2012 Champagne Philipponnat Les Cintres

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2012 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12.5%) |
Drink venster | 2023 - 2045 |
Lage voorraad
Nog maar 2 over
Omschrijving
Les Cintres Vintage 2012 is de meest intense expressie van de centrale percelen in Clos des Goisses. Deze champagne bestaat volledig uit 100% Pinot Noir, afkomstig van de eerste persing. De druiven komen van de centrale percelen "Les Grands Cintres" en "Les Petits Cintres" in Clos des Goisses, Mareuil-sur-Ay. De wijn wordt op traditionele wijze gevinifieerd om vroegtijdige oxidatie te voorkomen en ondergaat geen malolactische fermentatie. Alle wijnen worden vergist in houten vaten. De extra-brut dosering (4,5 g/l) behoudt de balans tussen frisheid en vinositeit, zonder het karakter en de zuiverheid van de wijn te maskeren. De wijn heeft meer dan negen jaar gerijpt in de kelders van het huis, bij een constante temperatuur van 12°C. Deze langdurige rijping ontwikkelt een maximale complexiteit en brengt secundaire en tertiaire aroma’s naar voren, kenmerkend voor extended aging sur lie.
In het glas heeft de Les Cintres een lichte gouden kleur met een prachtige mousse en aanhoudende fijne tranen. In de neus is de wijn elegant en fruitig met tonen van kers en frambozenlikeur. De afdronk biedt zachte accenten van honing.
De smaak is zeer elegant en intens. De eerste fruitige aroma’s van framboos ontwikkelen zich tot tonen van bosbes en zwarte kers. De afdronk is lang en behoudt een uitstekende frisheid.
Bijzonderheden
Les Cintres is een van de drie single-plot cuvées van Philipponnat. De jaargang 2012 is de vijfde editie, na 2006. De druiven zijn afkomstig van de meest zonovergoten en oudste wijnstokken (tot 70 jaar oud) van het domein, gelegen op de hellingen in het hart van de wijngaard. Deze exclusieve cuvée werd in beperkte oplage geproduceerd: slechts 2.176 flessen.
Les Cintres Vintage 2012 heeft een uitzonderlijk aromatisch karakter en combineert subtiel met kreeft, langoustines en zoutwatervis. Dankzij zijn robuuste structuur en lange afdronk past hij ook perfect bij wit vlees. Na enkele jaren rijping wordt deze champagne een uitstekende begeleider van stoofschotels en gerijpte kazen. Deze cuvée heeft al meerdere jaren kelderrust gehad en kan, mits bewaard in een koele en donkere kelder, nog minstens 15 jaar verder rijpen en zich magnifiek blijven ontwikkelen.
Ratings: 99 Decanter, 95 Vinous (A. Galloni), 99 The Drinks Business (Colin Hay), 98 James Suckling, 97 Wine Advocate, 98+ The Wine Independent (L. Perrotti-Brown), 99 Alexandre Ma
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afrekenpagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Champagne |
Appellatie | Champagne (Appellatie) |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Philipponnat |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2012 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2045 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Ja |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 98 |
Vinous rating | 95 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Fris, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Iets te vieren, Indruk maken, Lekker luxe, Romantisch |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 97
Reviewed by:
Yohan Castaing
Release Price:
NA
Drink Date:
2023 - 2045
From an outstanding vintage, the 2012 Les Cintres extra brut derives from vines planted on two parcels inside the Clos des Goisses walled vineyard planted with Pinot Noir. It possesses a multifaceted, intense bouquet with aromas of pear, spring flowers, cherries, ripe orchard fruits, crushed stones, honey and rose petals, followed by a full-bodied, fleshy and racy palate that’s simultaneously crystalline and pure with a splendid core of fruit, racy acids and a long, endless finish. Presently, it stands as the most exceptional Les Cintres rendition. Dosage was 4.5 grams per liter.
Published: Nov 16, 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
98
Avg Price (ex-tax)
$ 516
Philipponnat Champagne Les Cintres Extra Brut 2012
Tuesday, Nov 28, 2023
Color
Sparkling
Country
France
Region
Champagne
Vintage
2012
Beautiful and intense aromas of dried apples, spices, crushed stones, walnuts, brioche and hints of salted caramel. It’s so deep and full of flavor, evolving on the palate, layered and seamless. Tight, fine bubbles. Energy, intensity and structure combined to give a long and driven finish. 100% pinot noir. Disgorged June 2022. 2,176 bottles produced. Drink or hold.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
95
Drinking Window
2023 - 2032
From: Champagne: 2023 New Releases (Nov 2023)
The 2012 Extra-Brut Les Cintres is a small pure Pinot bottling from one of the core parcels in Clos des Goisses. Medium in body and polished, the 2012 is wonderfully sophisticated wine. Crushed flowers, mint, chalk, dried herbs, orchard fruit and chamomile all grace this exquisite Champagne. Most importantly, the balance of wine and oak today is far better than it was in the first years, even if the 2012 is not showing the richness of the vintage just yet. I suspect this will have a lot more to say later on, as it opens beautifully on the mid-palate and finish, offering a glimpse of what is to come. Dosage is 4.5 grams per liter. Disgorged: June 2022.
