2023 Puro Rofe Masdache

rotation

Low Stock

Only 5 left

🚚 Order today and get it shipped on Monday

Description

chevron-down

For wine lovers, Lanzarote is paradise. Old indigenous vines on lava soils, with Atlantic influences, but most of the wines were mainly cheap tourist wines. Rayco Fernández, a distributor based in Gran Canaria, felt the same way. He decided to do something about it. With a few like-minded partners, he decided to make true terroir wine on the island. And so it happened, and with Puro Rofe, exceptionally fine wines have now been produced in an extreme landscape. The international wine press is also praising the entire series, all of which score well above 90/100 points.

Masdache is a village near La Geria on Lanzarote, and the 2020 Masdache is a Listán Blanco-based white wine, made with 35% Malvasía and 5% Diego, from plots planted in smaller holes with greenish walls (socos) of abundant lichen. It is a serious, proportioned, and harmonious white wine, a little shy and compressed at first with a creamy note, perhaps from its time in the barrel, where it fermented and aged for seven months. It has 12.92% alcohol with good freshness, a pH of 3.22, six grams of acidity, and a very dry, austere finish. Only 1,218 bottles of this elegant Atlantic wine were produced. 93/100 Parker

FACT: Puro Rofe wines are all wines from a specific region/location. They are all single vineyards, and only a handful of bottles are ever produced.

Specifications

chevron-down
Type of Wine White
Country Spain
Region Canary Islands
Appellation Lanzarote
Winery Puro Rofe
Grape Listán Negro, Malvasia, Vijariego Negro
Biological certified No
Natural wine No
Vegan No
Vintage 2023
Drinking as of 2025
Drinking till 2031
Alcohol % 13
Alcohol free/low No
Content 0.75 ltr
Oak aging Yes
Sparkling No
Dessert wine No
Closure Cork
Parker rating 94
Tasting Profiles Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Strak, Vol, Wit fruit
Drink moments Indruk maken, Lekker luxe, Met vrienden

Professional Reviews

chevron-down

Parker

94

Wijnhuis

chevron-down

Voor wijnliefhebbers lijkt Lanzarote het paradijs. Oude autochtone wijnstokken op lavagronden, met Atlantische invloeden maar om volslagen onduidelijke reden wordt het het geweldige potentieel niet uitgenut en worden (of lees:werden) er vooral eenvoudige toeristenwijntjes geproduceerd. Rayco Fernández had, als distributeur gevestigd op Gran Canaria, hetzelfde gevoel. Hij besloot er iets aan te doen. Met een aantal gelijkgezinde kompanen besloot hij om échte terroirwijn te maken op het eiland. En zo geschiedde en worden hier extreem mooie wijnen gemaakt in een extreem landschap.

Lanzarote werd tijdens zijn bestaan geplaagd door veelvuldige vulkaanuitbarstingen. Deze die het eiland zijn huidige vorm hebben gegeven, waren in 1730-1736 en in 1824. Het landschap dat daarna overbleef was perfect voor wijnbouw. De wijngaarden dienden echter beschermd te worden tegen de Sahara-winden vanuit Afrika. De oplossing waren de "hoyos" of "rofes", uitgegraven holen van soms wel 1 tot 2 m diep, waarin telkens één wijnstok werd geplant. Het resultaat is indrukwekkend. Er wordt vooral met witte druiven gewerkt. Rode druiven zijn vrij zeldzaam op het eiland. De wijnen behoren tot de appelatie: D.O. Lanzarote

Attachments

chevron-down