2017 Château Haut Brion

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Pessac-Léognan |
Wijnhuis | |
Jaar | 2017 |
Druif | , , Petit Verdot |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2023 - 2057 |
Op voorraad
6 items beschikbaar
Omschrijving
Van alle premier cru's van Bordeaux is Haut-Brion de grootste charmeur, altijd elegant en verfijnd en altijd in topconditie, jong of oud. Haute Brion is het oudste en historisch gezien het kleurrijkste wijngoed van de Gironde - hier maakte men in de 17e eeuw de eerste Bordeaux van één wijngaard, voor het eerst in Londense koffiehuizen geschonken en geprezen door vele vooraanstaande schrijvers. In 1935 werd het wijngoed gekocht door Clarence Dillon, een Amerikaanse bankier. Hij investeerde grote bedragen in de renovatie van de chai en de wijngaard. In 1960 werd Haut-Brion de eerste premier cru waarbij de houten vaten werden vervangen door roestvrijstalen tanks. In 1983 kocht de familie Dillon het aangrenzende Château la Mission Haut-Brion. Haut-Brion is vrijwel altijd de snelst rijpende en toegankelijkste van de premier cru's maar die ongedwongen, jonge charme is bedrieglijk, want de wijn rijpt prachtig.
De Haut Brion is krachtig, vol en romig met een adembenemende mollige luxe van zwarte bessen, 'smokey oak' en tabak. Weelderig zacht, complex en lang.
97/100 Parker & 98/100 Suckling
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Pessac-Léognan |
Wijnhuis | Chateau Haut Brion |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2017 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2057 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 98 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
Rating
97
Release Price
NA
Drink Date
2023 - 2057
Reviewed by
Lisa Perrotti-Brown
Issue Date
16th Mar 2020
Source
March 2020 Week 3, The Wine Advocate
A blend of 53% Merlot, 6.3% Cabernet Franc and 40.7% Cabernet Sauvignon, the deep garnet-purple colored 2017 Haut-Brion sashays gracefully out of the glass with fragrant notions of black raspberries, kirsch, dark chocolate, star anise and candied violets with a core of warm red and black currants and a touch of pencil lead. Medium to full-bodied, the palate bursts with red and black fruit layers, superbly supported by firm, ripe, finely grained tannins and fantastic freshness, finishing very long and mineral laced.
At Château Haut-Brion and neighboring La Mission Haut-Brion, only about one hectare out of around 80 hectares of vineyards was damaged by frost in 2017. It seemed that in the areas where there was a little wind, there was no frost. Budbreak was on March 13—not so early for this warm little pocket of vineyards close to the city—but the evolution of the vines was certainly faster than usual for the rest of the spring. It was a very dry, warm spring with even flowering. At the end of June, there was some rain to quench the parched vines, then July was a little cooler, according to Jean-Philippe Delmas. By mid-September, after the whites had already come in, the rains became an issue. The Merlot was almost all in before the rain, but the Cabernet Franc was affected and not much was used this year. Cabernet Sauvignon was harvested after the rains. Overall yields averaged out at a very respectable 49.6 hectoliters per hectare.
While the reds are incredibly impressive at both properties in 2017, I have to confess that I was completely blown away by the caliber of the whites. WOW! Possessing at once electric intensity and yet bags of tightly wound layers just waiting to be expressed over many years of cellaring, this is a truly spectacular vintage for the dry whites at both estates.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Château Haut-Brion is gelegen in de Franse gemeente Pessac op enkele kilometers ten zuidwesten van de stad Bordeaux. Haut-Brion is het oudste en historisch gezien het kleurrijkste wijngoed van de Gironde - hier maakte men in de 17e eeuw de eerste Bordeaux van één wijngaard, voor het eerst in Londense koffiehuizen geschonken en geprezen door vele vooraanstaande schrijvers. In 1935 werd het wijngoed gekocht door Clarence Dillon, een Amerikaanse bankier. Hij investeerde grote bedragen in de renovatie van de chai en de wijngaard. In 1960 werd Haut-Brion de eerste premier cru waarbij de houten vaten werden vervangen door roestvrijstalen tanks. In 1983 kocht de familie Dillon het aangrenzende Château la Mission Haut-Brion.
De wijngaard beslaat een gebied van 51 hectare waarvan iets meer dan 48 hectare zijn beplant met rode druivensoorten (Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Petit Verdot) en iets minder dan 3 hectare zijn toegewijd aan witte druivensoorten (Sémillon en Sauvignon Blanc).
