2018 Bouchard Père & Fils Chevalier-Montrachet Grand Cru

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | Bouchard Père & Fils |
Jaar | 2018 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12.5%) |
Drink venster | 2024 - 2045 |
Lage voorraad
Nog maar 3 over
Omschrijving
De Bouchard Père & Fils Chevalier-Montrachet Grand Cru is volgens James Suckling een chardonnay-meesterwerk en heeft deze ook de maximale score gegeven van 100/100 punten. De Bouchard Chevalier-Montrachet Grand Cru heeft een uiterst subtiele neus van citrus, wilde kruiden en bloemen en is adembenemend. Verbluffende concentratie, zuiverheid en precisie op het genereuze maar zeker niet massieve gehemelte. De chardonnay druiven komen van een 2,33 hectare wijngaard. Van biologisch geteelde druiven.
Technisch directeur Frédéric Weber en zijn team hebben weer een mooie vintage chez Bouchard Père & Fils gerealiseerd, beginnend met oogsten op 19 augustus met handmatig selectie om de uitgedroogde bessen te verwijderen. De wijngaarden deden het goed ondanks een aanzienlijk tekort aan water, wat getuigt van een wijnbouw die tot de beste van de grote huizen behoort uit de Bourgogne. Ze maken een tansitie door naar organisch/bio-dynamisch met tal van vooruitstrevende innovaties die ongetwijfeld op korte termijn navolgers zullen vinden bij andere grote spelers. De resulterende wijnen zijn in ieder geval prachtig geworden, met alcoholpercentages in de buurt van 13% tot 13,5%. De witte wijnen van Bouchard worden gebotteld onder DIAM-sluitingen.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. We zitten bijna naast de rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Puligny-Montrachet |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Bouchard Père & Fils |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2045 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
Vinous rating | 96 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP (93-95)
Reviewed by:
William Kelley
The 2018 Chevalier-Montrachet Grand Cru reveals attractive aromas of citrus oil, mandarin and pear, framed by subtle hints of fresh pastry, cut flowers and nutmeg. On the palate, it's full-bodied, deep and layered, with a broad attack that segues into a ripe core of nicely concentrated fruit, underpinned by lively acids. This bottling hails from the three terraces on the hillside above Bouchard's La Cabotte, their bottling from the latter—which adjoins Montrachet itself—being more muscular and powerful whereas this cuvée is finer-boned and more ethereal.
Bouchard's Frédéric Weber was demonstrably satisfied with his 2018 portfolio, and he has every reason to be. Ripe but controlled, this is a very consistent range of fleshy but structured reds—which readers might think of as a more rounded version of the 2005 vintage—and elegant, fragrant whites. Indeed, only the house's Clos de Bèze showed signs of over-ripeness, as the grower who supplies the grapes for this cuvée insisted on picking late. So, as the accompanying notes attest, there are plenty of wines that merit consideration chez Bouchard this year. That's great news, as everyone wins when Burgundy's standard bearer négociant houses flourish.
A short but intense vegetative period, Weber told me, was characterized by low disease pressure, so treatments in the vineyards remained largely organic. Yields were lower than 2017 in Pinot Noir but considerably higher in Chardonnay, and the Bouchard team performed a green harvest for the first time since 2009. Weber began picking on August 30th, and due to the high concentration of tannins and above-average number of seeds, he opted for comparatively brief macerations—on average, between 10 and 12 days—and extracted the reds cautiously. And generous volumes meant that he could be selective when pressing the whites, thereby capturing more freshness. Given the heterogenous results up and down the Côte, Bouchard purchased less wine from its suppliers this year than usual. The firm intends to keep back a sizable percentage of the 2018s, Weber added, to release at a later date—an admirable plan in an era when Burgundy with bottle age is scarcer and scarcer on the marketplace.
Published: Jan 09, 2020
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(94-96)
Drinking Window
2023 - 2050
From: 2018 Burgundy: Confounded Expectations (Jan 2020)
The 2018 Chevalier-Montrachet Grand Cru has an impressive bouquet of mineral-rich citrus fruit, smoke, honeysuckle and jasmine aromas, complex and alluring. The palate is fresh and vibrant with crisp acidity, with plenty of tangerine and grapefruit notes, but it is the mineralité and tension that really elevate this Grand Cru. For once, this might outperform the La Cabotte.
