2022 Puro Rofe Juan Bello

Type of Wine | |
---|---|
Country | |
Region | |
Appellation | |
Winery | |
Vintage | 2022 |
Grape | |
Content (Alc) | 0.75 ltr (12.5%) |
Drink window | 2024 - 2030 |
Description
Lanzarote is paradise for wine lovers. Old autochthonous vines on lava soils, with Atlantic influences, but most of the wine was mainly cheap tourist wines. Rayco Fernández, as a distributor based in Gran Canaria, had the same feeling. He decided to do something about it. With a number of like-minded companions he decided to make real terroir wine on the island. And so it happened and with Puro Rofe, extremely beautiful wines have now been made in an extreme landscape. The international wine press is also full of praise for the entire series, which all score well above 90/100 points.
The Juan Bello is the first "vino de paraje" or Cru. This plot is located in Masdache, where the vineyards are planted on a volcano. These are the impressive 100+ year old vines that survive in the small "hoyos" on the volcano. Very impressive! Traditional vinification with fermentation in large barriques of 500 liters. Spontaneous fermentation. Only 606 bottles of this wine bottled! Bottling without filtering or clarification.
The Juan Bello Masdache is light in color. On the nose this is the most open wine, with green salty notes that stand out. The wine tickles the palate with an almost electric power. Beautifully present acidity with mineral nuances. Serious length. 95/100 Parker
FACT: The Puro Rofe wines are all wines that come from a specific area/place, of which only a handful of bottles are always made.
Specifications
Type of Wine | White |
---|---|
Country | Spain |
Region | Canary Islands |
Appellation | Lanzarote |
Winery | Puro Rofe |
Grape | Listán Negro, Malvasia, Vijariego Negro |
Biological certified | No |
Natural wine | No |
Vegan | No |
Vintage | 2022 |
Drinking as of | 2024 |
Drinking till | 2030 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcohol free/low | No |
Content | 0.75 ltr |
Oak aging | Yes |
Sparkling | No |
Dessert wine | No |
Closure | Cork |
Parker rating | 95 |
Tasting Profiles | Complex, Dry, Aged on wood, Powerful, Tense, Full, White fruit |
Drink moments | Indruk maken, Lekker luxe, Met vrienden |
Wijnhuis
Voor wijnliefhebbers lijkt Lanzarote het paradijs. Oude autochtone wijnstokken op lavagronden, met Atlantische invloeden maar om volslagen onduidelijke reden wordt het het geweldige potentieel niet uitgenut en worden (of lees:werden) er vooral eenvoudige toeristenwijntjes geproduceerd. Rayco Fernández had, als distributeur gevestigd op Gran Canaria, hetzelfde gevoel. Hij besloot er iets aan te doen. Met een aantal gelijkgezinde kompanen besloot hij om échte terroirwijn te maken op het eiland. En zo geschiedde en worden hier extreem mooie wijnen gemaakt in een extreem landschap.
Lanzarote werd tijdens zijn bestaan geplaagd door veelvuldige vulkaanuitbarstingen. Deze die het eiland zijn huidige vorm hebben gegeven, waren in 1730-1736 en in 1824. Het landschap dat daarna overbleef was perfect voor wijnbouw. De wijngaarden dienden echter beschermd te worden tegen de Sahara-winden vanuit Afrika. De oplossing waren de "hoyos" of "rofes", uitgegraven holen van soms wel 1 tot 2 m diep, waarin telkens één wijnstok werd geplant. Het resultaat is indrukwekkend. Er wordt vooral met witte druiven gewerkt. Rode druiven zijn vrij zeldzaam op het eiland. De wijnen behoren tot de appelatie: D.O. Lanzarote