2014 Champagne Bollinger La Grande Année Brut

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2014 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12%) |
Drink venster | 2023 - 2045 |
Niet op voorraad
Momenteel niet beschikbaar
Stuur mij een e-mail als dit product terug is in voorraad
Omschrijving
Om een grote Champagne te kunnen produceren, moet je eerst grote wijnen maken. Een grote wijn kan alleen voortkomen uit de beste druiven. In deze geest handelt Bollinger al meer dan 175 jaar. Meer dan 80% van de druiven (Pinot Noir en Chardonnay) is afkomstig van eigen wijngaarden, uitsluitend gesitueerd in Grand of Premier Cru gemeentes. Na de oogst vindt de eerste vergisting (apart per druivenras, per wijngaard) plaats in houten vaten (afkomstig uit Bourgogne). Een kostbaar proces, maar een essentieel onderdeel bij Champagne Bollinger. Het bedrijf is nog steeds in handen van de familie, die ervoor zorgt dat de unieke stijl van dit champagnehuis gewaarborgd blijft.
De 2014 is een blend uit 19 dorpen, 61% Pinot Noir en 39% Chardonnay in plaats van de meer typische 70/30 mix. Voor de tweede keer in twintig jaar (de eerste was in 2007) neemt Verzenay de leiding in de Pinots boven Aÿ, min of meer het omgekeerde van de norm. Verzenay, een dorp op het noorden in de Montagne de Reims waar minder regen viel dan in Aÿ en het grootste deel van de Vallée de la Marne, levert Pinots meer energie op dan volume. Dat, gecombineerd met Chardonnays, voornamelijk uit de Côtes des Blancs (voornamelijk Chouilly, Vertus, Oiry en Cramant), resulteert in een werkelijk magische Grande Année die champagneliefhebbers tientallen jaren zal bekoren. Dosering: 7/8 gram per liter.
De Bollinger La Grande Année Brut 2014 heeft een delicate kleur met gouden tinten zijn een teken van de leeftijd van de wijn en een reflectie van de Bollinger stijl van wijn maken. De wijn heeft een bijzondere, aromatische diepte. De fruitige, kruidige en bloemige noten van de wijn smelten samen om een zeer complexe neus te onthullen; wilde perzik, pruim, sinaasappelschil, saffraan, tonkaboon en een mineraal aspect. Een romige, bruisende en frisse structuur met een zilte afdronk. De Bollinger La Grande Année Brut zit in een luxe houten kist.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Champagne |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Bollinger |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2014 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2045 |
Alcohol % | 12 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Ja |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
Vinous rating | 98 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Fris, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Iets te vieren, Indruk maken, Lekker luxe, Romantisch |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 95
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
2021 - 2045
Offering up complex aromas of crisp yellow orchard fruit, confit citrus, frangipane, walnuts, dried white flowers and subtle hints of iodine, Bollinger's 2014 Brut La Grande Année is medium to full-bodied, pillowy and vinous, with an elegantly fleshy core of fruit that's underpinned by racy acids and complemented by a pretty pinpoint mousse. Concluding with a long, chalky finish, this is a charming but precise Grande Année that's more giving and demonstrative than its immediate predecessor, the 2012, but which attains a very similar level of quality in a more challenging vintage—testimony to the serious viticulture that underpins Bollinger's contemporary excellence.
In the 2014 vintage, Bollinger has once again produced both a Grande Année and Grande Année Rosé. The fruit of a cooler, rather rainy season punctuated by a sunny month of June, in 2014 Bollinger opted to pick late but quickly, harvesting all of their fruit in a mere 10 days; and the house's blends for Grande Année favored the crus of Verzy and Verzenay, and an unusually high proportion of Chardonnay (at 39%). The result is two very elegant, precise, giving Champagnes, with all the mid-palate intensity one expects from Bollinger but defined more by purity and precision than by power. Charming and expressive out of the gates, they're also built to age with grace. Bollinger's Denis Brunner describes the 2014 vintage as one of pure "classicism" for the house, after the more "baroque" 2012s, and that's a very concise summation of the distinctions readers will find in the glass, which I'm at a loss to better. But I'll add that the quality of these 2014s is indicative of the serious agronomy that distinguishes Bollinger's vineyards as, along with Roederer's, the best maintained of any big houses' in the region. Both wines reviewed here come warmly recommended.