- By Neal Martin on November 2019
“For the reds in 2018, the winter was very wet and not so cold, twice the rainfall of a normal year," head winemaker Frédéric Weber told me as we tasted in their grotto-like cellar in Beaune. "That was very important as it meant there was moisture in the soil. Spring was a little later than usual and the weather became hot, sunny and dry. The growing season was impressive, the vines very vigorous so that was difficult for the vineyard team. Disease pressure was low as the weather was dry, and a strong northerly wind dried the grapes. August saw high temperatures, 300 more hours of sun than a normal year and 2°C higher in average temperature, so the maturity arrived sooner. Consequently I started picking 30 August with the Pinot Noir. It was a normal crop for Pinot Noir, 35-42hl/ha, Chardonnay more generous, up to 52hl/ha, so we green harvested to eliminate excess bunches - the first time since 2009. We also did not deleaf to protect from the sun. We adapted the vinification: reducing the time in the press and a maximum of 17°C during alcoholic fermentation in the tank and at the end, racking with a lot of lees into barrel. There was a lot of seeds in the berries, which is why I did a soft maceration without punching down the cap, preferring a 10-day infusion. There were low malic levels and malo was a little longer than usual, finishing in June for the whites, but it was quicker for the reds. The reds will be bottled in March to May, later than 2017s. "
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Bouchard Père & Fils: een Bourgondisch wijnhuis met eeuwenoude traditie
Bouchard Père & Fils, opgericht in 1731 door Michel Bouchard in Beaune, is een van de oudste wijnhuizen van Bourgondië. Met bijna drie eeuwen aan familietraditie heeft dit wijnhuis een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de Bourgondische wijncultuur.
In 1775 breidde Joseph Bouchard het domein uit met zijn eerste wijngaarden in het befaamde "Les Caillerets" in Volnay. Zijn zoon, Antoine Philibert Joseph Bouchard, breidde het familiebezit verder uit tijdens de Franse Revolutie, waaronder de beroemde "Beaune Grèves Vigne de l’Enfant Jésus".
Château de Beaune als iconisch erfgoed
In 1820 kocht Bernard Bouchard het historische Château de Beaune, een voormalig koninklijk fort uit de 15e eeuw. Deze locatie biedt ideale opslagomstandigheden voor de zeldzame en historische wijnen van Bouchard Père & Fils, met kelders tot wel 10 meter diep. Hier rust een unieke collectie flessen, waaronder een Meursault Charmes 1846, een bijzonder stukje wijngeschiedenis.
Bouchard Père & Fils bezit 130 hectare wijngaarden, waaronder 12 Grand Cru en 74 Premier Cru percelen. Bekende wijngaarden zoals Montrachet, Corton-Charlemagne en Bonnes-Mares zijn onderdeel van het domein en vertegenwoordigen de top van Bourgondische wijnen.
Bouchard Père & Fils heeft moderne technieken en respect voor traditie
Sinds 1731 streeft Bouchard Père & Fils ernaar om het unieke karakter van de Bourgondische terroirs te laten uitkomen. In 2005 werd geïnvesteerd in een innovatieve wijnmakerij in Savigny-lès-Beaune, waar op basis van zwaartekracht de druiven met precisie verwerkt worden. Jaarlijks worden meer dan 100 verschillende wijnen gevinifieerd en zorgvuldig gerijpt in eiken vaten.
Het domein van Bouchard Père & Fils strekt zich uit over 48 kilometer van noord naar zuid, wat bescherming biedt tegen lokale weersinvloeden zoals hagel of vorst. Elk perceel wordt met zorg beheerd, en het landgoed werkt al jarenlang met duurzame landbouwmethoden. Tijdens de oogst worden de druiven met de hand geplukt en zorgvuldig geselecteerd, wat bijdraagt aan de hoge kwaliteit van elke fles.
Rijping in de historische kelders van Château de Beaune
Na het bottelen worden de wijnen opgeslagen in de eeuwenoude kelders van Château de Beaune. Dankzij een constante temperatuur en natuurlijke luchtvochtigheid ontwikkelen de Grands Crus zich rustig en behouden hun kwaliteit tot ver na het bottelen, soms wel enkele honderden jaren.
Het erfgoed van Bouchard Père & Fils
Met zorg en respect voor Bourgondische tradities produceert Bouchard Père & Fils wijnen die wereldwijd geliefd zijn. De wijnen zijn ideaal om belangrijke momenten mee te vieren en vormen een elegante aanvulling op culinaire gerechten. Elk nieuw wijnjaar biedt een frisse kijk op het terroir en levert wijnen met een eigen persoonlijkheid.
Door een rijke geschiedenis, duurzame landbouw en moderne technieken heeft Bouchard Père & Fils een blijvende reputatie opgebouwd in de wereld van Bourgondische wijnen en inspireert het wijnliefhebbers wereldwijd.
Wijnen van Bouchard Père & Fils online bestellen?