Van alle premier cru's van Bordeaux is Haut-Brion de grootste charmeur, altijd elegant en verfijnd en altijd in topconditie, jong of oud. Haute Brion is het oudste en historisch gezien het kleurrijkste wijngoed van de Gironde - hier maakte men in de 17e eeuw de eerste Bordeaux van één wijngaard, voor het eerst in Londense koffiehuizen geschonken en geprezen door vele vooraanstaande schrijvers. In 1935 werd het wijngoed gekocht door Clarence Dillon, een Amerikaanse bankier. Hij investeerde grote bedragen in de renovatie van de chai en de wijngaard. In 1960 werd Haut-Brion de eerste premier cru waarbij de houten vaten werden vervangen door roestvrijstalen tanks. In 1983 kocht de familie Dillon het aangrenzende Château la Mission Haut-Brion. Haut-Brion is vrijwel altijd de snelst rijpende en toegankelijkste van de premier cru's maar die ongedwongen, jonge charme is bedrieglijk, want de wijn rijpt prachtig.
De Haut Brion is krachtig, vol en romig met een adembenemende mollige luxe van zwarte bessen, 'smokey oak' en tabak. Weelderig zacht, complex en lang.
97/100 Parker & 98/100 Suckling
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Pessac-Léognan |
Wijnhuis | Chateau Haut Brion |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2017 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2057 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 98 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Parker
Rating
97
Release Price
NA
Drink Date
2023 - 2057
Reviewed by
Lisa Perrotti-Brown
Issue Date
16th Mar 2020
Source
March 2020 Week 3, The Wine Advocate
A blend of 53% Merlot, 6.3% Cabernet Franc and 40.7% Cabernet Sauvignon, the deep garnet-purple colored 2017 Haut-Brion sashays gracefully out of the glass with fragrant notions of black raspberries, kirsch, dark chocolate, star anise and candied violets with a core of warm red and black currants and a touch of pencil lead. Medium to full-bodied, the palate bursts with red and black fruit layers, superbly supported by firm, ripe, finely grained tannins and fantastic freshness, finishing very long and mineral laced.
At Château Haut-Brion and neighboring La Mission Haut-Brion, only about one hectare out of around 80 hectares of vineyards was damaged by frost in 2017. It seemed that in the areas where there was a little wind, there was no frost. Budbreak was on March 13—not so early for this warm little pocket of vineyards close to the city—but the evolution of the vines was certainly faster than usual for the rest of the spring. It was a very dry, warm spring with even flowering. At the end of June, there was some rain to quench the parched vines, then July was a little cooler, according to Jean-Philippe Delmas. By mid-September, after the whites had already come in, the rains became an issue. The Merlot was almost all in before the rain, but the Cabernet Franc was affected and not much was used this year. Cabernet Sauvignon was harvested after the rains. Overall yields averaged out at a very respectable 49.6 hectoliters per hectare.
While the reds are incredibly impressive at both properties in 2017, I have to confess that I was completely blown away by the caliber of the whites. WOW! Possessing at once electric intensity and yet bags of tightly wound layers just waiting to be expressed over many years of cellaring, this is a truly spectacular vintage for the dry whites at both estates.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Château Haut-Brion is gelegen in de Franse gemeente Pessac op enkele kilometers ten zuidwesten van de stad Bordeaux. Haut-Brion is het oudste en historisch gezien het kleurrijkste wijngoed van de Gironde - hier maakte men in de 17e eeuw de eerste Bordeaux van één wijngaard, voor het eerst in Londense koffiehuizen geschonken en geprezen door vele vooraanstaande schrijvers. In 1935 werd het wijngoed gekocht door Clarence Dillon, een Amerikaanse bankier. Hij investeerde grote bedragen in de renovatie van de chai en de wijngaard. In 1960 werd Haut-Brion de eerste premier cru waarbij de houten vaten werden vervangen door roestvrijstalen tanks. In 1983 kocht de familie Dillon het aangrenzende Château la Mission Haut-Brion.
De wijngaard beslaat een gebied van 51 hectare waarvan iets meer dan 48 hectare zijn beplant met rode druivensoorten (Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Petit Verdot) en iets minder dan 3 hectare zijn toegewijd aan witte druivensoorten (Sémillon en Sauvignon Blanc).