2023 Puro Rofe Tilama

Type of Wine | |
---|---|
Country | |
Region | |
Appellation | |
Winery | |
Vintage | 2023 |
Grape | |
Content (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink window | 2025 - 2030 |
Description
For wine lovers, Lanzarote is paradise. Old indigenous vines on lava soils, with Atlantic influences but most of the wine were mainly cheap tourist wines. Rayco Fernández, as a distributor based in Gran Canaria, had the same feeling. He decided to do something about it. With a number of like-minded companions he decided to make real terroir wine on the island. And so it happened and with Puro Rofe extremely beautiful wines have now been made in an extreme landscape. The international wine press is also praising the entire series, all of which score well above 90/100 points.
The Tilama is the most different of all the other Puro Rofes. Firstly because it is a 100% Malvasia Volcanica, but also because the vineyard is more sandy and close to the sea in the Tilama region. This is the most salty of all the crus. A wine with Atlantic sea injection. The vineyards grow on sandy soils at Tilama, very close to the ocean. Limestone soil mixed with clay of volcanic origin and of course on top: a layer of black puro rofe. Traditionally vinified without unzipping. Elevage of 8 months in barriques of 228 and 500 liters.
The Puro Rofe Tilama is light yellow in color. In the nose salty notes with some rolling and oxygen. Typical sea nuances, iodine with many mineral and juicy white fruit notes. Nicely balanced and juicy acids. Accessible with still potential. 94/100 Parker
FACT: The Puro Rofe wines are all wines that come from a specific area/place of which only a handful of bottles are ever made. The wine is in our conditioned Wine Warehouse and if you come to pick up the wine you will also receive a nice discount. We are almost next to the Rijksweg with plenty of parking. Click here for address.
Specifications
Type of Wine | White |
---|---|
Country | Spain |
Region | Canary Islands |
Appellation | Lanzarote |
Winery | Puro Rofe |
Grape | Malvasia |
Biological certified | No |
Natural wine | No |
Vegan | No |
Vintage | 2023 |
Drinking as of | 2025 |
Drinking till | 2030 |
Alcohol % | 13 |
Alcohol free/low | No |
Content | 0.75 ltr |
Oak aging | Yes |
Sparkling | No |
Dessert wine | No |
Closure | Cork |
Parker rating | 94 |
Tasting Profiles | Complex, Dry, Aged on wood, Powerful, Tense, Full, White fruit |
Drink moments | Indruk maken, Lekker luxe, Met vrienden |
Wijnhuis
Voor wijnliefhebbers lijkt Lanzarote het paradijs. Oude autochtone wijnstokken op lavagronden, met Atlantische invloeden maar om volslagen onduidelijke reden wordt het het geweldige potentieel niet uitgenut en worden (of lees:werden) er vooral eenvoudige toeristenwijntjes geproduceerd. Rayco Fernández had, als distributeur gevestigd op Gran Canaria, hetzelfde gevoel. Hij besloot er iets aan te doen. Met een aantal gelijkgezinde kompanen besloot hij om échte terroirwijn te maken op het eiland. En zo geschiedde en worden hier extreem mooie wijnen gemaakt in een extreem landschap.
Lanzarote werd tijdens zijn bestaan geplaagd door veelvuldige vulkaanuitbarstingen. Deze die het eiland zijn huidige vorm hebben gegeven, waren in 1730-1736 en in 1824. Het landschap dat daarna overbleef was perfect voor wijnbouw. De wijngaarden dienden echter beschermd te worden tegen de Sahara-winden vanuit Afrika. De oplossing waren de "hoyos" of "rofes", uitgegraven holen van soms wel 1 tot 2 m diep, waarin telkens één wijnstok werd geplant. Het resultaat is indrukwekkend. Er wordt vooral met witte druiven gewerkt. Rode druiven zijn vrij zeldzaam op het eiland. De wijnen behoren tot de appelatie: D.O. Lanzarote