- By Antonio Galloni on March 2023- I tasted a wide range of Champagnes, both new and old, with Charles Philipponnat and his son François recently. The flagship Clos des Goisses has long been one of Champagne’s most iconic wines. In recent years, though, I have been especially impressed with the entry-level offerings, wines that not too long ago were far less notable. Dosage is on the lower side for the top cuvées, which confers a feeling of vinous intensity and texture that runs throughout the range, the exception being the Clos des Goisses Juste Rosé, which is always an ethereal Rosé.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
De historie van de familie Philipponnat in Champagne gaat terug tot maar liefst 1697. In de eeuwen daarna was de familie lange jaren actief in het maken van Champagne. Het traditionele Champagnehuis Philipponnat werd uiteindelijk gesticht in 1910 door Auguste en Pierre Philipponnat. Zij wisten daarbij de hand te leggen op prachtige historische kelders, die hun oorspong hadden in de 18e eeuw. Het huis bevindt zich in Mareuil–sur–Ay, vijf kilometer ten oosten van Epernay, in het hartje van het Champagnegebied.
De koele kelders vormen de perfecte plek om de Champagnes te laten rijpen op de gistcellen en zo de wijn complexiteit en fijne belletjes te geven. De wijnen van Philipponnat ondergaan een rijping op fles van minimaal twee jaar, maar meestal zelfs drie jaar. In het geval van de Millésimé is deze periode nog beduidend langer. De wijn van het Clos des Goisses ligt zelfs jarenlang in de kelder, zodat hij zijn frisse en complexe karakter jaren kan behouden.
Philipponnat heeft de beschikking over in totaal 17 hectare wijngaarden, allemaal met de status van Grand Cru. Daarnaast worden druiven bijgekocht van eersteklas producenten uit de omgeving. Er wordt alleen gewerkt met toeleveranciers die een perfecte kwaliteit druiven garanderen en waarmee Philipponnat een langjarige relatie onderhoudt. De productie bedraagt 500.000 flessen op jaarbasis. Voor de wijnen worden voornamelijk pinot–noir–druiven gebruikt, die de wijnen breedte en complexiteit geven.
Les Cintres Vintage 2012 is de meest intense expressie van de centrale percelen in Clos des Goisses. Deze champagne bestaat volledig uit 100% Pinot Noir, afkomstig van de eerste persing. De druiven komen van de centrale percelen "Les Grands Cintres" en "Les Petits Cintres" in Clos des Goisses, Mareuil-sur-Ay. De wijn wordt op traditionele wijze gevinifieerd om vroegtijdige oxidatie te voorkomen en ondergaat geen malolactische fermentatie. Alle wijnen worden vergist in houten vaten. De extra-brut dosering (4,5 g/l) behoudt de balans tussen frisheid en vinositeit, zonder het karakter en de zuiverheid van de wijn te maskeren. De wijn heeft meer dan negen jaar gerijpt in de kelders van het huis, bij een constante temperatuur van 12°C. Deze langdurige rijping ontwikkelt een maximale complexiteit en brengt secundaire en tertiaire aroma’s naar voren, kenmerkend voor extended aging sur lie.
In het glas heeft de Les Cintres een lichte gouden kleur met een prachtige mousse en aanhoudende fijne tranen. In de neus is de wijn elegant en fruitig met tonen van kers en frambozenlikeur. De afdronk biedt zachte accenten van honing.
De smaak is zeer elegant en intens. De eerste fruitige aroma’s van framboos ontwikkelen zich tot tonen van bosbes en zwarte kers. De afdronk is lang en behoudt een uitstekende frisheid.
Bijzonderheden
Les Cintres is een van de drie single-plot cuvées van Philipponnat. De jaargang 2012 is de vijfde editie, na 2006. De druiven zijn afkomstig van de meest zonovergoten en oudste wijnstokken (tot 70 jaar oud) van het domein, gelegen op de hellingen in het hart van de wijngaard. Deze exclusieve cuvée werd in beperkte oplage geproduceerd: slechts 2.176 flessen.
Les Cintres Vintage 2012 heeft een uitzonderlijk aromatisch karakter en combineert subtiel met kreeft, langoustines en zoutwatervis. Dankzij zijn robuuste structuur en lange afdronk past hij ook perfect bij wit vlees. Na enkele jaren rijping wordt deze champagne een uitstekende begeleider van stoofschotels en gerijpte kazen. Deze cuvée heeft al meerdere jaren kelderrust gehad en kan, mits bewaard in een koele en donkere kelder, nog minstens 15 jaar verder rijpen en zich magnifiek blijven ontwikkelen.
