2018 Château Les Carmes Haut-Brion

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Pessac-Léognan |
Wijnhuis | |
Jaar | 2018 |
Druif | , , |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2026 - 2058 |
Op voorraad
12 items beschikbaar
Omschrijving
Dit 6.4 Ha grote domein op top terroir met als buurman Haut-Brion heeft de laatste jaren enorme kwaltiteitsstappen gemaakt. Het door Patrice Pichet eigentijds verbouwde kasteel met wijnmaker Stéphande Derenoncourt, wordt onder insiders gerekend tot de top van Pessac-Léognan.
De Les Carmes Haut-Brion heeft een diep granaat-paars gekleurd en verspreidt een verleidelijke reeks hartige geuren - zwarte olijven, charcuterie en Sichuan-peper - over een kern van heldere rode bessengelei, zwarte kersen en cassisgeuren, plus geurige hints van rozenblaadjes en gekonfijte mandarijnenschil. Het medium-bodied gehemelte is verfrissend en elegant gestileerd, maar met een ijzersterke ruggengraat van stevige, fijnkorrelige tannines en een zeer goede frisheid, lang en geparfumeerd eindigend. Dit is een jaargang met een lange levensduur potentieel en met fantastische gratie zou moeten verouderen. De essentie van zwart fruit komt hier naar voren. Gedeeltelijke fermentatie met hele bessen.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Pessac-Léognan |
Wijnhuis | Chateau Les Carmes Haut Brion |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2026 |
Drinken tot | 2058 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 97 |
Vinous rating | 97 |
Smaakprofiel | Aards, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Mineraal, Tannines |
Drink momenten | Cadeau!, Met vrienden, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 96+
Reviewed by:
Lisa Perrotti-Brown
Release Price:
NA
Drink Date:
2026 - 2056
The 2018 Les Carmes Haut-Brion is composed of 37% Cabernet Franc, 34% Cabernet Sauvignon and 29% Merlot. It was made using 52% whole cluster and has 13.75% alcohol. It was aged in 75% new oak barriques, 16% foudres and 9% amphorae. Deep garnet-purple in color, it needs a little coaxing before bursting from the glass with vibrant scents blackberry preserves, redcurrant jelly, mulberries and Black Forest cake, leading to an undercurrent of pencil lead, black truffles, cast-iron pan and charcoal with an emerging waft of violets. The elegantly crafted, medium-bodied palate dances with red and black fruits before bursting into earth and mineral sparks. It has a sturdy frame of firm, grainy tannins and bags of freshness, finishing long and savory. The stem tannins lend this wine a firmness and textural interest, which should integrate further with another 5-6 years in barrel, allowing the nuances to shine through even more, then you can continue to enjoy its slow evolution for a further 30+ years.
Published: Mar 31, 2021
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Château Les Carmes-Haut-Brion Pessac-Léognan 2018
Friday, March 5, 2021
CountryFrance
RegionBordeaux
Vintage2018
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
97
The essence of black fruit here, offering blackberry and brambleberry aromas with dried flowers and licorice. Crushed stones and some iodine, as well as nuts. Full-bodied palate that opens and delivers an encompassing mouth feel of fine, creamy tannins. Some whole-berry fermentation. A special wine with elegance and complexity. Try after 2026, but already so in tune.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
97
Drinking Window
2026 - 2048
From: Bordeaux 2018: Not Back in Black (Mar 2021)
The 2018 Les Carmes Haut-Brion is a total knock-out, just as it was from barrel. Soaring in its aromatic intensity, Les Carmes dazzles from the very first taste. Inky red fruits, mocha, new leather, licorice, dried flowers, sage and mint envelop all the senses. Today, the 2018 appears to be slightly closed, but time brings out tons of aromatic energy and nuance. Cabernet Franc plays the leading role, unusual for this part of the region. Franc aromatics and a fair amount of whole cluster savoriness lend energy but also a feeling of richness without weight that is especially appealing. This is a masterpiece from Les Carmes Haut-Brion and Technical Director Guillaume Pouthier.
- By Antonio Galloni on March 2021
94+
Drinking Window
2024 - 2050
From: The Future’s Definitely Not What It Was: Bordeaux 2018 (Mar 2021)
The 2018 Les Carmes Haut-Brion was always going to be a wine that I would leave for 12–24 hours to monitor its evolution. It has a splendid bouquet of a mixture of blackberry, freshly rolled tobacco, autumn leaves and touches of brine. It is classic in style and showcases the Cabernet Franc element supremely well. The palate is in many ways uncompromising. The Cabernet is in full effect: herbaceous, with bell pepper and bitter cherry, quite tannic, and for the vintage, one of the most austere wines you will find in Bordeaux, let alone Pessac-Léognan. I personally find it to my taste, but it is not a wine for hedonists seeking bundles of juicy fruit. An intellectual Les Carmes for sure, one that leaves you pondering in which direction it will age.
