2018 Ciacci Piccolomini d'Aragona Brunello di Montalcino Pianrosso

Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Toscane
Appellatie Brunello di Montalcino
Wijnhuis Ciacci Piccolomini d'Aragona
Jaar 2018
Druif Sangiovese
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14.5%)
Drink venster 2025 - 2044
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

In Castelnuovo dell’Abate staat het statige 17de-eeuwse palazzo waar Guiseppe Bianchini tot voor enkele jaren de wijnen van Ciacci Piccolomini d’Aragona vinifieerde. Vandaag worden de wijnen geproduceerd en gebotteld in een gloednieuwe kelder net buiten het dorp. Wielrenner Paulo Bianchini ruilde zijn fiets in voor het erfgoed van zijn vader en ziet toe op de prestaties van het peloton wijnen.

Onderaan de ladder staat een sappige Rosso IGP Toscana. Een trapje hoger staan twee DOC Sant’Antimos: ‘Ateo’ met cabernet sauvignon en merlot in de blend en ‘Fabius’, een pure syrah. De Rosso di Montalcino vormt de prelude op de grote jongens. Er worden elk jaar twee Brunello's gemaakt: de gewone Brunello is een blend uit verschillende wijngaarden en de Brunello Pianrosso is een cru dus komt uit slechts één (de beste) wijngaard. 

De Ciacci Piccolomini d'Aragona Brunello di Montalcino Pianrosso onderscheidt zich door een uniek aromatisch profiel dat minerale tonen van gemalen kalksteen of krijt naar voren brengt. Dit voegt een groter gevoel van focus en afbakening toe dat niet alleen merkbaar is in het boeket maar ook van toepassing is op de manier waarop de wijn het gehemelte op een vollere en meer vastberaden manier raakt (in vergelijking met de iets zachtere klassieke Brunello). Deze wijn heeft nog wat tijd nodig dus in zijn jonge jaren decanteren. De Brunello di Montalcino Pianrosso komt van een enkele wijngaard. De wijn heeft 94/100 punten van James Suckling gekregen en 94/100 punten van Parker.

Weetje: Wij kopen natuurlijk direct in dus veilig, direct en geconditioneerd vervoer vanuit wijnhuis naar ons geconditioneerde Wine Warehouse. Deze wijn is beschermd middels een hologram op de capsule zodat u kunt controleren dat u een originele Ciacci Brunello Pianrosso heeft. Bij afhalen ontvangt u automatisch een leuke korting.

Vineyard for 2018 Ciacci Piccolomini d'Aragona Brunello di Montalcino Pianrosso

In Castelnuovo dell’Abate staat het statige 17de-eeuwse palazzo waar Guiseppe Bianchini tot voor enkele jaren de wijnen van Ciacci Piccolomini d’Aragona vinifieerde. Vandaag worden de wijnen geproduceerd en gebotteld in een gloednieuwe kelder net buiten het dorp. Wielrenner Paulo Bianchini ruilde zijn fiets in voor het erfgoed van zijn vader en ziet toe op de prestaties van het peloton wijnen.

Het landgoed heeft een oorsprong die teruggaat tot de 17e eeuw en het heeft nog steeds zijn historisch erfgoed in een gebouw genaamd "Palazzo" (paleis) dat werd gebouwd door Fabivs de 'Vecchis, bisschop van Montalcino en abt van de abdij van Sant'Antimo. Na de dood van de bisschop werden het paleis en het omliggende landgoed geveild volgens de Italiaanse wet betreffende kerkelijke eigendommen en op 16 september 1868 werden ze gekocht door gravin Eva Bernini Cerretani. Op 31 december 1877 verkocht gravin Cerretani het hele landgoed aan de familie Ciacci uit Castelnuovo dell'Abate. Na het huwelijk tussen de graaf Alberto Piccolomini d´Aragona, een directe nazaat van Enea Silvio Piccolomini (paus Pius II) en Elda Ciacci, werd het bisschoppelijk paleis het Ciacci Piccolomini d´Aragona

In 1985 schonk de gravin Elda Ciacci het volledige eigendom aan Giuseppe Bianchini, boer van het landgoed sinds vele jaren, waarbij ze een geheel nieuwe en vooraanstaande filosofieproductie met slechts alleen aandacht voor kwaliteit van de wijnen verhoogde en tevens werd de export wereldwijd opensteld. Giuseppe, die helaas in februari 2004 is overleden, heeft het bedrijf overgelaten aan zijn zoon en dochter, Paolo en Lucia.

Het landgoed Ciacci Piccolomini d´Aragona ligt op de zuidoostelijke helling van de gemeente Montalcino, dicht bij het middeleeuwse dorp Castelnuovo dell’Abate en de beroemde romaanse abdij van Sant'Antimo, die dateert uit de 11e eeuw. Het hele landgoed, dat zich uitstrekt over 220 hectare waarvan 55,5 hectare met wijngaarden en 40 met olijfboomgaarden, heeft alle typische kenmerken van het Toscaanse platteland, versierd met glooiende heuvels, weilanden en bossen met onvergetelijke kleuren. Gelegen tussen de Arna-heuvel en de Orcia-rivier in het zuidoosten, biedt het een uniek panorama met de prachtige contouren van de berg Amiata op de achtergrond. Wilde dieren, geuren van bloemen en planten en de typische boerderijen die er verspreid staan, zorgen voor een vredige en kalme sfeer in dit gebied.

Vigna Ferraiole, Vigna Egle, Vigna Contessa en Vigna Colombaio zijn slechts enkele van de belangrijkste wijnstokken van Sangiovese Grosso. Op het zuiden gerichte wijngaarden en bevinden zich in het hart van het Val d´Orcia Park, Unesco Werelderfgoed bekend voor topwijnen a.g.v. zijn mergel- en leisteengehaltes, daterend uit het Eoceen.

De kloon Sangiovese Grosso wordt geselecteerd uit de oudste wijnstokken van het landgoed, gekenmerkt door verwilderde trossen en grote bessen met een dikke schil. Het is een bijzonder representatieve soort Sangiovese afkomstig uit Montalcino en geeft kwaliteit, zelfs in moeilijke jaargangen.

Beide wijnen Brunello di Montalcino DOCG “Pianrosso” en Brunello di Montalcino DOCG Riserva “Vigna di Pianrosso” Santa Caterina d´Oro zijn afkomstig van een zorgvuldige selectie van druiven van de enige wijngaard, de oudste en de meest representatieve. "Pianrosso" beslaat 11,69 hectare (29,22 acres). De hoogte van deze grote wijngaard varieert van 240 tot 360 meter boven zeeniveau.

Meer informatie
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Toscane
Appellatie Brunello di Montalcino
Wijnhuis Ciacci Piccolomini d'Aragona
Druif Sangiovese
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2018
Drinken vanaf 2025
Drinken tot 2044
Alcohol % 14.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 94
James Suckling rating 97
Smaakprofiel Aards, Boers, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Mineraal, Rood fruit, Tannines, Vol
Drink momenten Barbecue, Lekker luxe, Met vrienden
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2018 Ciacci Piccolomini d'Aragona Brunello di Montalcino Pianrosso
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

18.09.2023

2022 Domaines Paul Mas Claude Val Rose

"Fris zomerwijntje" Jos Swevers

Bekijk product recensie