Published: Mar 07, 2022
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Wine Spectator
97
Bollinger
Brut Champagne La Grande Année 2014 | $190
Racy acidity drives this mouthwatering Champagne, enlivening the rich panoply of flavors. Features a fine and creamy mousse that's still a lively springboard for aromas and flavors of crème de cassis, glazed tangerine, roasted hazelnut, ground coffee, pickled ginger and white blossoms. Long and satiny, with minerally salt and chalk notes gaining momentum on the lasting finish. Pinot Noir and Chardonnay. Disgorged July 2021. Drink now through 2037. 1,500 cases imported.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
98
Drinking Window
2024 - 2044
From: Vinous Table: Private Dinner at Wheeler Farms, Saint Helena, CA (Feb 2023)
Bollinger’s 2014 La Grande Année is a great way to start the evening as guests mill around Wheeler Farms. It is early evening in Napa, but there is still plenty of action in the winery, where various lots are being pressed under the watchful eye of winemaker Nigel Kinsman. There are some moments where I would very much like to be a civilian, a regular person enjoying the night, but I am more concerned with our guests having a great night, so I quickly go back to check on our wines. The Bollinger 2014 is everything I expected; bright, focused and full of all the energy this late-ripening vintage conferred to the best wines.
- By Antonio Galloni on February 2023
I was delighted when one of our private clients reached out to schedule this celebratory dinner for a small group of friends and co-workers. Our guests took care of the arrangements with Wheeler Farms, and I chose several of my favorite wines, presented in thematic flights. Executive Chef Tom Harder, whom I had first met years ago at Mustard’s prepared a fabulous meal. The hospitality team led by Philip O’Conor and Patrick Memmott took care of every detail of service with the same precision. It was a fabulous night of wine, food and conviviality.
98
Drinking Window
2024 - 2044
From: Cellar Favorite: Bollinger: 2022 New Releases (Mar 2022)
The 2014 La Grande Année is stunning. In fact, it is one of the best recent editions I can remember tasting. What comes through most is the wine’s sizzling energy and tension, qualities that aren’t often associated with Bollinger, where the Champagnes tend to show more breadth and volume. In 2014, readers will find a Grande Année built on linear intensity and drive.
The 2014 is a blend taken from 19 villages, 61% Pinot Noir and 39% Chardonnay instead of the more typical 70/30 mix. For the second time in two decades (the first was 2007), Verzenay takes the lead in the Pinots over Aÿ, more or less an inverse from the norm. Verzenay, a north-facing village in the Montagne de Reims that saw less rain than Aÿ and most of the Vallée de la Marne, yields Pinots of energy more than volume. That, married with Chardonnays mostly from the Côtes des Blancs (predominantly Chouilly, Vertus, Oiry and Cramant), results in a truly magical Grande Année that will delight Champagne fans for several decades. I can’t recommend the 2014 highly enough. It’s a total knock-out. Disgorged: April, 2021. Dosage: 8 grams per liter.
- By Antonio Galloni on March 2022
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Sinds de oprichting in 1829 is het Champagnehuis Bollinger in Ay gevestigd en in familiebezit. Het wijngoed beschikt over 151 hectare wijnbergen, voornamelijk in Grand- en Premier-Cru gebieden. Het unieke van deze beroemde mousserende wijnen ligt in de hoge eisen voor ethiek en kwaliteit die de familie zichzelf gesteld heeft. Deze schriftelijk vastgelegde principes schrijven bijvoorbeeld voor dat de vinificatie van alle wijn op het wijngoed zelf plaatsvindt en daar op eikenhout opgeslagen wordt.
Zowel deze hoge kwaliteitsnormen als de uitgeoefende praktijk om uitsluitend de beste jaargangen uit de beste aanbouwgebieden te assembleren geeft de zekerheid van een constante topkwaliteit van deze Champagne, waaraan ook Daniel Graig als 007-agent de voorkeur geeft.
De hoge kwaliteitseisen beginnen bij Bollinger al in de wijngaard. Er is eigenlijk geen tweede producent die bij de oogst de druiven zo zorgvuldig selecteert, alleen de rijpste druiven uitzoekt en zo consequent de opbrengst reduceert als Bollinger. Dat men in dit huis ook de letterlijke kant van de champagne kent, toont het beroemde citaat van madame Bollinger, die op de vraag wanneer zij het liefst champagne drinkt, antwoordde: “Ik drink champagne, als ik blij ben en als ik bedroefd ben. Vaak drink ik ervan als ik alleen ben; en als ik gezelschap heb, dan mag het niet ontbreken. Als ik geen honger heb, krijg ik er trek van en als ik wel honger heb, laat ik hem mij goed smaken. Verder raak ik hem niet aan, behalve als ik dorst heb.”
