Filteren

Wijn uit de Azoren kopen, natuurlijk bij Grandcruwijnen

Tonen als Foto-tabel Lijst

9 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

De Azoren, een autonome regio van Portugal, zijn misschien niet zo beroemd als sommige andere wijnproducerende regio's, maar het heeft een unieke en groeiende wijnindustrie. Deze groep vulkanische eilanden in de Noord-Atlantische Oceaan heeft een klimaat en terroir dat zeer geschikt is voor de wijnbouw. De Azoren zijn ontstaan door vulkaanuitbarstingen en de bodem is rijk aan vulkanische mineralen. Deze bodemsamenstelling, gecombineerd met het unieke microklimaat van de eilanden, draagt bij aan het onderscheidende karakter van wijnen uit de Azoren.

Meer informatie over Azoren

De Azoren hebben een zeeklimaat met milde temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. De koele, vochtige omstandigheden zijn ideaal voor de wijnteelt, waardoor een langzamere rijping en de ontwikkeling van complexe smaken in de druiven mogelijk zijn. Enkele van de druivensoorten die op de Azoren worden verbouwd, zijn Arinto, Verdelho en Terrantez voor witte wijnen, en Castelão en Tinta Barroca voor rode wijnen. Deze druiven worden gebruikt voor de productie van zowel stille als mousserende wijnen. De wijnindustrie op de Azoren is de afgelopen jaren nieuw leven ingeblazen. Wijnmakers profiteren van het unieke terroir en gebruiken moderne wijnbereidingstechnieken om wijnen van hoge kwaliteit te produceren. De regio staat vooral bekend om zijn witte wijnen, die vaak worden omschreven als fris, mineraalrijk en met een verfrissende zuurgraad.

Veel wijnmakers op de Azoren leggen de nadruk op duurzaamheid en biologische landbouw. Ze zetten zich in voor het behoud van de natuurlijke schoonheid en hulpbronnen van de eilanden en produceren tegelijkertijd wijnen van hoge kwaliteit. De Azoren zijn een opkomende bestemming voor wijntoerisme geworden. Bezoekers kunnen de pittoreske wijngaarden verkennen, lokale wijnen proeven en de adembenemende landschappen van deze afgelegen eilanden ervaren. Hoewel de Azoren misschien niet op dezelfde schaal wijn produceren als sommige andere regio's, maken het unieke terroir en de toewijding aan kwaliteit het tot een spannend en steeds meer erkend deel van de wijnwereld. Als je de kans hebt, kan het proberen van wijnen uit de Azoren een heerlijke en onderscheidende ervaring zijn.

Hoe zit het met de subregio's van de Azoren?

De Azoren kunnen worden onderverdeeld in verschillende subregio's, elk met zijn eigen unieke kenmerken en wijnproducerende gebieden. Hier zijn enkele belangrijke subregio's van de Azoren:

Pico

Pico is misschien wel de beroemdste wijnsubregio van de Azoren, bekend om zijn unieke wijnbouwpraktijken en onderscheidende landschap. UNESCO heeft de wijngaardcultuur van het eiland Pico in 2004 aangewezen als werelderfgoed. De wijngaarden van het eiland worden gekenmerkt door stenen muren gemaakt van zwarte basaltrotsen, die dienen om de wijnstokken te beschermen tegen oceaanwind en opspattend zout water. De belangrijkste druivensoort die op het eiland Pico wordt verbouwd, is Verdelho, een witte druif die wordt gebruikt voor de productie van droge witte wijnen van hoge kwaliteit met een uniek karakter. Deze wijnen vertonen vaak een frisse zuurgraad en mineraliteit.

Terceira

Terceira is een ander belangrijk wijnproducerend eiland op de Azoren. Het staat bekend om zijn vruchtbare gronden en weelderige landschappen. De wijnproductie op Terceira omvat zowel witte als rode wijnen, waarbij druivensoorten als Arinto, Verdelho en Terrantez veel worden verbouwd. De witte wijnen zijn doorgaans fris en verfrissend, terwijl de rode wijnen fruitig en aromatisch kunnen zijn.

São Miguel

São Miguel is het grootste en dichtstbevolkte eiland van de Azoren en heeft een groeiende wijnindustrie. Het klimaat op São Miguel is milder dan op sommige andere eilanden, waardoor er een breder scala aan druivensoorten kan worden verbouwd. Naast Arinto en Verdelho vind je op dit eiland druivensoorten als Alvarinho en Vinhão.

