Azores Wine Company Arinto Dos Açores Sur Lies Colheitas 3 Harvests

Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Pico |
Wijnhuis | |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12%) |
Drink venster | 2024 - 2034 |
Lage voorraad
Nog maar 1 over
Omschrijving
Wijn van de Portugese Azoren betekent een Atlantische oceaan injectie. Op de Azoren, een eilandengroep in de Atlantische Oceaan op zo'n 1400 kilometer ten Westen van Lissabon, wordt als sinds de zestiende eeuw wijn gemaakt. Maar zo weinig, dat je de wijnen uit de Azoren op het Europese vaste land vrijwel nooit ziet. Ze maken rond de 20.000 Liter per jaar, dat is zo ongeveer de jaarlijkse oogst op de Azoren. Het is allemaal wit en een groot deel wordt versterkt met alcohol. De wijn wordt gemaakt van typisch Portugese druiven, zoals de Verdelho en de Arinto. Wat ook nog onbekend is maar bij de wijnkenner zeker niet onbemind is kwaliteit want de Azoren hebben een geweldig klimaat voor wijn. De zeewind zorgt voor gezonde druivenstokken waarbij chemisch niet hoeft te worden ingegrepen. Vocht, zon en een groot verschil in temperatuur maken de wijnen van de Azoren ongekend fraai. Met zijn unieke en ongewone terroir worden de wijnstokken in de rots scheuren aan de voet van de vulkanische berg geplant, zo dicht bij de oceaan dat de lokale bevolking zegt dat je "de krabben kunt horen zingen".
De wijngaarden zijn beschermd tegen sterke zoute oceaanwinden door rotswanden die bekend staan als “currai” maar ondanks dit zijn de opbrengsten van de wijngaarden bijna letterlijk gelegen aan de vloedlijn extreem laag en jaren (zoals bijv in 2022 en 2023) met extreme stormen krijgen de wijngaarden te maken met een overvloed aan zout zeewater. Vanaf 2024 zijn ze onder meer om die reden meer en meer van hun wijnen gaan opvoeden in een Solera systeem en worden de wijnen een Non Vintage. Ze kunnen zo met de extreem lage opbrengst op die manier verschillende oogsten/jaargangen 'blenden' via het Solera (zoals o.a. een sherry) en daarnaast zijn de druiven en de hoge zuurgraad meer dan ideaal om (lang) te verouderen in een Solera
Deze 100% Arinto dos Açores is een inheems ras en dus exclusief voor de Azoren-eilanden, Ondanks dat de naam het doet vermoeden is de Arinto dos Açores niet verwant aan de Arinto. Wanneer de druiven perfect rijp zijn worden deze met de hand geoogst en in manden met een inhoud van 20kg naar de pers gebracht waar de gehele trossen worden geperst. Het sap ondergaat fermentatie waarna de wijn in kleine RVS-tanks van 600 tot 1000L mag verouderen op haar droesem (sur lie) en en regelmatig battonage plaats vindt om er voor te zorgen dat het contact met de droesem optimaal blijft. De flessen zijn genummerd en van deze uitgave zijn 4.400 flessen gemaakt. Zie onder 360-graden afbeelding voor details.
Zoals de naam al doet vermoeden bestaat deze Non Vintage (NV) uitgave van de Arinto Dos Açores Sur Lies Colheitas 3 Harvests dus uit 3 oogsten gebotteld vanuit een Solera systeem. In de neus is de wijn super fris, puur en minerale aroma's met een vleugje grapefruit. In de mond fris en mineraal, Rook en ziltige tonen met een zeer plezierige afdronk. Door deze ziltige tonen in deze wijn en de directe invloed van de zee is dit een perfecte begeleider bij oesters, gegrilde vis, salades en zeevruchten. Schitterende wijn die met veroudering nog geweldiger wordt.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Portugal |
Regio | Azoren |
Appellatie | Pico |
Wijnhuis | Azores Wine Company |
Druif | Arinto dos Açores |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2034 |
Alcohol % | 12 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Kruidig, Wit fruit |
Drink momenten | Lekker luxe, Met vrienden |
Professionele Recensies
Parker
Rating
93
Release Price
$45
Drink Date
2021 - 2032
Reviewed by
Mark Squires
Issue Date
29th Jan 2021
Source
End of January 2021, The Wine Advocate
The 2019 Arinto dos Açores Sur Lies is mostly unoaked (20% of the juice was in neutral wood), bone dry (half a gram of residual sugar) and comes in at 12.4% alcohol. As much as I like the winery's "regular" Arinto, I usually find this to be a small step up. This year they are pretty close. More importantly, the style is rather different. It depends ultimately on what you like—and that's why you read the tasting notes, not just look at the scores. This is rounder and more caressing in texture but less zippy. The concentration is better and it soaks up the acidity a bit more, creating a rather different balance. While this more easily counters the acidity and seems less penetrating as a result, don't be confused—it has plenty of acidity. It's just a matter of perception and incremental change. Overall, this looks poised to age well. It will be interesting to see how it develops. There were 6,799 bottles produced.
