2015 Paolo Scavino Barolo Prapò DOCG
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | Piemonte |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2015 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2021 - 2043 |
Het ongekend mooie wijnhuis Paolo Scavino heeft 2 nieuwe vintage 2015 wijnen op de markt gebracht, en dit is daar één van. Deze veelbelovende Barolo Prapò komt van de gelijknamige wijngaard in het dorp Serralunga d'Alba. De bodem in Serralunga d'Alba is de oudste van de Barolo-regio en behoort tot de Formazioni di Lequio die 11-12 miljoen jaar geleden zijn ontstaan tijdens de Serravalliaanse periode. Het geelachtige en roodachtige zand wordt gecombineerd met lagen van siltige, grijsachtige mergel. Toen het wijnhuis het perceel kocht was het omringd door andere wijngaarden en is het eerst nog jarenlang onontgonnen gebleven. Vol zorg en passie bewerkte men de grond en lieten het perceel daarna nog bijna 2 jaar rusten voordat er opnieuw geplant werd in het voorjaar van 2010.
Enrico, de vader van Lorenzo en Paolo, heeft vol toewijding gezorgd voor het enten op onderstammen van de beste wijnstokken uit de Scavino wijngaarden (de minder krachtige, met lossere trossen en kleinere bessen) en zo onstonden nieuwe wijnstokken. Dankzij hun genetica zullen ze de kwaliteiten en de persoonlijkheid van de wijngaard zelf veel beter kunnen uitdrukken. De wijngaard is gelegen op een heuvel die met een zuid-zuidoostelijke expoxure met een geaccentueerde helling die maximaal 370 m hoog is. Ondanks dat de wijngaard de hele dag zonnig is (vooral 's ochtends), is het nooit zwoel vanwege de hoogte en de open heuvel.
De druiven voor deze Barolo zijn met de hand geoogst in het tweede gedeelte van oktober en daarna ontsteeld en voorzichtig geplet. Maceratie en alcoholische vergisting in roestvrijstaal bij gecontroleerde temperatuur met de van nature aanwezige gisten. Hierna volgt malolactische omzetting in vaten van 225 L gedurende de winter. Rijping: 10 maanden in neutrale Franse eiken vaten en daarna 12 maanden in grote vaten. Tenslotte 10 maanden in roestvrij staal gevolgd door 10 maanden flesrijping.
De Prapò is dus een nieuwe wijn van wijnhuis Scavino die al menig Barolo van uitzonderlijke kwaliteit op zijn naam heeft staan, dus dat belooft wat. Ondanks dat Barolo uit Serralunga altijd als vrij sober zijn beschreven, vinden we in de Prapò veel elementen van zachtheid en elegantie. Het is een diepe wijn, gekenmerkt door een intense granaat rode kleur, donker fruit zoals vijgen en zwarte kersen, en kruidige tonen zoals nootmuskaat en zwarte peper. De textuur is dicht, rijk en charmant met volle tannines.
Ons advies: laat deze wijn nog enkele jaren met rust en geniet daarna nog meer van deze pracht barolo.
De wijn past goed bij rood vlees (gegrild/geroosterd), lamsvlees, en wildgerechten.
Paolo Scavino wijnen online bestellen bij Grandcruwijnen
Paolo Scavino wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen.nl, de wijnhandel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen als wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering & betrouwbare service dat is Grandcruwijnen!
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barolo |
Wijnhuis | Paolo Scavino |
Druif | Nebbiolo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2015 |
Drinken vanaf | 2021 |
Drinken tot | 2043 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
James Suckling rating | 94 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Wijnhuis Paolo Scavino is een historische wijnmakerij in de Italiaanse regio Barolo. Het werd in 1921 in Castiglione Falletto opgericht door Lorenzo Scavino en zijn zoon Paolo. Landbouw is altijd een familietraditie en passie geweest van de familie Scavino.
Nu runt Enrico Scavino samen met zijn dochters Enrica en Elisa, de 4e generatie, het familiedomein. Hij werkte al in de wijnmakerij in 1951 toen hij nog maar 10 jaar oud was. Een jonge wijnmaker die de passie en toewijding van zijn land, heeft geërfd. Door meer dan 60 jaar ervaring is zijn focus geweest op het investeren in de belangrijke cru van Nebbiolo om het unieke karakter van elk terroir te kunnen laten zien. De werkwijze van dit prachtige wijnhuis is geïnspireerd door de liefde en het respect dat ze hebben voor hun terroirs. Ook hun streven naar zuiverheid van expressie, complexiteit en elegantie voor hun wijnen is een grote inspiratiebron. Het wijnhuis werkt met de 3 lokale druiven Dolcetto, Barbera en Nebbiolo.
Wijnhuis Paolo Scavino bezit 29 hectare in het Barolo gebied, en werkt aan 20 historische Barolo crus in Castiglione Falletto, Barolo, La Morra, Novello, Serralunga d'Alba, Verduno en Roddi. De familie Scavino onderscheidt zich door de nauwgezette zorg voor de wijngaarden en hun passie voor het terroir. Ze leggen de focus op de verzorging van de wijnstokken om zo rijpe en gezonde druiven te kunnen laten groeien. Bij het maken van de wijn worden minimale interventies nagestreefd om de natuurlijke diversiteit van het terroir te behouden.