- By Neal Martin on January 2021
(94-96)
Drinking Window
2024 - 2050
From: The Future’s Not What It Was: Bordeaux 2018 (Nov 2019)
The 2018 Les Carmes Haut-Brion was picked from 13 to 28 September, vinified 52% with whole bunch and pigeage only. It is aged in 75% new oak, 16% Stockinger foudres and 9% terracotta amphorae. I love the aromatics here: intense black cherries, violet, black olive compote and orange blossom, all beautifully delineated and focused, the oak seamlessly integrated. The palate is medium-bodied with a structured opening, the whole bunch contribution altering the texture with a slight graininess. Good freshness here, very well balanced with fine tannins and plenty of freshness, this segues into a poised sapid finish with hints of oyster shell on the aftertaste.
- By Neal Martin on September 2019
(95-98)
From: Bordeaux 2018: Back in Black (Apr 2019)
The 2018 Les Carmes Haut-Brion is one of the wines in this vintage that comes very close to its 2016 sibling. A wine of dazzling intensity and stature, Les Carmes Haut-Brion is simply magnificent. Rose petal, wild black cherry, sage, menthol, licorice and dried herbs add myriad shades of complexity to this explosive, dense wine. As always, Les Carmes is done with a fair amount of whole clusters, 40% in this case, but in 2018, the maturity is such that the stems are very well integrated into the wine's fabric. The blend is 37% Cabernet Franc, 34% Merlot and 29% Cabernet Sauvignon.
- By Antonio Galloni on April 2019
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Alles is bijzonder aan dit domein. Dat begint bij de wijn, die zeer gezocht is, maar het gaat ook over het ongelofelijke gebouw van Philip Stark. Een zeer innovatieve wijnmaker en een nieuwe vinificatieruimte sinds 2015 staan borg voor de enorm toegenomen kwaliteit van dit historische Chateau.
Guillaume Pouthier gebruikt relatief veel hele trossen en ze ondergaan een lange gisting. Ook de rijping in vaten, foeders en in amfora's is extreem lang. Soms wel 24 tot 30 maanden. Het Cabernet Franc karakter van Les Carmes Haut Brion is altijd duidelijk aanwezig evenals het kenmerkende lage alcoholgehalte. De laatste jaren hoort dit Chateau tot de top in Bordeaux.
Dit 6.4 Ha grote domein op top terroir met als buurman Haut-Brion heeft de laatste jaren enorme kwaltiteitsstappen gemaakt. Het door Patrice Pichet eigentijds verbouwde kasteel met wijnmaker Stéphande Derenoncourt, wordt onder insiders gerekend tot de top van Pessac-Léognan.
De Les Carmes Haut-Brion heeft een diep granaat-paars gekleurd en verspreidt een verleidelijke reeks hartige geuren - zwarte olijven, charcuterie en Sichuan-peper - over een kern van heldere rode bessengelei, zwarte kersen en cassisgeuren, plus geurige hints van rozenblaadjes en gekonfijte mandarijnenschil. Het medium-bodied gehemelte is verfrissend en elegant gestileerd, maar met een ijzersterke ruggengraat van stevige, fijnkorrelige tannines en een zeer goede frisheid, lang en geparfumeerd eindigend. Dit is een jaargang met een lange levensduur potentieel en met fantastische gratie zou moeten verouderen. De essentie van zwart fruit komt hier naar voren. Gedeeltelijke fermentatie met hele bessen.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Pessac-Léognan |
Wijnhuis | Chateau Les Carmes Haut Brion |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2026 |
Drinken tot | 2058 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 97 |
Vinous rating | 97 |
Smaakprofiel | Aards, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Mineraal, Tannines |
Drink momenten | Cadeau!, Met vrienden, Open haard |
Parker
The Wine Advocate
RP 96+
Reviewed by:
Lisa Perrotti-Brown
Release Price:
NA
Drink Date:
2026 - 2056
The 2018 Les Carmes Haut-Brion is composed of 37% Cabernet Franc, 34% Cabernet Sauvignon and 29% Merlot. It was made using 52% whole cluster and has 13.75% alcohol. It was aged in 75% new oak barriques, 16% foudres and 9% amphorae. Deep garnet-purple in color, it needs a little coaxing before bursting from the glass with vibrant scents blackberry preserves, redcurrant jelly, mulberries and Black Forest cake, leading to an undercurrent of pencil lead, black truffles, cast-iron pan and charcoal with an emerging waft of violets. The elegantly crafted, medium-bodied palate dances with red and black fruits before bursting into earth and mineral sparks. It has a sturdy frame of firm, grainy tannins and bags of freshness, finishing long and savory. The stem tannins lend this wine a firmness and textural interest, which should integrate further with another 5-6 years in barrel, allowing the nuances to shine through even more, then you can continue to enjoy its slow evolution for a further 30+ years.