The whites here are glorious. The somewhat eccentric and lighter-styled reds are another story, but the reputation of the winery rests with its white output. They are special and distinctive.
For 2019 (the vintage for most of these), there wasn't as much produced. This, said owner-winemaker António Moita Maçanita, is a low-yield year where the vines produced less than 1,000 kilograms per hectare (compared with 1,500 for the 2018 Vinha Centenária this issue, a relatively generous year). They are small-production wines in the best of circumstances, of course, which partly accounts for the price points. He compared 2019 to 2016 and 2014, "where the wines are normally very oily, very textured and intense [with an] Azores, ocean character." He added that the "2019 vintage in Azores was wet, low yielding and stormy" and said they lost part of one of their vineyards in the “criação velha” area near the ocean due to a storm.
Maçanita said that in Azores, they are under the "Proteção integrada regime," which translates to "sustainable." They also have four hectares under organic. And with the impossibility of using tractors, all vineyards are treated by hand. In regards to sulfites, he said they are "for now the only trustable, measurable analysis that demonstrates how a winery works. In this era of so much [misinformation] about natural/organic/biodynamic, SO2 levels [are] the only thing we can measure. We every year [are] the lowest or one of the lowest of Portugal....Our whites are half to one-third of average sulfites [for] whites. For me, it is relevant, and that is why I started to put it on the back label. Transparency yes, BS no...."
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Zonder twijfel het meeste bekende en vermaarde wijnhuis van de Azoren is Azores Wine Company. Zij hebben wellicht een van de meeste unieke terroirs in de wereld, in het midden van de Atlantische Oceaan, en aan de voet van de vulkanische berg Pico, zijn de wijngaarden geplant in de breuken van de rotsen, naast de zee, waar u het "zingen van de krabben" hoort, want daar is meer zon en warmte.De buitengewone Azoren-wijncompagnie werd in 2014 opgericht door twee Azoreërs, Filipe Rocha en Paulo Machado, en de charismatische oenoloog Rugby en de wijnmaker António Maçanita met slechts 12 hectare aan wijngaarden, zo'n 100 jaar oud.
Wijn van de Portugese Azoren betekent een Atlantische oceaan injectie. Op de Azoren, een eilandengroep in de Atlantische Oceaan op zo'n 1400 kilometer ten Westen van Lissabon, wordt als sinds de zestiende eeuw wijn gemaakt. Maar zo weinig, dat je de wijnen uit de Azoren op het Europese vaste land vrijwel nooit ziet. Ze maken rond de 20.000 Liter per jaar, dat is zo ongeveer de jaarlijkse oogst op de Azoren. Het is allemaal wit en een groot deel wordt versterkt met alcohol. De wijn wordt gemaakt van typisch Portugese druiven, zoals de Verdelho en de Arinto. Wat ook nog onbekend is maar bij de wijnkenner zeker niet onbemind is kwaliteit want de Azoren hebben een geweldig klimaat voor wijn. De zeewind zorgt voor gezonde druivenstokken waarbij chemisch niet hoeft te worden ingegrepen. Vocht, zon en een groot verschil in temperatuur maken de wijnen van de Azoren ongekend fraai. Met zijn unieke en ongewone terroir worden de wijnstokken in de rots scheuren aan de voet van de vulkanische berg geplant, zo dicht bij de oceaan dat de lokale bevolking zegt dat je "de krabben kunt horen zingen".
De wijngaarden zijn beschermd tegen sterke zoute oceaanwinden door rotswanden die bekend staan als “currai” maar ondanks dit zijn de opbrengsten van de wijngaarden bijna letterlijk gelegen aan de vloedlijn extreem laag en jaren (zoals bijv in 2022 en 2023) met extreme stormen krijgen de wijngaarden te maken met een overvloed aan zout zeewater. Vanaf 2024 zijn ze onder meer om die reden meer en meer van hun wijnen gaan opvoeden in een Solera systeem en worden de wijnen een Non Vintage. Ze kunnen zo met de extreem lage opbrengst op die manier verschillende oogsten/jaargangen 'blenden' via het Solera (zoals o.a. een sherry) en daarnaast zijn de druiven en de hoge zuurgraad meer dan ideaal om (lang) te verouderen in een Solera
Deze 100% Arinto dos Açores is een inheems ras en dus exclusief voor de Azoren-eilanden, Ondanks dat de naam het doet vermoeden is de Arinto dos Açores niet verwant aan de Arinto. Wanneer de druiven perfect rijp zijn worden deze met de hand geoogst en in manden met een inhoud van 20kg naar de pers gebracht waar de gehele trossen worden geperst. Het sap ondergaat fermentatie waarna de wijn in kleine RVS-tanks van 600 tot 1000L mag verouderen op haar droesem (sur lie) en en regelmatig battonage plaats vindt om er voor te zorgen dat het contact met de droesem optimaal blijft. De flessen zijn genummerd en van deze uitgave zijn 4.400 flessen gemaakt. Zie onder 360-graden afbeelding voor details.