Omschrijving
Het ongekend mooie wijnhuis Paolo Scavino heeft 2 nieuwe vintage 2015 wijnen op de markt gebracht, en dit is daar één van. Deze veelbelovende Barolo Prapò komt van de gelijknamige wijngaard in het dorp Serralunga d'Alba. De bodem in Serralunga d'Alba is de oudste van de Barolo-regio en behoort tot de Formazioni di Lequio die 11-12 miljoen jaar geleden zijn ontstaan tijdens de Serravalliaanse periode. Het geelachtige en roodachtige zand wordt gecombineerd met lagen van siltige, grijsachtige mergel. Toen het wijnhuis het perceel kocht was het omringd door andere wijngaarden en is het eerst nog jarenlang onontgonnen gebleven. Vol zorg en passie bewerkte men de grond en lieten het perceel daarna nog bijna 2 jaar rusten voordat er opnieuw geplant werd in het voorjaar van 2010.
Enrico, de vader van Lorenzo en Paolo, heeft vol toewijding gezorgd voor het enten op onderstammen van de beste wijnstokken uit de Scavino wijngaarden (de minder krachtige, met lossere trossen en kleinere bessen) en zo onstonden nieuwe wijnstokken. Dankzij hun genetica zullen ze de kwaliteiten en de persoonlijkheid van de wijngaard zelf veel beter kunnen uitdrukken. De wijngaard is gelegen op een heuvel die met een zuid-zuidoostelijke expoxure met een geaccentueerde helling die maximaal 370 m hoog is. Ondanks dat de wijngaard de hele dag zonnig is (vooral 's ochtends), is het nooit zwoel vanwege de hoogte en de open heuvel.
De druiven voor deze Barolo zijn met de hand geoogst in het tweede gedeelte van oktober en daarna ontsteeld en voorzichtig geplet. Maceratie en alcoholische vergisting in roestvrijstaal bij gecontroleerde temperatuur met de van nature aanwezige gisten. Hierna volgt malolactische omzetting in vaten van 225 L gedurende de winter. Rijping: 10 maanden in neutrale Franse eiken vaten en daarna 12 maanden in grote vaten. Tenslotte 10 maanden in roestvrij staal gevolgd door 10 maanden flesrijping.
De Prapò is dus een nieuwe wijn van wijnhuis Scavino die al menig Barolo van uitzonderlijke kwaliteit op zijn naam heeft staan, dus dat belooft wat. Ondanks dat Barolo uit Serralunga altijd als vrij sober zijn beschreven, vinden we in de Prapò veel elementen van zachtheid en elegantie. Het is een diepe wijn, gekenmerkt door een intense granaat rode kleur, donker fruit zoals vijgen en zwarte kersen, en kruidige tonen zoals nootmuskaat en zwarte peper. De textuur is dicht, rijk en charmant met volle tannines.
Ons advies: laat deze wijn nog enkele jaren met rust en geniet daarna nog meer van deze pracht barolo.
De wijn past goed bij rood vlees (gegrild/geroosterd), lamsvlees, en wildgerechten.
Paolo Scavino wijnen online bestellen bij Grandcruwijnen
Paolo Scavino wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen.nl, de wijnhandel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen als wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering & betrouwbare service dat is Grandcruwijnen!
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barolo |
Wijnhuis | Paolo Scavino |
Druif | Nebbiolo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2015 |
Drinken vanaf | 2021 |
Drinken tot | 2043 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
James Suckling rating | 94 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Wijnhuis
Wijnhuis Paolo Scavino is een historische wijnmakerij in de Italiaanse regio Barolo. Het werd in 1921 in Castiglione Falletto opgericht door Lorenzo Scavino en zijn zoon Paolo. Landbouw is altijd een familietraditie en passie geweest van de familie Scavino.
Nu runt Enrico Scavino samen met zijn dochters Enrica en Elisa, de 4e generatie, het familiedomein. Hij werkte al in de wijnmakerij in 1951 toen hij nog maar 10 jaar oud was. Een jonge wijnmaker die de passie en toewijding van zijn land, heeft geërfd. Door meer dan 60 jaar ervaring is zijn focus geweest op het investeren in de belangrijke cru van Nebbiolo om het unieke karakter van elk terroir te kunnen laten zien. De werkwijze van dit prachtige wijnhuis is geïnspireerd door de liefde en het respect dat ze hebben voor hun terroirs. Ook hun streven naar zuiverheid van expressie, complexiteit en elegantie voor hun wijnen is een grote inspiratiebron. Het wijnhuis werkt met de 3 lokale druiven Dolcetto, Barbera en Nebbiolo.
Wijnhuis Paolo Scavino bezit 29 hectare in het Barolo gebied, en werkt aan 20 historische Barolo crus in Castiglione Falletto, Barolo, La Morra, Novello, Serralunga d'Alba, Verduno en Roddi. De familie Scavino onderscheidt zich door de nauwgezette zorg voor de wijngaarden en hun passie voor het terroir. Ze leggen de focus op de verzorging van de wijnstokken om zo rijpe en gezonde druiven te kunnen laten groeien. Bij het maken van de wijn worden minimale interventies nagestreefd om de natuurlijke diversiteit van het terroir te behouden.