Op zoek naar de exclusieve wijnen van Bouchard Père & Fils? Bestel hun beroemde Bourgondische Grands Crus en Premier Crus eenvoudig online bij Grandcruwijenn.nl
De Bouchard Père & Fils Chevalier-Montrachet Grand Cru is volgens James Suckling een chardonnay-meesterwerk en heeft deze ook de maximale score gegeven van 100/100 punten. De Bouchard Chevalier-Montrachet Grand Cru heeft een uiterst subtiele neus van citrus, wilde kruiden en bloemen en is adembenemend. Verbluffende concentratie, zuiverheid en precisie op het genereuze maar zeker niet massieve gehemelte. De chardonnay druiven komen van een 2,33 hectare wijngaard. Van biologisch geteelde druiven.
Technisch directeur Frédéric Weber en zijn team hebben weer een mooie vintage chez Bouchard Père & Fils gerealiseerd, beginnend met oogsten op 19 augustus met handmatig selectie om de uitgedroogde bessen te verwijderen. De wijngaarden deden het goed ondanks een aanzienlijk tekort aan water, wat getuigt van een wijnbouw die tot de beste van de grote huizen behoort uit de Bourgogne. Ze maken een tansitie door naar organisch/bio-dynamisch met tal van vooruitstrevende innovaties die ongetwijfeld op korte termijn navolgers zullen vinden bij andere grote spelers. De resulterende wijnen zijn in ieder geval prachtig geworden, met alcoholpercentages in de buurt van 13% tot 13,5%. De witte wijnen van Bouchard worden gebotteld onder DIAM-sluitingen.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. We zitten bijna naast de rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Puligny-Montrachet |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Bouchard Père & Fils |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2045 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
Vinous rating | 96 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Parker
The Wine Advocate
RP (93-95)
Reviewed by:
William Kelley
The 2018 Chevalier-Montrachet Grand Cru reveals attractive aromas of citrus oil, mandarin and pear, framed by subtle hints of fresh pastry, cut flowers and nutmeg. On the palate, it's full-bodied, deep and layered, with a broad attack that segues into a ripe core of nicely concentrated fruit, underpinned by lively acids. This bottling hails from the three terraces on the hillside above Bouchard's La Cabotte, their bottling from the latter—which adjoins Montrachet itself—being more muscular and powerful whereas this cuvée is finer-boned and more ethereal.
Bouchard's Frédéric Weber was demonstrably satisfied with his 2018 portfolio, and he has every reason to be. Ripe but controlled, this is a very consistent range of fleshy but structured reds—which readers might think of as a more rounded version of the 2005 vintage—and elegant, fragrant whites. Indeed, only the house's Clos de Bèze showed signs of over-ripeness, as the grower who supplies the grapes for this cuvée insisted on picking late. So, as the accompanying notes attest, there are plenty of wines that merit consideration chez Bouchard this year. That's great news, as everyone wins when Burgundy's standard bearer négociant houses flourish.
A short but intense vegetative period, Weber told me, was characterized by low disease pressure, so treatments in the vineyards remained largely organic. Yields were lower than 2017 in Pinot Noir but considerably higher in Chardonnay, and the Bouchard team performed a green harvest for the first time since 2009. Weber began picking on August 30th, and due to the high concentration of tannins and above-average number of seeds, he opted for comparatively brief macerations—on average, between 10 and 12 days—and extracted the reds cautiously. And generous volumes meant that he could be selective when pressing the whites, thereby capturing more freshness. Given the heterogenous results up and down the Côte, Bouchard purchased less wine from its suppliers this year than usual. The firm intends to keep back a sizable percentage of the 2018s, Weber added, to release at a later date—an admirable plan in an era when Burgundy with bottle age is scarcer and scarcer on the marketplace.
Published: Jan 09, 2020
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(94-96)
Drinking Window
2023 - 2050
From: 2018 Burgundy: Confounded Expectations (Jan 2020)
The 2018 Chevalier-Montrachet Grand Cru has an impressive bouquet of mineral-rich citrus fruit, smoke, honeysuckle and jasmine aromas, complex and alluring. The palate is fresh and vibrant with crisp acidity, with plenty of tangerine and grapefruit notes, but it is the mineralité and tension that really elevate this Grand Cru. For once, this might outperform the La Cabotte.