Zoals de naam al doet vermoeden bestaat deze Non Vintage (NV) uitgave van de Arinto Dos Açores Sur Lies Colheitas 3 Harvests dus uit 3 oogsten gebotteld vanuit een Solera systeem. In de neus is de wijn super fris, puur en minerale aroma's met een vleugje grapefruit. In de mond fris en mineraal, Rook en ziltige tonen met een zeer plezierige afdronk. Door deze ziltige tonen in deze wijn en de directe invloed van de zee is dit een perfecte begeleider bij oesters, gegrilde vis, salades en zeevruchten. Schitterende wijn die met veroudering nog geweldiger wordt.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Portugal |
Regio | Azoren |
Appellatie | Pico |
Wijnhuis | Azores Wine Company |
Druif | Arinto dos Açores |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2034 |
Alcohol % | 12 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Kruidig, Wit fruit |
Drink momenten | Lekker luxe, Met vrienden |
Parker
Rating
93
Release Price
$45
Drink Date
2021 - 2032
Reviewed by
Mark Squires
Issue Date
29th Jan 2021
Source
End of January 2021, The Wine Advocate
The 2019 Arinto dos Açores Sur Lies is mostly unoaked (20% of the juice was in neutral wood), bone dry (half a gram of residual sugar) and comes in at 12.4% alcohol. As much as I like the winery's "regular" Arinto, I usually find this to be a small step up. This year they are pretty close. More importantly, the style is rather different. It depends ultimately on what you like—and that's why you read the tasting notes, not just look at the scores. This is rounder and more caressing in texture but less zippy. The concentration is better and it soaks up the acidity a bit more, creating a rather different balance. While this more easily counters the acidity and seems less penetrating as a result, don't be confused—it has plenty of acidity. It's just a matter of perception and incremental change. Overall, this looks poised to age well. It will be interesting to see how it develops. There were 6,799 bottles produced.
The whites here are glorious. The somewhat eccentric and lighter-styled reds are another story, but the reputation of the winery rests with its white output. They are special and distinctive.
For 2019 (the vintage for most of these), there wasn't as much produced. This, said owner-winemaker António Moita Maçanita, is a low-yield year where the vines produced less than 1,000 kilograms per hectare (compared with 1,500 for the 2018 Vinha Centenária this issue, a relatively generous year). They are small-production wines in the best of circumstances, of course, which partly accounts for the price points. He compared 2019 to 2016 and 2014, "where the wines are normally very oily, very textured and intense [with an] Azores, ocean character." He added that the "2019 vintage in Azores was wet, low yielding and stormy" and said they lost part of one of their vineyards in the “criação velha” area near the ocean due to a storm.
Maçanita said that in Azores, they are under the "Proteção integrada regime," which translates to "sustainable." They also have four hectares under organic. And with the impossibility of using tractors, all vineyards are treated by hand. In regards to sulfites, he said they are "for now the only trustable, measurable analysis that demonstrates how a winery works. In this era of so much [misinformation] about natural/organic/biodynamic, SO2 levels [are] the only thing we can measure. We every year [are] the lowest or one of the lowest of Portugal....Our whites are half to one-third of average sulfites [for] whites. For me, it is relevant, and that is why I started to put it on the back label. Transparency yes, BS no...."
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Zonder twijfel het meeste bekende en vermaarde wijnhuis van de Azoren is Azores Wine Company. Zij hebben wellicht een van de meeste unieke terroirs in de wereld, in het midden van de Atlantische Oceaan, en aan de voet van de vulkanische berg Pico, zijn de wijngaarden geplant in de breuken van de rotsen, naast de zee, waar u het "zingen van de krabben" hoort, want daar is meer zon en warmte.De buitengewone Azoren-wijncompagnie werd in 2014 opgericht door twee Azoreërs, Filipe Rocha en Paulo Machado, en de charismatische oenoloog Rugby en de wijnmaker António Maçanita met slechts 12 hectare aan wijngaarden, zo'n 100 jaar oud.