Om een grote Champagne te kunnen produceren, moet je eerst grote wijnen maken. Een grote wijn kan alleen voortkomen uit de beste druiven. In deze geest handelt Bollinger al meer dan 175 jaar. Meer dan 80% van de druiven (Pinot Noir en Chardonnay) is afkomstig van eigen wijngaarden, uitsluitend gesitueerd in Grand of Premier Cru gemeentes. Na de oogst vindt de eerste vergisting (apart per druivenras, per wijngaard) plaats in houten vaten (afkomstig uit Bourgogne). Een kostbaar proces, maar een essentieel onderdeel bij Champagne Bollinger. Het bedrijf is nog steeds in handen van de familie, die ervoor zorgt dat de unieke stijl van dit champagnehuis gewaarborgd blijft.
De 2014 is een blend uit 19 dorpen, 61% Pinot Noir en 39% Chardonnay in plaats van de meer typische 70/30 mix. Voor de tweede keer in twintig jaar (de eerste was in 2007) neemt Verzenay de leiding in de Pinots boven Aÿ, min of meer het omgekeerde van de norm. Verzenay, een dorp op het noorden in de Montagne de Reims waar minder regen viel dan in Aÿ en het grootste deel van de Vallée de la Marne, levert Pinots meer energie op dan volume. Dat, gecombineerd met Chardonnays, voornamelijk uit de Côtes des Blancs (voornamelijk Chouilly, Vertus, Oiry en Cramant), resulteert in een werkelijk magische Grande Année die champagneliefhebbers tientallen jaren zal bekoren. Dosering: 7/8 gram per liter.
De Bollinger La Grande Année Brut 2014 heeft een delicate kleur met gouden tinten zijn een teken van de leeftijd van de wijn en een reflectie van de Bollinger stijl van wijn maken. De wijn heeft een bijzondere, aromatische diepte. De fruitige, kruidige en bloemige noten van de wijn smelten samen om een zeer complexe neus te onthullen; wilde perzik, pruim, sinaasappelschil, saffraan, tonkaboon en een mineraal aspect. Een romige, bruisende en frisse structuur met een zilte afdronk. De Bollinger La Grande Année Brut zit in een luxe houten kist.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Champagne |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Bollinger |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2014 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2045 |
Alcohol % | 12 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Ja |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
Vinous rating | 98 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Fris, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Iets te vieren, Indruk maken, Lekker luxe, Romantisch |
Parker
The Wine Advocate
RP 95
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
2021 - 2045
Offering up complex aromas of crisp yellow orchard fruit, confit citrus, frangipane, walnuts, dried white flowers and subtle hints of iodine, Bollinger's 2014 Brut La Grande Année is medium to full-bodied, pillowy and vinous, with an elegantly fleshy core of fruit that's underpinned by racy acids and complemented by a pretty pinpoint mousse. Concluding with a long, chalky finish, this is a charming but precise Grande Année that's more giving and demonstrative than its immediate predecessor, the 2012, but which attains a very similar level of quality in a more challenging vintage—testimony to the serious viticulture that underpins Bollinger's contemporary excellence.
In the 2014 vintage, Bollinger has once again produced both a Grande Année and Grande Année Rosé. The fruit of a cooler, rather rainy season punctuated by a sunny month of June, in 2014 Bollinger opted to pick late but quickly, harvesting all of their fruit in a mere 10 days; and the house's blends for Grande Année favored the crus of Verzy and Verzenay, and an unusually high proportion of Chardonnay (at 39%). The result is two very elegant, precise, giving Champagnes, with all the mid-palate intensity one expects from Bollinger but defined more by purity and precision than by power. Charming and expressive out of the gates, they're also built to age with grace. Bollinger's Denis Brunner describes the 2014 vintage as one of pure "classicism" for the house, after the more "baroque" 2012s, and that's a very concise summation of the distinctions readers will find in the glass, which I'm at a loss to better. But I'll add that the quality of these 2014s is indicative of the serious agronomy that distinguishes Bollinger's vineyards as, along with Roederer's, the best maintained of any big houses' in the region. Both wines reviewed here come warmly recommended.