- By Neal Martin on November 2019
“For the reds in 2018, the winter was very wet and not so cold, twice the rainfall of a normal year," head winemaker Frédéric Weber told me as we tasted in their grotto-like cellar in Beaune. "That was very important as it meant there was moisture in the soil. Spring was a little later than usual and the weather became hot, sunny and dry. The growing season was impressive, the vines very vigorous so that was difficult for the vineyard team. Disease pressure was low as the weather was dry, and a strong northerly wind dried the grapes. August saw high temperatures, 300 more hours of sun than a normal year and 2°C higher in average temperature, so the maturity arrived sooner. Consequently I started picking 30 August with the Pinot Noir. It was a normal crop for Pinot Noir, 35-42hl/ha, Chardonnay more generous, up to 52hl/ha, so we green harvested to eliminate excess bunches - the first time since 2009. We also did not deleaf to protect from the sun. We adapted the vinification: reducing the time in the press and a maximum of 17°C during alcoholic fermentation in the tank and at the end, racking with a lot of lees into barrel. There was a lot of seeds in the berries, which is why I did a soft maceration without punching down the cap, preferring a 10-day infusion. There were low malic levels and malo was a little longer than usual, finishing in June for the whites, but it was quicker for the reds. The reds will be bottled in March to May, later than 2017s. "
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Bouchard Père & Fils: een Bourgondisch wijnhuis met eeuwenoude traditie
Bouchard Père & Fils, opgericht in 1731 door Michel Bouchard in Beaune, is een van de oudste wijnhuizen van Bourgondië. Met bijna drie eeuwen aan familietraditie heeft dit wijnhuis een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de Bourgondische wijncultuur.
In 1775 breidde Joseph Bouchard het domein uit met zijn eerste wijngaarden in het befaamde "Les Caillerets" in Volnay. Zijn zoon, Antoine Philibert Joseph Bouchard, breidde het familiebezit verder uit tijdens de Franse Revolutie, waaronder de beroemde "Beaune Grèves Vigne de l’Enfant Jésus".
Château de Beaune als iconisch erfgoed
In 1820 kocht Bernard Bouchard het historische Château de Beaune, een voormalig koninklijk fort uit de 15e eeuw. Deze locatie biedt ideale opslagomstandigheden voor de zeldzame en historische wijnen van Bouchard Père & Fils, met kelders tot wel 10 meter diep. Hier rust een unieke collectie flessen, waaronder een Meursault Charmes 1846, een bijzonder stukje wijngeschiedenis.
Bouchard Père & Fils bezit 130 hectare wijngaarden, waaronder 12 Grand Cru en 74 Premier Cru percelen. Bekende wijngaarden zoals Montrachet, Corton-Charlemagne en Bonnes-Mares zijn onderdeel van het domein en vertegenwoordigen de top van Bourgondische wijnen.
Bouchard Père & Fils heeft moderne technieken en respect voor traditie
Sinds 1731 streeft Bouchard Père & Fils ernaar om het unieke karakter van de Bourgondische terroirs te laten uitkomen. In 2005 werd geïnvesteerd in een innovatieve wijnmakerij in Savigny-lès-Beaune, waar op basis van zwaartekracht de druiven met precisie verwerkt worden. Jaarlijks worden meer dan 100 verschillende wijnen gevinifieerd en zorgvuldig gerijpt in eiken vaten.
Het domein van Bouchard Père & Fils strekt zich uit over 48 kilometer van noord naar zuid, wat bescherming biedt tegen lokale weersinvloeden zoals hagel of vorst. Elk perceel wordt met zorg beheerd, en het landgoed werkt al jarenlang met duurzame landbouwmethoden. Tijdens de oogst worden de druiven met de hand geplukt en zorgvuldig geselecteerd, wat bijdraagt aan de hoge kwaliteit van elke fles.
Rijping in de historische kelders van Château de Beaune
Na het bottelen worden de wijnen opgeslagen in de eeuwenoude kelders van Château de Beaune. Dankzij een constante temperatuur en natuurlijke luchtvochtigheid ontwikkelen de Grands Crus zich rustig en behouden hun kwaliteit tot ver na het bottelen, soms wel enkele honderden jaren.
Het erfgoed van Bouchard Père & Fils
Met zorg en respect voor Bourgondische tradities produceert Bouchard Père & Fils wijnen die wereldwijd geliefd zijn. De wijnen zijn ideaal om belangrijke momenten mee te vieren en vormen een elegante aanvulling op culinaire gerechten. Elk nieuw wijnjaar biedt een frisse kijk op het terroir en levert wijnen met een eigen persoonlijkheid.
Door een rijke geschiedenis, duurzame landbouw en moderne technieken heeft Bouchard Père & Fils een blijvende reputatie opgebouwd in de wereld van Bourgondische wijnen en inspireert het wijnliefhebbers wereldwijd.
Wijnen van Bouchard Père & Fils online bestellen?
Op zoek naar de exclusieve wijnen van Bouchard Père & Fils? Bestel hun beroemde Bourgondische Grands Crus en Premier Crus eenvoudig online bij Grandcruwijenn.nl