak voorkomt: een héle slechte. De broers besluiten helemaal niets onder eigen naam te bottelen en verkopen hun hele oogst in bulk.
In 2003 proberen ze het nog een keer en deze keer gaat het wel goed: ze maken wat misschien de beste wijnen van de jaargang zijn. Robert Parker schreef over de wijnen van Clos Saint Jean: "Châteauneuf-du-Pape or even red wine in general simply can't be any better than this".
Vandaag de dag staan Pascal en Vincent Maurel aan het hoofd van het domein. Het wijngaardareaal is in totaal 43 hectare, waarvan ook een groot deel oude stokken.