Ratings: 99 Decanter, 95 Vinous (A. Galloni), 99 The Drinks Business (Colin Hay), 98 James Suckling, 97 Wine Advocate, 98+ The Wine Independent (L. Perrotti-Brown), 99 Alexandre Ma
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afrekenpagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Champagne |
Appellatie | Champagne (Appellatie) |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Philipponnat |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2012 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2045 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Ja |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 98 |
Vinous rating | 95 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Fris, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Iets te vieren, Indruk maken, Lekker luxe, Romantisch |
Parker
The Wine Advocate
RP 97
Reviewed by:
Yohan Castaing
Release Price:
NA
Drink Date:
2023 - 2045
From an outstanding vintage, the 2012 Les Cintres extra brut derives from vines planted on two parcels inside the Clos des Goisses walled vineyard planted with Pinot Noir. It possesses a multifaceted, intense bouquet with aromas of pear, spring flowers, cherries, ripe orchard fruits, crushed stones, honey and rose petals, followed by a full-bodied, fleshy and racy palate that’s simultaneously crystalline and pure with a splendid core of fruit, racy acids and a long, endless finish. Presently, it stands as the most exceptional Les Cintres rendition. Dosage was 4.5 grams per liter.
Published: Nov 16, 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
98
Avg Price (ex-tax)
$ 516
Philipponnat Champagne Les Cintres Extra Brut 2012
Tuesday, Nov 28, 2023
Color
Sparkling
Country
France
Region
Champagne
Vintage
2012
Beautiful and intense aromas of dried apples, spices, crushed stones, walnuts, brioche and hints of salted caramel. It’s so deep and full of flavor, evolving on the palate, layered and seamless. Tight, fine bubbles. Energy, intensity and structure combined to give a long and driven finish. 100% pinot noir. Disgorged June 2022. 2,176 bottles produced. Drink or hold.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
95
Drinking Window
2023 - 2032
From: Champagne: 2023 New Releases (Nov 2023)
The 2012 Extra-Brut Les Cintres is a small pure Pinot bottling from one of the core parcels in Clos des Goisses. Medium in body and polished, the 2012 is wonderfully sophisticated wine. Crushed flowers, mint, chalk, dried herbs, orchard fruit and chamomile all grace this exquisite Champagne. Most importantly, the balance of wine and oak today is far better than it was in the first years, even if the 2012 is not showing the richness of the vintage just yet. I suspect this will have a lot more to say later on, as it opens beautifully on the mid-palate and finish, offering a glimpse of what is to come. Dosage is 4.5 grams per liter. Disgorged: June 2022.
- By Antonio Galloni on March 2023- I tasted a wide range of Champagnes, both new and old, with Charles Philipponnat and his son François recently. The flagship Clos des Goisses has long been one of Champagne’s most iconic wines. In recent years, though, I have been especially impressed with the entry-level offerings, wines that not too long ago were far less notable. Dosage is on the lower side for the top cuvées, which confers a feeling of vinous intensity and texture that runs throughout the range, the exception being the Clos des Goisses Juste Rosé, which is always an ethereal Rosé.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
De historie van de familie Philipponnat in Champagne gaat terug tot maar liefst 1697. In de eeuwen daarna was de familie lange jaren actief in het maken van Champagne. Het traditionele Champagnehuis Philipponnat werd uiteindelijk gesticht in 1910 door Auguste en Pierre Philipponnat. Zij wisten daarbij de hand te leggen op prachtige historische kelders, die hun oorspong hadden in de 18e eeuw. Het huis bevindt zich in Mareuil–sur–Ay, vijf kilometer ten oosten van Epernay, in het hartje van het Champagnegebied.
De koele kelders vormen de perfecte plek om de Champagnes te laten rijpen op de gistcellen en zo de wijn complexiteit en fijne belletjes te geven. De wijnen van Philipponnat ondergaan een rijping op fles van minimaal twee jaar, maar meestal zelfs drie jaar. In het geval van de Millésimé is deze periode nog beduidend langer. De wijn van het Clos des Goisses ligt zelfs jarenlang in de kelder, zodat hij zijn frisse en complexe karakter jaren kan behouden.
Philipponnat heeft de beschikking over in totaal 17 hectare wijngaarden, allemaal met de status van Grand Cru. Daarnaast worden druiven bijgekocht van eersteklas producenten uit de omgeving. Er wordt alleen gewerkt met toeleveranciers die een perfecte kwaliteit druiven garanderen en waarmee Philipponnat een langjarige relatie onderhoudt. De productie bedraagt 500.000 flessen op jaarbasis. Voor de wijnen worden voornamelijk pinot–noir–druiven gebruikt, die de wijnen breedte en complexiteit geven.