2020 Puro Rofe Chibusque

rotation

Out of Stock

Currently unavailable

Notify me when this product is back in stock

Description

chevron-down

Lanzarote is paradise for wine lovers. Old autochthonous vines on lava soils, with Atlantic influences but the majority of the wine was mainly cheap tourist wines. Rayco Fernández, as a distributor based in Gran Canaria, had the same feeling. He decided to do something about it. With a number of like-minded friends, he decided to make real terroir wine on the island. And so it happened and with Puro Rofe extremely beautiful wines have now been made in an extreme landscape. The international wine press is also full of praise for the entire series, all of which score well above 90/100 points.

The Chibusque 2020, is a pure Diego or a Vijariego Blanco, coming from centenary vines planted in the zone that gives the wine its name, in the village of Tisalaya. The whole bunches were pressed in a vertical press and the juice was put in a sherry vat (formerly used for Manzanilla) to ferment and it was kept there for eight months with the lees (sur lie). The barrel is always topped up and thus does not get a flor (yeast layer as with a sherry). It has 11.8% alcohol and very good acidity and freshness. The wine is wonderfully elegant, dry and spicy and ends with a smoky note. Only 1,020 bottles of the unique Puro Rofe Chibusque 2020 have been filled. 94/100 Parker.

Specifications

chevron-down
Type of Wine White
Country Spain
Region Canary Islands
Appellation Lanzarote
Winery Puro Rofe
Grape Vijariego Negro
Biological certified No
Natural wine No
Vegan No
Vintage 2020
Drinking as of 2022
Drinking till 2025
Alcohol % 12
Alcohol free/low No
Content 0.75 ltr
Oak aging Yes
Sparkling No
Dessert wine No
Closure Cork
Promotion Newsletter offers, On Sale
Parker rating 94
Tasting Profiles Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Strak, Vol, Wit fruit
Drink moments Indruk maken, Lekker luxe, Met vrienden

Professional Reviews

chevron-down

Parker

94

Wijnhuis

chevron-down

Voor wijnliefhebbers lijkt Lanzarote het paradijs. Oude autochtone wijnstokken op lavagronden, met Atlantische invloeden maar om volslagen onduidelijke reden wordt het het geweldige potentieel niet uitgenut en worden (of lees:werden) er vooral eenvoudige toeristenwijntjes geproduceerd. Rayco Fernández had, als distributeur gevestigd op Gran Canaria, hetzelfde gevoel. Hij besloot er iets aan te doen. Met een aantal gelijkgezinde kompanen besloot hij om échte terroirwijn te maken op het eiland. En zo geschiedde en worden hier extreem mooie wijnen gemaakt in een extreem landschap.

Lanzarote werd tijdens zijn bestaan geplaagd door veelvuldige vulkaanuitbarstingen. Deze die het eiland zijn huidige vorm hebben gegeven, waren in 1730-1736 en in 1824. Het landschap dat daarna overbleef was perfect voor wijnbouw. De wijngaarden dienden echter beschermd te worden tegen de Sahara-winden vanuit Afrika. De oplossing waren de "hoyos" of "rofes", uitgegraven holen van soms wel 1 tot 2 m diep, waarin telkens één wijnstok werd geplant. Het resultaat is indrukwekkend. Er wordt vooral met witte druiven gewerkt. Rode druiven zijn vrij zeldzaam op het eiland. De wijnen behoren tot de appelatie: D.O. Lanzarote

Attachments

chevron-down