Published: Mar 31, 2021
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Château Les Carmes-Haut-Brion Pessac-Léognan 2018
Friday, March 5, 2021
CountryFrance
RegionBordeaux
Vintage2018
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
97
The essence of black fruit here, offering blackberry and brambleberry aromas with dried flowers and licorice. Crushed stones and some iodine, as well as nuts. Full-bodied palate that opens and delivers an encompassing mouth feel of fine, creamy tannins. Some whole-berry fermentation. A special wine with elegance and complexity. Try after 2026, but already so in tune.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
97
Drinking Window
2026 - 2048
From: Bordeaux 2018: Not Back in Black (Mar 2021)
The 2018 Les Carmes Haut-Brion is a total knock-out, just as it was from barrel. Soaring in its aromatic intensity, Les Carmes dazzles from the very first taste. Inky red fruits, mocha, new leather, licorice, dried flowers, sage and mint envelop all the senses. Today, the 2018 appears to be slightly closed, but time brings out tons of aromatic energy and nuance. Cabernet Franc plays the leading role, unusual for this part of the region. Franc aromatics and a fair amount of whole cluster savoriness lend energy but also a feeling of richness without weight that is especially appealing. This is a masterpiece from Les Carmes Haut-Brion and Technical Director Guillaume Pouthier.
- By Antonio Galloni on March 2021
94+
Drinking Window
2024 - 2050
From: The Future’s Definitely Not What It Was: Bordeaux 2018 (Mar 2021)
The 2018 Les Carmes Haut-Brion was always going to be a wine that I would leave for 12–24 hours to monitor its evolution. It has a splendid bouquet of a mixture of blackberry, freshly rolled tobacco, autumn leaves and touches of brine. It is classic in style and showcases the Cabernet Franc element supremely well. The palate is in many ways uncompromising. The Cabernet is in full effect: herbaceous, with bell pepper and bitter cherry, quite tannic, and for the vintage, one of the most austere wines you will find in Bordeaux, let alone Pessac-Léognan. I personally find it to my taste, but it is not a wine for hedonists seeking bundles of juicy fruit. An intellectual Les Carmes for sure, one that leaves you pondering in which direction it will age.
- By Neal Martin on January 2021
(94-96)
Drinking Window
2024 - 2050
From: The Future’s Not What It Was: Bordeaux 2018 (Nov 2019)
The 2018 Les Carmes Haut-Brion was picked from 13 to 28 September, vinified 52% with whole bunch and pigeage only. It is aged in 75% new oak, 16% Stockinger foudres and 9% terracotta amphorae. I love the aromatics here: intense black cherries, violet, black olive compote and orange blossom, all beautifully delineated and focused, the oak seamlessly integrated. The palate is medium-bodied with a structured opening, the whole bunch contribution altering the texture with a slight graininess. Good freshness here, very well balanced with fine tannins and plenty of freshness, this segues into a poised sapid finish with hints of oyster shell on the aftertaste.
- By Neal Martin on September 2019
(95-98)
From: Bordeaux 2018: Back in Black (Apr 2019)
The 2018 Les Carmes Haut-Brion is one of the wines in this vintage that comes very close to its 2016 sibling. A wine of dazzling intensity and stature, Les Carmes Haut-Brion is simply magnificent. Rose petal, wild black cherry, sage, menthol, licorice and dried herbs add myriad shades of complexity to this explosive, dense wine. As always, Les Carmes is done with a fair amount of whole clusters, 40% in this case, but in 2018, the maturity is such that the stems are very well integrated into the wine's fabric. The blend is 37% Cabernet Franc, 34% Merlot and 29% Cabernet Sauvignon.
- By Antonio Galloni on April 2019
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Alles is bijzonder aan dit domein. Dat begint bij de wijn, die zeer gezocht is, maar het gaat ook over het ongelofelijke gebouw van Philip Stark. Een zeer innovatieve wijnmaker en een nieuwe vinificatieruimte sinds 2015 staan borg voor de enorm toegenomen kwaliteit van dit historische Chateau.
Guillaume Pouthier gebruikt relatief veel hele trossen en ze ondergaan een lange gisting. Ook de rijping in vaten, foeders en in amfora's is extreem lang. Soms wel 24 tot 30 maanden. Het Cabernet Franc karakter van Les Carmes Haut Brion is altijd duidelijk aanwezig evenals het kenmerkende lage alcoholgehalte. De laatste jaren hoort dit Chateau tot de top in Bordeaux.