Faial

Faial Island staat bekend om zijn schilderachtige landschappen en herbergt enkele wijngaarden die unieke wijnen produceren. Witte wijnen komen veel voor op Faial, en de hier geteelde druiven dragen vaak bij aan blends met wijnen van andere eilanden van de Azoren.

Graciosa

Graciosa, een van de kleinere eilanden van de Azoren, houdt zich ook bezig met de wijnproductie, voornamelijk witte wijnen. De vulkanische bodem en het zeeklimaat op het eiland dragen bij aan het karakter van de wijnen.

Elk van deze subregio's heeft zijn eigen charme en uniek wijnaanbod, waardoor de Azoren een gevarieerde en fascinerende wijnregio zijn om te verkennen. Bezoekers van de Azoren kunnen deelnemen aan wijnreizen en proeverijen, die de kans bieden om te genieten van de verschillende smaken en te genieten van de adembenemende natuurlijke schoonheid van deze eilanden.

Welke druiven worden op de Azoren gebruikt?

De Azoren, met hun unieke klimaat en vulkanische bodem, cultiveren verschillende druivensoorten, zowel wit als rood, om onderscheidende wijnen te produceren. Enkele van de belangrijkste druivensoorten die bij de wijnbereiding van de Azoren worden gebruikt, zijn onder meer:

Verdelho: Verdelho is misschien wel de bekendste druivensoort op de Azoren, vooral op het eiland Pico. Het staat bekend om het produceren van droge witte wijnen van hoge kwaliteit. Verdelho-wijnen uit de Azoren zijn doorgaans knapperig, met een frisse zuurgraad en vertonen vaak minerale en citrustonen.

Arinto: Arinto is een andere witte druivensoort die op grote schaal wordt aangeplant op de Azoren. Het wordt gewaardeerd om zijn vermogen om de zuurgraad in de druiven vast te houden, wat belangrijk is voor het maken van evenwichtige en verfrissende witte wijnen. Arinto-wijnen uit de Azoren hebben vaak een citrusachtig karakter met hints van groene appel en bloemige tonen.

Terrantez: Terrantez is een witte druivensoort die voorkomt op de Azoren en bijdraagt aan de productie van witte wijnen met een onderscheidend profiel. Het staat bekend om zijn aromatische eigenschappen, waaronder tonen van tropisch fruit en citrus.

Alvarinho: Alvarinho is een witte druivensoort die is geïntroduceerd in sommige wijngaarden van de Azoren, vooral op het eiland São Miguel. Het staat bekend om het produceren van aromatische en licht bloemige witte wijnen met een goede balans tussen zuurgraad en fruitigheid.

Castelão: Castelão is een rode druivensoort die wordt verbouwd op de Azoren, voornamelijk op het eiland São Miguel. Het wordt gebruikt om rode wijnen met fruitige en aromatische kenmerken te produceren. Castelão-wijnen uit de Azoren kunnen tonen van rode bessen en een gematigd niveau van tannines vertonen.

Vinhão: Vinhão is een andere rode druivensoort die op de Azoren wordt geteeld. Het staat bekend om zijn diepe kleur en hoge zuurgraad. Vinhão-wijnen uit de Azoren kunnen worden gebruikt in rode wijnmelanges om structuur en een vleugje zuurgraad toe te voegen.

Het unieke terroir van de Azoren, gekenmerkt door vulkanische grond en een zeeklimaat met een hoge luchtvochtigheid, speelt een cruciale rol bij het vormgeven van het smaakprofiel van wijnen die van deze druiven worden geproduceerd. De resulterende wijnen zijn vaak fris en hebben een sterk mineraal karakter, waardoor ze onderscheidend zijn en het unieke terroir van het eiland weerspiegelen.

Wijn uit de Azoren kopen, natuurlijk bij Grandcruwijnen
wijn uit de Azoren kopen? Bekijk on aanbod wijn uit de Azoren ✓ Per fles te bestellen ✓ 24 uurs levering ✓ Sparen voor korting

Wijn online kopen — Grandcruwijnen

Kwaliteit wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen, de wijn- en delicatessen handel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering en betrouwbare service — dat is Grandcruwijnen!