Published: Mar 07, 2022
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Wine Spectator
97
Bollinger
Brut Champagne La Grande Année 2014 | $190
Racy acidity drives this mouthwatering Champagne, enlivening the rich panoply of flavors. Features a fine and creamy mousse that's still a lively springboard for aromas and flavors of crème de cassis, glazed tangerine, roasted hazelnut, ground coffee, pickled ginger and white blossoms. Long and satiny, with minerally salt and chalk notes gaining momentum on the lasting finish. Pinot Noir and Chardonnay. Disgorged July 2021. Drink now through 2037. 1,500 cases imported.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
98
Drinking Window
2024 - 2044
From: Vinous Table: Private Dinner at Wheeler Farms, Saint Helena, CA (Feb 2023)
Bollinger’s 2014 La Grande Année is a great way to start the evening as guests mill around Wheeler Farms. It is early evening in Napa, but there is still plenty of action in the winery, where various lots are being pressed under the watchful eye of winemaker Nigel Kinsman. There are some moments where I would very much like to be a civilian, a regular person enjoying the night, but I am more concerned with our guests having a great night, so I quickly go back to check on our wines. The Bollinger 2014 is everything I expected; bright, focused and full of all the energy this late-ripening vintage conferred to the best wines.
- By Antonio Galloni on February 2023
I was delighted when one of our private clients reached out to schedule this celebratory dinner for a small group of friends and co-workers. Our guests took care of the arrangements with Wheeler Farms, and I chose several of my favorite wines, presented in thematic flights. Executive Chef Tom Harder, whom I had first met years ago at Mustard’s prepared a fabulous meal. The hospitality team led by Philip O’Conor and Patrick Memmott took care of every detail of service with the same precision. It was a fabulous night of wine, food and conviviality.
98
Drinking Window
2024 - 2044
From: Cellar Favorite: Bollinger: 2022 New Releases (Mar 2022)
The 2014 La Grande Année is stunning. In fact, it is one of the best recent editions I can remember tasting. What comes through most is the wine’s sizzling energy and tension, qualities that aren’t often associated with Bollinger, where the Champagnes tend to show more breadth and volume. In 2014, readers will find a Grande Année built on linear intensity and drive.
The 2014 is a blend taken from 19 villages, 61% Pinot Noir and 39% Chardonnay instead of the more typical 70/30 mix. For the second time in two decades (the first was 2007), Verzenay takes the lead in the Pinots over Aÿ, more or less an inverse from the norm. Verzenay, a north-facing village in the Montagne de Reims that saw less rain than Aÿ and most of the Vallée de la Marne, yields Pinots of energy more than volume. That, married with Chardonnays mostly from the Côtes des Blancs (predominantly Chouilly, Vertus, Oiry and Cramant), results in a truly magical Grande Année that will delight Champagne fans for several decades. I can’t recommend the 2014 highly enough. It’s a total knock-out. Disgorged: April, 2021. Dosage: 8 grams per liter.
- By Antonio Galloni on March 2022
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Sinds de oprichting in 1829 is het Champagnehuis Bollinger in Ay gevestigd en in familiebezit. Het wijngoed beschikt over 151 hectare wijnbergen, voornamelijk in Grand- en Premier-Cru gebieden. Het unieke van deze beroemde mousserende wijnen ligt in de hoge eisen voor ethiek en kwaliteit die de familie zichzelf gesteld heeft. Deze schriftelijk vastgelegde principes schrijven bijvoorbeeld voor dat de vinificatie van alle wijn op het wijngoed zelf plaatsvindt en daar op eikenhout opgeslagen wordt.
Zowel deze hoge kwaliteitsnormen als de uitgeoefende praktijk om uitsluitend de beste jaargangen uit de beste aanbouwgebieden te assembleren geeft de zekerheid van een constante topkwaliteit van deze Champagne, waaraan ook Daniel Graig als 007-agent de voorkeur geeft.
De hoge kwaliteitseisen beginnen bij Bollinger al in de wijngaard. Er is eigenlijk geen tweede producent die bij de oogst de druiven zo zorgvuldig selecteert, alleen de rijpste druiven uitzoekt en zo consequent de opbrengst reduceert als Bollinger. Dat men in dit huis ook de letterlijke kant van de champagne kent, toont het beroemde citaat van madame Bollinger, die op de vraag wanneer zij het liefst champagne drinkt, antwoordde: “Ik drink champagne, als ik blij ben en als ik bedroefd ben. Vaak drink ik ervan als ik alleen ben; en als ik gezelschap heb, dan mag het niet ontbreken. Als ik geen honger heb, krijg ik er trek van en als ik wel honger heb, laat ik hem mij goed smaken. Verder raak ik hem niet aan, behalve als ik dorst heb.”