2017 Chateau Pesquie Ventoux Ascensio
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Côtes du Rhone |
Appellatie | Côtes du Ventoux |
Wijnhuis | Château Pesquie |
Jaar | 2017 |
Druif | Grenache Syrah-Shiraz |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2022 - 2035 |
Frédéric Chaudière en zijn broer Alexandre runnen samen Château Pesquié, gelegen aan de voet van de Mont Ventoux. Hun 72 hectare aan wijngaarden liggen in een straal van maximaal 5 km rondom het Château in de gemeente Mormoiron en zijn geplant op een zeer kiezelhoudende bodem, vermengd met klei en zandsteen. De ecologische manier van werken, in combinatie met een kwalitatief goede en gevarieerde bodem, de juiste druivensoorten met een aanzienlijke leeftijd en het gunstige microklimaat met de afkoelende werking van de Mont Ventoux, staan borg voor wijnen van topkwaliteit. Beide broers met veel liefde voor hun wijnen en passie voor kwaliteit, worden momenteel gezien als pioniers van hun streek en zijn een lichtend voorbeeld voor de appellation Ventoux. Robert Parker onderstreept de kwaliteit van dit Château door regelmatig hoge scores af te geven.
De Ascensio wordt alleen geproduceerd in uitmuntende oogstjaren. De druiven zijn afkomstig van een specifieke wijngaard met 50-80 jaar oude stokken welke zijn aangepland op een hoogte van 330 meter. De grenache is zeer puur en expressief en wordt uitsluitend op betonnen vaten geproduceerd om zodoende de bijzondere karakter eigenschappen te behouden.
De Ascensio is een blend van 95% Grenache (opbrengst slechts 20 hl/ha) – 5% Syrah. Zeer donkerrode kleur met imposante aroma’s van rode- en zwarte kersen en specerijen. De smaak is vol, krachtig met aroma’s van amarene kersen, framboos, zwarte peper en zoethout. De wijn heeft een prachtige balans tussen concentratie en frisheid met een zijdezachte tanninstructuur. Indrukwekkend mooie wijn.
De Ascensio toont de intensiteit en de zuiverheid van enkel de beste grenaches. De familie Chaudière koos deze naam om de traditie van de beklimming van de Mont Ventoux die teruggaat tot de XIVe
eeuw Het symboliseert ook de magie van hoogte terroir. Ascensio wordt slechts in zeer kleine hoeveelheden geproduceerd (minder dan 3.000 flessen) en alleen in de allerbeste jaargangen jaargangen. Ook deze winngaard wordt bewerkt volgens biodynamische praktijken (sinds 2015(
Geweldig bij krachtige vleesgerechten, lang geweekt stoofpotten (daube provençale, bœuf bourguignon) of wild.
DECANTER WORLD WINE AWARDS
95/100 (MEDAILLE D’OR) 2019
WINE ADVOCATE 90+/100
September, 2020
ANTHONY GISMONDI 95/100
August, 2019
«it’s a giant wine»
Frédéric Chaudière (commercie) en zijn broer Alexandre (wijnmaker) runnen samen Château Pesquié, gelegen aan de voet van de Mont Ventoux. Hun 72 hectare aan wijngaarden liggen in een straal van maximaal 5 km rondom het Château in de gemeente Mormoiron en zijn geplant op een zeer kiezelhoudende bodem, vermengd met klei en zandsteen. De ecologische manier van werken, in combinatie met een kwalitatief goede en gevarieerde bodem, de juiste druivensoorten met een aanzienlijke leeftijd en het gunstige microklimaat met de afkoelende werking van de Mont Ventoux, staan borg voor wijnen van topkwaliteit. Beide broers met veel liefde voor hun wijnen en passie voor kwaliteit, worden momenteel gezien als pioniers van hun streek en zijn een lichtend voorbeeld voor de appellation Ventoux. Robert Parker onderstreept de kwaliteit van dit Château door regelmatig hoge scores af te geven.
De geschiedenis van het wijngoed is een echte familiegeschiedenis die in de jaren 70 van de vorige eeuw begon, toen Odette en René Bastide een oud en vervallen wijngoed kochten en dit stukje bij beetje renoveerden. Daarbij werden bovenal de wijnbergen goed verzorgd, de oogst gaven ze 20 jaar lang aan een coöperatie. Toen omstreeks 1985 Odettes dochter Edith en haar man Paul Chaudière het wijngoed overnamen, waren de wijnbergen al in heel goede conditie, daarbij kwam nog het feit dat het zuidelijke Rhônegebied tot een gekwalificeerd wijnbouwgebied bevorderd werd. Zo kwam in het grote wijnjaar 1990 de eerste Château Pesquié op de markt. In 2003 namen de beide zonen Alexandre en Frédéric samen met hun neef Renaud het beheer op het landgoed over. Met een serie jaargangen die diepe indruk maakte op de internationale pers, lukte het hen om Château Pesquié in de top vijf van de Appellation Ventoux te krijgen.
De voorwaarden hiervoor zijn dan ook ideaal. Alleen de ligging al van het Château op de grens van de Alpen en de Middellandse Zee, in het buitengewone microklimaat van de Mont Ventoux. Dit staat garant voor kerngezonde druiven. De wijngaarden zijn met hun ca. 35 jaar op z’n best. Met de grenache, syrah, cinsault, carignan, mourvèdre, roussanne, viognier, clairette en de chardonnay heeft men de beschikking over de typische druivensoorten van het Rhônegebied. De wijnkelder is met de modernste technieken uitgerust. “If you like southern Rhône reds but don’t like the price of most famous Châteauneufs, you should consider the great value and pleasure offered by Pesquié’s Les Terrasses”, schrijft Jancis Robinson en geeft hiermee een veelzeggend oordeel over het niveau van dit wijngoed!
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Côtes du Rhone |
Appellatie | Côtes du Ventoux |
Wijnhuis | Château Pesquie |
Druif | Grenache, Syrah-Shiraz |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2017 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2035 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Droog, Fruitig, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Soepel, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Open haard, Voor alledag |
Login and Registration Form